Az internetadó halott, az EU viszont sajnos gátol

A különadók kiterjesztésének tervezetétől hosszú út vezetett odáig, hogy a kormány 18 százalékos áfát akarjon a netre. Van még akadálya, és persze ígéretek is akadnak.

Netadó kell

A kormány 2015-ös évi bevételi forrásairól, az ezeket érintő tervezett változtatásokról, illetve szükségszerű növelésükről tartott tájékoztatót 2014. októberben az akkori nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály többek között azt jelentette be, hogy a különadókat illetően nincs ok a változtatásra, megtartják a bank- és reklámadót, sőt, a távközlési adó kiterjesztésére fognak javaslatot tenni. Gyakorlatilag az internetszolgáltatásokra kívánták még ráhúzni az extra fizetési kötelezettséget, amit azzal indokolt, hogy egyre többen használnak VoIP megoldásokat a klasszikus hanghívások helyett, ami jelentős bevételkiesést okoz a költségvetésben.

Az elhangzottak megdöbbentették az internetszolgáltatók mellett a szakmai szervezeteket, de leginkább az állampolgárokat. Az internetadó ötlete azért is verte ki a biztosítékot az emberek többségénél, mert a törvénymódosító tervezet adatforgalom alapján vetette volna ki a sarcot. Az illetékesek a heves reakciók láttán igyekeztek megnyugtatni mindenkit: havi szinten maximum hétszáz forintot várnak a magánszemélyektől, a cégektől pedig ötezret.

Az össznépi tiltakozási hullám, illetve az emlékezetes "mobilfényes tüntetés" hatására a döntéshozók elbizonytalanodni látszottak, majd a miniszterelnök a Kossuth rádióban úgy nyilatkozott, "a távközlési adó kiterjesztése a korábban tervezett formában nem vezethető be", ezért januárban nemzeti konzultációt indít az internetről, benne annak szabályozásáról és pénzügyi kérdésekről. "Választ kell kapnunk, [...] hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe".

Tiltakoztak és világítottak
Tiltakoztak és világítottak (forrás: Szemerey Bence) [+]

Az állampolgárok extraprofit-kutatási képességeinek feltérképezésére, illetve az így fellelt hatalmas összegek állami bukszába terelésének lehetőségeinek feltárására Deutsch Tamást szólította fel, aki az ekkoriban éppen székházakat billentyűzetekkel és monitorokkal hajigáló, egyébként is napok óta a József Nádor téren és környékén vacogó tömegek csitítása végett határozottan kijelentette, hogy "az internetadó ötlete halott, és nem támad fel". Nagyjából ez volt az a pont, ahonnan a nemzetgazdasági miniszter költségvetés-duzzasztó kezdeményezése elbukott.  

Monitort dobtak internet helyett
Monitort dobtak internet helyett (forrás: Polyák Attila - Origo) [+]

Deutsch Tamás frissen kinevezett "Az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztosként" az internetadó még langyos hullája felett az informatika fejlesztésével kapcsolatos párbeszéddé szelídítette az extraprofit-vadászatot, ehhez az emberek segítségére is számított. Tájékoztatót rendelt el, ahol (bár nem ezeket a szavakat használta) a közvélemény tudomására hozta, hogy a megváltozott körülményekre való tekintettel szívesen venné, ha olyan konzultációt készíthetne elő és bonyolíthatna le, amelyikben a lakosság nem csak válaszokat ad, hanem a kérdéseket is felteszi magának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények