Már Magyarországon is lehet pályázni az ingyenes Microsoft-termékekre

Akhtar Badshah, a Microsoft Corporation közösségi ügyekkel foglalkozó főigazgatója Budapesten útjára indította a CivilTech elnevezésű szoftver- és hardveradományozó programot. A programot a Microsoft Magyarország a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvánnyal (NIOK) és a globális terjesztésben szerepet vállaló TechSoup nonprofit szervezettel együttműködve valósítja meg Magyarországon.

A TechSoup tevékenységére épülve világszerte számos helyen zajlik a Microsoft szoftveradományozó programjának bővítése. A CivilTech portál létrehozásának támogatásával – amely több szoftver- és hardvergyártó adományait ajánlja fel közhasznú szervezeteknek – a Microsoft szoftveradományozó programja immár a magyarországi civil szervezetek számára is elérhetővé vált. Eddig az Egyesült Királyságban, Írországban, Belgiumban, Spanyolországban, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Indiában indultak be olyan helyi szinten koordinált szoftveradományozó programok, amelyek széles körben és elérhető áron bocsátják az erre jogosult civil szervezetek rendelkezésére a Microsoft közel százféle termékét. A program kedvezményezettjei olyan kis civil szervezetek, amelyek saját erőből nem tudnák a Microsoft termékeit megvásárolni.

A szükséges szoftverek igénylése kapcsán a civil szervezetek közvetlenül a NIOK-kal és a Civil Szolgáltató Központokkal működhetnek együtt. A programban való részvételi kritériumokkal és az igénylési jogosultsággal kapcsolatos információkat a kezdeményezés weboldalán találják meg az érdeklődő közhasznú szervezetek. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb közhasznú státusszal rendelkező szervezet jogosult a Microsoft szoftveradományozási programjában való részvételre, s egy kétéves rendelési periódus során összesen hatféle terméket igényelhetnek, termékenként maximum 50 felhasználói licenccel.

A program keretében igényelt szoftverek ingyenesen jutnak el a civil szervezetekhez, akiknek mindössze a kapcsolódó szolgáltatási díjat számítják fel. A díj az adományozói portál működtetésével, az elbírálással, valamint a szoftverek szállításával kapcsolatos kiadások fedezésére szolgál. Az adminisztrációs díj megállapítása úgy történik, hogy az biztosítsa a program hosszú távú fenntarthatóságát, így a kiskereskedelmi ár 4–8%-át teszi ki.

Azóta történt

Előzmények