Távközlési céget alapított az MVM

A Magyar Villamos Művek Zrt. pénteki közgyűlése határozott egy távközlési társaság, az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. elindításáról. Az önálló leányvállalatot részben az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot kiváltó Nemzeti Távközlési Gerinchálózat üzemeltetésére és fejlesztésére hozták létre.

A közgyűlés az újonnan alapított MVM NET-ben mintegy 25 milliárd forintos tőkeemelésről is határozott, ennek részeként a jelenleg az MVM tulajdonában álló telekommunikációs eszközvagyont apportálhatja. 2012-ben már az MVM NET biztosítja a távközlési hálózatot a kormányzati hírközlési tevékenységek konszolidációs feladataihoz, valamint a további kormányzati hálózatok migrációjához és az elektronikus hírközlési gerinchálózat fejlesztéséhez – közölték. Az új társaság egyik alapfeladata a MAVIR Zrt. számára a rendszerirányítói feladatok ellátásához szükséges távközlési infrastruktúra szolgáltatása.

Amint arról lapunk is beszámolt, a kormányzati rendszerek tavaly elkezdődött központosításának részeként idén januártól a nemzeti gerinchálózati szolgáltatást a Kopint-Datorgból lett Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyújtja majd a MVM nagy sebességű, eddig kihasználatlan gerinchálózatán. A korábban piaci viszonyok között működtetett, javarészt a Magyar Telekomtól bérelt központi hálózati infrastruktúra állami kiváltását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a gazdaságosabb konstrukció mellett hálózat- és nemzetbiztonsági szempontok is indokolták.

Az MVM a kormányzati hálózati szolgáltatások mellett egy másik távközlési projektben is érdekelt: a Magyar Posta és az MFB Invest társaként tagja annak az állami konzorciumnak, amelyik január elején megszerezte a negyedik mobilszolgáltató piacra lépéséhez szükséges frekvenciákat. Ebben a felállásban a várakozások szerint szintén az MVM biztosítja majd a mobilhálózat alapját adó gerinchálózati infrastruktúrát. Arról, hogy az MVM NET lesz-e a formálódó mobilszolgáltató partnere, egyelőre nincs információ, de az állami konzorcium csak a frekvenciaaukció egyelőre nem kihirdetett jogerős lezárását követően foghat majd hozzá a működése megszervezéséhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MVM

Azóta történt

Előzmények