Alkalmazások androidos tabletekre - III. rész

Bevezető

Az okostelefonok és a táblagépek elengedhetetlen tartozéka a virtuális billentyűzet. A Blackberry néhány modelljét leszámítva a legtöbb ilyen készülék ma már nem használ fizikai billentyűzetet, legfeljebb akkor, ha Bluetooth-on keresztül csatlakoztatunk egy külön vásároltat. A kapacitív kijelzők korszakában nincs is rá nagy szükség, ráadásul helytakarékosabb megoldás, nem korlátozza a felhasználói felület kialakítását, és androidos rendszeren különösen igaz, hogy megadja a korlátlan szabadságot (iOS-en egyelőre nem lehet külső fejlesztőtől származó billentyűzet-alkalmazást használni). Azonban itt is van egy kis üröm az örömben, mert ezen billentyűzetek jelentős hányada nem, vagy csak részben támogatja a magyar ékezetes billentyűkiosztást. Ez azonban nem is mindig szükséges, mert prediktív képességeikkel a jobbak képesek hatásosan ellensúlyozni ezt a hiányosságot.

A virtuális billentyűzet az egyik legtöbbet használt alapvető alkalmazás, hiszen szinte mindenhez szükséges, egy táblagépen megírt levél, hosszabb dokumentum vagy akár a közösségi oldalak rendszeres használata intenzív billentyűzethasználatot von maga után, és rengeteg leütést spórolhatunk meg, ha olyan terméket választunk, ami egyrészt számunkra kézre áll és megfelelő mértékben ránk szabható, másrészt hatékony prediktív szövegbeviteli funkcióval rendelkezik.

Mivel manapság talán a közösségi oldalak alkalmazásainak használata során ugrik elő legtöbbször a virtuális billentyűzet, néhány szóban kitérünk a Facebook, a Google+ és a Twitter appokra is.

Google alapértelmezett virtuális billentyűzet

A Google nem vállal felelősséget a harmadik féltől származó billentyűzetek használatából fakadó esetleges károkért
A Google nem vállal felelősséget a harmadik féltől származó billentyűzetek használatából fakadó esetleges károkért

Az Android 4.4-gyel egy tovább okosított referenciabillentyűzetet is kaptunk. A korább megszokottakhoz képest alaposan átalakították, de ennek az lett az ára, hogy az ékezetes betűkkel kommunikálók – meg úgy általában, akik nem angolul írnak – hátrányba kerültek. Ékezetes kiosztás eddig sem volt klasszikus értelemben véve, hanem bizonyos betűkön hosszasan elidőzve megjelent a kívánt betű ékezetes verziója is. Most annyi a változás ezen a téren, hogy ehhez is hozzányúltak, és áthelyezték a betűk egy részét, ez pedig a rutinos androidos felhasználókat zavarhatja, mert a berögződött séma helyett egy újat kell megtanulni.

URL gépelésnél jól jöhet a .com gomb
URL gépelésnél jól jöhet a .com gomb

A gyárilag szállított billentyűzet azok számára ajánlott, akik:

  • Biztonsági megfontolásból eddig is ezt használták
  • Nem zavarja őket, hogy bizonyos funkciókat új módon érhetnek el
  • Nem zavarja őket az ékezetes betűk nélküli billentyűzet
  • Esetleg a hangalapú szövegbevitelt preferálják

Böngészés közben is diktálhatunk
Böngészés közben is diktálhatunk

Prediktív képességeit illetően némileg elmarad a legnépszerűbb alternatív megoldásoktól. Ami a referencia billentyűzet lecserélését illeti, a Google biztonsági figyelmeztetése nem alaptalan a virtuális billentyűzeteken keresztül visszük be legfontosabbnak számító adatainkat is (belépési azonosítóinkat, jelszavainkat, hitelkártya adatainkat stb.), és a technológia sajátosságából adódóan egy rosszindulatú fejlesztőnek lehetősége van ezek rögzítésére is, ezért fokozott körültekintéssel járjunk el!

Választás a megbízható kategória nyertesei között
Választás a megbízható kategória nyertesei között

Pár jó tanács a választáshoz:

  • Csak a Google Play-en keresztül vásároljunk és/vagy telepítsunk
  • Ellenőrizzük az eddigi letöltések számát, ha az alkalmazás viszonylag régóta elérhető és mindig alacsonyan áll a számláló, érdemes lehet tovább keresgélni
  • Vessünk egy pillantást az értékelésre, és az ottani kommentekre

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények