Jogerős az eredmény: indulhat a negyedik mobilszolgáltató

Másodfokon is helybenhagyta a 900 MHz-es frekvencia-árverés eredményét az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az eljárást a hatóság hírközlési elnökhelyettese, Mátrai Gábor folytatta le azt követően, hogy mindhárom már működő hazai mobilszolgáltató megtámadta az aukciót lezáró elsőfokú határozatot. A másodfokú döntés értelmében az eddig háromszereplős mobilpiacra negyedikként beléphet a nyertes konzorcium, a Magyar Posta–MFB Invest–Magyar Villamos Művek társulása.

A Telenor a fellebbezését teljes egészében üzleti titoknak minősítette, a másik két operátor az NMHH közlése szerint alapvetően az új szereplő piacra lépésével kapcsolatban annak árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint a számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatta. A hatóság e két beadvány szövegét sem publikálta, de a szereplők vélhetően azt sérelmezték, hogy úgy szerezte meg a negyedik mobilszolgáltató számára szükséges blokkokat az állami konzorcium, hogy az eljárás meghirdetésekor hatályos jogszabályok még kizárták az állami irányítás alatt álló vállalkozások részvételét. Az erről szóló pontokat végül már menet közben, egy elnöki rendelettel módosította a szakhatóság.

A másodfokú döntéssel az árverés eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedett, de a felek 30 napon belül a Fővárosi Törvényszéknél még megtámadhatják a végeredményt. A Magyar Telekom azonnal bejelentette, hogy él a további jogorvoslat lehetőségével, és bírósághoz fordult: a vállalat a Fővárosi Törvényszéktől a jogerős határozat hatályon kívül helyezését és a rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését kérte. A Vodafone és a Telenor az IT café megkeresésére nem kívánta kommentálni a másodfokú határozat kihirdetését. Lapunk ugyanakkor a cég terveit ismerő forrásoktól úgy tudja, hogy a Telenor is bírósághoz fordul az ügyben.

Mivel az árverés eredménye ettől függetlenül jogerős, a nyertes konzorcium megkezdheti a működését, a kiírás szerint a triónak 10 napon belül meg kell alapítania a mobilszolgáltató társaságot. A formálódó állami mobilszolgáltató aztán a frekvenciahasználati díj megfizetését követően roamingszolgáltatói szerződést köt a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését, de ezzel egyidejűleg hozzá kell fognia saját hálózatának építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kell biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. A kiírásban az is szerepel, hogy a megszerzett frekvencia-használati jogot a nyertes 2015-ig nem értékesítheti.

Ahogy azt megírtuk: nemrég Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke jelezte: élénk figyelemmel kíséri a magyarországi aukció fejleményeit, hiszen a nemzeti szabályozó hatóságoknak teljesítenie kell az uniós törvényben foglalt előírásokat. Az elektronikus hírközlés közös keretszabályozása egyértelműen előírja, hogy a frekvenciákat elosztó szakhatóságoknak a piaci szereplőktől és a piaci szereplők felett tulajdonosi jogokat gyakorló állami szervezetektől függetlenül kell működnie – mutatott rá az alelnök.

Azóta történt

Előzmények