Jövő héten indul a Digitális Témahét

Az első Digitális Témahét (DTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére az IVSZ koordinációja mellett valósul meg április 4-8. között országszerte számos általános- és középiskolában. A köznevelési intézmények a képzési célokhoz köthető szabadon választott témával vehetnek részt, a cél a digitális kompetencia fejlesztése és a kerettantervi fejlesztési célok megvalósítása az infokommunikációs technológia hatékony alkalmazásával. Nem elsősorban az informatikai eszközök használata, hanem a korszerű készségek, a digitális írástudás fejlesztése minden évfolyamon és minden tantárgy keretén belül a választott témához kapcsolódóan.

A DTH a digitális pedagógia elterjesztését, alkalmazásának mélyítését célozza annak érdekében, hogy az iskolai pedagógiai eszközök, alkalmazott módszerek köre kibővülhessen, hozzájárulva ezzel, hogy ne csak az informatika tantárgy keretében valósuljon meg a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése.


(forrás: IVSZ) Digitális Témahét: április 4-8.[+]

A 786 köznevelési intézmény, amely idén csatlakozik a Digitális Témahéthez, vállalja, hogy 2016. április 4-8. között olyan projektet valósítanak meg, amelyekben a XXI. századi készségek és ismeretek elsajátításához infokommunikációs eszközöket is használnak az iskola pedagógiai elképzeléseinek és infrastrukturális adottságainak figyelembevételével.

A DTH résztvevői a program honlapján a 12 évfolyam mindegyikéhez, kidolgozott mintaprojektek és számtalan pedagógiai segédlet közül választhatnak, amelyeket saját elképzeléseik szerint testre is szabhatnak. A honlapon ezen kívül elérhetők a Digitális Tematikus Hét partnerei, informatikai és telekommunikációs vállalatok által felkínált, diákoknak szóló előadások, bemutatók, programok és háttéranyagok is.

Jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon ebben a szférában a legmagasabb a kezdő fizetés, és később is itt lehet az egyik legjobban keresni. Az iskolai oktatás keretein belül Magyarországon eddig a diákok zöme csak az informatika tantárgy szűkös keretei között tudta elsajátítani az alapvető digitális készségeket; ennek megváltoztatása érdekében a Digitális Témahét a digitális pedagógia elterjesztését, alkalmazásának szélesítését és mélyítését, az iskolai pedagógiai eszközök és alkalmazott módszerek körének bővítését célozza. Részletes programtérkép is készült, ez innen érhető el.

Azóta történt

Előzmények