Hivatalos: a Posta lesz a negyedik mobilszolgáltató

Postafon reloaded

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma bejelentette, hogy eredményes volt a 900 MHz-es frekvenciaaukció, melyen a várakozásoknak megfelelően négy szereplő szerzett frekvenciahasználati jogosultságot. Mindhárom meglévő operátor bővítette a rendelkezésére álló sávtartományt, míg új, negyedik mobilszolgáltatóként a Magyar Posta, az MFB Invest és a Magyar Villamos Művek (MVM) által létrehozott konzorcium léphet majd piacra.

A négy nyertes szolgáltató összesen nettó 43,9 milliárd forintot ajánlott a frekvenciák 15 éves használati jogáért. A legnagyobb sávszélességű blokkokat elnyerő állami társulás – mely az 5 MHz szélességű ún. A blokk mellett vásárolt a teljes mobilszolgáltatási paletta nyújtásához szükséges 1800 és 2100 MHz-es sávokból is egy-egy 15 MHz-es szeletet – összesen 10 milliárd forintot fizet.

A fennmaradó mintegy 33 milliárdot a három már működő mobilszolgáltató ajánlotta meg, közülük a legtöbbet, 15,7 milliárd forintot két darab 1 MHz-es blokkért a Vodafone. A Magyar Telekom 10,9 milliárd forintért szintén két 1 MHz-es blokkhoz jutott, míg a Telenor összesen 1,8 MHz-nyi sávért 7,3 milliárdot csenget ki. Ők a megszerzett sávokat sávátrendezéssel az igényeiknek megfelelően használhatják fel többek között 3G- vagy LTE-technológiájú mobilinternet biztosítására olyan gyérebben lakott területeken is, ahol korábban ez üzletileg nem volt indokolható.

Eredményhirdetés az NMHH-székházban (Fotó: NMHH)
Eredményhirdetés az NMHH-székházban (Fotó: NMHH)

Kollár Péter, az NMHH szabályozási főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az új belépő és az inkumbensek által fizetett díj nem véletlenül aránytalan, mert nem lehet ugyanazt az árat kérni egy hálózattal és ügyfelekkel nem rendelkező új szereplőtől, mint egy már piacon lévő, jelentős részesedéssel bíró szolgáltatótól. „Amikor úgy döntöttünk, hogy helyt adunk a negyedik mobilszolgáltató megjelenésének, meg kellett teremteni ennek az ösztönzőit” – fogalmazott.

Ki lettek zárva

A Posta-MFB-MVM konzorcium győzelme nem volt meglepetés, az állami társulás ugyanis egyedüli résztvevőként licitálhatott a negyedik mobilszolgáltató számára szükséges blokkokra, miután a szakhatóság január elején kizárta a két másik jelentkezőt. A Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő és Digi márkanéven szolgáltató román RCS & RDS esetében a dokumentáció előírásaiban szereplő, a jelentkező által irányított társaságok piacfelügyeletidíj-tartozására vonatkozó feltétel nem teljesült, míg a vietnami mobilszolgáltató Viettel Group által benyújtott jelentkezés több súlyos, hiánypótlás útján már nem orvosolható formai hiányossággal rendelkezett.

A kizárt szolgáltatók ugyanakkor megtámadhatják az aukció eredményét. Amint Aranyosné Dr. Börcs Janka, az NMHH hivatalának főigazgatója a sajtótájékoztatón lapunk kérdésre elmondta: nyilvántartásba nem vett szolgáltatók az eljárást érdemben lezáró – elsőfokú – határozat kézhezvételét követő 15 napon belül élhetnek jogorvoslati lehetőséggel. „Miután az eljárást érdemben lezáró határozatot tegnap kézbesítettük, így még hivatalos tudomásunk nincs arról, hogy megtámadják-e a döntést” – fogalmazott a főigazgató.

Az IT café megkérdezte a két kizárt vállalkozást, hogy terveznek-e élni a jogorvoslat lehetőségével, de hírünk megjelenéséig sem az RCS & RDS-től, sem a Vietteltől nem kaptunk választ.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények