Új hozzászólás Aktív témák

  • ρσгτσ

    addikt

    válasz Madoc #54320 üzenetére

    A kétezres évek végén a válság miatt rendesen visszaesett a lakáspiac. Jópár évig nem is nagyon tért magához. Utána ez nyilván elkezdett enyhülni és magasabbak lettek az árak, de valódi ereje a kedvezményes hiteleknek, családtámogatási intézkedéseknek (vásárlás és felújítás), illetve a kedvezményes lakásáfának (újépítés) volt.

    Meg persze voltak más tényezők is, mint például a turizmus erősödése, ami a befektetési célú ingatlanok élénkülésével járt.

    Ott lőttek ki igazán az árak és ez azzal is járt, hogy a kivitelezések, szakemberek is jóval drágábbak lettek. Hiszen baromira megnőtt a kereslet.

    Aztán persze jöttek az építőanyagok ellátási problémái és a drágulások is. Ami tovább mélyítette a problémát. Pl. a fa... Ezt aláírom és pont ez az egyik oka annak, hogy én sem várok azért óriási visszaesést.

    Viszont van pár dolog, ami valószínűleg mégis hatással lesz rá. Egyrészt nagyon sokan verték magukat hitelekbe, és nem vagyok biztos benne, hogy ez a Ratkó 2. (gyengébb verzióban) a mai világban hosszútávon működni fog. Főleg úgy, hogy mellette ilyen áremelések vannak a mindennapi életben. Élelmiszer, rezsi, üzemanyag...stb.

    Másik pedig az, hogy az átalakított támogatási rendszer szerintem közel sem lesz annyira kedvező, mint a CSOK. Mert nagyon durván látszik, hogy az állam pénzhez akar jutni.

    Ennek pedig az lesz a következménye, hogy jelentősen visszaesik a kereslet. Tehát oké, hogy ez mindent nem tud megerőszakolni, mert XY országból érkező alapanyag ettől nem lesz (azonnal?) olcsóbb. De azért arra reagálnia kell a piacnak, ha közel sem lesz akkor kereslet, mint korábban.

    Az meg például Jóskát sem nyugtatja meg, hogy ott a falusi CSOK, mert nem fog több tízezres havi költséget a nyakába venni a több üzemanyag miatt. Nem beszélve a nagyobb amortizációról. Meg például Budapestre is sok helyen szörnyű bejutni a forgalmasabb időszakokban.

    Szóval azt nem vitatom, sőt elfogadom, amit írtál. De nem tartom valószínűnek, hogy a jövőben tartani tudják az árakat.

    Ez persze az én véleményem...

    Szerk.:
    Bizonyos szempontból jó volna, ha nem lenne igazam...de az azt is jelentené, hogy hónapokon vagy 1 éven belül beüt a jólét. Az meg nekem nagy meglepetés lenne.

    [ Szerkesztve ]

    ZX Spectrum - Commodore 64

Új hozzászólás Aktív témák