2013. május 26., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

(#11952) VaZso válasza dany27 (#11949) üzenetére

VaZso
(senior tag)

Írd be konzolon, hogy mount. Ezzel kilistázza, hogy melyik partíciód hol van a filerendszerben.

Nézd meg, hogy hol vannak a Windowsod filejai, pl. "/mnt/???"
A mount által kiírt sorok között látni fogsz egy ilyen bejegyzést, a sor elején lévő "/dev/???" lesz az érdekes, írd le ide.

(#11953) rtom válasza ngabor2 (#11948) üzenetére

rtom
(senior tag)

gdm felbontás problémát sikerült megoldanom, kiirtottam a xorg.conf-ból a monitor adta lehetőségektől nagyobb felbontásokat, amiket automatikusan generált (gőzöm sincs, honnan vette ezeket), egy ubuntuforumos leírás szerint a gdm a xorg-beli első felbontást veszi alapul.

Sensor-ok így már működnek, kössz (csak el kellett volna olvasnom még egyszer Vladi cikkét :B )

Most jelentkezett egy újabb probléma, leállításnál az ubuntu felirat alatt lefut a sáv, de nem áll le, csak power gombbal, újraindítás viszont működik. Elképzelhető, hogy fordítva kötöttem be a power gombot, vagy ennek nincs rá hatása?

(#11954) dany27 válasza VaZso (#11952) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

/dev/sdb1 on /media/disk type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)

ezen van a windóz

Major Major:
így nézz ki a windóz része a menu.lst-ben:

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1

[ Szerkesztve ]

(#11955) VaZso válasza dany27 (#11954) üzenetére

VaZso
(senior tag)

Ez alapján szerintem inkább (hd1,0) vagy (hd2,0) kéne, hogy legyen...

A lent idézett konfigodban próbáld meg úgy, hogy a map-okat a root elé veszed.
Tehát:

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

(#11956) dany27 válasza VaZso (#11955) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

nah beleraktam és se hd(1,0) és hd(2,0) nem jó sőt most már a a hd(2,09nál is lemezolvasási hiba

(#11957) dany27 válasza dany27 (#11956) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

hd(2,0)nál is olvasási hiba van már vmiért??!! :Y

mit írjak be az fstab-ba h autmatán csatolja fel a partíciókat?? mert így csak akkor csatolja fel ha rákattintok a helyekben!

jah meg az emeraldal hogyan tudok thémát változtatni ??mert sehol nem találom benn

[ Szerkesztve ]

(#11958) VaZso válasza dany27 (#11957) üzenetére

VaZso
(senior tag)

hd0,0-nál sem megy, ha a két map benne van?
Az elvileg megcseréli a hd0 és hd1-et.

No, mégegyszer: tehát egyik vinyón win, a másikon Linux van.
Amikor a Win működött, melyik vinyóról bootoltál?

Ha a CMOS setup-ban a wines vinyót állítod bootnak, elindul? (el kéne)
Ha nem, akkor fel kéne tenni rá egy működő MBR-t.
Esetleg próbáld ki a Linuxos vinyó nélkül, hogy elindul-e.

Szerintem nincs fent a betöltő Win-hez.

(#11959) dany27 válasza VaZso (#11958) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

nah szval mikor felraktam linuxot nem volt grub egyből windóz indult!
Ezért live CD-ről újra raktam a grubot és azóta csinálja ezt h no such partition!
Igen két külön winyón van a windóz és a linux a windózé az első winyó a boot sorendben!

Am nyomattam már egy fixboot fixmbrt de semmi!
ELég csak ezut a két parancsot beírni a javító konzolban nem ??

(#11960) VaZso válasza dany27 (#11959) üzenetére

VaZso
(senior tag)

hmm... vajon a Grub most melyik vinyóról indul?

Szerintem húzd le a Linuxos merevlemezt, futtass egy fixmbr-t a Windowsosra, nézd meg, bootol-e (vagy meddig jut a boot során).

Utána tedd vissza a Linuxos vinyót.
Ha most is a Win indul, állítsd át a CMOS setupban a boot sorrended a másik (tehát a Linux) vinyójára.
Ha nem indul a Grub róla (hanem egyéb hibát ír), akkor indíts live CD-t és tedd fel rá a Grub-ot újra.

(#11961) dany27 válasza VaZso (#11960) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

ha a hd0 a windózos winyó akkor szerintem azon lesz a grub mintha azt adtam volna meg neki h setup hd0.

De őszintén most nincs hangulatom windózozni jó ez a linux nekem :D
Csak kicsit csinosítani kellene :P Láttam valakinek volt a desktopján ilyen CPU használtság kijelző meg minden azt hogy tudom felrakni ??
Meg berylt tudok rá rakni?? mert nincs benn a 8.10es ubiba?! :F
nem ismeri a berylt a synpatic :F kiadtam h sudo apt-get install beryl, de nem megy mert nincs ilyen pack

(#11962) rtom válasza dany27 (#11961) üzenetére

rtom
(senior tag)

Beryl helyett compiz fusion és alapból települ, csak gondoskodj a 3D driverről.

Szerk.: Na jó, ez így kicsit kevés lehet: a rendszer->beállítások->megjelenés menüben módosíthatod, hogy milyen mértékű legyen az "eye-candy". A további állítgatáshoz tedd fel az compizconfig-settings-manager csomagot és annyit állítgathatsz, amennyit nem szégyellsz.

A CPU terhelést fel tudod tenni a panelra, csak előtte telepítsd az lm-sensor és sensor-applet csomagokat, jobb tűz a panelra és hozzáadás (Vladinak van erre egy jó kis cikke, olvasd el).

További lehetőségek (desktopra): gdesklets, gkrellm

[ Szerkesztve ]

(#11963) Rollee

Rollee
(fanatikus tag)

Hali!

Xubuntu van a kis laptopomon es radugtam az usb-s wireless adapteremet aminek nincsen linuxos drivere.
Van valami progi amivel eletre keltheto esetleg?

Udv.: Rollee

Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...

(#11964) dany27 válasza Rollee (#11963) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

milyen sticked van???

Nekem is volt egy ilyenem hála broadcomnak de meglepődve tapasztaltam hogy a 8.10esben mér müködik hackelés nélkül :C

Szóval írd meg hogy milyen és akkor többet tudunk

rtom: kösz majd kipróbálom

[ Szerkesztve ]

(#11965) Rollee válasza dany27 (#11964) üzenetére

Rollee
(fanatikus tag)

EW-7318Ug
Wireless LAN USB Adapter USB 2.0, WPA/WPA2 Compliant

szerk.: 1.1-es USB van a laposon

[ Szerkesztve ]

Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...

(#11966) Major Major válasza Rollee (#11965) üzenetére

Major Major
(őstag)
LOGOUT blog

kéne egy dmesg |tail és egy lsmod |grep rt miután rádugtad a donglet

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#11967) Xmodule

Xmodule
(őstag)
LOGOUT blog

nem tudom miért de ez a FF nagyon lassú valamiért nálam. sokszor várni kell pár másodpercet mire reagál valamit. Ez mitől lehet?
javítanék. A fülek váltásánál mindig várni kell pár másodpercet.

[ Szerkesztve ]

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#11968) dbius válasza Rollee (#11965) üzenetére

dbius
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Pontosan ilyenem van nekem is, csak ritkán használom.

Ez a program kell neked hozzá, nálam működik rendesen: Rutilt

(#11969) Rollee válasza dbius (#11968) üzenetére

Rollee
(fanatikus tag)

Koszi,de hogyan kell telepiteni?

(#11970) dany27

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

emeraldban lévő thémákat hogyan tudom használni??
Keresem de nem találom hogy hol kell őket beálítani :F :B

Am most hogy hosszab távra tervezek linuxal nem kéne tennem vmit a biztonságért??

[ Szerkesztve ]

(#11971) dany27

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

automatikussá akartam rakni 4 partíció felcsatolását ezt raktam az fstaba:
/dev/sdb1 /media/winxp ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sda1 /media/mobilrack ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sdb5 /media/Data1 ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sdc5 /media/Data2 ntfs-3g defaults 0 0

ebből a két data nevű partíciót fel is csatolja de a másik ketőtt nem és mikor rájuk kattintok kiírja h nem csatolható a részletekben meg azt hogy csak rendszergazda csatolhatja :S

(#11972) Rollee válasza dbius (#11968) üzenetére

Rollee
(fanatikus tag)

A telepítés megoldódott,de mégsem működik rendesen.
Elfogadja a kulcsot(legalább is nem dob hibaüzenetet),csatlakozik de mégsem megy a net.
Ötlet?

(#11973) harry válasza dany27 (#11971) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Egyrészt én inkább UUID alapján csatolnám: [link]
"sudo mount -a" újra becsatolja az fstab-ban meghatározott helyeket - ezután sem működik? simán ha beírod, hogy
sudo mount /dev/sdb5 /media/Data1
akkor mit ír ki? Nincs esetleg vindózod, ami szabálytalanul lett leállítva?

the weak will fall, the strong remain - no pain, no gain

(#11974) Jester01 válasza Rollee (#11972) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

Nekem is ilyen van (kettő is), a 8.10 alapból felismerte a normál kernel driverrel, semmi egyebet nem kellett feltennem.

Jester

(#11975) Rollee válasza Jester01 (#11974) üzenetére

Rollee
(fanatikus tag)

Hát akkor úgy látom ezt nem kell erőltetni. :O

(#11976) Xmodule

Xmodule
(őstag)
LOGOUT blog

Nem értem miért ilyen lassu az FF. lehet a flash miatt? vagy nem tudom. Nekemáltalában olyan 6-7 fül mindig aktiv. De win ben nincs lassulás csak itt:S

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#11977) vizimi

vizimi
(kvázi-tag)

Üdv Mindenkinek!

Ismét haza értem és gép elé ültem magam örömére és a Ti boldogításotokra :B
Először is megköszönné az ötleteket és a linkeket melyeket elmentettem.

Letöröltem a windows alá telepített ubuntut és megpróbálkoznék egy új telepítéssel.
Egy Lenovo SL400-as laptopom van melyen a következő képen állnak össze a partíciók:
S:/ 1,46GB NTF Szerviz partíció a ThinkPad progikkal
C:/ 97,66GB NTF Ezen van a Vista
D:/ 8,79GB FAT 32 Üres, fat32-re formázva (Ide szánnám az Ubuntut)
41,14GB Szabad partíció, nincs leformázva ( a vistából és az ubuntuból is el szeretném érni, ide mentegetnék adatokat, egyebeket )

Ezen kívül van egy 4GB-os sd kártyám, amit a vista indításának a gyorsítására használok.

Nos a telepítésben kérnék segítséget és lehet, hogy pofátlan vagyok, de esetleg lenne valaki aki skype-on ellátna némi instrukcióval? Skype név: vizler
Holnap lenne aki segítene, de mégha segítséggel is, de szeretném magam felkínlódni a gépre az ubuntut.

(#11978) Xmodule

Xmodule
(őstag)
LOGOUT blog

Gyááááááááá adjatok már valami tippet erre a .... FF re. Scrollnál atom csiga és szaggat. Fül választásnál 2-3 mp es szünet. Mi ez????

(#11979) harry válasza vizimi (#11977) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Telepítés roppant egyszerű:
Letöltöd Ubit, kiírod lemezre, erről bootolsz, majd egy menüt látsz: itt van egy olyan, hogy Install (vagy try and install, nem tudom - ez esetben elindul egy "live" oprendszer, ahol az asztalon lesz az install ikon). Maga a tlepítés elég logikus, sajnos a sorrendre fejből nem emlékszem, de be kell állítani a nyelvet, időt és hasonlókat, valamint partíciónálni, válszd a manuális (vagy kézzel történő) módot:
a 8.79Gb-os partíciót formázd meg ext3-ra, és csatolási pontnak választ a / -t.
készítsd egy 700MB-os partíciót, formázd "swap"-nek (azt hiszem a swap a formázási lehetőségeknél van és nem a csatolási pontnál - nem tudom, kell ekkora?)
És lényegében ennyi, a többi maradhat szerintem, de majd még úgyis segítenek mások. Amúgy itt egy leírás, de kb az, amit mondtam is. [link]

(#11980) VaZso válasza vizimi (#11977) üzenetére

VaZso
(senior tag)

Nem sokszor telepítettem Ubuntut, de itt is van olyan, hogy kézi partícionálás.

Nem tudom, hogy a 8,79 GB nem lesz-e túl szűkös, ha az egész rendszert erre szeretnéd tenni (azért elég lehet). Szükséged lesz még egy swap partícióra is valahol a lemezen kb. RAM méret nagysággal, főleg, ha hibernálni is szeretnéd a gépet olykor (ide menti). - Elvileg választhatsz azért kisebb méretet is.

Mivel úgy tűnik, négynél több partíciód lesz, létre kell hoznod extended (kiterjesztett) partíciót is.
Ha jól gondolom, az S: és C: van a vinyó elején. Utána akarod tenni a Linux adatait, a maradékra pedig extendedként fel kéne tenni egy swap partíciót és a közöset, szerintem NTFS-re formázva.

A kézi partícionálás rész alatt létre tudod hozni ezeket a partíciókat.
Linux partíciónál típus lehet ext3 és csatolási pont pedig "/".
Swap partícióhoz a típust állítsd swap-re, más nem kell hozzá.

Telepítés végén pedig a grubot az MBR-be (felajánlja) felteszed és elvileg készen vagy, remélhetőleg minden hardware működik is.

Az NTFS partíciót lehet, hogy jobb még telepítés előtt létrehozni Windowsból.

[ Szerkesztve ]

(#11981) dany27 válasza harry (#11973) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

windózom van és lehet h szabálytalanul lett leállítva de jelenleg GRUB nem indítja el vmiért.
vagy rossz az MBR nem tudom.
Nah de akkor mikor nincs benn az FSTABan és csak akkor csatolja fel mikor rákattintok a személyes menüben valamelyikre akkor szó nélkül felcsatolja mind!
Csak így nem jó mert így mindegyikre kattolni kell h csatolja fel.

(#11982) Major Major válasza vizimi (#11977) üzenetére

Major Major
(őstag)
LOGOUT blog

Annak azért nézz először utána, hogy az SL sorozatnál nem-e vesztesz valami funkciót, ha felülírod az eredeti mbr-t. (gondolok itt elsősorban a recovery partícióra)
Továbbra sem értem, mi a gond a wubival, szerintem abszolut kezdőként elejét vehetnéd egy csomó bosszúságnak, ha ezt használnád.

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#11983) harry válasza Major Major (#11982) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Mint pl. miért jobb? Nekem wubibal fel sem ment (már nem emlékszem miért, de a vinyóknál volt valami kavarás, a lényeg, hogy a telepítő nem jött be), élesben szerintem sokkal jobb - ha meg tényleg csak tesztelni/ismerkedni akarnak, akkor virtuális gép (bár itt meg valóban csak az alapokat lehet megnézni).

(#11984) vizimi válasza VaZso (#11980) üzenetére

vizimi
(kvázi-tag)

A Swap partíciót a windows alól készítsem el, elég lesz a 700MB vagy ajánlott a nagyobb partíció?

Elindult a telepítés és kérte, hogy adjak meg egy csere partíciót. Mi az a csere partíció?

A Swap partíció mehet a 4GB-os SD kártyára amit a wista indítás gyorsítására használtam?

[ Szerkesztve ]

(#11985) dany27 válasza dany27 (#11981) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

nah most jó hogy uid alapján hivatkozok az fstaban kössz harry!

Biztonsági cucc kell linuxra?? tűzfal gondolom igen....
De a vírusok még mindíg nincsenek illetve kevés van rájuk??

(#11986) cigam válasza vizimi (#11984) üzenetére

cigam
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Jó kiindulási alap, hogy akkora cserepartíció kell amennyi RAM van a gépben. (vagy a duplája)
A swap angol neve cserepartíció :D

"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."

(#11987) vizimi válasza cigam (#11986) üzenetére

vizimi
(kvázi-tag)

Mi a funkciója a csere partíciónak? Végül is a "mentés" -nek fenntartott, mindkét rendszerből elérhető partíción van még helyem.

Ez egy fajta biztonsági funkció, mely később törlődik vagy törölhető?
4GB Ram van a gépben.

Swap mehet az sd-re a vista gyorsítás mellé?

Bocsánat, de 40 múltam és mindent magam csipegetek össze sehol nem tanultam az informatikát. :F
Ennek ellenére bátor és merész vagyok :DD :B

[ Szerkesztve ]

(#11988) dany27 válasza vizimi (#11987) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

nem, ez olyasmi mint a lapozó fájl.

nekem 2 giga van és giga swap mellete de jelenleg egy 1kb-t sem használ a swapból!
nem is szokott sokat mondjuk attól függ h mire használod!

[ Szerkesztve ]

(#11989) Vladi

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

(#11903) rtom:

Szenzorokhoz:

sudo sensors-detect

Majd csupa yes. az után már fel kell ismernie a hőmérsékleteket. link powernow amúgy csak a sebességet állítja.

nvidia: egy

glxinfo

elejét mutasd meg. Lehet nincs rendes hardveres gyorsítás. (sokan panaszkodnak erre ubi alatt. Az az enyvi nem tudom mi a fene, de nem egy díjnyertes dolog. :U )

audio: első körön: pulseaudio van ebben az ubiban?

