Két játék a semmiből, egy nap alatt

A Skool bizonyítja, hogy az informatika nem csak a férfiak sportja. A lányok jöttek, láttak, tanultak és programoztak. A szüleik meg elájultak.

Tegnap még babáztak, ma már programoznak

Az EPAM Futó utcai központjában 28 lánnyal találom szemben magam szombat délután. Fél négy körül érkezem, mindenki serényen kattintgat, van akinek a nagy koncentrálásban még a nyelve is a száján kívül ragadt. A sorok között középkorú férfiak sétálnak, egy-egy tanáccsal, elismerő csettintéssel tarkítva útjukat. Az előtérben felnőttek gyülekeznek. "Már csak pár percünk van, véglegesítsétek projektjeiteket" - hangzik az ukáz, miközben a 10-12 éves fiatalokból álló csapat az utolsó simításokat végzi éppen készülő játékprogramján.

Hirdetés

A Skool a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje, amelynek célja, hogy újszerű oktatási formában adjon használható tudást és szerettesse meg a programozást a lányokkal, a nőkkel. Minden szombaton workshopot tartanak, általában 15 fő részvételével olyan általános iskolás lányok számára, akik kíváncsiak az informatika világára. Jellemzően olyanok jelentkeznek az egynapos oktatásra, akik korábban még nem találkoztak a kódolással, pont ez a célja ezeknek a kurzusoknak, hogy egy nap alatt megismerjék az alapokat, gyorsan szerezzenek némi sikerélményt, majd a későbbiek folyamán elgondolkozzanak ezen a pályán.


[+]

A Skool mottója nagyjából az, hogy le kell számolni a tévhittel, miszerint a programozás a férfiak sportja. Szükség van a lányokra, akik teljesen más nézőpontból, másfajta képességeik révén felrázhatják a szakmát. Az EPAM mellett a Microsoft, az Ericsson, az NNG, a Graphisoft, a Prezi, a Balabit és még sokan mások támogatják a kezdeményezést, a következő hétvégén már a Lufthansa ad otthont a soron következő kurzusnak.


[+]

A lányok Scratch-ben dolgoznak, szakmai mentorok és oktatók segítségével először megismerkednek az alapokkal, majd ezt követően saját, önálló játékot készítenek, nem is egyet. Guzsaly Péter, a Skool vezetője büszkén meséli, hogy közel 700 fő vett már részt 2014. június óta a szervezet által tartott workshopokon, majd gyorsan hozzáteszi, hogy ezek a lányok jellemzően mindenféle előképzettség nélkül, egyszerű érdeklődőként érkeznek, éppen ezért óriási dolog, hogy a nap végére két működőképes játékot tudnak bemutatni egymásnak és a szüleiknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények