2013. május 20., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

(#4001) piadex2

piadex2
(senior tag)

Hello!

Nézegettem a frissen feltelepített ubuntumat, és rájöttem, hogy nem tudom megállapítani, hogy vajon telepítve van-e a hálókártya vagy nincs.
Hogyan lehet rájönni, hogy telepítve van-e vagy nincs?
Előre is köszi a válaszokat!

piadex2

ui: köszönöm a linkeket

[ Szerkesztve ]

ha üzenni akartok, akkor légyszíves privát üzeneteken, e-mailen vagy telefonon (06705022167) keresztül tegyétek! köszi

(#4002) Vladi válasza piadex2 (#4001) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

sudo lspci

Utána:

sudo pppoeconf

Hallgatni Petőfi!

(#4003) piadex2 válasza Vladi (#4002) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Köszönöm, már a linuxról internetezem!
Még egy valószínűleg utolsó kérdésem lenne:
az openofficenak melyik változatát kell feltelepíteni?
(és hogyan...)
Köszi előre is a válaszokat!

piadex2

ha üzenni akartok, akkor légyszíves privát üzeneteken, e-mailen vagy telefonon (06705022167) keresztül tegyétek! köszi

(#4004) ngabor2 válasza piadex2 (#4003) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

apt-get install openoffice.org

ez felteszi a jót. utána igény esetén a magyarítást is fel lehet tenni, ha esetleg nem tenné automatikusan, vagy még nem lenne fenn.

Rami, te vagy itt a legegyvonalba... - Samy - Sianis megtömött egy pónit :D - palackozott olajradiátor

(#4005) piadex2 válasza ngabor2 (#4004) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Éppen most szedtem le a linuxos (és azon belül is a deb) verzióját az Openofficenak.
Ezt hogyan kell feltenni?
(Bocs, hogy nem azt követem amit mondtál, de ez most így gyorsabbnak tűnik, mert nem kell mégegyszer megvárnom, hogy letöltődjön a o.office.)
Kösz előre is.

piadex2

(#4006) ngabor2 válasza piadex2 (#4005) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

én mégis azt ajánlom, hogy amíg van csomagban a progi, amit használni akarsz, addig azt használd. sokkal egyszerűbb kezelni a telepítését.

ha az ubuntuhoz való debet szedted le, akkor

sudo dpkg -i a_deb_file_neve.deb

Rami, te vagy itt a legegyvonalba... - Samy - Sianis megtömött egy pónit :D - palackozott olajradiátor

(#4007) piadex2 válasza ngabor2 (#4006) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Köszi a segítséget. Nem volt kifejezetten ubuntus deb, csak deb meg egy másik rpm vagy mi.
A leszedett deb viszont .tar.gz-re végződik. Az általad adott parancs ebben az esetben is használható?
Kösz előre is!

piadex2

(#4008) ngabor2 válasza piadex2 (#4007) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

no, most deb, vagy tar.gz? :D

amúgy

tar xzf filenév.tar.gz

vagy tetszőleges grafikus filekezelővel duplaklikk rajta, meg fogja nyitni. lehet, hogy a readme is ebben van a deb mellett.

(#4009) Vladi válasza piadex2 (#4003) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ezigen!
Látjátok gyerekek? Ilyen egyszerű linuxra internetet varázsolni. :)

Én azt mondom ismerkedj meg az ubuntu csomagkezelésével, mivel a legtöbb programot azzal fogod telepíteni.

De persze amit leszedtél, az is felmegy. Kicsit macerásabb, de felmegy.

Hallgatni Petőfi!

(#4010) piadex2 válasza ngabor2 (#4008) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Az a gond, hogy a 6GB-os merevlemezem megtelt, így nem tudom kipróbálni azt, amit írtál.
Viszont egy újabb kérdés felmerült:
amikor telepítettem a linuxot, akkor egy alkalommal megjelent egy csúszka, aminek a segítségével lehetett állítani a partícionálást. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy partícionáláskor miért nem látta a rendszer mind a 6 GB-omat, miért csak 3,8-at látott? :F (Ha a csúszkát kitoltam tök jobbra, akkor 3,8-at írt ki. Ezt nem értem, hogy miért nem 6GB-ot?)
Előre is köszi a válaszokat!

piadex2

(#4011) piadex2 válasza Vladi (#4009) üzenetére

piadex2
(senior tag)

:R

(#4012) ngabor2 válasza piadex2 (#4010) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

volt rajta egyéb? lehet, hogy amiatt. mindenesetre én üres vinyó esetén mindenképp a kézi partícionálást szoktam javasolni, nem bonyolult. valahogy nem bízom azokban a partícionálókban, amelyek 3GB swapet állítanak be :U

(#4013) Vladi válasza piadex2 (#4010) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha kevés a hely, akkor szerintem tedd át a /home-ot valahova. (Vagy azt amelyik sokat foglal.) Már ha tudsz még egy 4-5 gigás partíciót felszabadítani valahol.
Ez a művelet nem éppen egyszerű, de sok doglot lehet vele tanulni.
1. Csinálj egy partíciót.
2. Tükrözt le a kérdéses könyvtárat.
3. Szerkeszd be az fstabba
4 csatold újra a fájlrendszert.
Szólj, ha neki akarsz látni ennek. :DDD

A másikról fogalmam sincs.

Hallgatni Petőfi!

(#4014) zabu

zabu
(kvázi-tag)
LOGOUT blog

még nem sikerült megoldani a problémát.
kivettem windózos vinyót, volt ubuntun reinstall, de még mindig nem ismeri efl a partíciókat. tudna nekem valaki olyan parancsokat és vele paramétereket amivel saját kezűleg tudom mountolni a partíciókat, mert renszer látja hogy ott van, de ha belemegyek, akkor üres mappa van. live cd-vel meg próbáltam, ott már látta külön külön névvel a partíciókat, de ha belementem akkor kidobott a gyökérkönyvtárba.
pls help :F

(#4015) sh4d0w

sh4d0w
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Desktopra ki szeretném rakni a cpu- és memória-használatot, valamint időjárási adatokat. Van valakinek 5lete? Xubuntu 7.04...

Előrebocsátom: a tálcához hozzáadható időjárásjelző nem működik...

http://takedown.blogolj.net - Takedown The Core | "I can't french"

(#4016) ngabor2

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

ilyet se láttam még... küldtem a notinak egy apt-get dist-upgrade-et. le is futott gond nélkül. csak volt valami, ami gkrellm-ben egy állandó kis terhelést jelzett (a 2x100% nice-os boinc mellett). az ilyet nem szeretem, meg amúgy is, restart. bejön az új kernellel a cucc... majd leáll a gép. miafranc? ismét bekapcs, kiírja, hogy a proci kritikus hőmérsékletű, valami 3000 fokos. ja, hacsak úgy nem... természetesen power off.

elő az előző kernelt, azzal megy rendesen.

(#4017) 7 válasza sh4d0w (#4015) üzenetére

7
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Conky. Időjárást RSS-sel tudod kirakni Conkyval, ahhoz kicsit több meló kell. :)

nagyádám

(#4018) Blaise

Blaise
(PH! addikt)
LOGOUT blog

üdv!

Lenne egy kis gondom...megpróbáltam felrakni a 7.10-es Ubuntut a Thinkpad T60 notebookomra, Windows alatt elkülönítettem egy 8 gigás ext3-as partíciót. Majd bebootoltam live cd-vel, elindítom az installt...erre a particiók ellenőrzénél 46%-nál nem megy tovább. (még a partíció létrehozása előtt is ezt csinálta). Kipróbáltam Kubuntu cd-vel, ott s ugyanez. :(

Szerintetek ez mitől lehet ? Valamit bekavar a rejtettbe tett szervíz partíció ?

Ha az alternate install cd-vel próbálkoznék akkor működne ? :R

(#4019) vamzi

vamzi
(őstag)
LOGOUT blog

vga megjavitva, minden teljesen oké.ujra nekikellett esni csak a telepitésének és kész is.nem baj, azért köszi h megoszthattam veletek :DD és ha már írok, akkor szerintetek 7.04re beryl vagy compiz?ha compiz valami szuper leírást tudtok adni?berylt anno tettem már fel, de ha az futott akkor nem volt képe a videónak lejátszás közben épp ugy mint mikor nincs 3dtámogatás.

a Tremulous játékot ki ismeri az ubihoz?:)

(#4020) escape

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Helló mindenki!

A következő gondom lenne :)

Ubuntu 7.10 magyar Gutsy Gibbon kiirva cd-re telepités előkészitve, particiók megformázva, fájlrendszer oké, de a telepitésnél 15% nál nem akar tovább menni, cd nem karcos.

Mi lehet a gond? :S :O

Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...

(#4021) spirit007 válasza vamzi (#4019) üzenetére

spirit007
(senior tag)
LOGOUT blog

Nálam a Beryl telepítése anno több időt vett igénybe , mint a "használata" .
Érdekes/mókás dolgokat tud (gizdázni pl. frankó :DDD ) , de hosszú távon inkább idegesítő a használata .
De ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz ;)

(#4022) Psych0

Psych0
(őstag)
LOGOUT blog

Imádom az ubit!!! :C :C :C

2 éve mikor először felment annyira kézreállt, hogy 5! hónapig nem mentem vissza a vinfosba. Akkor is csak azért, hogy elköszönjek tőle mert töröltem:)

Az az egyetlen problémám, hogy a legjobb programok, csak kde-re, amit viszont gyűlölök, mert windows hatása van. A beryl jó. csak szaggatott, mert a drága ati baxott compositot rakni az fglrx-be, a mesa meg nem akart.

Ubuntu forever!!!

Mellesleg minnél jobban szétterjednek a web2-es dolgok annál kevésbé lesz a pc-s windowshoz kötve. Eljön még a szép új világ :)

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#4023) spirit007 válasza escape (#4020) üzenetére

spirit007
(senior tag)
LOGOUT blog

Ilyen hibám volt már nekem is . Az volt a "probléma" , hogy volt 5 db elsődleges particiót csináltam (véletlenül) és csak akkor vettem észre , mikor újra indítottam a telepítést ... :B :)

(#4024) escape

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Hmm... Háth a legszebb az h ezek logikai meghajtók voltak :)

De másodikra sikerült feltelepiteni, uh a probléma megoldva :):)

Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...

(#4025) sh4d0w válasza 7 (#4017) üzenetére

sh4d0w
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Köszi, megnézem, mit lehet vele kezdeni.

Még egy kérdés, szintén ue. Xubuntu; az ablakok fejlécének színét hol lehet megváltoztatni?

http://takedown.blogolj.net - Takedown The Core | "I can't french"

(#4026) piadex2

piadex2
(senior tag)

Hello!

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget.
Most egy olyan kérdésem lenne, hogy mekkora partíciót érdemes hagyni a swap file-nak?
A rendszer alapból 180MB-ot ad, nem tudom, hogy ez elég-e? Mert Windows alatt, ha 256 MB ramom van, akkor 384 az ajánlott.
Kösz előre is a válaszokat!

piadex2

(#4027) piadex2 válasza piadex2 (#4026) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Valahol olvastam a neten, hogy a ram kétszerese kell legyen a swap partíció mérete. Nekem 256MB-om van, akkor 551MB elég kell, hogy legyen, ugye?

piadex2

(#4028) 7 válasza piadex2 (#4027) üzenetére

7
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Az Winre érvényes. Itt 1GB-t ajánlok ilyen kevés RAM mellé. De elég egyszer beírni :U

[ Szerkesztve ]

nagyádám

(#4029) vamzi válasza piadex2 (#4026) üzenetére

vamzi
(őstag)
LOGOUT blog

a swappot ugy méretezd, h a rendszer memóriád(ram) kétszerese legyen, teháth ha neked 256mb ramod van akkor 512megás swapot csinálj.De általában 1giga szokott lenni a swap.nekem is annyi

spirit007:
ebben igazad van :C berilt már én is használtam nem egyszer, de tényleg tovább tart a telepitése mint a használata, mert én is pölö ha filmet akarok nézni akkor kikell kapcsolnom, mert különben nincs képe a filmnek :D egyefene meggyőztél :P :D

[ Szerkesztve ]

(#4030) piadex2 válasza 7 (#4028) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Utólag is meg lehet változtatni a swap méretét mondjuk a / (gyökér) rovására, mert a /home-nak csak egy GB-ot adtam azt nem akarom csökkenteni.
Az gond, hogy már megy a telepítés.
Kösz előre is a válaszokat!

piadex2

(#4031) escape válasza piadex2 (#4027) üzenetére

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Nekem pl 2 giga RAM om van és 1 gigát hagytam swap-nak.
Sztem ez egy iylen elfogadtható méret:):)
Uh annyit hagyj és nem lesz gond.
Inkább több mint kevesebb

Méret változtatása pedig, nem tudom hogy lehet e, de én néztem Particioszerkesztőben, valószinüleg fog menni :) Rendszer menü/Vagy beállitások vagy adminisztráció :)

Ott próbálkozz (telepités után), Nagyon hasonlit a dolog a win Partition Magic nevü alkalmazására :)

[ Szerkesztve ]

(#4032) Vladi válasza piadex2 (#4030) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Meglehet, bár nem épp egysezrű. Swapnak pedig elég az 512. Bőven.

Hallgatni Petőfi!

(#4033) Vladi válasza escape (#4031) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nekem is 2 giga ramom van, de az eddigi swap rekordom az 10 mega. :P
Sőt letöltő gépemben 128 mega ram mellé swapol 4-50 megát. A kétszer annyi legyen, mint a ram mitológiát pedig lehet elfelejteni.

Hallgatni Petőfi!

(#4034) escape válasza Vladi (#4033) üzenetére

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Persze háth nekem is fele és nem kétszerese :DD

Ez a kétszeres dolog csak win-nél van, sőt ha jól tudom az sem kettő hanem másfél szerese csak :)
Legalábbis ha egy frissen telepitett rendszerben megnézzük akkor annyi lesz!

(#4035) tildy

tildy
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ubuntunál grubnál hol elhet átállítani, hogy a windows bootoljon alapból , és ne annyi másodpercen belül, hanem mondjuk 3 másodpercen belül?

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#4036) 7 válasza tildy (#4035) üzenetére

7
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

/boot/grub/menu.lst

nagyádám

(#4037) tildy válasza 7 (#4036) üzenetére

tildy
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hát remélem igy jo lett:

## ## End Default Options ##
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=25c36e9c-acfd-42cc-a712-e059b26b5046 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
quiet

title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic (recovery mode)
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=25c36e9c-acfd-42cc-a712-e059b26b5046 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic

title Ubuntu 7.10, memtest86+
root (hd0,6)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#4038) piadex2 válasza escape (#4034) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Akkor meg vagyok nyugodva, hogy elég az 500 akárhány MB-nyi terület.
De az open office telepítésekor felmerült egy újabb probléma:
sok "deb" van és nem egy. Ezeket hogyan kell kezelni?
Előre is kösz a választ.

piadex2

(#4039) escape válasza piadex2 (#4038) üzenetére

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Háth mivel az Open Office-t én programcsomagként ismerem, ezért gondolom, hogy mindegyik egy külön alkalmazáshoz van egyik szövegszerkesztő, másik táblázatkezelő.. :) És azt teszed fel, amelyiket akarod :)

De mondjuk egy fájlnév lista sokat segitene :D:D

(#4040) zabu válasza zabu (#4014) üzenetére

zabu
(kvázi-tag)
LOGOUT blog

tudna nekem valaki esetleg segíteni?
jelentkezett valakinél ilyesfajta probléma?

(#4041) piadex2 válasza escape (#4039) üzenetére

piadex2
(senior tag)

Hello!

Küldtem mail-t a prohardveren megadott címedre.
Kösz a segítséged előre is!

piadex2

ps: azért oda, mert most nincs fent nálam ftp kezelő (vagy legalábbis nem tudok róla)

[ Szerkesztve ]

(#4042) Vladi válasza tildy (#4037) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

title Other operating systems:
root

Ez mire jó benne? :F

Az eredeti kérdésre:

default=0

(Mert, hogy itt ugye úgy számolunk, hogy 0,1,2...)

timeout=5

(Másodpercben.)

Ez disztró függeteln, és gurb függő dolog. Némi szakirodalom. ;)

[ Szerkesztve ]

Hallgatni Petőfi!

(#4043) Vladi válasza piadex2 (#4038) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ez most a csomagkezelőben van? Vagy még mindig a letöltöttel vacakolsz?
Mindegy is..

Ha csomagkezelő, akkor megnézed mi is az a csomag. Mert külön vannak a komponensei. (Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, nyelvi modulok.)
Ezek közül azt jelölöd be, amelyik kell.

Ha letöltött csomag, akkor vagy egyessével telepítgeted, vagy csinálsz rá egy local repót. (Nah ezért mondtam, hogy inkább synaptic. :DDD )

Hallgatni Petőfi!

(#4044) escape válasza piadex2 (#4041) üzenetére

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Akkor asszem nem irtam hülyeséget :):)

E-mailben választoltam :)

(#4045) spirit007

spirit007
(senior tag)
LOGOUT blog

Na jelentkezett egy érdekes hiba : youtube-on bármilyen videóra klikkelek kb. 5s után csontra fagy a gép :(
Tehát már a "betöltés" elején .
Mplayer-el minden tökéletesen működik .
(Xubi 7.10 , Fox 2.0.0.11)

Swap file mérete nálam 384MB (ennyi jutott ... ossza be :DDD ) , RAM 256MB .

(#4046) escape

escape
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

A csontra fagyás az ismerős, nálam a Fonalak nevü képernyőkimélőnél teszi meg ezt :D
De hogy miért?
Csak az újraindítás segitett...

Erre is valami megoldás? :F

[ Szerkesztve ]

(#4047) Vladi válasza zabu (#4040) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hali!

Nézzünk már egy ilyet:

sudo mount -a -v

De ha fagyogat a rendszer, akkor érdemes nézni egy memtestet és egy smartot a vinyóra.

Hallgatni Petőfi!

(#4048) Vladi válasza spirit007 (#4045) üzenetére

Vladi
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mennyire kemény az a csont? Kit tudsz menni mélyterminálba?

Hallgatni Petőfi!

(#4049) zabu válasza Vladi (#4047) üzenetére

zabu
(kvázi-tag)
LOGOUT blog

mount: a 'proc' már be van csatlakoztatva a '/proc'-re
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
Failed to mount '/dev/sda1': A művelet nem támogatott
Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:

Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by
clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows
taskbar then shutdown Windows cleanly.

Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for
your own responsibility. For example type on the command line:

mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/sda1 -o force

Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:

/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,force 0 0
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
Failed to mount '/dev/sda2': A művelet nem támogatott
Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:

Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by
clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows
taskbar then shutdown Windows cleanly.

Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for
your own responsibility. For example type on the command line:

mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /media/sda2 -o force

Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:

/dev/sda2 /media/sda2 ntfs-3g defaults,force 0 0

"csak saját felelőségre" ??
megcsinálta már valaki ezt?

(#4050) zabu válasza zabu (#4049) üzenetére

zabu
(kvázi-tag)
LOGOUT blog

bár lehet hogy ez lesz a végső megoldás:/ :O

Hirdetés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.