(#11931) vizimi

Innen szemezgess irodalmat. ;)

Hallgatni Petőfi!

(#11990) harry válasza vizimi (#11984) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Én eddig annyit adtam meg swap-nak, amennyi memóriám volt (1 giga), csak menetközben sosem ment pár száz mega fölé, ezért gondolkodtam el rajta, hogy mennyire fontos ez. Ezt szerintem inkább az ubuntu telepítésnél készítsd, és szerintem az ntfs-t is lehet ekkor - és akkor ez a kettő lesz logikai.
SD kártya - én nem bonyolítanám ezzel az életem, nem tudom a linux hogy kezelné.

no, örülök, hogy így "idősebben" és kevesebb tudással is van aki belevág, sok haverom még az alap dolgokat is lusta lenne magától kideríteni...

[ Szerkesztve ]

(#11991) vizimi válasza Vladi (#11989) üzenetére

vizimi
(kvázi-tag)

Nagyon jó amit küldtél, sok estém rámegy ugyan az olvasgatásra, de köszönöm még egyszer ezt a gyűjteményt!

(#11992) Vladi válasza vizimi (#11987) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mennyi a ramod? 1 Giga fölött nem feltétlenül kell. Szerintem kihagyhatod a swapot, egyszerűen nem adsz meg neki. (Nehogy szétkapd a fájlrendszert. :DDD )

Az az sd kártya hogy gyorsít a vistán?

Én a helyedben az S: partícióról csináltam volna mentést.

dany27

Szerintem /media-ba ne nagyon csatolj fstabbal, mert oda a rendszer szokott csatolgatni. Inkább a /mnt-be.
Ha kész a beállítás az fstabban, akkor konzolban add ki a

sudo mount -a -v

parancsot. Annak kimenete majd megmondja, mi a hiba.

[ Szerkesztve ]

Hallgatni Petőfi!

(#11993) vizimi válasza Vladi (#11992) üzenetére

vizimi
(kvázi-tag)

4GB

Elkezdtem a telepítést :Y

[ Szerkesztve ]

(#11994) Vladi válasza vizimi (#11993) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Akkor hagyd a swapot. Sok sikert. :C

Hallgatni Petőfi!

(#11995) dany27 válasza Vladi (#11992) üzenetére

dany27
(őstag)
LOGOUT blog

vladi: már jól felcsatolja automatán őket uid szerint adtam meg így megy jól!
Am felraktam a guardogot h tudjam valamivel konfigolni a tűzfalat.
Elég csak felrakni és bepipálni amiket akarom hogy engedjen no meg ha kell akkor csinálni egyéni portot??
Vagy kell még vmi egyéb speciális dolog??

(#11996) VINIKOR

VINIKOR
(senior tag)

Skype-t tölteném le de ilyen hibaüzenetet kapok: [link].

Mi lehet ez? Nem fut semmi más program.

[ Szerkesztve ]

(#11997) harry válasza VINIKOR (#11996) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Nem megy a háttérben valami automata update, program hozzáadás, synaptic, vagy ilyesmi?

(#11998) VaZso válasza VINIKOR (#11996) üzenetére

VaZso
(senior tag)

Nekem is volt már olyan, hogy éppen frissítéseket keresett és amiatt nem hagyott telepíteni valamit.

"Szélsőséges" esetben előfordulhat, hogy bent maradt a csomagkezelő .LOCK fileja pl, ha valamiért újraindult a gép (mondjuk áramszünet miatt).

Esetleg próbáld újraindítani, ha program okozza, csak "elengedi" a lockot...

(#11999) VINIKOR

VINIKOR
(senior tag)

Miért nem csináltok egy szervizpackot a letöltendő frissítésekből?
Újra kellene telepitenem ezt a nyomorult ubit de nincs kedvem leszedni megint a frissítést.
Miért nem lehet lementeni és CD-re kiírni ezt a :W frissítést?

[ Szerkesztve ]

(#12000) VINIKOR

VINIKOR
(senior tag)

Ez is micsoda: [link]?

(Sok kockafejű okostojás hobbija ez az ubi. A mikrofos feltelepül és működik. Ennyi.)

Hirdetés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.