Az egyetlen jelentkező hamarosan megkaphatja a 450 MHz-es sávot

Már március-április folyamán megszülethet a 450 MHz-es frekvenciapályázatot lezáró döntés – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az NMHH jelezte azt is, hogy a nyertesnek legkésőbb 18 hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, ám – saját üzleti érdekei figyelembe vételével – ennél rövidebb idő alatt is kiépítheti a szolgáltatás nyújtásához szükséges hálózatot. A kiírás alapján a nyertes saját maga határozhatja meg, hogy a 450 MHz-es sávban az iparágban rendelkezésre álló technológiák közül melyiket alkalmazza.

A vg.hu beszámol arról, hogy a tenderen csak egy induló van, az MVM NET Zrt., amelynek pályázatát január végén hivatalosan is nyilvántartásba vették. A lap információi szerint a cég CDMA technológián alapuló hálózatot építene ki, az országos rendszer kialakítása akár százmillió dollárba is kerülhet. A Világgazdaság által megkérdezett, mobilhálózatokat kiépítő vállalkozások visszajelzései alapján egyelőre nem nagyon mozgatta meg a piacot a 450 MHz-es frekvenciasáv értékesítése, illetve az ezáltal megnyíló fejlesztési lehetőség: az Ericsson érdekelt ugyan a CDMA területén, de jelenleg a 4G/LTE áll a vállalat érdeklődésének középpontjában, míg a Huawei – akik szintén megvalósítottak már CDMA projekteket – a kiírástól teszik függővé, hogy milyen feltételekkel szembesülnek.

A Világgazdaság úgy tudja, amennyiben az MVM NET Zrt. nyer a tenderen, a hálózat kiépítésére valószínűleg az Alcatel-Lucent Magyarország Kft. kap majd megbízást.

A 450 MHz-es frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez – írja a vg.hu.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MVM

Azóta történt

  • Az MVM NET Zrt. nyerte a 450 MHz-es frenkvenciát

    Nem volt nehéz dolguk egyedüli indulóként. Jövőre már a főutak mentén és 9 nagyvárosban is lefedetettséget kell biztosítaniuk. Nem lesz olcsó.

  • Az MVM NET csatlakozott a DE-CIX-hez

    A MVM NET Zrt., az MVM csoport távközlési szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata a világ vezető internet-forgalom cserélője, a frankfurti DE-CIX (Deutscher Commercial Internet Exchange) teljes jogú tagjává vált.

Előzmények