Alkalmazások androidos tabletekre - III. rész

Bevezető

Az okostelefonok és a táblagépek elengedhetetlen tartozéka a virtuális billentyűzet. A Blackberry néhány modelljét leszámítva a legtöbb ilyen készülék ma már nem használ fizikai billentyűzetet, legfeljebb akkor, ha Bluetooth-on keresztül csatlakoztatunk egy külön vásároltat. A kapacitív kijelzők korszakában nincs is rá nagy szükség, ráadásul helytakarékosabb megoldás, nem korlátozza a felhasználói felület kialakítását, és androidos rendszeren különösen igaz, hogy megadja a korlátlan szabadságot (iOS-en egyelőre nem lehet külső fejlesztőtől származó billentyűzet-alkalmazást használni). Azonban itt is van egy kis üröm az örömben, mert ezen billentyűzetek jelentős hányada nem, vagy csak részben támogatja a magyar ékezetes billentyűkiosztást. Ez azonban nem is mindig szükséges, mert prediktív képességeikkel a jobbak képesek hatásosan ellensúlyozni ezt a hiányosságot.

A virtuális billentyűzet az egyik legtöbbet használt alapvető alkalmazás, hiszen szinte mindenhez szükséges, egy táblagépen megírt levél, hosszabb dokumentum vagy akár a közösségi oldalak rendszeres használata intenzív billentyűzethasználatot von maga után, és rengeteg leütést spórolhatunk meg, ha olyan terméket választunk, ami egyrészt számunkra kézre áll és megfelelő mértékben ránk szabható, másrészt hatékony prediktív szövegbeviteli funkcióval rendelkezik.

Hirdetés

Mivel manapság talán a közösségi oldalak alkalmazásainak használata során ugrik elő legtöbbször a virtuális billentyűzet, néhány szóban kitérünk a Facebook, a Google+ és a Twitter appokra is.

Google alapértelmezett virtuális billentyűzet

A Google nem vállal felelősséget a harmadik féltől származó billentyűzetek használatából fakadó esetleges károkért
A Google nem vállal felelősséget a harmadik féltől származó billentyűzetek használatából fakadó esetleges károkért

Az Android 4.4-gyel egy tovább okosított referenciabillentyűzetet is kaptunk. A korább megszokottakhoz képest alaposan átalakították, de ennek az lett az ára, hogy az ékezetes betűkkel kommunikálók – meg úgy általában, akik nem angolul írnak – hátrányba kerültek. Ékezetes kiosztás eddig sem volt klasszikus értelemben véve, hanem bizonyos betűkön hosszasan elidőzve megjelent a kívánt betű ékezetes verziója is. Most annyi a változás ezen a téren, hogy ehhez is hozzányúltak, és áthelyezték a betűk egy részét, ez pedig a rutinos androidos felhasználókat zavarhatja, mert a berögződött séma helyett egy újat kell megtanulni.

URL gépelésnél jól jöhet a .com gomb
URL gépelésnél jól jöhet a .com gomb

A gyárilag szállított billentyűzet azok számára ajánlott, akik:

  • Biztonsági megfontolásból eddig is ezt használták
  • Nem zavarja őket, hogy bizonyos funkciókat új módon érhetnek el
  • Nem zavarja őket az ékezetes betűk nélküli billentyűzet
  • Esetleg a hangalapú szövegbevitelt preferálják

Böngészés közben is diktálhatunk
Böngészés közben is diktálhatunk

Prediktív képességeit illetően némileg elmarad a legnépszerűbb alternatív megoldásoktól. Ami a referencia billentyűzet lecserélését illeti, a Google biztonsági figyelmeztetése nem alaptalan a virtuális billentyűzeteken keresztül visszük be legfontosabbnak számító adatainkat is (belépési azonosítóinkat, jelszavainkat, hitelkártya adatainkat stb.), és a technológia sajátosságából adódóan egy rosszindulatú fejlesztőnek lehetősége van ezek rögzítésére is, ezért fokozott körültekintéssel járjunk el!

Választás a megbízható kategória nyertesei között
Választás a megbízható kategória nyertesei között

Pár jó tanács a választáshoz:

  • Csak a Google Play-en keresztül vásároljunk és/vagy telepítsunk
  • Ellenőrizzük az eddigi letöltések számát, ha az alkalmazás viszonylag régóta elérhető és mindig alacsonyan áll a számláló, érdemes lehet tovább keresgélni
  • Vessünk egy pillantást az értékelésre, és az ottani kommentekre

Swype

Az én első, külső fejlesztőtől származó billentyűzetem a SwiftKey Tablet volt (ami azóta már legacy jelzőt kapott a fejlesztőtől), erről váltottam a Swype-féle megoldásra. A Swype csak utána jelent meg, és egészen a közelmúltig használtam is, hogy aztán újból SwiftKey felhasználó legyek.

Egy régebbi Swype verzió, de az alapértelmezett téma most is ez
Egy régebbi Swype verzió, de az alapértelmezett téma most is ez

A Swype két előnnyel rendelkezett a SwiftKey-jel szemben:

  • Bár nem teljes értékű a magyar kiosztású billentyűzet, a fentebbi képen is látható, hogy a részlegesség már megvan, mivel az ö, é, á, ü betűk saját gombot kaptak
  • A másik a debütálási nyomott ár, ami akkor 230 forint körül volt

Ez már a legújabb Swype
Ez már a legújabb Swype

Mindezek mellett ez is tudta a Flow funkciót, prediktív bevitelre is volt mód, sőt, saját szótár létrehozására is. Bónuszként képes tanulni a levelezésünkben található szavakból, vagy akár a különböző közösségi média felületekről is. A szavak után igény szerint automatikusan szóközt tesz, de itt gyengébb, mint a SwiftKey, mert az felismeri és eltávolítja a felesleges szóközöket az írásjelek elől. A Swype esetében azonban csak arra van lehetőség, hogy ezt a funkciót kikapcsoljuk vagy bekapcsoljuk, magától nem képes korrekcióra.

Kézírás felismerése
Kézírás felismerése

A kézírás funkció inkább érdekes, mint hasznos, a gépeléshez viszonyítva ugyanis sokkal lassabb szövegbevitelre ad lehetőséget – amire az ujjunkkal leírjuk a betűket, a program pedig megpróbálja értelmezni és a nyomtatott verzióját megjeleníteni, addigra a hagyományos megoldással már jóval előbbre tartunk.

Témák sokasága
Témák sokasága

Összességében a Swype egy remek alternatív billentyűzet, vásárlás előtt érdemes telepíteni a próbaverzióját, amit 30 napig teljes funkcionalitással lehet használni. Prediktív beviteli rendszerének hatásfoka valahol a referencia androidos billentyűzet és a SwiftKey között van. Helyesírás-ellenőrző funkciója azonban rendben van, ehhez le is tölt egy magyar szótárat. Vásárlás után aktiválni kell egy e-mailben kapott kóddal, valamint minden gyári állapotba történő visszaállítás után telepítéskor is.

SwiftKey

A vírusvédelmi programokat leszámítva általában az az elfogadott Android platformon, hogy egy programot egy adott e-mail címhez licencelünk, és egyszeri díjat fizetünk. Így nem csoda, hogy némi zúgolódást váltott ki az, amikor a SwiftKey-t fejlesztő cég kitalálta, hogy a külön táblagépes verziót megszüntetve létrehoz egy olyan változatot, ami az eddigi kettőt egyesíti, és ezért újra pénzt kér. Mentségükre legyen mondva, hogy nem volt kötelező megvenni, akik a táblagépes verzióval rendelkeztek, használhatták továbbra is azt, és kapott frissítéseket is.

A régi verzió, érdemes megfigyelni az elrendezést is, mert vannak strukturális változások
A régi verzió, érdemes megfigyelni az elrendezést is, mert vannak strukturális változások

Korábban többet nyomott nálam a latban, hogy minél inkább hasonlítson a billentyűzet egy magyar kiosztású verzióra, így egy picit alábecsültem a SwiftKey-t, és sokáig helyette a Swype-ot használtam. A helyzet azonban az, hogy a SwiftKey-jel annak ellenére lehet gyorsabban írni, hogy ékezetes billentyűk csak közvetetten érhetőek el. Ennek oka az, hogy a szoftver három javaslatot tesz minden egyes begépelt szavam után a következő megjósolására, és általában igen jó hatékonysággal teszi. A siker titka, hogy remekül tanul a korábbi üzeneteimből, levelezéseimből, figyeli a szófordulataimat, elemzi a mondatokat.

Az alapértelmezett téma és az új elrendezés
Az alapértelmezett téma és az új elrendezés

Használja a felhő technológiát (ezt egyébként a Swype is), szótárakat tölt le, itt is jelen van a Flow, azaz az ujjhúzással való szövegbevitel, és nagyjából minden, ami a másik nagy konkurensnél.

Használati statisztikák: mindent elmond a hatékonyságról
Használati statisztikák: mindent elmond a hatékonyságról

A billentyűzetnek több elrendezése van, a teljesen (szerintem ez a legjobb táblagépen), a hüvelykujjason és a kompakton túl az úgynevezett dokkelhagyást is választhatjuk, aminek segítségével a képernyőn bárhova áthelyezhetjük a klaviatúrát, sőt akár át is méretezhetjük azt.

A kedvenc témám és az opciós menü
A kedvenc témám és az opciós menü

A beállításokat alul az 123 és a smiley gomb közötti SwiftKey emblémát tartalmazó gombbal csalogathatjuk elő. Érdemes még megemlíteni, hogy a Google Play áruházban a legjobb fizetős kategóriában az első helyezett több mint 1 millió letöltéssel, a Swype pedig a hetedik 500 000+ vásárlóval.

Itt is van lehetőség próbára, egy hónap erejéig.

SwiftKey Keyboard Google Play letöltés (Android 2.2-től kezdődően)

AnySoftKeyboard

Még hosszú í is van
Még hosszú í is van

Akinek ingyenes, és magyar ékezetes teljes értékű billentyűzetre van szüksége, érdemes egy próbát tennie az idehaza is egyre népszerűbb AnySoftKeyboard alkalmazással, amit külön letölthető magyar AnySoftKeyboard telepítésével tehetünk hazai kiosztásúvá. Fontos tudni, hogy előbb telepíteni kell az első linken szereplő billentyűzetet, majd csak ezután a magyar változatot.

Google, Facebook, Twitter

A táblagépes verzióban minden olyan funkció elérhető, ami közvetlenül a honlapon is
A táblagépes verzióban minden olyan funkció elérhető, ami közvetlenül a honlapon is

A táblagépes verzióban minden olyan funkció elérhető, ami közvetlenül a honlapon is

Bár a Google+ előre telepítve van minden androidos táblagépen, és a kedvencek sávon is bérelt helyet kapott, a Facebook még mindig népszerűbb. Az alkalmazás telepítésével egy félig angol, félig pedig magyar nyelvű klienst kapunk, ami tartalmaz egy kódgenerátort is a kétfaktoros hitelesítéshez.

Itt már szinte minden szöveg magyarul van
Itt már szinte minden szöveg magyarul van

A közösségi oldalnak nem csupán egy hivatalos alkalmazása van, az azonnali üzeneteket külön program, a Facebook Messenger kezeli. Ha valaki ránk ír, akkor megjelenik egy kis körben az arcképe, ezt bárhova elhelyezhetjük a képernyőn, rákoppintva pedig megnyithatjuk a beszélgetést.

Adminisztrátorok részére pedig van még egy fejlesztése a cégnek, a Facebook Pages Manager.

Letisztult forma, de forgalma elmarad a Facebooktól
Letisztult forma, de forgalma elmarad a Facebooktól

Letisztult forma, de forgalma elmarad a Facebooktól

A Google+-nak még úgy sem sikerült eddig a Facebook megszorítása, hogy az androidos készülékek használata Gmail-fiókhoz kötött, amivel együtt jár a Google+ tagság is. Pedig minden adott lenne, egyre több kap helyet a Like gomb mellett a Google+-os megosztás is, a felhasználói felület letisztult és könnyen használható, beszélgetésre pedig ott van a Hangouts, amit nem is lehet egy lapon említeni a Facebook Messengerrel. Kétfaktoros beléptetés már évek óta van, a Google hitelesítő, ami akár még az Outlook.comhoz is generál kódot, ha beállítjuk.

Google Plus – Google Play letöltés

Hangouts – Google Play letöltés

A szolgáltatás lényege a „most”, az éppen aktuális történések kommunikációja
A szolgáltatás lényege a „most”, az éppen aktuális történések kommunikációja

A szolgáltatás lényege a „most”, az éppen aktuális történések kommunikációja

A Twitter határeset, ugyanis körülbelül annyira illik az azonnali üzenetküldő összeállítások közé, mint a közösségi oldalak táborába. Szinte nincs is a világon olyan celeb, akinek ne lenne Twitter fiókja, de az „átlagemberek” körében népszerűsége nagyban függ egy-egy ország vagy régió digitális médiafogyasztási és kommunikációs szokásaitól, Magyarországon például még most is igen csekély az aktívan twitterezők száma, míg az Egyesült Államokban több tízmillió felhasználója van. A szolgáltatás érdekessége és egyedisége, hogy fejlesztői megmaradtak az SMS hosszúságú szöveglimitnél.

A Twitter magyar nyelven is elérhető, az alkalmazásnak van direkt tabletes változata is. Mivel képek és rövid videók is megjelenhetnek, kicsit hasonlít a Facebook tulajdonában lévő Instagramra is.

Twitter – Google Play letöltés

Összegzés

A kapacitív kijelzőknek hála olyan kinézetű, elrendezésű és tudású virtuális billentyűzetünk lehet, amilyet csak szeretnénk. Mivel egy rendszeren akár több is lehet egyszerre telepítve, ha az egyiket megunjuk, vagy csak érkezik egy új és nagyobb tudású, egyszerűen válthatunk is közöttük. A cikkben ismertetett alternatívákon felül számos megoldás létezik, sokan a SlideIT Keyboardot favorizálják magyar kiosztással, ám a Swype-hoz hasonlóan itt is csak közvetett módon érünk el bizonyos ékezetes betűket. Bármelyiket is válasszuk, mindig ügyeljünk a biztonságra, hiszen egy egyszerű zseblámpa alkalmazás is gyűjtött már adatokat, a felhasználók megvezetésével.

A közösségi oldalak klienseinél sem árt óvatosnak lenni, mert számos harmadik féltől származó alkalmazás készült már, amik mindig valami pluszt ígérnek, de nem árt mérlegelni, hogy megéri-e kiadni belépési adatainkat pár apró plusz funkcióért, amikor hivatalos kliensek is léteznek, és tudások a felhasználók túlnyomó többségének bőven elegendő.

Azóta történt

Előzmények