Hirdetés

Deklaráció és díjak az e-kormányzati miniszterek konferenciáján

2007. szeptember 19-21. között immáron negyedik alkalommal rendezi meg az Európai Tanács Elnöksége és az Európai Bizottság az E-kormányzati Miniszteri Konferenciát az Európai Unió tagállamainak, a tagjelölt államoknak és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országainak e-kormányzatért felelős minisztereinek részvételével. A találkozó keretében a résztvevők elfogadták azt a miniszteri nyilatkozatot, amely az elmúlt időszak e-közigazgatási eredményeit és tapasztalatait figyelembe véve határozza meg a következő évek főbb stratégiai pontjait és az ehhez kapcsolódó cselekvési irányokat.

Díjazták a legjobb e-kormányzati megoldásokat

A konferencián kiosztották négy kategóriában az „Európai eKormányzati Díjat” Amszterdamnak, a norvég kormányzati adminisztrációért és reformokért felelős tárcának, a francia Besançon városának és a német központi kormány portáljának. Hazánkat Simon Géza közigazgatási informatikáért felelős kormánybiztos képviseli a konferencián.

Nemzeti akciótervek 2010-ig

A nyilatkozat szerint az elmúlt években fejlődés tapasztalható az E-kormányzati Akcióterv céljainak megvalósítása terén. Az európai országok jól haladnak az e-kormányzati kezdeményezéseik megvalósításával, megfelelve a növekedési és munkahely-teremtési lisszaboni célkitűzéseknek. Az országok nagy többsége nemzeti akciótervet dolgozott ki a 2010-re kitűzött célok elérésére. A tagállamok egyetértésével közös munkatervet dolgoztak ki az elektronikus azonosításra (eID), valamint az e-közbeszerzésre és a befogadó e-kormányzatra.

Prioritások

A további fejlődés érdekében meghatároztak négy fő prioritási területet, amelyet az egyes e-kormányzati stratégiák megvalósításánál szem előtt kell tartani.

A közös EU irányvonal célkitűzése a határokon átnyúló interoperabilitás megerősítésére és az adminisztratív korlátok csökkentésére megkívánja, hogy a tagállamok meghatározzák azokat a szolgáltatásokat és tevékenységeket, amelyek egyszerűbbé teszik az állampolgárok számára a közszolgáltatásokhoz történő hozzáférést.

Annak érdekében, hogy minden állampolgár részesülhessen az infokommunikációs technológiára épülő közigazgatás előnyeiből, a befogadó e-kormányzat irányelveknek foglalkozniuk kell azzal, hogy mi a legjobb kombinációja az online szolgáltatásoknak és az egyéb csatornáknak.

Az információs és kommunikációs technológiákon alapuló eszközöknek az átláthatósági és demokratikus elkötelezettségi irányelvek részeként való használata sikeres volt sok nemzeti, regionális és helyi kezdeményezés megvalósításában, az ebből származó tapasztalatok és eredmények megfelelő alapot képeznek a további fejlődéshez.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a Lisszaboni Stratégia által megkívánt nemzeti reformprogramoknak kifejezetten meg kell határozniuk az e-kormányzati kezdeményezések hozzájárulását a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez, különös tekintettel a deklarációban kifejtett négy cselekvési irányra.

További információ a konferenciával kapcsolatban a http://www.egov2007.gov.pt oldalon olvasható.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények