Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bogyi007

    veterán

    válasz ρσгτσ #43440 üzenetére

    Hidd el hogy a mindenhol agyonakciózott 1.5%-os UHT tejek sem jobbak amik hűtést sem igényelnek S mégis közel 1 év a szavatossági idejük....

    Xbox GT: Hun Bogyi007; PSN ID: Bogyi007 - TCL 55C735 és 55C645 tévékhez is felhasználható beállítások: https://youtu.be/IgyOiQz8Fzo?si=Zv-LkNcsh7JQ7fE9 valamint https://youtu.be/8nBzpLA-sZw?si=QNRPJ4k8yxtFdzUi

  • Bep

    senior tag

    válasz ρσгτσ #43440 üzenetére

    Ezek az "italok" és a fölök nem mások, mint teljes tej (ami kijön a tehénből) fölözve 0,1% zsírra, de minden más benne marad (fehérje, stb.) csak egy fölöző berendezés centrifuga elv alapján leveszi a zsírt, amit utána úgy hívunk, hogy tejszín és a fölözött tejhez növényi (általában pálma) zsírt adnak a megfelelő százalékban.
    A fölözött rész a tejszínből (ami üzemekben ca. 40%) pedig készül pl. a tejföl teljes vagy fölözött tej hozzáadásával a beállított zsírtartalomra.
    És igen az 1,5% 2,8%, stb. tejek is így készülnek.

    Túró, stb. meg azért nem lehet belőle készíteni, mert HŐKEZELVE van, hogy ne romoljon meg. Az UHT van a legmagasabban ez 1 évig is jó és nem kell hűteni, ESL 125°C, ezek vannak a hűtőpultban és 25-30 nap szavidp van rajtuk, pár éve kormányrendelet miatt a boltokban ESL helyett "friss" tej volt ami max 99°C-os hőkezelést kaphatott. Ezeknek a hűtésére nagyon oda kell figyelni, hogy a hűtási lánc ne szakadjon meg, ezeknek 12-16 nap szav.i. volt anno. A hőkezelis hőntartási idő az mindháromnál más (ESL pl. 1-2sec, míg a frissnél volt 2,5 perc is.)
    A friss tehéntejnek meg 3 nap után vége.

    A savanyított termékek meg nem mások mint tej + kultúra (mely élő, csak a hűtás miatt nem dolgozik már). Tehát veszel 3,5% ESL tejet és 1 pohár natúr joghurtot. Tejet felmelegíted 30°C-ra beleöntöd a joghurtot, érleled ezen a 25-30°C fokon és pár óra múlva elszaporodik benne a kultúra és az egész natúr gjurt lesz. Lehűtöd megáll a savanyodás és ennyi.

    Az a baj, hogy sokan nem tudják, mint fentebb #43442 Az UHT csak a hőkezelés hőmérsékletétől és a hőntartás idejétől és a csomagolás minősége miatt (nem kap napfényt sem) tudja az 1 évet. Pont ezért a hőkezelés miatt van más-más izük ezeknek a tejeknek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák