Nem lesz negyedik mobilszolgáltató a BTel

Hirdetés

Nem vesz részt a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tévő 900 MHz-es frekvencia-árverésen a Business Telecom (BTel) – árulta el az IT café-nak adott interjújában a kecskeméti központú távközlési vállalat vezérigazgatója. Takács Krisztián lapunknak a hónapok óta keringő pletykákat cáfolva elmondta: nem csatlakoztak egyetlen, a magyarországi mobilpiaci megjelenés iránt érdeklődő konzorciumhoz sem, és így nem jelentkeznek a frekvenciasávban meghirdetett szabad blokkok aukciójára. A résztvevők ma 14 óráig adhatják le jelentkezésüket a jövő év elején megrendezendő licitre.

Nemzeti mobilcég vagy kínai?

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a frekvenciákért induló, állami vállalatokat tömörítő konzorciumba az MVM és a Magyar Posta mellett harmadikként nem egy távközlési szolgáltató, hanem a Magyar Fejlesztési Bank száll be. A lap szerint a pénzintézet biztosítaná a költséges infrastruktúra-fejlesztéshez a forrásokat, és az MVM-mel 45-45 százalékos részesedést szerezne a tervezett nemzeti szolgáltatóban.

Az IT café iparági forrásoktól úgy tudja, az állami társulás mellett egy kínai szereplőket, köztük a Bank of Chinát és a távközlési berendezéseket gyártó Huaweit tagjai között tudó konzorcium is a komoly érdeklődők között van.

Az addig kevéssé ismert BTel idén júniusban azzal keltett feltűnést, hogy bejelentette: tervei között szerepel a mobilszolgáltatói piacon való megjelenés, vagy virtuális szolgáltatóként, vagy akár a szükséges frekvenciák megszerzésével, saját hálózattal rendelkező negyedik operátorként. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által augusztus elején meghirdetett árverés dokumentációjából azonban kiderült, hogy a cég a nagy szereplőkre szabott részvételi feltételeket önállóan nem teljesíti, többek között messze nem rendelkezik a hírközlési ágazatban 2 millió lakossági ügyféllel.

Ezt követően merült fel a szaksajtóban az a forgatókönyv, mely szerint a BTel egy konzorcium tagjaként indul majd el az árverésen. A pletykák arról szóltak, hogy a kft.-ből frissen részvénytársasággá alakult szolgáltató a távközlési tapasztalatot adná egy, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Posta összefogásával formálódó csoportnak, mely a kormány elképzeléseihez illeszkedve egy, a teljes közszférát is kiszolgáló nemzeti mobilszolgáltatóvá válhatna.

Takács Krisztián lapunknak azt mondta: noha valóban szóba került egy ilyen felállás is, komoly tárgyalásokat két másik konzorciummal folytattak. Azt, hogy ezeknek mely vállalatok a tagjai, a vezérigazgató nem árulta el. A szolgáltató végül azért döntött úgy, hogy nem száll be egyik társulásba se, mert a bizonytalan kimenetelű és jelentős beruházásokat igénylő mobilpiaci kaland radikálisan eltérítette volna a céget a jelenleg működő és sikeres stratégiájától.

A BTel ugyanakkor nem tett le arról a tervéről, hogy az ügyfeleinek saját mobilszolgáltatást és ezzel komplett távközlési csomagokat kínáljon: a cég jövőre önálló hálózattal nem rendelkező virtuális mobilszolgáltatóként (MVNO) fog piacra lépni. Takács hangsúlyozta: arról még nem született döntés, hogy melyik meglévő operátor infrastruktúráját használják majd, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

Azóta történt

  • Új mobilszolgáltatónk lehet jövőre

    A Magyar Posta mellett meglepetésre a Digi és egy vietnami operátor jelentkezett be a frekvencia-árverésre.

  • Csak a Posta lehet a negyedik mobilszolgáltató

    Az NMHH a frekvencia-árverésből kizárta a két külföldi jelentkezőt, így ha érvényes ajánlatot tesz, biztosan nyer az állami konzorcium.

  • Tőzsdére megy a BTel

    Az alternatív szolgáltató három éven belül országosra bővítené saját gerinchálózatát.

Előzmények

  • Kiszáll az ADSL-piacról az EnterNet

    A szolgáltató megszabadul a veszteséges részlegtől, az ügyfeleket az ambiciózus növekedési célokat megfogalmazó BTel veszi át.

  • Nem száll ringbe a 900 MHz-ért a GTS

    Az alternatív szolgáltató az üzleti ügyfeleknek nyújtott távközlési és szerverhoszting-szolgáltatásokra koncentrál. A lakossági üzletágtól meg is tudnának válni.

  • Mobilszolgáltató lesz Magyarországon a Tesco

    Az áruházlánc nem a frekvencia-árverésen indul, hanem a Vodafone partnereként MVNO-modellben nyújt szolgáltatásokat 2012-től.