- Vírusirtó topic
- Jelszókezelők
- DIGI internet
- MinDig TV
- Az EV-k miatt maximumra kell pörgetni az atomipart
- Reklámblokkolók topikja
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- A befektetők nem értenék a szuperintelligenciához vezető döntéseket
Új hozzászólás Aktív témák
-
edipqe
senior tag
lehetne egy összefoglaló táblázat a végén:
x.xy.xz.cv elemek kellettek ehhez a "remekmuhoz"
ezeket ennyiér számoltatták osszesen el, ugyebár a 200kkutána meg egy átlag IT fenegyerek megcsinálja a táblázatot a saját józan eszével kitöltve, majd a végén összeadja az árakat.
I aint fightin! I would not give a f. if I would see a russian tank drivin flat bush on avenue. I aint shootin nobody, so call me a fagget! When the wars over Im gona be the fagget with two legs!
-
33as
senior tag
Mi folyik ma Magyarországon....??? Félelmetes.
MacBook Air M1 , iPhone 11 , Watch , iPad , Apple TV , Pixel 6a , Pocket 2 és Action, Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , Xbox One , RC Pilot
-
bambano
titán
Én kértem árajánlatot egy két gépből álló oracle clusterre, induló szinten. 104 azaz egyszáznégy millió forint volt. És ebben az árban tuttira nem volt sikítás.
Nem akarom őket egy percig se védeni, mert nem csak az a sikítás, ha valamit drágábban vesznek meg, mint a piaci értéke, hanem az is, hogyha valamit elmeroggyant áron lehet a piacon kapni, akkor nem keresnek helyette másikat.
Ezt a cuccot én 60 misiből összeraktam volna, de ebben benne van az is, hogy az ország legbiztonságosabb hoszting szolgáltatójához bevittem a gépeket két évre. Nagyon sokkal kevesebből csak ezen költségtényező kihagyásával lehetne (pl. elviszik oda a szervereket, ahol az elektronikus kormányzati gerinchálózat lomjai vannak).
Más kérdés, hogy Gipsz Jakabbal valószínűleg nem úgy tárgyal a tegnaptáv főnöke, mint Gyurcsánnyal. De az IBM se.
Azt vajon ellenőrizték, hogy a kakaóbiztos pc-ken jól jelenik-e meg minden oldal?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
fordfairlane
veterán
Én kértem árajánlatot egy két gépből álló oracle clusterre, induló szinten. 104 azaz egyszáznégy millió forint volt. És ebben az árban tuttira nem volt sikítás.
Szerintem teljesen fölösleges egy kormányszóvivői nyilatkozatokat megjelentető oldalhoz failover cluster rendszer. Egy ilyen rendszer több kormányzati oldalt is kiszolgálhatna, nem hinném, hogy ennek az egy oldalnak akkora lesz a látogatottsága, ami indokolja ezt a komony és drága hardvert. A MeH honlapján egy külön menüpont alatt, csokorba gyűjtve simán elfértek volna a kormányszóvivői hírek. (Sőt, személyes véleményem az, hogy teljesen felesleges minden minisztériumnak saját honlap, amit a kutya sem néz, de ez már messzire vezet)
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #9 üzenetére
Tok jo, hogy elsore nem siekrult ezt letesztelniuk.
-
BalaNce87
addikt
Szerintem tök felesleges bármilyen szakmai érvet felhozni ennek a projektnek a kritizálására! A lényeg, h valaki jól megtömje a zsebét a tenderből. Ennyi! Sorolhattok itt ilyen meg olyan érveket ha szándékosan faszkalapokkal csináltatják. Amúgy meg ha ennyire ki vagyunk akadva 200 misin, akkor gondoljatok bele mikor az autópályát építik kilométerenként 1 milliárd forintért!!!!!!!!!!!!!!! A jó .... anyjukat, ez a személyes véleményem az összes ilyen "emberről". Ha lehet őket annak nevezni...
-
Rolly
veterán
400 plusz áfáért veszel egy dell szervert, ami kb kibírja azt hogy egyidőben 400 domainen kb 2000-en töltenek le oldalt, plusz rajta még megy az e-mail szerver is, azaz bőven elég egy ilyen kormányzati portálnak. Mondjuk berakjuk az interware-hez ami mondjuk havi 200ból tuti kijön és akkor sokat mondok ... (asszem elég megbízható szolgáltató lehet, ha magyarország egyik leglátogatottabb hírportáljának ad helyett...), mondjuk legyen 5 éves karbantartás az elkészítésben több tuti nincs ...
és mondjuk egy ilyen oldalt én őőőő kb 1 nap alatt összerakok, a saját cms-emmel, adatfeltöltés meg mondjuk két nap, persze admin felület van tehát a wordot használó titkárnő is tudja kezelni az oldalt. ez legyen (kurvajólkerestem esetén): 250.000 Ft (kisvállalkozónak ezt simán csinálnám 100-150 ezer ft-ért is ...)
És mondjuk kell utólagos karbantartás, rendszeres feltöltés stb... akkor azt 5000 plusz áfa (ez a kjk ár) amúgy 3000-3500 Ft / óra) és számolhatunk heti 5 órát.
akkor hol járunk:
400.000
200.000 * 5*12 = 12.000.000
250.000
5.000 * 5 * 5 * 12 = 1.500.000
azaz
14.150.000 Ft nettóban plusz Áfa ...(ha átlagos hostinggal számolunk, nem kjk árakkal akkor 5 évre kb 10 millából lazán kijön, s még akkor se kerestem rosszul ...)
-
DarkByte
addikt
Nagyon örülök hogy elkészült az írás, már vártam rá.
Megint sikerült nagyon jól szövegbe öntened a dolgot, több irányból is megközelítetted, és tetszik hogy baráti hangon szólsz az olvasóhoz. Egy szó mint száz, nagyszerű írás ahogyan a korábbiak is.
Mivel a véleményemet már leírtam Vamp blog bejegyzésében, ezért itt nem szeretném ismételni magam.
-
ronaldo
őstag
Ha nagyon sok dolog nagyon sokkal többe is került, mint amúgy (sok cikkben ez "versenyszféraként" van aposztrofálva), akkor is _legalább_ 100 millió forint hiányzik. Az mondjuk két Audi Q7, egy A8, finnyásoknak két hetes BMW, pár drága öltöny, két ház (villa?) felújítás-bővítés, fűtött garázs befejezése, méterhúszas fullhd lcdtv a gyerekeknek, két-három notebook (bár azt amúgy is kapnak a politikusok) esetleg valami olcsóbb biznisz-klassz használt autó szintén a gyerekeknek, asszonyt meglepni valami koromfekete Mercedes-szel. Fakultatív módon nyárra valami nyaralás (nem horvátország
).
Ezt nem úgy mondtam, mint ha "tudnék valamit", csupán csak így van. Nem fogok emiatt rosszul aludni, de ha találkoznék az egyik elítélttel, felvagdosnám az ereit.
-
dark100
aktív tag
Egy bibi van. A kormanyzati portalrol mar alairtak a szerzodest. Tudod mi allampolgarok nem tudtunk role ELORE. Csak igy utolag. Az ajanlatod vinne a palmat, csak hat... Hogy is van a nyilvanos kozbeszerzes? Talan erre a honlapra feltehetnek a kozbeszerzesi lehetosegeket, nyilvanos feltetelekkel, nyilvanos palyaztatassal. Lehet hogy akkor lenne latogattsaga
Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software
-
PrinczA
őstag
200 milla, hát ...
Most volt pár hete hónapja, hogy nincs ~60 milla a dél magyarországi helikopteres mentőállomásra.
Ebből hány jönne ki?
Hány emberéletet menthetnének meg?Mennyi adót fizet egy ember egy év alatt?
Havi 10 megmentett élet mennyi adóbevétel, ha feltételezzük, hogy még 10 évet élnek?
Na mindegy. -
KoPy89
tag
És ez csak egy, a sok felesleges pénzkidobás közül...
-
Grobber
csendes tag
Polgári kezdeményezés keretében, építő kritika jelleggel egy DDOS teszt mehetne neki
És a vicc az volna, ha be is szopná, a multkor hallottam valami másik esetet, jó sok pénzből összerakott oldalra admin/admin volt a pass...
Ullyoncz
-
bambano
titán
400 plusz fából nem jön ki olyan szerver, ami load balance-olva, ha clusterben, hibatűrő módon, 2000 real time generált oldalletöltést elvisz.
Az interware-rel nekem olyan rossz tapasztalataim voltak, hogy az utolsó, ahova a szervereimet tenném. Ettől eltekintve, egy alacsonyabb biztonságú portált még hosztolhatna.
Egy kormányzati portálnak elvileg nem jóskapista bt cms-sel kellene működnie, mert ha téged elüt a villamos, akkor felborul az egész rendszer. Például jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen sla-kat vállalsz a saját cms-edre?
Én sajnálatosnak tartom, hogy itt dokumentumok alapos gyanúja felmerülhet, de legalább ne gagyizzanak a cuccal. Egy kormányzati portál legalább legyen rendesen megcsinálva. Ne sufnituning dolgokhoz mérjük. Főleg, mert ha rendeshez mérjük, akkor is sikítás...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
gandrus
tag
Na ezért jöttem el Magyarországról, mert ilyenekre vitték el a fizetésem kb. 45%-át. És akkor még csak a személyi jövedelemadóról és a járulékokról beszélünk... Itt Angliában meg adó+járulékom jelenleg 15% körül van.
[ Szerkesztve ]
-
szasza_1
senior tag
Ez a hír / írás egy picit sokkolt engem. De inkább nem írom le, amit eredetileg leakartam…
-
Misi 007
Közösségépítő
Én azt bírom az ilyen "beruházásokba" hogy mindig csak milliós meg milliárdos nagyságrendekbe tudnak beszélni! Nevetséges...
-
copin
őstag
Meg halt Nagy Sándor a hódító. Ezek után az ember logikusan azt képzelheti hogy békésebb lett a világ, de nem. Ő is csak egy ember volt a sok közül. Ő csak a korának törvényei szerint, vagy azt megszegve élt. Ezek után még azt hiszed hogy pár 100 ember leváltása változtat valamit? A korai marxisták azt hitték, végül kiderült hogy ez se működik, sőt néha az ő soraikból kerül ki az aljasabb ember.
Csak példa akart lenni hogy csak a kellékek változnak, de a szereplők mindig maradnak. Ezen düh nem változtat mert ha egyet leváltasz jön helyette másik kettő. Talán éppen Te.
-
A negyedéért megcsináltam volna úgy, hogy ne essen szét.
-
Alchemist
addikt
válasz
#06658560 #17 üzenetére
"Szerintem akkor elobb a lakossag jo ketharmadat kosd fel, akik nem fizetnek adot, te meg oket is eltartod a sajatodbol..."
Mivel a cikkben a kritika tárgya nem is egyedi jelenség, természetesen mindenkit le is beszélek az adófizetési buzgalomról. Miért is adnád a pénzedet az azt ablakon kiszóró, pénzbehajtó állami gengsztereknek?
Előbb legyen meg a bizalom az állami pénzek kezelésében, azután majd lehet adófizetési fegyelmet várni! Merthogy állítólag az állami költségvetés van értünk és nem fordítva!
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
Wolverine
félisten
válasz
Alchemist #29 üzenetére
Mutass egyetlen politikuscsoportot, amelyik nem ugyanezt művelte, amikor lehetősége volt rá. (nem, nem flame-keltésből kérdezem, bár az lesz belőle...)
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)
-
törölt tag
válasz
Alchemist #29 üzenetére
Azért ne feledd el, hogy a pénzed, amit beszednek ilyen-olyan jogcímen, azt nem az a pár fejes nyúlja le, hanem a ynugdíjasok, a tanárok, orvosok, mentők, tűzoltók, stb, plusz midnenféle segélyek formájában a munkát büdösnek találók,gázártámogatást, ingyeniskolaiebédet ingyentankönyvet stb. igénybe vevő S-mercis veszteséges vállalkozók, stb. És nem az állam tehet róla, hogy jelenleg kb 3M ember tartja el a 10M-et.
-
shtml
őstag
Csak példa akart lenni hogy csak a kellékek változnak, de a szereplők mindig maradnak.
Inkább úgy mondanám, hogy a szereplők változnak, de a szerepek maradnak.
Érdekes, hogy bár a fejlettebb demokráciákban sem ismeretlen a korrupció, az messze nem ilyen elterjedt és nyílt. Néhány nyilvános akasztás (pl. Kínában - OK, az nem demokrácia - egy adott érték fölött tarkólövés jár a korrupcióért és bizony sok pártembert is kivégeztek) valószínűleg javítana a közbeszerzések tisztaságán.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
azbest
félisten
-
ronaldo
őstag
A burkolt célzásod értettem. De sajnos egyáltalán nem úgy van, ahogy azt Te, meg más, elfogulatlanul ítélkező gondolja. Mert ugye örök tézis, hogy "ha te lennél ott, ugyanazt csinálnád". Nem! Sajnálom, de nem minden ember egyforma. Nem minden ember személyisége hullik porrá, ha a hatalom közelébe kerül. Nem minden ember lesz gátlástalan féreg, megrögzött hazudozó. Nem torzul el minden ember. Mást ne mondjak: például azok a tudósok, mérnökök akik napról napra fejlesztenek, új dolgokat találnak ki - amik nekünk olykor olümposzi magasságnak számítanak - már rég nem a pénzért teszik. Őket valóban érdekli amit csinálnak. 10 országban, 10 medencés házzal a hátuk mögött. Meg még lehetne példákat mondani. Akár az a kevés _valóban_ non-profit szervezet, mely tényleg szinte a saját anyagi javait öli bele egy-egy projektbe, hogy segítsen másokon - pl. a magyar csecsemő és újszülöttszállító szolgálat.
A leváltástól ne változna semmi? Ha a következő csak 50 millióval lop weboldalanként kevesebbet, már megérte...
Kopi31415: 1,5M ember tartja el a többi 8,5M-t. Ugyanis a köztisztviselők, apeh ellenőrök meg az emberi léptékkel mérhetetlen bürokrácia abban a kivételezett helyzetben van, hogy bár dolgozó, a Te adód a fizetése.
[ Szerkesztve ]
-
maedve
csendes tag
válasz
#06658560 #31 üzenetére
"Azért ne feledd el, hogy a pénzed, amit beszednek ilyen-olyan jogcímen, azt nem az a pár fejes nyúlja le, hanem a nyugdíjasok, a tanárok, orvosok, mentők, tűzoltók, stb, plusz mindenféle segélyek formájában a munkát büdösnek találók,gázártámogatást, ingyeniskolaiebédet ingyentankönyvet stb. igénybe vevő S-mercis veszteséges vállalkozók, stb. És nem az állam tehet róla, hogy jelenleg kb 3M ember tartja el a 10M-et."
A dolog nagy részével teljesen egyet értek, de:
"azt nem az a pár fejes nyúlja le"
"És nem az állam tehet róla, hogy jelenleg kb 3M ember tartja el a 10M-et."Persze, mindenkinek jót akarnak, csak egyesével tudnak haladni, és az ismerősök vannak a lista elején...
" a tanárok, orvosok, mentők, tűzoltók, stb "
Rugdossuk csak a közszolgákat, még a minimálbér fölött keresnek a mocskok. 20+ év munkaviszony után akár megkereshetik a 120k-t is. A köz szolgálata hivatás, örüljenek hogy értünk dolgozhatnak. Ők tényleg elvesznek tőlünk.
"plusz mindenféle segélyek formájában a munkát büdösnek találók,gázártámogatást, ingyeniskolaiebédet ingyentankönyvet stb. igénybe vevő S-mercis veszteséges vállalkozók, stb."
Egyetlen értelmes gondolat az egészben. A megoldás egyszerű, de persze nem tökéletes:
-Ha valakinek nincs munkája, az vállalhasson képességeinek megfelelő közmunkát, és azért kapjon annyi pénzt, amiből meg tud élni. Ha kell segély, dolgozz.
-Ha valakinek van munkája, de valamilyen okból segítségre szorul, az kapjon a bejelentett fizetéséből (minimálbéres vállakozó kilőve) adókedvezményt, hogy több maradjon meg, abból, amiért megdolgozott.
-Aki nem hajlandó dolgozni, az nem kap semmit.
Ezek mellett persze vannak olyan rétegek, akik nem vonhatóak be a dolgozó emberek körébe, és mindenképp támogatásra szorulnak (mozgásképtelenek, rokkantak, erősen szellemi fogyatékosok, szülés után lévő gyereket gondozó szülő, stb ), azonban az ingyenélők meg lennének lőve, mivel a semmiért, vagy csak mert van 3+ gyereked, nem járna pénz, maximum ha rászorulsz, kevesebb adót kell fizetned.[ Szerkesztve ]
-
Gamma
tag
Warning: Wall-of-text incoming....
Lehet hogy csak nekem kerülte el a figyelmemet, de azért kiváncsi lennék ezekre:
1. Mennyi időt kaptak a fejlesztésre ?
Gondolom mindenkinek triviális, hogy minnél kevesebb idő alatt kell létrehozni valamit, annál drágább ... exponenciálisan persze.2. Mi egyébre használják a szervereket?
Simán el tudom képzelni, hogy költöztetnek még a gépekre pár dolgot.3. Milyen SLA-t tartalmaz ez az összeg és mennyi időre?
Aki csinált már SLA kidolgozást, annak nem kell ecsetelnem hogy milyen kötélhúzás a megrendelő és a kivitelező között, és ha extrém igényei vannak a megrendelőnek, akkor hirtelen extrém vastagon fog az ember tollaEnnek ellenére abszolút feleslegesnek érzem a portált, és kicsit vérlázítónak a hozzá kapcsolódó kommunikációt.
Abban az esetben elgondolkodnék (feltételezve hogy nem teljesen hülyék ülnek ott - megjegyzem államigazgatásban is vannak elég komoly szakemberek olyan pozícióban hogy minden szarhoz ne adják a nevüket...), ha kiderülne mondjuk, hogy az újonnan beszerzett storage-okra lesz mondjuk a videókon, hangokon, etc.-en kívül egy rakás más dolog, ami a korábbi eszközpark kinövése/elavulása miatt szükséges migrálni, amúgy is be kellett volna szerezni... 2-in-1 ezzel oldották meg
Szóval sok az a 200, de nem tudjuk hogy pontosan hogy jött ki. Majd ha nyilvánosságra hozzák, talán. Viszont akkor sem hiszem, hogy pl. a teljes SLA szerződést, keretszámokkal, súlyozással lehoznák, vagy a projekt pontos kezdőidőpontját. (Ami mondjuk a teljes keret 10% vagy több is lehet ugye,,,)
[ Szerkesztve ]
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé...
-
azbest
félisten
válasz
dajkopali #40 üzenetére
Bakker... a brutál rendszerhez minimum videócsetet vártam és a kérdéseket is élőben, csetszerűen... nem fórumként...
És még azt is elbírná tartalékokkal 4-8 szerver szerintem. (2 web, 2 adatbázis, 2 stream, 2 videótömörítő - adattár alatt nem tudom mit érthetnek... már ez is baromira túl van biztosítva.)1 MBites sávszélességű anyagból 97 napnyi fér egy terrabájtra...
és nem éppen kritikus alkalmazás egy sajtó portál... főleg, hogy rengeteg más csatornát is igénybe tudnak venni vész esetén... sőt.. ha nagy gáz lenne, akkor úgyis a tv-ben menne a beszéd. OMG"Ön tényleg elhitte,hogy 20.000 dollárba kerül egy kalapács" Függetlenség Napja
szerk: egy hangyányit jobb akkor
[ Szerkesztve ]
-
dajkopali
HÁZIGAZDA
jaja, nem fogalmaztam pontosan: lehet előre, fórumszerűen feltenni kérdéseket, ez láthatóan megy is, s ugyan még nem próbáltuk ki, de élőben is lehet kérdezni, sőt, bár ez még nem üzemel, az ígéretek szerint webkamerás fogadóórák, tehát videochat is lesz
[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Jurij44
csendes tag
200 milleres hobbista színvonalú kormányzati site történet????
[ Módosította: dajkopali ]
-
Részemről az a "bosszantó" hogy nem elég hogy kissé "túlfizetett" ,hanem az hogy kissé "gyenge" szinvonalú... ámbár pl az "apeh" és se kutya... az nem tudom mennyi volt de az nem "gyenge" ,10 es skálán megüti a -5 pontot nálam...
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
dajkopali
HÁZIGAZDA
teljesen egyetértek veled, az lenne normális, tisztességes, ha nem - mint én is tettem - feltételezések és közvetett információk, illetve PR-nyilatkozatok állításait vitatnánk meg, hanem már most nyilvános, elérhető lenne egy technológiai leírás (közpénzről van szó, semmiféle "üzleti titok" nem játszik!), hogy minden kétséget kizáróan tisztában legyünk azzal, hogy mit kapott a 200 millióért ez a kormányzati projekt. Kész, passz. Sok felesleges kört meg lehetne ezzel úszni.
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
cizoe
őstag
Jó cikk, örülök ogy írtál róla, szeretem az írásaidat. Viszont a cikkel alapvetöen ott van egy kis problémám, hogy "pénzpocsékolást" emlegetsz benne, mikor még a hülye is látja!? hogy egy újabb korrupcios ügyről van szo.
Amúgy ami vicc, hogy ie6 alatt szétesik az oldal. Tudom nem a latest stable de a kishúgom jobban böngészöoptimalizál. A másik, hogy tegnapelött még angol nyelvű verzióra is volt link, amire warningot dobott. Tegnapra ezt kivették, beismerve hogy ennyi pénzért sajnos nem tudnak kétnyelvűsíteni. Vicc...
[ Szerkesztve ]
-
Jurij44
csendes tag
Hánynom kell az itteni gyurcsányista cenzúrától !!!!!
200 millió forintért, havi 200 ezres fizetés esetén 83 évig dolgozol.
Olvassátok a Bombagyáron az erről szóló írást.
-
azbest
félisten
Úgy tűnik az Állami Számvevőszék besokallt vagy túl kíváncsi volt
.[link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
it Az új kormányzati oldal nyilvánvalóan túl drágán készült, s bár vannak hasznos funkciói, a koncepciója több mint aggasztó.
- HP ProBook 650 G4 Notebook/Laptop, 15,6" FHD, I7- 8650U CPU, 8GB DDR4, 128-480GB SSD, WIN 10, Garanc
- Dell Precision 7510 Notebook/Laptop, 15.6" FULL HD, I7-6820HQ CPU, 8GB DDR4, SSD+HDD, 4GB VGA, WIN 1
- Dell Precision 7520 Notebook/Laptop, 15.6" FULL HD, I7-6820HQ CPU, 16GB DDR4, SSD+HDD, 4GB VGA, WIN
- Teljesen új Samsung S21 5G 8/128GB Dual Sim eladó
- Apple Watch Series 8 45mm Midnight GPS Cellular(e-sim) 2023.10.06.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest
Cég: pepris.de
Város: Budapest