Igaznak bizonyult pletykák, sci-fibe illő megfigyelőrendszerek

Blogoló: Acer, Fujitsu

Az elmúlt hetekben elsősorban notebook vonatkozású témákkal foglalkoztunk az Acer blogban. Örvendetes újdonság, hogy a nem sokra való, mondhatni csak alibiből telepített – mert Magyarországon tilos operációs rendszer nélküli számítógépet értékesíteni a felhasználóknak – Linpus Linux helyett a sokkal jobban használható Endless OS-t teszi „jóárasított” laptopjaira az Acer. Ez a szintén Linux-alapú operációs rendszer az egyszerű kezelhetőség jegyében született. Tudja az alapdolgokat, amire mondjuk a nagyinak szüksége lehet, és nem bonyolultabb a kezelőfelülete, mint egy okostelefonnak vagy tabletnek. Mi az alapszintű Aspire 3 A315-tel próbáltuk ki.

Tiszteletét tette nálunk a Kaby Lake-R processzorral szerelt, körbeforgatható kijelzőjű, középkategóriás Acer Spin 5 kisebbik, 13,3 hüvelykes változata is. A másfél kilogrammos, 15,9 mm vastag laptop karcsúsága ellenére kifejezetten masszívnak bizonyult, és a 8 GB memória és 256 GB-os SSD mellett kifejezetten jót ment a Core i5-8250U processzor, amivel már a mobil Ryzenek ellen készülnek. Hosszú idő után végre a 15 wattos TDP fogyasztási osztályban is négy magot és nyolc programszálat kínál az Intel, amivel a kétmagos, négyszálas elődöket alaposan lekörözi.

Szeptember elején, az IFA kiállításon volt alkalmunk kipróbálni az Acer Galea 500 gamer headsetjét. Ennek a gamer viszonylatban is nagynak számító modellnek a különlegessége, hogy támogatja a 3D Soundspace technológiát, aminek köszönhetően a viselő fejmozgását (például ha elfordul a monitortól) is figyelembe veszi a térhangzás kialakításában. Tudásának alapos megismerésére később, nyugodtabb keretek között szakítunk időt.

A Fujitsu blogban elsősorban szolgáltatásokkal foglalkoztunk, olyan komplex megoldásokkal, amikben a Fujitsu ötvözi hardveres, szoftveres és kutatási vívmányait, megfűszerezve vállalati együttműködéssel. A SUSE-vel még szorosabbra fűzött kapcsolat eredménye a „SUSE Business Critical Linux” támogatás olyan feladatkritikus szerverekhez, ahol a nyílt forráskód az úr. Ezeknél a roppant, nagyvállalatok és országos intézmények adattengereit kezelő nagygépeknél egyre komolyabb problémát jelent a kellő mennyiségű szakember előteremtése. Ebben egyedi tanácsadással, automatizálással és vállalati képzéssel megtámogatott szolgáltatáscsomagot kínál a Fujitsu.

Érdekes, és egyre nagyobb jelentőséggel bíró témakör a szoftveres adatközpontoké, ahol a hatékonyságot úgy növelik, hogy a számítási teljesítményt, az adattároló-kapacitást és a hálózati rétegeket elkülönítik a futtatandó alkalmazásoktól. Ezzel a módszerrel sokkal rugalmasabban tervezhető meg, optimalizálható, az igények változásával módosítható az adatközpontok működése, ami jelentősen növeli hatékonyságukat.

Nem csak termékei és szolgáltatásai működésére figyel oda a Fujitsu, hanem alkalmazottaira is. Rendszeres orvosi vizsgálat és szükség esetén gyógykezelés mellett segítenek az egészséges étrend, kiegyensúlyozott munkahely-magánélet arány kialakításában is, hiszen az elégedett, egészséges alkalmazott jobban teljesít, ezzel növeli a vállalat hatékonyságát. Fontos szerepet tulajdonítanak a női kollégák támogatásának is, a Fujitsu nemrégiben erősítette meg elkötelezettségét az ENSZ nőket támogató kezdeményezése felé.

dajkopali, rudi, Wombath