Igaznak bizonyult pletykák, sci-fibe illő megfigyelőrendszerek

Coffee lake, DDR5, GTX 1070 Ti

Heti összefoglalónkat nem is kezdhetnénk mással, mint a sokak által várt, belépőszintű processzorokat bemutató tesztünk második felvonásával, amelyben olvasóink kérésének engedve – és segítségükkel! – a titkos favorit Intel Pentium G4560 is megmérette magát az AMD Ryzen 3 1200-zal szemben.


[+]

Miközben dúl a harc az alsóházban, az Intel már javában a következő generációval foglalkozik, még ha nem is feltétlenül abban a tempóban, ahogy tervezték. Miután a múlt héten az Eurocom elszólta magát a jövőre tervezett nyolcmagos Coffee Lake-ről, most egy másik partner tette elérhetővé idő előtt az idei, hatmagos szériához tartozó információkat. Bár a hivatalos rajt továbbra is maradt október 5., az Intel úgy döntött, hogy a specifikációkra és más adatokra vonatkozó embargót feloldja, így gyakorlatilag mindent megtudhattunk a nyolcadik Core i generációról.


[+]

Persze azt már eddig is tudtuk, hogy a Coffee Lake a jelenleg is futó Kaby Lake továbbfejlesztése, így felmerül a kérdés, hogy mikor várhatunk tényleg új architektúrát a kék csapattól. Ezzel kapcsolatban úgy tűnik, hogy az Intel weboldalára felkerült Sapphire Rapids kódnevű CPU és a Tinsley platform hoz majd változást. Azt már csak rosszmájúan jegyeznénk meg, hogy remélhetőleg ez a fejlesztés nem esik áldozatául az utóbbi időben elindult takarékossági intézkedéseknek, ellentétben például a körülbelül egy éve útjára indított Alloy projektnek, ami érdekes és újfajta AR/VR headset lett volna.

Még jó, hogy az Intel állítása szerint azért próbálkoznak még ezen a területen, mint ahogy a gépi tanulás piacára is összpontosítanak majd a héten bemutatott, Loihi kódnevű neuromorfikus lapkával, ami alapvetően az emberi agy működését igyekszik utánozni, 130 ezer „neuronnal” és 130 millió szinapszissal.


[+]

Ami a további, jövőbeli technológiákat illeti, a RAM-ok fejlődése sem állt meg, és azt már eddig is tudtuk, hogy a DDR4 után érkezik majd a DDR5 szabvány is. Mostanra elkészültek az első működő modulok: a Rambus állítása szerint az első ilyen példányok az ő laboratóriumukban dolgoznak.

Hirdetés

Érdekesség, és az Intel számára talán kicsit kellemetlen hír, hogy a világ második leggyorsabb szuperszámítógépe, a Tianhe-2 az utóbbi időben apróbb fejlesztésen esett át, és ennek keretében az eddig használt, de nagyon nehezen programozható, így gyakorlatilag tétlenül ücsörgő Xeon Phíket felváltották a kínai tervezésű Matrix2000 gyorsítók.

A múlt héten még csak meg nem erősített pletyka volt a GTX 1070 Ti érkezése, mostanra viszont a specifikációk is elkezdtek szivárogni, és ezek alapján úgy tűnik, hogy főleg a számítási kapacitásban lesz előrelépés a Ti nélküli változathoz képest. A GTX 1070 Ti tehát hamarosan megjelenhet a boltokban, ha pedig így lesz, bekerülhet a HP eGPU dobozába, az Omen Acceleratorba, amely a VR hátizsák és asztali mini PC üzemmódban is használható Omen Compact Desktoppal együtt karácsony környékén jelenhet meg hazánkban.


[+]

Míg az Omen Accelerator önmagában érkezik, addig a Gigabyte eGPU megoldása, az Aorus Gaming Box VGA-val egybeépítve vásárolható meg, eredeti állapotában egy Mini-ITX gépekbe szánt GTX 1070-es kártyával. Ezen fejlesztett most a Gigabyte, mégpedig úgy, hogy egy hasonlóan apró méretű GTX 1080-as kártyát épített bele.

Miközben a 1070 Ti hamarosan érkezhet, a Xavier rendszerchip, amelyik az autókba szánt Driver PX2 utóda lehet, egy kicsit csúszik, így az idei év vége helyett jövőre jelenhet meg.


[+]

Érkezett pár örömhír a szórakoztatóelektronika világából is, melyek közül a legfontosabb, hogy úgy tűnik, végre elkezdődhet az UHD tartalmak árának csökkenése, ami elsősorban egy fokozódó sebességű árháborúnak köszönhető a tartalomszolgáltatók között. Mindez azért is örömhír, mert így lesz mit nézni a karácsony körül piacra kerülő új Sharp LC70-X500 televízión, amelynek tudását valójában még a 4K sem használja ki, hiszen ez már 8K-s panellel készül. A legnagyobb meglepetés azonban az ára lesz, ez ugyanis összemérhető a felsőkategóriás 4K-s modellekével.

Megyünk a Marsra

Kezdjük az előző hétvégével, mivel a világ egyik legbefolyásosabb technológiai szereplője, Elon Musk egy kongresszuson nagyokat mondott csütörtökön/pénteken (ahogy az időzónákat nézzük). A SpaceX vezetője nem is azért nyomta első vonalban, mivel számára a Hold-utazás vagy a Mars-expedíció létező valami – ezt megszoktuk tőle –, hanem mert bemutatott egy fejlesztést is, egy rakétát, mely nemcsak az űrkutatásban lehet áttörés, de a földi telekomban is határokat feszeget.


[+]

Mondhatjuk, hogy Musk marketinges: de ez a vizionárius befektető eddig minden projektjében bizonyította, hogy az addig sci-fi célokat meg lehet valósítani, csak pénz és szándék kérdése. Musk nagyon jó a támogatások megszerzésében, és képes a világ legjobb szakembereit megszerezni. Vagyis: szinte mindent képes megcsinálni. Ha a Mars kolonizációjáról van szó, neki van a legnagyobb esélye.

Amúgy szokás szerint a biztonsági hírek uralták a hetet: Kínában egy már korábban meglévő rendszert fejlesztettek tovább, ennek az a következménye, hogy a hatóságok iszonyú mennyiségű, feldolgozható információ birtokába juthatnak könnyedén. Ez azért érdekes, mivel Nyugaton is így van: az autók olyan kontroll alatt vannak, ami rémítő, ahogy az ATM-ek feltörhetősége is.

Ráadásul a legális vállalatok, mint a Microsoft is, törekszenek a felhőmegoldások olyan mértékű kiterjesztésére, ami egyre nagyobb ellenőrizhetőséget biztosít számukra – igaz, mindezek egyre szélesebb körű felhasználói szabadságot adnak, de épp ezért jogos a félelem.

Azt már tudjuk, hogy az adatfelhasználási igények egyre nőnek, pont ezért szállnak be az internetes szolgáltatók a kábelüzletbe: ahogy a Facebook és a Microsoft is megteszi. És ez tényleg megalapozott: az emberek jobban igénylik az internetet, mint a meleg vizet.


[+]

Az jó hír, hogy a roamingdíjak eltörlése meghozta a várt eredményt, ahogy az is, hogy a Google-t végre sikerült rákényszeríteni kereskedelmi gyakorlatának megváltoztatására. De hogy a Tajga-fón bejön-e vagy sem, senki nem tudja.

Blogoló: Acer, Fujitsu

Az elmúlt hetekben elsősorban notebook vonatkozású témákkal foglalkoztunk az Acer blogban. Örvendetes újdonság, hogy a nem sokra való, mondhatni csak alibiből telepített – mert Magyarországon tilos operációs rendszer nélküli számítógépet értékesíteni a felhasználóknak – Linpus Linux helyett a sokkal jobban használható Endless OS-t teszi „jóárasított” laptopjaira az Acer. Ez a szintén Linux-alapú operációs rendszer az egyszerű kezelhetőség jegyében született. Tudja az alapdolgokat, amire mondjuk a nagyinak szüksége lehet, és nem bonyolultabb a kezelőfelülete, mint egy okostelefonnak vagy tabletnek. Mi az alapszintű Aspire 3 A315-tel próbáltuk ki.

Tiszteletét tette nálunk a Kaby Lake-R processzorral szerelt, körbeforgatható kijelzőjű, középkategóriás Acer Spin 5 kisebbik, 13,3 hüvelykes változata is. A másfél kilogrammos, 15,9 mm vastag laptop karcsúsága ellenére kifejezetten masszívnak bizonyult, és a 8 GB memória és 256 GB-os SSD mellett kifejezetten jót ment a Core i5-8250U processzor, amivel már a mobil Ryzenek ellen készülnek. Hosszú idő után végre a 15 wattos TDP fogyasztási osztályban is négy magot és nyolc programszálat kínál az Intel, amivel a kétmagos, négyszálas elődöket alaposan lekörözi.

Szeptember elején, az IFA kiállításon volt alkalmunk kipróbálni az Acer Galea 500 gamer headsetjét. Ennek a gamer viszonylatban is nagynak számító modellnek a különlegessége, hogy támogatja a 3D Soundspace technológiát, aminek köszönhetően a viselő fejmozgását (például ha elfordul a monitortól) is figyelembe veszi a térhangzás kialakításában. Tudásának alapos megismerésére később, nyugodtabb keretek között szakítunk időt.

A Fujitsu blogban elsősorban szolgáltatásokkal foglalkoztunk, olyan komplex megoldásokkal, amikben a Fujitsu ötvözi hardveres, szoftveres és kutatási vívmányait, megfűszerezve vállalati együttműködéssel. A SUSE-vel még szorosabbra fűzött kapcsolat eredménye a „SUSE Business Critical Linux” támogatás olyan feladatkritikus szerverekhez, ahol a nyílt forráskód az úr. Ezeknél a roppant, nagyvállalatok és országos intézmények adattengereit kezelő nagygépeknél egyre komolyabb problémát jelent a kellő mennyiségű szakember előteremtése. Ebben egyedi tanácsadással, automatizálással és vállalati képzéssel megtámogatott szolgáltatáscsomagot kínál a Fujitsu.

Érdekes, és egyre nagyobb jelentőséggel bíró témakör a szoftveres adatközpontoké, ahol a hatékonyságot úgy növelik, hogy a számítási teljesítményt, az adattároló-kapacitást és a hálózati rétegeket elkülönítik a futtatandó alkalmazásoktól. Ezzel a módszerrel sokkal rugalmasabban tervezhető meg, optimalizálható, az igények változásával módosítható az adatközpontok működése, ami jelentősen növeli hatékonyságukat.

Nem csak termékei és szolgáltatásai működésére figyel oda a Fujitsu, hanem alkalmazottaira is. Rendszeres orvosi vizsgálat és szükség esetén gyógykezelés mellett segítenek az egészséges étrend, kiegyensúlyozott munkahely-magánélet arány kialakításában is, hiszen az elégedett, egészséges alkalmazott jobban teljesít, ezzel növeli a vállalat hatékonyságát. Fontos szerepet tulajdonítanak a női kollégák támogatásának is, a Fujitsu nemrégiben erősítette meg elkötelezettségét az ENSZ nőket támogató kezdeményezése felé.

dajkopali, rudi, Wombath