Az internetadó halott, az EU viszont sajnos gátol

A különadók kiterjesztésének tervezetétől hosszú út vezetett odáig, hogy a kormány 18 százalékos áfát akarjon a netre. Van még akadálya, és persze ígéretek is akadnak.

Amatőrök

Szerencsére erre is sikerült módot és alkalmat találnia a miniszterelnöki biztosnak: Deutsch kéthónapos határidőt szabott, hogy a nép kitalálja, miről szóljon a konzultáció, ha már az egyszerűbb út, a különadó megfizetése nem jött be. A biztos ebben a meglehetősen szürreális helyzetben felismerte, hogy a bevételi forrásnövelésnek indult kezdeményezés nem emészthet fel túl sok állami forintot, ezért a konzultáció előkészítésének és lebonyolításának felelőseként  saját keresetéből finanszírozta az internetkon.hu (piaci alapon kétezer forintos) doménnevét, amelyen keresztül ettől kezdve két hónapon át minden Ügyfélkapuval, Facebook-fiókkal, vagy (validálás nélküli) internetkonos lokális regisztrációval rendelkező beküldhette azokat a kérdéseket, amik eszébe jutottak.

Hogy ne kószáljanak el teljesen az állampolgári gondolatok, a biztos hét témakörre szűkítette a kínálatot (digitális környezet, digitális gazdaság, digitális kompetenciák, digitális állam, fogyasztóvédelem, versenyképesség, az internet szabadsága és semlegessége)  és még egy videót is készített, amiből ugyan nem derült ki, hogy mi értelme és célja lehet a konzultációnak, de megtudtuk például, hogy mások mire gondolnak, ha azt hallják, internet. Ezzel együtt elindult a honlap, ami valóban sok kérdést felvetett, viszont ezek egyike sem tűnt alkalmasnak nemzeti konzultációra. Sorról-sorra és menüpontról-menüpontra haladó vizsgálatunk során egyre kényelmetlenebbé vált a bizonyosság, hogy a világháló működésével kapcsolatban alapos hiányosságokkal küzdő alkotók munkáját az internet népe trollkodásra használja majd fel, miközben értelmezhetetlen és minden koncepciót vagy víziót nélkülöző panelek között veszíti el önkontrollját. Az internetkon.hu puszta léte is minden egyes elolvasott szövegrésszel nyomasztóbbá lett.

Tavaly májusra azért csak sikerült 20 kérdést összerakni Deutsch Tamásnak és 8 fős csapatának. Olvasóink egyetértettek velünk abban, hogy a megvitatásra bocsátott kérdéssor, illetve az azokra adható válaszok sok helyen átgondolatlanok, pongyolán megfogalmazottak, vagy éppen minden szakmaiságot nélkülözőek voltak.

Helyes válasz? Jó a kérdés?
Helyes válasz? Jó a kérdés? [+]

"Természetesen" anélkül indult el a kéthónaposra tervezett válaszadási szakasz, hogy a több helyről érkező kritikákat figyelembe vette volna a biztos, így sem a kérdéseket, sem a válaszokat nem próbálták meg átdolgozni a szakmai szervezetek visszajelzései és kérései alapján. Július végén Deutsch Tamás 20 ezer válaszadóról számolt be, illetve újabb két hónappal meghosszabbította az internetadó ötletéből mutálódott, az eredeti koncepciót addigra réges-régen levedlett konzultációs lehetőséget. A biztos úgy számolt, a negyedik hónap végére (ami a teljes folyamat tekintetében már a nyolcadik volt) akár harmincezer véleményt is olvashat majd az összesítőben. Nem sokat tévedett, 31 600 kitöltött kérdőív készült el nagyjából 120 nap alatt, ami a hazai összlakosság 0,3 százaléka, de ne legyünk igazságtalanok, ez a hazánkban 2014. nyarán internetet használók 0,6 százaléka. Mindez 12,7 millió forintjába került az országnak, még a miniszterelnöki biztos gáláns hozzáállása mellett is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények