-
IT café
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
xy.zsolt
őstag
Szóval, ha jól értem nem jelent hatalmas előnyt pl egy ceramicspeed csapágy egy NTN vagy EZO-hoz képest, sőt.... Amúgy tippelhettek milyen származású fickó fejlesztette ki a kerámia csapágyat.....aki egyben a ceramicspeed tulajdonosa is
[ Szerkesztve ]
BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz ZolkoW #181100 üzenetére
Laikus véleményem szerint olcsóbb lenne nekik csapágyat vásárolni mint kidolgozni úgy az agyban a golyópályát, mint a kónuszokat.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
sticky35
tag
válasz Hasaggymeg #181103 üzenetére
Mikor új kereket vettem volt ipari csapágyas és kónuszos is a kalapban, a bicajboltos egyértelműen a kónuszos Shimanot javasolta, azt mondta a tapasztalatai alapján sokkal tartósabb és kevesebb a probléma vele. (Pedig úgy rémlik a másik volt a drágább. )
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz xy.zsolt #181074 üzenetére
A csapágyak ellenállásának töredék része (talán valami 10% körüli vagy annyi sem) származik a golyók és a ház közötti gördülési ellenállásból. Ez utóbbit csökkenti a ceramic pár %-al, ebből semmit nem veszel észre.
Tartósságra sem lehet sokkal jobb, ha a ház ugyanúgy acélból van...
Tegyél be egy megfelelő méretű japán csapágyat neves gyártótól.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Toobee
veterán
válasz sticky35 #181106 üzenetére
Kérdés melyik boltos mondja? Aki csak ugatja a szakmát? Legutóbb voltam egy helyen, közel volt a munkahelyhez. Nagy sarazás után telement a bovdenház kosszal, fos lett a váltásom. Mondtam neki mi a helyzet, azt mondta ezek a régi szettek ilyenek, nem tud mit kezdeni vele. Kértem cserélje ki a bovdent házzal együtt, azt mondta attól se lesz jobb. Elvittem másik helyre, 2 óra alatt készen voltak mindennel, úgy működik most a váltásom kis túlzással, mintha új lenne.
-
jjeahh
nagyúr
válasz sticky35 #181106 üzenetére
Sok tapasztalatom nincs, de esélyes, hogy a szerelő jobban jár, ha kónuszost veszel. Nálunk is a helyi boltban a szerelő srác kizárólag Shimano agyakkal dolgozik, ezért nem nála fűzettem kereket. Szerény tapasztalataim szerint a Shimano csapágyak semmivel nem bírnak többet, mint az iparik, cserébe ha tönkremegy, vehetsz új agyat és fűzetheted újra a kereket, ha jól sejtem, mert a csapágyház maga az agy. Iparisban ha egy csapágy tönkremegy, veszel egy 6 eurós SKF-et, kicseréled és gurulsz tovább. Nem véletlenül gyárt öz összes nagy név (DT, Fulcrum, Mavic, meg az összes többi a Shimanot kivéve) iparis agyakat.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
xy.zsolt
őstag
válasz jjeahh #181109 üzenetére
Most azt olvastam, hogy a kónuszos csak akkor jobb mint az ipari ha megfelelően van beállítva mindig és normálisan zsírozva. Nekem ez a macera nem hiányzik, szóval ha lesz akkor ipari lesz és EZO.....feltéve ha kapok mert 2 fajta van a kerékben és eddig csak az egyiket találtam meg. Gondolom a 2RS (mindkét oldalon gumitömítéses) kell ezekbe nem pedig az 1oldalon tömített RS
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Az a biztos ha hátul veszel zárt csapágyasat elől meg kónuszost...jobb több lábon állni.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Hínár929
tag
Azt mondja a Shimano (úgysem hiszi el nekik senki amúgy) hogy azért jobb a kónuszos mert jobban bírja az oldalirányú terhelést vagy valami ilyesmi de az is lehet, hogy kanyarban, bedöntve nem súrlódik annyira mint az iparis, nem tudom már annyira nem emlékszem egyszer régen olvastam, na valami ilyennel promotálják a kónuszos kerekeiket.
Az alsó-közép kategóriában, főleg az ára miatt, tökéletesen megfelel a Shimano kónuszos megoldás, még a belépő Shinano agyakkal is. Két dolgot kell betartani, használat előtt beállítani (lazára) és karbantartani. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Hínár929 #181115 üzenetére
Nekem az XT 785 nem igazán vált be, bár meg kell hagyni, hogy mentem vele idén Januárig vagy 40500km-t egyetlen felújítással (golyók + kónusz + tengely). Néhányszor tisztítottam és kentem, de hézagolása nem volt a kedvencem soha...(valaki egyszer azt mondta mit akarok többet egy keréktől ) Ami viszont igazán sz@r volt a kazettatest, azt nem ajánlom senkinek. A mostani Mavicok tökéletesen forognak, igaz csak olyan 7900km van bennük. Az ID360 kazettatest viszont egy álom.
[ Szerkesztve ]
-
ZolkoW
őstag
jjeahh, ez az, amire gondolok? [link]
Ja, írják is...Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
rétisün
veterán
válasz szimpláncsak #181069 üzenetére
"de ennyiért TRP mechanikus tárcsafék jár, ami kicsit vicces. Szerintem annál egy 2 forgáspontú hagyományos fék is jobb lehet, de lehet tévedek."
nekem TRP Spyre van a Cube-on, és ilyen July fékek vannak az outikon. röviden, a July fékeket sokkal jobbnak érzem, mint a Spyre-t, pedig abban próbáltam többféle betétet is.
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
addikt
válasz Hasaggymeg #181096 üzenetére
mióta mondom már, hogy nem véletlen a Shimano kónuszozása, de ti soha nem hallgattok rám a jól kivitelezett állítható kónuszos rendszer technológiailag az alkalmazásnak megfelelőbb a zárt csapágynál.
és meg is válaszolom ivana kérdését: 1) mert ez nem motor, nincs akkora terhelés és ebből következően 2) mert a motorokon ugyan ez annyival többe kerülne, amit ember nem fizet ki.szerk: egyszer már futottunk itt egy kört ebben a kónusz VS. csapágy témában, akkor is megemlítettem, hogy egy csapágy ki-be préselése csak egy túlméretezett agynak nem probléma, minden más tágul (azaz lógni fog benne a csapágy), mire az volt a konszenzusos válasz, hogy de ha meg kikopik a kónusz felfekvő felülete, akkor nem cserélhető és b*szhatom. persze mire elkopik, addigra mentél vele 40-50 ezer km-t, de azt senki nem számolja
[ Szerkesztve ]
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
xy.zsolt
őstag
válasz INTELligent #181116 üzenetére
Connex link 11s....de neked nem 10s hajtásod van? Ahhoz Connex link 10s kell
-
jjeahh
nagyúr
válasz ZolkoW #181123 üzenetére
Ja, most már értem. Megnéztem az oldalukon és hát ebből csak nehéz drótos van, szal ez egy belépő, nem tubeless ready gumi . Szerintem kinyírták a könnyű trail gumi vonalat.
f4lcon: egy montin, amit arra használsz, amire való, és kétlem, hogy bármilyen kerékcsapágy elfut 50.000km-t, én az Acera agyakat egy szezon alatt tönkretettem, haverom szintén, másik haveromnak az XT agya 2000km-t bírt, egy másiknak szintén egy szezont futott a Deore agya... a haveri körömben gyakorlatilag csak a 44 kilós haverinám alatt nem ment tönkre még a Shimano agy... de ő soha nem viszi sárba a bringát. Ezzel szemben az iparis agyam simán kibírhat 40-50k-t, mert egy csapágy csere után még nem hiszem, hogy lógni fog benne a csapágy, szal jó néhányszor ki fogja bírni a cserét.
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
xy.zsolt
őstag
válasz Jester01 #181119 üzenetére
Az igazság az, hogy nem kotyog vagy lóg, de csak belement már 15000km, gondoltam cserélem. Ha pedig veszek télen Hunt kereket akkor ezt eladom és örülhet aki megveszi, hogy új csapágyas szuper kerekeket kap occccsón Ja és mi az amit az agyon kell állítgatni, hogy mereven álljon a hátsókerék....nem a hajtás oldalon. kicsit unom már hogy minden keréklevételnél többedik alkalomra stimmel eltalálni
[ Szerkesztve ]
-
Jester01
veterán
-
xy.zsolt
őstag
válasz xy.zsolt #181127 üzenetére
valami távtartó lehet mert ha nagyon kicsavarom akkor nem rögzül a sorhoz. De ha befele hajtom akkor érdekes módon hol totál stabilan áll a kerék, hol pedig nem...és ez random változik. Van, hogy csak 4-5 ki-be tekergetés után lesz először oké....logikát még nem találtam benne
-
Tomi_Sci
őstag
válasz jjeahh #181126 üzenetére
Nekem az XT Parallax hátsó agyam szenzononként egyszeri karbantartással hibátlanul megy, az utóbbi 6 évet városi (vizes, hóleves, sós nemtakarítós) felhasználásban. Egyszer cseréltem benne csapágygolyókat.
A Fulcrum szettemben az ipari csapágyazás egy szezont ment, hétvégi "szememfénye" felhasználásban. Ment volna, ha hajlandó lennék kicserélni. Újrazsíroztam őket aztán megyek vele amíg szét nem esik.Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
jjeahh
nagyúr
válasz Tomi_Sci #181134 üzenetére
Vizes vagy sem, terepen sokkal-sokkal többet kap, városban használva szerintem alattam egy Tourney agy is sokat bírna. A Fulcrum meg tudtommal híresen beázós, ezért nem mertem anno azt venni.
[ Szerkesztve ]
-
bardi
aktív tag
válasz jjeahh #180710 üzenetére
Alákesztyűt be tudnád linkelni? Nem nyitja meg a linket.
Tegnap elvileg 2 fok volt fent dobogókőn, és a nyári kesztyű úgy ahogy elég volt, de kéne alá valami. Melegebb kesztyűim túl vastagok, még az átmeneti is, reggel jó munkába menni, de erdőbe nem szívesen venném fel.'92 Honda VFR 750
-
xy.zsolt
őstag
Outisoktól kérdezem: Melyik az a mini pumpa amelyik tudja ténylegesen a 7bart (nem csak rá van írva).....tegnap defektem volt és először próbáltam ki a 10cm-es mini pumpám. Az eredmény 4-5perc alatt kb 3 bar ...ami csak arra volt elég, hogy egy kútig eltekerjek vele. Lehet ha tovább nyüstölöm kicsiholhattam volna belőle még 1 bar-t, de szitált a köd és tudtam, hogy nincs messze a kút.
[ Szerkesztve ]
-
Hínár929
tag
válasz bardi #181138 üzenetére
Én is most keresgélek az alsókesztyűk között, találtam a Decathlonban, szerintem van közöttük jó.
-
xy.zsolt
őstag
-
xy.zsolt
őstag
válasz Mezga Aladár #181141 üzenetére
Érkezik az is, de addig is kell valami. Co2 patron a dekából?
Hínár929 Amit az aldiban vettem futós aláöltözőt annak az ujja végét kesztyűvé is lehet alakítani.....így felhúzni is könnyebb a szűkebb karú téli mezt és kesztyű alá is szuper.....10 fokig meg igazi kesztyű helyett[ Szerkesztve ]
-
xy.zsolt
őstag
válasz bringasisti #181145 üzenetére
OKé oké, de honnan a megbízható patront....dekából? Múlt héten osztrák haverom az 1 fok hidegben pont kifogott egy üres, selejt patront.....nem örültem neki, hogy az átizzadt gönc rám fagy amíg pumpálni kellett.
[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
válasz f4lcon #181124 üzenetére
Motoron is kibírja, itt is kibírja. Kikopni sem szokott, ha nem barom módra cseréled. Még a gördeszkában sem kopik ki, pedig ott a kerék konkrétan gumiból van A shimano szimplán széllel szemben pisál, de kezdenek rájönni, hogy nem igazán éri meg.
Az, hogy vannak leírások, hogy ez nem jó a neten kb. egy vicc. A gyakorlat igazolja, hogy működik és egészen jól, egészen régóta. Motorokban kb. a II Vh. után nincs kónuszos.
[ Szerkesztve ]
-
bardi
aktív tag
válasz Hínár929 #181142 üzenetére
Csak a bringás részt néztem... Ezek közül is jó lesz valamelyik, úgy néz ki bikediscount rendelés lesz végül, mert hiába olcsóbb a bike24, nincs minden.
#181147 ivana Gördeszkában azért nem kopik ki, mert az uretán deformálódik ahelyett, hogy kopna. Persze ettől még én is az ipari csapágy mellett állok, csak szerintem ez rossz példa.
'92 Honda VFR 750
-
Tomi_Sci
őstag
válasz jjeahh #181135 üzenetére
Nekem a terepen használt cuccaim sokkal kevesebbet kapnak. Néhány órás dzsuva után szivaccsal meg langyos vízzel lemosom, ha bármi nesz van szedem szét. A városi meg ha dzsuvás lesz, még van további párszáz alkalma mégjobban szétázni míg jön az éves karbantartás. Vagy a csere.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest