Áttekintés: kamerás csúcstelefonok

Motorola V600, E398, Sony Ericsson P900, Nokia 7610

A technika fejlődésének és a felhasználók növekvő igényeinek köszönhetően a mobiltelefonok tudásának ma már szinte csak a fantázia szabhat határt. A legújabb, a legeslegjobb és így a legdrágább kamerás készülékeket teszteltük.

„Bizonyos – mondta báró Pangloss, Voltaire Candide-jában – s kimutatható, hogy nem is lehetnek másképp a dolgok, mert ha már mindennek célja van, minden, ugyebár, szükségképpen a legeslegjobb célért is van. Orrunk például azért van, hogy legyen min hordani a szemüveget, s lám ezért is hordunk szemüveget. Lábunk láthatólag arra való, hogy nadrágot húzzunk rá, ezért is van nadrágunk.” Pangloss ma azt mondaná, hogy a mobiltelefon azért van, hogy tudjunk mivel fényképezni, s lám ezért fényképezünk is vele...

Tényleg az emberi elme és alkotókészség csodája, hogy mi mindent képesek a mobiltelefon-gyártók „belepréselni” új zsebijeikbe. A kérdés csak az, hogy az őrült iramú fejlesztés és miniatürizálás nem ment-e a funkcionalitás, a felhasználhatóság rovására, hiszen ezek a készülékek elsősorban mégiscsak telefonok?!

Motorola V600

Hirdetés

A Motorola szétnyitható, unisex csúcsmodellje külső és belső kijelzővel is rendelkezik. A kontinensek között sokat utazó üzletembereknek ajánlható négysávos készülék (GSM850/900/1800/1900). A kék színű háttérvilágítás teszi kontrasztossá, olvashatóvá az LCD-t. E fölött található a VGA-kamera, ami alatt a Motorola – híváskor világító fénycső által körbevett – logója díszeleg. A belső, finom felbontású (176x220 pixel), 65 ezer színű folyadékkristályos TFT-kijelző élethűen jeleníti meg a fotókat.

A billentyűk felülete gumírozott, tapintásuk kellemes, a gombok könnyen kezelhetők. A négyszeres digitális zoommal felvértezett VGA-kamerával – a legjobb minőségben – 640x480 pixel méretű felvételek készíthetők, amelyek Bluetooth-szal másolhatók át a számítógépre. Hiányzik viszont az infrakapcsolat. Azoknak a nárcisztikus hajlamúaknak, akik önmagunkról szeretnénk felvételt készíteni, két lehetőségük van: vagy egy hagyományos, jól bevált tükör használatával, vagy az időzítő üzemmód igénybevételével. Az időzítő öt másodpercet ad arra, hogy egy rövid, de annál intenzívebb vágtával a készülék elé kerüljön a fotó páratlan témája, akit a visszaszámlálásról egy kellemes polifonikus hang tájékoztat. A készülék támogatja az MPEG-4 és H.263 formátumú videofájlok lejátszását. A szerény, öt megabájtnyi memóriában tárolható képeken és a hangokon kívül itt „ütöttek tanyát” a Java-alapú, letölthető játékok is.

Magyar nyelvű szótárral is ellátták a kis csoda SMS-szerkesztőjét, ez megkönnyíti a szótárban szereplő szavak bevitelét. Támogatja a csoportos, az összefűzött, a chat jellegű és a Nokia Smart Message formátumú üzenetküldést. Üzeneteinket animációkkal és piktogramokkal is színesíthetjük (EMS). MMS-szerkesztője alkalmas videoállományok, képek, polifonikus hangok, hangjegyzetek egyesítésére és továbbítására (maximum 100 kilobájtig).

+ A neten töltött időt nemcsak mérni lehet, hanem a beépített adatszámláló segítségével a pontos adatforgalmat és a költségeket nyilván is lehet tartani.

– Zavaró a letevő és felvevő gombok (a piros és zöld) helycseréje.

Motorola E398

Az E398-as telefont a gyártó az újdonságra fogékony, fizetőképes fiataloknak szánja. Minden együtt van ahhoz, hogy ha mással nem tud kiemelkedni a plazajáró fiatal, akkor e készülékkel öt-tíz percig „király” legyen. A fiatalos külsőbe rengeteg tudást préselt a gyártó, ám emiatt egy kicsit nagyocska lett a készülék.

A Motorola E398 kategóriájához képest kiváló zenei élményt kínál, a 3D sztereó surround hangszórók intenzív hangzást biztosítanak. Nagy felbontású, színes kijelzőjének köszönhetően az MPEG-4 videoklipek élesek, a vakuval ellátott kamera pedig megsokszorozza a felhasználási lehetőségeket. A beállítható ritmusos világítás – amely a telefon oldalán található ledekből szórja a többszínű fényeket – hozzáigazítható a telefon funkcióihoz és a környezethez.

A telefon belső memóriája mindössze 5 megabájtos, ám a készülékbe cserélhető memóriakártyákat is tehetünk, amire szükség is van, ha komolyabb képeket és zeneszámokat is tárolni szeretnénk. A gyártó mellékel is egy 64 megabájtos kártyát a készülékhez. A Trans Flash memóriakártya 11 x 15 milliméteres méreteivel a piac egyik legkisebb megoldása. Az unatkozó felhasználó egy sport (Football) és egy mászkálós (Go Go Gimps) játékkal teheti tartalmasabbá életét.

A fotózást megkönnyíti, hogy a kijelzőn megjelenő kép időben követi a történéseket, a zoom és a fényerőállítás a középen található joystickkal pedig igazán egyszerű. A lehetőségeket bővíti az öt-tíz másodperces időzítő szolgáltatás, valamint számos gyári fénybeállítás.

+ Sztereó hangzás, vakus fényképező.

– Hiányzik a videórögzítés lehetősége.

Sony Ericcson P900

A P800-as továbbfejlesztett, átdolgozott testvére a P900-as. A 65 ezer színű, érintős TFT-kijelző leszedhető flipjével ámulatba ejtheti a látványra felkészületlen felhasználót. A készülék oldalán külön található funkciógombokkal gyorsan elérhetők a készülék főbb szolgáltatásai. Ilyen a fotómasina piktogramját viselő nyomógomb, amely a beépített VGA-kamera aktiválója és exponálója. Oldalt található még a memóriabővítő kártya helye is, amelybe Memory Stick kártya helyezhető. A telefon hátoldalán található a tükörrel ellátott digitális kamera. A kezelőfelület akkor kel igazán életre, amikor lehajtjuk a flipet. Innentől kezdve már az érintőképernyő nyomkodásával aktiválhatjuk a különböző grafikus menüpontokat, amelyeket a boldog tulajdonos saját szája íze szerint csoportosítgathat, rengeteg időt eltöltve ezzel, hogy a jövőben még sokkal több időt megspórolhasson.

A Symbian-alapú operációs rendszer lehetővé teszi különböző programok telepítését, futtatását. A programokat infrán, Bluetoothon, illetve kábelen keresztül tölthetjük le és fel a készülékre. Számítógép és az asztali dokkolóegység segítségével az adatok gyorsan és könnyedén kezelhetőek. Az óriási adatmennyiséget, melyet készülékünk kezelni tud, ajánlatos gyakran szinkronizálni számítógépünkkel. A készülék támogatja még a GPRS- (Class 8-max. 4/1), HSCSD-, CSD-átvitelt is, bár a gigabites Ethernet-felület még hiányzik.

Az elkészített videókat és fotókat a memóriakártyán vagy a készülék 16 megabájtos belső memóriájában lehet tárolni, melyek továbbküldhetők MMS-ként vagy egy e-mail címre. A beépített VGA-kamerát ellátták éjszakai, automata, szabad téri, beltéri üzemmódokkal. Lehetőség van az időzítésre is, így akár saját magunkról is készíthetünk videókat, portrékat, ha ezt önkritikánk megengedi.

A gyártó az alapcsomagban egy övre csatolható, bőr hordtáskát is ad, ez kiválóan alkalmas szivarvégek tárolására is.

+ A telefon nagy tudása, az alapcsomag gazdagsága.

– Drága.

Nokia 7610

Ha apró, kéjes sikongásokat szeretnénk kiváltani hölgy ismerősünkből – és ezt más módon nem tudjuk elérni –, akkor ezzel a készülékkel kell megajándékoznunk. A bizarr forma, a klaviatúra varázsos elhelyezése már önmagában is frenetikus hatású, s ez állítólag még fokozható a cserélhető előlapokkal. A telefon kamerája alatt található „sminktükör” egész egyszerűen nélkülözhetetlenné teheti a készüléket a nők számára.

A telefon hátoldalán található a ma még unikumnak számító egy megapixeles (1152x864 képpont) kamera. A négyszeres digitális zoom, az éjszakai üzemmód, az időzítő mind-mind segítik a használót a képek elkészítésében. Az infravörös kapcsolat hiánya miatt kábel vagy Bluetooth-adóvevő segítségével lehet le- és feltölteni. A kamera alkalmas videoklip rögzítésére is, amely a telefon RealPlayer lejátszójával nézhető meg és egy filmrendező programmal szerkeszthető.

Ez a Nokia is Symbian-alapú telefon. A zsebi saját nyolcmegás memóriáján kívül az alapcsomagban található 64 megabájtos kártyával bővíthető. A csatolt multimédiás állományokat az e-mail-kliens segítségével lehet a legkönnyebben továbbküldeni. Javasolt GPRS (40,3 kbps) kapcsolattal csatlakozni a világhálóra.

+ Egyedi küllem, egy megapixeles kamera, abszolút multimédiás, illetve felhasználóbarát alkalmazkodás a gazdihoz.

– Talán (elsőre-másodikra) furcsa billentyűzet-elhelyezés, nincs infra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények