Az internetadó halott

Akkor ezt most beszéljük meg

A magyar kormány által kinevezett Deutsch Tamás vezeti a konzultációt, ami nemzeti,  és az internetről szóló egyeztetést takarja. A történet hét éve indult, amikor először jutott eszébe az éppen vezető hatalomnak, hogy az információs szupersztrádára is kéne pályamatrica.

Akkor, (ellenzékben) a mai kormány nem támogatta a kezdeményezést, végül az egészből nem lett semmi. Aztán két hónapja bekerült a köztudatba az eredeti nevén még telekommunikációs  különadó-kiterjesztésnek nevezett, forgalmi alapúra tervezett adónem. Tíz pontban foglaltuk akkor össze, miért rossz ötlet forgalomarányos adót bevezetni az internetre.

A törvényjavaslat bejelentésére ezrek vonultak az utcára tüntetni a döntés ellen, melyről később maga Orbán Viktor mondta, hogy az internetadó jelenelgi formájában nem vezethető be, arról társadalmi egyeztetést, mi több, nemzeti konzultációt kell tartani.


(forrás: MTI/Mohai Balázs) [+]

Erre a feladatra jelölték ki Deutsch Tamás Európa Parlamenti képviselőt, hogy szervezze meg, bonyolítsa le a konzultációt. Deutsch azonnal bele is vágott a munkába, a hazai blogpápaként is ismert (amúgy cink.hu-s) Szily Lászlót kérte fel nemzeti konzultációs tanácsadónak.

Pénteken délelőtt 10 órától délig tartott az az egyeztetés, amelyre az Infromatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, illetve az Informatika a Társadalomért Egyesület, illetve 40 informatikai szakember volt hivatalos. A megbeszélésen Deutsch arra volt kíváncsi, mit gondolnak a szakmai szervezetek, milyen típúsú kérdéseket kellene feltenni az embereknek, hogy azokra "ne csak informatikai egyetemet végzett" szakemberek, hanem átlagos felkészültségű, közepesen jól informált átlagemberek is érdemi válaszokat adhassanak.

Ilyen kérdésként merült fel, hogy vajon fontos-e, hogy az internet semleges legyen, tehát a szolgáltatók ne helyezhessék előtérbe saját weboldalaikat, tartalmaikat (eklatáns példa erre a Windows-ba épített böngésző, majd a bevezetett választási lehetőség), vagy éppen az, hogy az emberek szerint szükséges-e az, hogy az állam meghatározzon minimális számú szolgáltatót, amit minden háztartásnak el kell érnie. Például Svédországban Deutsch elmondása alapján legalább 5 ISP-nek elérhetőnek kell lennie minden háztartásban. Nyilván nem ugyanannak az ötnek mindben, így adva esélyt a helyi, kis szolgáltatóknak.

Négy témakörről kell konzultálni az internet kérdéskörében, ezek:

  • Digitális infrastruktúra
  • Digitális állam
  • Digitális gazdaság
  • Digitális oktatás

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke kifejtette, a XXI. században "az informatika olyan mint halnak a víz, nélküle partra vetettek lennénk". Hozzátette, ha nem tudatosan hasznosítjuk, ha nem tanuljuk meg az internetet, ha nem adunk lehetőséget, akkor "digitális rezervátumba fogunk kerülni".

Az IVSZ tagvállalatai körében végzett egy felmérést, amely felmérésben több százan vettek részt, kiderült például, hogy online bankol a válaszadók 40 százaléka, de ma már a NAV is szinte kizárólag elektronikus úton kommunikál. Ilyen környezetben nem is lehet más cél, mint az internet terjedésének és felelősségteljes felhasználásának támogatása, fejlesztése.

A legfontosabb kérdésköröket így határozta meg: hozzáférés - legyen mindenkinek, erősítsük az idegen nyelvek oktatását, támogassuk a digitális munkahelyeket, a távmunkát és a részmunkaidőt, illetve látványos eredményeket hozna az államreform, melynek következtében átlátható, akadálymentesen elérhető lenne minden ezzel kapcsolatos ügy és téma.

Hozzátette, ez egy tanítási folyamat, kérdéseket csak azoknak lehet feltenni, akik tudják a válaszokat. Ma Magyarországon az emberek csak kis százaléka ismeri és használja helyesen az internetet, a nagyobb résznek fogalma sincs, mire volna egyáltalán jó. Szerinte meg kell tanítani az embereket arra, hogy Magyarország nem versenyképes megfelelő internetelérés nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Kérdezzünk együtt Deutsch Tamástól

    Meghívást kaptunk az Egyeztetés az internetről szóló nemzeti konzultációról című sajtótájékoztatóra. Most azt kérjük, olvasóink is segítsenek a legjobb kérdéseket feltenni az illetékeseknek!

  • Januárig nem lesz internetadó

    A miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy ha az emberek nem tartják ésszerűnek a tervezetet, akkor nincs meg a közös alap. Januárban nemzeti konzultáció jöhet.

  • A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács az internetadó ellen

    A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) megdöbbenéssel értesült az internetadó tervéről. Álláspontjuk szerint az új adónem ellehetetlenítené a magyarországi digitális fejlődést.

  • Internetadó – Útdíj a digitális országúton is?

    A BDO Magyarország álláspontja szerint az internetes adó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a társadalom és a gazdaság számtalan területén, ugyanakkor messze elkerüli az adó bevezetésének valódi célját: az interneten jelentős bevételeket elérő vállalkozások megfelelő adóztatását.