Csak a Posta lehet a negyedik mobilszolgáltató

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntött arról, hogy a részvételi szándékát jelző hat jelentkező közül melyek azok a cégek, akik részt vehetnek a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését is lehetővé tévő 900 MHz-es frekvencia-árverés licitálási szakaszában. A szakhatóság közleménye szerint alakilag érvényes, így nyilvántartásba vehető jelentkezést csupán négy érdeklődő, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország, a Vodafone Magyarország, valamint a Magyar Posta–Magyar Villamos Művek–MFB Invest konzorcium nyújtott be.

A Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő és Digi márkanéven szolgáltató román RCS & RDS cégcsoport, valamint a vietnami mobilszolgáltató Viettel Group esetében a pályázaton való részvételhez szükséges nyilvántartásba vételt megtagadta az NMHH. Az RCS & RDS esetében a dokumentáció előírásaiban szereplő, a jelentkező által irányított társaságok piacfelügyeletidíj-tartozására vonatkozó feltétel nem teljesült, míg a Viettel által benyújtott jelentkezés több súlyos, hiánypótlás útján már nem orvosolható formai hiányossággal rendelkezett – áll a hatóság indoklásában.

Az árverési eljárás következő állomása, a licitálási szakasz január 5-én kezdődik. A két jelentkező kizárásával egyetlen új szereplő, a Magyar Posta által vezetett állami konzorcium maradt versenyben a negyedik mobilszolgáltató számára fenntartott ún. „A” frekvenciablokkért, ami azt jelenti, hogy ha a társulás érvényes licitet nyújt be, automatikusan megnyeri azt. Ha így lesz, az állami csoport opciót szerez további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban – ezekkel mint negyedik szolgáltató teljes értékű mobilszolgáltatást nyújthat.

Az árverésen résztvevők a 900 MHz-es sávban összesen 10,8 MHz szélességű duplex frekvenciablokkra licitálhatnak, ebből egy 5, négy 1 és egy 0,8 MHz-es blokkra az E-GSM, egy 1 MHz-es blokkra pedig a P-GSM sávban. E blokkokból egy ajánlattevő legfeljebb 7,8 MHz sávszélességű tartomány jogosultságát szerezheti meg.

A licitálási fázist az NMHH két fordulóban bonyolítja le: az első fordulóban a legnagyobb egybefüggő 900 MHz-es blokkra („A” frekvenciablokk) lehet licitálni – ez az a kör, amelyben kizárólag a piacra belépni kívánó új szereplő, tehát a Magyar Posta–MVM–MFB konzorcium tehet ajánlatokat. Ha e forduló eredményes, a második fordulóban a kisebb sávszélességű blokkok („B” és „C” frekvenciablokk) kerülnek árverésre az összes jelentkező körében; ha viszont az első forduló eredménytelen volt, akkor már csak a három meglévő mobilszolgáltató licitálhat a három („A”, „B” és „C”) blokkra együtt.

Az „A” frekvenciablokk kikiáltási ára mindkét fordulóban 4 milliárd forint, az 1 MHz-es sávszélességű „B” blokkok darabjáé 700 millió forint, míg a 0,8 MHz-es „C” blokké 560 millió forint. A nyertesek 15 évre szereznek jogosultságot a frekvenciablokkok használatára. Az árverés lezárásának tervezett napja 2012. január 13.

Azóta történt

Előzmények