Ötödikesek lepték el a Virgo Systems irodáját

A Digitális Témahét olyan jól sikerült, hogy még hetekkel a hivatalos zárás után is zajlanak a programok. Már nagyon hiányzott egy ilyen kezdeményezés.

Digitális Témahét

Az oktatási intézményekben április negyedike és nyolcadika között rendezték meg a Digitális Témahetet (DTH), amihez 785 iskola csatlakozott. Speciális programokkal azonban nem csak az általános- és középiskolák, hanem a kezdeményezést aktívan támogató informatikai és telekommunikációs vállalatok is készültek. Elsősorban a digitális kompetenciák fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, aminek egyik alappillére, hogy az informatika órákon kívül is vegyék igénybe az informatikai eszközöket a tanárok és a diákok.

A Telekom előadását hallgatják a Gubányi Károly Általános Iskola diákjai (Pilis)
A Telekom előadását hallgatják a Gubányi Károly Általános Iskola diákjai (Pilis) (forrás: Telekom) [+]

A nemzetközi tanulói teljesítményt vizsgáló PISA-mérés legfrissebb, tavaly publikált eredményeiből az OECD ( Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) azt a következtetést vonta le, hogy az információs és kommunikációs technológiák vonatkozásában is igaz, hogy jóból is megárt a sok, tehát az IKT korlátlan és átgondolatlan megjelenése az iskolákban (főleg az alsó tagozatban) képes rontani a diákok alapképességeit. Ezt a megállapítást fontos figyelembe venni, viszont teljességében kell a tanácsot megfogadni: szükség van az oktatás fejlesztésére és az új eszközök használatára, de ezt átgondoltan és nem minden másnak alárendelve kell megtenni.

A DTH kezdeményezés értelmezhető egyfajta válaszként is a fentiekre, ami egy olyan összefogás eredménye, amely állami kezdeményezéssel, az IVSZ koordinációjában és számos vállalat részvételével zajlott le. Az 1919 program 5165 pedagógus és 77 812 diák számára jelentett új ismereteket, az oktatási intézményeken belül és kívül egyaránt. Olyan nagy nevekkel ismerkedhettek meg közelebbről a résztvevők, mint például a Microsoft, a Magyar Telekom, a Vodafone, a Telenor, a Cisco, az EPAM, a UPC, az Ericsson, vagy a ZTE (a teljes lista a DTH honlapján megtekinthető).

Programok
Programok (forrás: Digitális Témahét) [+]

A témahét valójában csak elnevezés lett, hiszen webináriumok előzték meg és segítették a felkészülést, a kapuikat a diákok előtt megnyitó cégek többsége előadásokat tartott ország minden táján, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a mai napig akadnak események a DTH égisze alatt. A Telekom például 40 iskolába vitte be a "Legyél Te is informatikus!" programját, az EPAM Budapesten és Szegeden is tartott előadásokat, de kreatív pályázatot hirdetett a Microsoft, a témahéthez kapcsolódó akcióval készült a National Istruments Visual Thinking programozó verseny szervezője, szabadon hozzáférhető oktatási anyagokat biztosított az Okosportál, a lista pedig szinte a végtelenségig folytatható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények