Igaznak bizonyult pletykák, sci-fibe illő megfigyelőrendszerek

Coffee lake, DDR5, GTX 1070 Ti

Heti összefoglalónkat nem is kezdhetnénk mással, mint a sokak által várt, belépőszintű processzorokat bemutató tesztünk második felvonásával, amelyben olvasóink kérésének engedve – és segítségükkel! – a titkos favorit Intel Pentium G4560 is megmérette magát az AMD Ryzen 3 1200-zal szemben.


[+]

Miközben dúl a harc az alsóházban, az Intel már javában a következő generációval foglalkozik, még ha nem is feltétlenül abban a tempóban, ahogy tervezték. Miután a múlt héten az Eurocom elszólta magát a jövőre tervezett nyolcmagos Coffee Lake-ről, most egy másik partner tette elérhetővé idő előtt az idei, hatmagos szériához tartozó információkat. Bár a hivatalos rajt továbbra is maradt október 5., az Intel úgy döntött, hogy a specifikációkra és más adatokra vonatkozó embargót feloldja, így gyakorlatilag mindent megtudhattunk a nyolcadik Core i generációról.


[+]

Persze azt már eddig is tudtuk, hogy a Coffee Lake a jelenleg is futó Kaby Lake továbbfejlesztése, így felmerül a kérdés, hogy mikor várhatunk tényleg új architektúrát a kék csapattól. Ezzel kapcsolatban úgy tűnik, hogy az Intel weboldalára felkerült Sapphire Rapids kódnevű CPU és a Tinsley platform hoz majd változást. Azt már csak rosszmájúan jegyeznénk meg, hogy remélhetőleg ez a fejlesztés nem esik áldozatául az utóbbi időben elindult takarékossági intézkedéseknek, ellentétben például a körülbelül egy éve útjára indított Alloy projektnek, ami érdekes és újfajta AR/VR headset lett volna.

Még jó, hogy az Intel állítása szerint azért próbálkoznak még ezen a területen, mint ahogy a gépi tanulás piacára is összpontosítanak majd a héten bemutatott, Loihi kódnevű neuromorfikus lapkával, ami alapvetően az emberi agy működését igyekszik utánozni, 130 ezer „neuronnal” és 130 millió szinapszissal.


[+]

Ami a további, jövőbeli technológiákat illeti, a RAM-ok fejlődése sem állt meg, és azt már eddig is tudtuk, hogy a DDR4 után érkezik majd a DDR5 szabvány is. Mostanra elkészültek az első működő modulok: a Rambus állítása szerint az első ilyen példányok az ő laboratóriumukban dolgoznak.

Érdekesség, és az Intel számára talán kicsit kellemetlen hír, hogy a világ második leggyorsabb szuperszámítógépe, a Tianhe-2 az utóbbi időben apróbb fejlesztésen esett át, és ennek keretében az eddig használt, de nagyon nehezen programozható, így gyakorlatilag tétlenül ücsörgő Xeon Phíket felváltották a kínai tervezésű Matrix2000 gyorsítók.

A múlt héten még csak meg nem erősített pletyka volt a GTX 1070 Ti érkezése, mostanra viszont a specifikációk is elkezdtek szivárogni, és ezek alapján úgy tűnik, hogy főleg a számítási kapacitásban lesz előrelépés a Ti nélküli változathoz képest. A GTX 1070 Ti tehát hamarosan megjelenhet a boltokban, ha pedig így lesz, bekerülhet a HP eGPU dobozába, az Omen Acceleratorba, amely a VR hátizsák és asztali mini PC üzemmódban is használható Omen Compact Desktoppal együtt karácsony környékén jelenhet meg hazánkban.


[+]

Míg az Omen Accelerator önmagában érkezik, addig a Gigabyte eGPU megoldása, az Aorus Gaming Box VGA-val egybeépítve vásárolható meg, eredeti állapotában egy Mini-ITX gépekbe szánt GTX 1070-es kártyával. Ezen fejlesztett most a Gigabyte, mégpedig úgy, hogy egy hasonlóan apró méretű GTX 1080-as kártyát épített bele.

Miközben a 1070 Ti hamarosan érkezhet, a Xavier rendszerchip, amelyik az autókba szánt Driver PX2 utóda lehet, egy kicsit csúszik, így az idei év vége helyett jövőre jelenhet meg.


[+]

Érkezett pár örömhír a szórakoztatóelektronika világából is, melyek közül a legfontosabb, hogy úgy tűnik, végre elkezdődhet az UHD tartalmak árának csökkenése, ami elsősorban egy fokozódó sebességű árháborúnak köszönhető a tartalomszolgáltatók között. Mindez azért is örömhír, mert így lesz mit nézni a karácsony körül piacra kerülő új Sharp LC70-X500 televízión, amelynek tudását valójában még a 4K sem használja ki, hiszen ez már 8K-s panellel készül. A legnagyobb meglepetés azonban az ára lesz, ez ugyanis összemérhető a felsőkategóriás 4K-s modellekével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!