Dagad a botrány: nem írtak ki pályázatot a kormanyszovivo.hu megvalósítására

A túl laza közbeszerzési keretszerződések

A tegnapelőtt közzétett publicisztika fórumában magam is leírtam, hogy bár számtalan tényező abba az irányba tereli a józanul gondolkodókat, hogy túl drágán készült el a kormányszóvivői oldal, de igazából akkor tudnánk komoly, súllyal rendelkező véleményt kifejteni, ha tisztában lennénk a tényekkel: a pályáztatás menetével, az ajánlatokkal, a megvásárolt eszközök számával és típusával, azokkal a funkciókkal, amelyet az új honlaptól elvárnak, azokkal a funkciókkal, amelyeket ebből a megvalósítást végző cégek meg is csináltak stb.; egyszóval ha a teljes gazdasági és technológiai dokumentációt ismernénk. S mivel közpénzről van szó, ez nem extra elvárás, hanem a pénzt kezelők kötelessége, hogy a nyilvánosság számára egyszerűen, könnyen elérhetővé tegyék ezeket az adatokat. Amíg ezekkel az információkkal nem rendelkezünk, addig csak találgatunk – még ha jó eséllyel is, de csak találgatunk.

Az általam vizionált helyzetben ezeket az adatokat nem kell kérnem, hiszen eleve adottak – mondjuk egy erre szolgáló honlapon, sőt papíron is. Ám ez nem így van, s ezért tegnap elhatároztam, hogy – bár egyébként, mivel 10 milliót meghaladó kiadásról van szó, törvény írja elő, hogy a dokumentációt nyilvánossá tegyék utólag – levélben kérem a Kormányszóvivői Irodától a ezeket az információkat. Bevallom, roppant kényelmetlenül érzem magam, hiszen olyan adatokat kérek megbízott tisztségviselőinktől, amelyekért nem kéne kuncsorogni, evidencia, hogy nekik maguknak kellene eleget tenniük adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ebből a szempontból mindegy, hogy arra vagyok kíváncsi hány kávéfőzőgépet vettek egy minisztériumi irodába, mennyit tankolnak az állami autókba, vagy mennyibe is kerül egy kilométer autópálya – az adóforintokat költik.

Egy mai hír is efelé terel, mivel eddig leginkább a megvalósítás lehetséges költségei felől figyeltem a történteket, de a Vasárnap Reggel online hírportál egy másik – egyébként már ismert – nézőpontot vetett fel, melyet szintén meg kellene vizsgálni ahhoz, hogy határozott állításokat tehessünk. A Kormányszóvivő Iroda már korábban tájékoztatott általánosságban a közbeszerzés menetéről: a hvg kérdésére a következőket válaszolták: „A két céggel [HP, Synergon] érvényes keretmegállapodása volt a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnak »Nagyteljesítményű számítógép- és tároló rendszerek szállítása és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése« tárgyban A keret-megállapodásokat a 2007. május 5-én a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kiírt központosított közbeszerzési eljárás eredményeként kötötték többek között az említett két céggel. A bírálati szempont a legalacsonyabb ár volt. Mivel a kormányszóvivő portálhoz szükséges hardverek és szoftverek költsége meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, azok beszerzése – a jogszabályi előírásoknak megfelelően - az említett keretmegállapodásokon keresztül történt.”) A Vasárnap Reggel újra rákérdezett erre a Kormányszóvivői Irodánál, s ők újra elismerték: „…hogy a Synergon és a HP 200 milliós szerződése egy tavalyi keretszerződés alapján történt, a konkrét eszközökre, szoftverekre pályázatot vagy közbeszerzést nem írtak ki.”

De még nincs vége, a Vasárnap Reggel további információi:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények