Új hozzászólás Aktív témák

  • csubuka

    addikt

    válasz User_2 #8750 üzenetére

    Köszönöm a választ!

    Úgy gondolom, hogy az alábbi kép azért nagyjából szemléltetné, hogy hol kötelező és hol max ajánlott a fővezetéki sorkapocs használata... (éppen a saját villanyóra szekrény és alatta levő 12 modulos első fogyasztói elosztó, főelosztó vagy ilyesmi funkcióban működő doboz képével szemléltetve)
    Remélhetőleg nem tévedek sokat.

    [ Szerkesztve ]

  • yazoo1

    tag

    Üdv!
    Nice bf elektromos kapumnak kipurcant a fotocellás mozgásérzékelője.. vettem újat , felraktam, minden ok. Mértem egyenfeszultséget:35 V. 24 V al illene működnie a kapunak.
    Mi okozhatja a nagyobb feszültséget? Hogyan lehet orvosolni? Rossz kötés vhol? Eddig mindenhol jó csak magát a motort nem szedtem szét.
    van az egyik érzékelő nyákon egy 3 lábú tranzisztor(BD139), ami ki volt égve , ezért lett cserélve az egész , most azt veszem észre ( az újnál is, ) h. Melegszik. Valószínű a nagyobb áram miatt…
    ötlet?

    [ Szerkesztve ]

  • BB9000

    senior tag

    válasz yazoo1 #8752 üzenetére

    A tápegység miatt lehet. Gyengébb minőségű tápegységek csinálják azt, hogy terhelés nélkül magasabb feszültséget mérsz rajtuk. Tehetsz a tápegység és a berendezések közé egy feszültségszabályozót, ami a 24 V feletti feszt levágja és hővé alakítja. Ez pl. 2A terhelésig jó, de van nagyobb is, ha nagyobb áram folyna ott. Tegyél rá hűtőbordát, hogy elvezesse a hőt.
    Ez itt már lehet, hogy off.

    [ Szerkesztve ]

  • SaGa59

    őstag

    válasz BB9000 #8753 üzenetére

    Nem feltétlenül gyengébb minőség okozza, lehet, hogy áramgenerátoros a táp és nem a feszültség számít, hanem az áramerősség, amit biztosítania kell. Pl LED-eket meghajtó tápokra jellemző. Terheletlenül magasabb feszültségértéket mutat, mert a mérőműszer nagyobb ellenállású mint a tervezett fogyasztó, ezért nagyobb feszültség kell az azonos áramerősség biztosításához. Meg kell nézni milyen Vout érték van a tápra írva. Ez lehet pl 12-48V is akár, ami azt jelenti, a két érték között bármekkora lehet a leadott feszültség, attól függően, mekkora kell az elvárt fix áramerősség kihajtásához. A fotocella adó része valószínűleg infra LED, emiatt simán lehet ilyen táp igénye. Persze ha ez a táp nem csak az érzékelőt hajtja meg, hanem magát a kaput mozgató motort is, akkor már lehet, hogy más a helyzet. Mindenképp érdemes megnézni a táp adatlapját, milyen jellemzői vannak.

    [ Szerkesztve ]

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

  • SaGa59

    őstag

    válasz yazoo1 #8752 üzenetére

    A BD139 80V 1,5A-t bír elvileg, vagyis 35V nem kéne megártson neki. Mondjuk az alakjából következően szerteheti, ha hűtőbordán van, de az, hogy kell-e hűteni, az adott áramkörtől függ.

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

  • csubuka

    addikt

    válasz PROTRON #8718 üzenetére

    Kedves PROTRON!

    Ma rá tudtam nézni kicsit jobban a helyzetre. Minden sodrott vezeték a villanyóra alatti első fogyasztói elosztóban szerencsére.

    Nézegettem és se a csavar alatti "villás", se a kengyelbe menő "fésűs" sorolósínnel nem nagyon lehet összehozni a túlfesz levezetőt (egyáltalán minek raknak akkor rá "villás" sorolósín opciót :D ), se a Schrack, se a Schneider kismegszakítók nem pont ugyanolyan kialakításúak, se a kengyel, se a csavarnak már a magassága se stimmel.

    Szóval mivel +3 fázist fogadó fővezetéki sorkapocsnak nincs hely a 12 modulban (akkor buknám a kisház kismegszakítóját) viszont a vezetők sodrottak így jöhet az iker érvéghüvely.

    Ez így megfelelő volna akkor?

  • PROTRON

    addikt

    válasz csubuka #8756 üzenetére

    Szódával elmegy. Fogalmazzunk úgy hogy tapasztalt elosztó összeszerelő cég által orvosi rendelőbe telepített főelosztóból vettem az ötletet. :P

    Csak nekik van célszerszámuk, 16-os érvéghüvely vagy sarufogó amivel betudta fogni a 10-es IKER érvéghüvelyt, mert az nagyobb mint a nem iker és a 10-es szerszámba nem fér bele.
    A kengyellel megszorítás nem mindig ad jó irányból szorító erőt, van hogy az előzetesen nem szerszámmal kialakított zömítés miatt fellazulhat a vezeték. Itt hogy 2 vezeték lesz benne növekszik az esély.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • csubuka

    addikt

    válasz PROTRON #8757 üzenetére

    Köszönöm szépen! Szuper, akkor beszerzem a maradßk hiányzó alkatrészeket :) :R

    Máshogy nem nagyon férnék. Vigyázni kell a 12 modullal, tanulság hogy mindenhova jobb 2x12, árban nem sokkal több, szívásban kevesebb is lehet simán.

    Érvéghüvely présünk van, 16ost már nyomattunk össze korábban, reméljük ez is kiadja majd.

    [ Szerkesztve ]

  • Poultier

    tag

    Ma volt a fűtésszerelő és mondta, hogy kéne EPH sín a gázkazánnál. Jól gondolom, hogy a PE-re szokás kötni egy vastagabb pl. 4mm^2-es zöldsárgával? :R

  • lappy

    őstag

    válasz Poultier #8759 üzenetére

    Ezt olvasd el
    De kelleni fog egy villamos biztonsági jegyzőkönyv is

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • demars

    addikt

    válasz Poultier #8759 üzenetére

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • csemberlen

    őstag

    válasz demars #8761 üzenetére

    Inkább jópofa, a jelenlegi szabványhoz nem sok köze van.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • yazoo1

    tag

    válasz SaGa59 #8754 üzenetére

    Infra LED igen,
    azt még tudom, hogy az uvegbiztije T1A- es…
    a táp adatlapját hol találom, ha semmilyen gyári leírásom már nincs meg ?
    köszönöm!

  • SaGa59

    őstag

    válasz yazoo1 #8763 üzenetére

    A legfontosabb adatokat (betáp feszültsége, felvett max A szám, leadott feszültség tartomány és max amper) általában ráragasztják tápegységek oldalára, vagy eleve a műanyag burkolatba van "öntve". Már ha ez nem egy a berendezésbe építendő táp, hanem kívülről csatlakoztatható. Ha beépítendő, akkor kellett volna kapj hozzá valami leírást. Mondjuk a sima bedugósoknál is illenék. esetleg próbáld meg leolvasni róla a típusszámot és arra rákeresni a neten. Ritka az olyan berendezés, amiről semmilyen infó nem kideríthető valahogy.

    [ Szerkesztve ]

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

  • demars

    addikt

    válasz csemberlen #8762 üzenetére

    Sajnos nem vagyok naprakész a szabványok terén (igyekszem tájékozódni, vagy kérdezek).
    Amit linkeltem igaz, hogy elavult, de azért aki elolvassa rájöhet, hogy nem úgy működik a dolog, hogy a fűtésszerelő mondta...

    Ma is "tanultam" újat. Én mérőhelyet nem készítek, nincs hozzá megfelelő tudásom, ezért számomra érdekes feladat volt a mai:

    Én egy kicsit még csinosítottam volna ezen, de csak segéd voltam.

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • csemberlen

    őstag

    válasz demars #8766 üzenetére

    Majd elárulod, hogy átvették-e a szerelést? Régeben én is készithettem mérőhelyet, kb 15 éve, azóta sokat változott minden, de próbálom követni a szabványokat, illetve a különböző szolgáltatók szabványon felüli igényeit. Úgy tudom, hogy a csöveket össze kell ragasztani, és folytoosnak illik lenni pláne kézze elérhető helyen. MTK ugye nem mehetne kültérbe, szondáról jövő vasat is úgy láttam eddig, hogy kötődobozba megy, és onnan MKH 16-al, de lehet ez csak szokás kérdése.

    [ Szerkesztve ]

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • asdf_

    veterán

    Hát igen, én ugyan nem értek hozzá, de azt a jobbról meztelenül bekanyarodó bevezetést lszerintem se tanuld el.

  • 313313

    addikt

    válasz csemberlen #8767 üzenetére

    Az a szonda csak a mérőhely földelése (2019.03.xx óta kötelező) kb hasonlóan oldják meg felénk is. Ez mellé még kell egy másik földelés a háznak, pláne ha az elosztó és a mérőgely között több, mint 8-10m van.
    MVM területen előírás a méretlen védőcső elvakolása, épp ezért a mérőhely hátuljába mehet csak be.

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • PROTRON

    addikt

    válasz demars #8766 üzenetére

    Majd légyszi őszintén írd be ide a hibalistát. :D
    Najó nem trollkodom.
    Ahogy a többiek írták, reménykedjetek hogy nem fogják felírni hibának hogy 5 eres kábel van mért oldalon használva, mert hivatalosan csak 1 ereseket szabad indítani, ilyenkor mellé kell szerelni kiselosztót(vagy eleve a 2 db 12 modulossal szereltet kellene venni) ahonnan már viheted amivel szeretnéd, de a mérési térrészbe csak mkh-k mehetnek...elméletben, aztán ha nem látják...

    De az a mért oldali védőcső hiány az is olyan pont hogy nekünk pöstön villamos helyiségben, tehát elzárt helyen lévő mérőhely esetén nem voltak hajlandóak így átvenni.

    Legalább a méretlen betáp oldalon ragasztva vannak a védőcső toldások/könyök?

    A védőföldet bekötöttétek a földelő dobozba?

    #8769 313313
    Ehh...pöstön el nem tudom képzelni hány helyen küldenék melegebb éghajlatra a plombáláskor az ELMŰ-s embert, ha nem engednék a falon kívüli, bilincselt, ragasztott toldott védőcsövezést....jaaaaa hogy rengetegen elfelejtik beragasztani, így nálatok inkább nem is adnak teret ennek? :D
    A héten is vettem F.BS ragasztót 1 tubussal, 2-3 k huf, ilyen jellegű mérőhelyből jópár esetre elég, csak ugye hagyni kell neki száradási-keményedési időt.

    BTW ha megfelelő annak a földelésnek az értéke, miért ne indíthatná a fogyasztói elosztót ellátó vezetéket arról a kötésről?
    Az előírás, hogy a földelő kötési pontjainak zárópecsét nélkül kell indulnia, de maga a vezeték kavirnyálhat amerre akarod....persze megint csak pöstön.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • 313313

    addikt

    válasz PROTRON #8770 üzenetére

    Mert változott a szabvány 2019.03.xx-én, fogyhelyen a pent földelni kell, ha messze van az elosztó külön földelés kell...

    Démász területen csak sima csatári 3045 vagy 3060-at raknak, vagy 3060-al egyméretű henselt. Ezek mellé semmilyen kiegészítő dobozt. Ebbe a dobozba érkezik a mért, ide kerül a kismegszakító, villanyóra, hkv, innen távozik a mért fővezeték... De rakhatnak egymás mellé 2-3 ilyen szekrényt, attól függ hány tarifa kell a fogyasztónak.

    [ Szerkesztve ]

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • demars

    addikt

    válasz csemberlen #8767 üzenetére

    Én csak segítettem (fúrás, bilincselés, stb). A szonda a jobb alsó dobozba érkezik, onnan 16 os ZS megy sorkapocsba, 16 -os kék (zs zsugorcsővel jelölve) a PEN sorkapocsba. Ezek gyári átkötő vezetékek, a szekrényhez adták.
    Ami nekem nem tetszik, a csupasz Mtk kábel, oda tettem volna én csövet, szépen eltüntetve.
    A csövek egész szálak, könyököket a mértnél nem, de a méretlennél a szekrény mellett melegítéssel lehetett rátenni, az nem mozdul.
    Szonda erre felé az óránál kell legyen, ettől függetlenül van még egy bent a házban (mikor a gázt szerelték, kapott egyet).
    A többihez nem értek, mit lehet mit nem. Én becsöveztem volna és MKH -val vittem volna (könnyebb befűzni, olcsóbb).
    Át fogják venni :K Aki csinálta, ismeri az összes szolgáltatós embert itt a környéken.
    Ami nem tetszik, az a kész kábelköteg amit adtak. Olyan rövidre szabták, hogy alig lehetett feltenni a maszkokat. :W
    Belehaltak volna, ha +10 cm vezetéket adtak volna.

    Ja és a csövek azért nem lettek süllyesztve, mert nemrég lett szigetelve a ház, tulaj nem szerette volna, ha bevéssük. Szigetelésben nem lehet méretlen vezeték, így falon kívüli lett. (Szerintem ronda)
    A bilincsek se szabályosak, de a gyári OBO műanyag bilincsből kimozdul, csúszkál a cső, ezért használ ilyet a reg szerelő, ezek sima gumis csőbilincsek, fognak mint zöldfösték... :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • bitpork

    veterán

    LOGOUT blog (1)

    Kérlek ne kövezzetek meg a kérdésért: 3x16Aből lehet csinálni 1x 32A. L2 töltőhöz óra után?

    https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

  • 313313

    addikt

    válasz bitpork #8773 üzenetére

    Abból fáis zárlat lesz és nagy badabumm.
    Ha kell a teljesítmény,vegyél ampert, lehet asszimetrikus is 32-16-16

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • PROTRON

    addikt

    válasz bitpork #8773 üzenetére

    Összekötni 2 fázist TILOS.! És még veszélyes is...

    Amennyiben a fázisonkénti vezeték 10-es réz, akkor lehet 1-1 fázison 32-ig növelni.
    Tehát lehet a szolgáltatónál amper átrendezést kérni.
    Most összesen 48 van, ezen belül (a kmsz-ek lehetőségeit figyelembevéve) úgy variálsz, ahogy a vezetékeid engedik. Ha efölé mész, akkor meg + amper díj.
    Azért írom így, mert a 6-os alura lehet a 25-öt talán még most is megengedik.

    Tehát a kérdés: szabványos műanyag befoglaló doboz nélkül van az óra, régi 6-os ( de sok helyen csak 4-es) alumínium vezetékkel van az óra bekötve?

    Bár sok helyen 10 évvel korábban a szabványos műanyag dobozba telepítéskor 32A-hez rézből csak 6-ost húztak hogy "azt mondom a tulajnak hogy milyen jófej vagyok spóroltam neki 1 ezrest a vezetékezésen, valójában a 10-est fogom kiszámlázni" aztán most meg megy a sírás...

    Amúgy van olyan transzformátor amit 2 fázisra kell kötni, de az nem fogja feljebb transzformálni az amperedet, csak mondjuk 2 db 230 voltos fázisra kötve tudsz vele 24V-os vezérlő jelet csinálni, de fázisonkénti ampert nem fog neked növelni.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • PROTRON

    addikt

    válasz demars #8772 üzenetére

    Persze, írtad hogy segédkeztél, világos.

    Igen, a 16-os PEN rögzítés (az előírt jelöléssel) persze okés.
    A kérdés hogy az elinduló 2 db tarifa zöld sárgáit hova kötöttétek?
    Mert minket több helyen le...tak, mert hogy reflexből berakták a zsz sorkapcsot a plombált területre (régi berögződés), márpedig ezen típusú mérőhelynél azért nem plombált az a kék csavaros dobozka, mert hogy ott kell lennie a zs sorkapocsnak a földeléshez és oda kell kötni az elmenő földeléseket, amiket aztán megszakítás nélkül viszel keresztül a mérési térrészen bele az elmenő védőcsőbe, majd a mért elosztóig.

    A rámelegítés jogos, bár ennél a védőcső típusnál azért van karima hogy ne kelljen melegíteni, ezért drágább mint a melegítős védőcső típus.
    Csak a boltosok nem ismerik a saját árlistájukat és Ők sem tudják ezt. Tapasztalat. :D
    Jelenleg ha bemegyek boltba hogy "kérek 2 szál MÜ-I 36-os nevű védőcsövet" pislognak mint rozi a moziba hogy hetek óta nincs készleten és nem is tudják mikor érkezik.
    Megmondom a cikkszámot, kiderül hogy központi telephelyen ott van 2000 méter és fele annyiba kerül mint amire Ők gondoltak.

    A bilincs típusa teljesen oké.
    BTW ahol utólag raknak szigetelést a falra amire felrakták a falon kívüli csövet, ott majd áthelyezik a méretlen csövet? A fenét. :D
    A szolgáltató csak akkor nézi hogy szigetelésben van-e ha szólnak neki. :D

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • bitpork

    veterán

    LOGOUT blog (1)

    1x20ból lesz most 3x16. Akkor az a kérdés hogy a 3x16-ot rákötve egy 3fázisos 11kW töltőre amin csak egy 7,4kW fogyasztó lesz vajh a ház fogyasztóit el fogja-e bírni? Fogyasztók- számítógép, tv, bojler, hűtő, sütő/mikró és max klíma. Természetesen nem megy minden egyszerre.

    https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

  • PROTRON

    addikt

    válasz bitpork #8777 üzenetére

    Ehhez az adott berendezés műszaki papírját kell átböngészni, mert van olyan autótöltő ami ilyenkor átkapcsol 1 fázisú módba és azon 1 fázison kéri az 1x32A.
    De másik töltő típus meg elosztja a 7,4kW terhelést a 3 fázis között.
    Ha 1 fázison kéri az 1x32, tehát ahogy az elején írtad "L2 1x32A". akkor le fogja vágni és ez ellen csak szolgáltatónál történő amper bővítéssel tudsz segíteni.
    Vagy kicserélteted a töltőt olyanra, amelyik 3 fázisú.

    Nem ismerjük a házad egyéb fogyasztóit kellenek a terhelési adatok és darabszám, felhasználói szokások, így nem tudjuk megtippelni hogy amikor minden más is megy (pl sütés-főzés-bojler) le fogja-e vágni.
    Több adat kell.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • demars

    addikt

    válasz PROTRON #8776 üzenetére

    Igen, a kék csavaros dobozba érkezik a földelő szonda, OBO csatlakozóval 10 -es MKH vezetékkel a mellette lévő sorkapocsba (ugyan abba a kék csavaros dobozba). Ebbe a sorkapocsba lettek bekötve az elmenő zöldsárgák is.

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • bitpork

    veterán

    LOGOUT blog (1)

    válasz PROTRON #8778 üzenetére

    Ahogy elnézem 1x32 v 3x 16A a töltők oldalán a lehetőség. Szóval adtam a szarnak egy pofont a 3x16A-rel. MOD viszont látok olyan fali töltőt ahol a 16A felezhető, tehát lehet tölteni 3x8A-rel elméletben.

    [ Szerkesztve ]

    https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

  • SaGa59

    őstag

    Most jöttem le a létráról.
    Nem tudom, melyik brigád volt a figyelmetlenebb, de gyanítom az alap hiba azé a szerelőé, akivel anno leszerződtem a mérőhely szabványosításra, mert ő szerezte be az anyagokat és építette ki az egészet, az e-On szerelők csak anyáztak egyet a levezető cső kalapját tartó könyök miatt, hogy az minek. Ezen mondjuk én is elgondolkodtam akkor, de ma rájöttem: azért, mert ha nincs, mivel a függőleges cső túl közel van a falhoz, nem fért volna el a kalap a karimája miatt.
    Azért kellett felmásznom hozzá, mert reggel feltűnt, mintha ferdén állna, mint ami kicsúszott a csőből. És tényleg. A drága jó szaki egy ötvenes könyökbe beleszuszakolt egy nagyjából 55-re bővűlő bordákkal teli kalapot. Igaz, hogy a könyök vége bővebb, de a belseje akkor is csak 50-es, max 51. Hogy elférjen, ügyesen kivágott, a nyomok alapján csípőfogóval egy keskeny háromszöget a hengerből, így kúpos lett és bele tudta püfölni. Szerencsétlen könyök nem bírta és vagy nyolc centi hosszan megrepedt a belső oldalán. Ha kívül hasad, valószínűleg hamarabb észreveszem, bár akkor biztos be is ázik. Szerencse, hogy egyik mostani felsőszakadásban se folyt be a víz a hasadáson. Három Awa bilincs, némi neutrális szilikon meg egy fél órányi meló remélem megoldotta a kérdést. Az könyök alsó vége is kirepedt, az meg azért, mert a bilinccsel túl szorosan odahúzák a falhoz. Kapott az is egy kis szilikont, így a cső összeragasztása is megoldódott. Az alsó végén már korábban, önszorgalomból pótoltam a ragasztást a könyöknél (nem tudtam, hogy szabvány szerint kellene), mert egy vízállónak kikiáltott szekrénybe nem biztos, hogy jó ötlet egy olyan csövön bevezetni a kábeleket, aminek a toldásainál be tud folyni a víz. Márpedig ezen be tudott volna az alsó bilincs alatt.
    Egyébként nálunk a képen látható módon építették ki a két mérőhelyes szabványosítást, az e-on gond nélkül átvette. A fő betáp 3x25 A, öt darab 10-es rézvezeték a mért tápvezeték, ott a PE pont a szekrény alatt. Második földelőszonda nincs, bár teljes vezetékhosszon mérve a kiselosztó olyan 12-13 méterre lehet. pontosabban van egy régi szonda leverve a pincében, korábban az volt a földelésünk, de mikor kicserélték a mért vezetékelést meg a kiselosztó szekrényt, annak levágattam a bekötését, nehogy belekavarjon a Fi relé működésébe. Gondolkodom rajta, hogy visszakötöm. Igaz, nem egy szabvány szonda, hanem egy háromnegyedes horganyzott vízvezeték cső, végény egy csőbilinccsel úgy 180 cm hosszan leverve. Mivel a szuterénban van, nagyjából 230-ig nyúlhat le. Mérőszondám nincs, hogy ellenőrizzem mit tud.
    A H tarifa 1x16A, a szaki egy 5x6-os rézkábelt hozott be, hátha később bővül a hőszivattyú park, jól jöhet még, könnyebb bővíteni.
    A fehér „doboz” azért van a szekrény alatt, mert ott fordulnak be a mért kábelek a szigetelés mögé (kőzetgyapot, betonyp lemezzel fedve) és úgy egy 25-ös könyök méretben csupasz volt az 5x6-os kábel, arra nem húzott védőcsövet a szaki. A szuterén mennyezete alatt is úgy jön végig, cső nélkül. Nem tudom, mennyire bírja az UV-t, de úgy döntöttem, inkább eltakarom. A PE vezeték is az alatt megy be a szekrénybe, ahogy kilép a szigetelés mögül, így annak se árt egy takarás. Plusz az egész szekrényt beburkoltam ugyanazzal az UV álló vékony műanyag lemezzel, amiből ez a takaró készült, hogy tovább bírja. Sajnos déltől folyamatosan kapja a napot a jobb oldala és a teteje. Én kértem a szakit tegye odébb egy méterrel balra, akkor a kiugró falszakasz úgy két órával tovább árnyékban tartja, de azt mondta nem meri, mert az e-on-os szerelők nem kötik be a sok szükséges könyök miatt. Oda kellett volna további három, mert az átfeszítés meg csak a kiugró falon oldható meg, ahol most is van. A faburkolat mögött tégla fal van, azon van átfúrva az átfeszítő kampó.
    Gondolkodtam egy rendes burkoló szekrény építésén is, de a betonyp lemez csak 9,5-es, a mostani viharos szelekben nem biztos, hogy meg bírná tartani még akkor se, ha mint a mérőszekrényt, betiplizném a falba 30 centi hosszú csavarokkal. Feltámaszkodni akkor is a betonypon kellene neki. Épp elég megtartania ezt a szekrényt.
    Az a fehér bálazsinór csak ideiglenes, míg jobb megoldást nem találok. Arra szolgál, hogy a vékony, felragasztott burolólemez kb öt centivel előrébb nyúlik mint maga a szekrény, hogy több árnyékot adjon, meg kijjebb terelje az esővizet és féltem, hogy az erősebb szelek belekapaszkodva megbontják a burkolatot, így néhány csőszegecsen átfüzve ezt a bálazsinórt, kapott egy stabilizáló előfeszítést a műanyag lemez.
    Nálam a PEN az alsó középső keskeny dobozban van kialakítva, az alsó jobb szélsőből indulnak a mért vezetékek.
    Én mondjuk felajánlottam anno a szakinak, hogy ha besüllyeszti a szekrényt 8-10 centire a szigetelésbe, kialkítom neki a helyet, meg lebontom a betonyp burokalot míg a levezető csövet rögzíti mögötte, de nem vállalta, mondván, az e-on nem biztos, hogy úgy átveszi, ha nem látszik végig a méretlen vezeték csöve vagy csatornája.
    Igy viszont nem tudom, ezek a csövek mennyi ideig tartanak ki az UV miatt. MI van, ha lefestem valami UV védő festékkel? Jövőre láthatóan úgyis elkelne már egy külső festés az egész házon. Nyugdíjas leszek, ráérek majd. Okoz bárkinek bármi frusztrációt, ha más a cső színe? Mostanában már nem tudni, mi mindent tesznek még a szabvány előírások közé.

    1

    [ Szerkesztve ]

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

  • PROTRON

    addikt

    válasz SaGa59 #8781 üzenetére

    A csövek UV állók, szóval rád van bízva, nem kötelező semmit csinálni velük.
    A "H" tarifa elmenő vezetékezése közvetlenül a mérőórára lett bekötve és egyből bemegy a lakásban lévő "H" tarifás elosztóba?
    Igazából idő kellett mire rendesen kikommunikálták az új szabályokat.
    Mert a 2 eltérő tarifának nem szabadna azonos dobozban szabadon futnia. Ahogy a védőcsőből is ugye kettő kellett.
    Szal EON se tudja mit akar. :D

    Elvileg a földelő szondáról a vezeték a középső dobozba kell érkezzen ami nincs plombálva, bármikor ellenőrizhető kell legyen, ez fix.
    A pen sorkapocs a bal oldalra, a zárópecsételt részen van, ide jön 1 db potenciálrögzítő vezeték a földelő kapocsról.
    Ha 10-15 méteren belül van akkor minden további nélkül indulhat a lakás tarifáihoz tarifánként 1-1 földelő vezeték erről a földelő kapocsról, a plomba nélküli dobozból.
    A mért oldalon a 2 tarifának pedig végig el kell különülnie, a mérőhelytől teljesen külön indított védőcsövekkel, vagy dobozolással. Tehát jobb alul 2 db doboznak kéne lennie, vagy a dobozokon a védőcsövet a mérődobozig át kell húzni és a mérődoboznál beragasztani a végét.

    De mint írtam annyira tele van a tökük hogy apróságok felett már szemet hunynak. :)

    313313
    Képzeld egyik ismerős Győr-Moson-Sopron régióból felhívott, hogy a helyi regisztrált szerelő nem hajlandó letelepíteni a gyártói rendszerengedélyezett, tipizált mérőhelyet, mert abba a gyártói rendszerengedélyes dokumentáció szerinti 1,25VA-es áramváltó került, az 1,3 méter hosszú vezetékre.

    Mert hogy adott területen az 5VA-ben hisznek de ha jó kedvük van a szolgáltatónál(előző este volt kamaty) akkor a 2,5-öst még éppen átveszik(de legyünk nagyon hálásak!!!), más nem létezik. :D

    Na ennyit az országos egységes rendszerről...

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • SaGa59

    őstag

    válasz PROTRON #8782 üzenetére

    Igen, a földelőszonda vezetéke a középső dobozba érkezik. Azt, hogy a H tarifa közvetlenül az órából indul-e ki, vagy a szélső szekrényben elhelyezett sorkapcsokról, nem tudom, nem nyitottam ki a szekrényt. Gyanítom, hogy igen, mert ahogy emlékszem, az óra helyén a beszereléséig kilógó, megjelölt, érvéghüvelyezett kábel színe az volt, amiben megegyeztünk a szerelővel, hogy abból a kábelkötegből melyik lesz az aktív fázis, hogy tudjam, a túlvégén melyiket kell majd bekötni, miután beszerelik az órát.
    A mért szakaszok el vannak különítve. Az A tarifa egy védőcsőbe behúzott öt darab 10-es vezeték, a H tarifa egy külön, nem védőcsövezett 5x6-os vezeték, amiből három van használatban, kettő tartalék egy esetleges későbbi 3 fázisúra bővitéshez. Egyelőre direktben rákötve a klímára, a héten rendeltem meg a kiselosztó dobozt a H tarifához és a belevalókat, túlfesz levezető, Fi relé, két bizti, egy a túlfesz levezető elé, egy a Fi relé után, egyéb apróságok. 10-15 munkanapra igérték a szállítást. Kérdeztem az e-onosakat, hogy kell értelmezni, hogy a H tarifa mért vezetéke nem lehet megszakítva sehol a fogyasztóig, és tehetek-e rá Fi relét az óra után, mert pl napelemes topikokban sokan azt állítják semmi sem lehet az óra és a klíma között, mikor elgondolkodtam egy 1-0-2 kapcsoló beépítésén, hogy váltani lehessen a H tarifa és a később kiépítendő napelemes betáp között a klímánál. Az e-onosok azt mondták, igen, sőt a fi relét ők kifejezetten javasolják. Szóval lesz kiselosztó hozzá.
    A földelő és a nulla is tarifánként külön megy a kiselosztók felé, hogy az elején hogyan vannak közösítve, a szerelő tudja, én nem, nem nyitogatom ezeket a dobozokat, max a kiselosztókban kotorászok ha kell. Gyanítom, a középső dobozban.

    [ Szerkesztve ]

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

  • 313313

    addikt

    válasz PROTRON #8782 üzenetére

    Ez nálunk a nagyfógyasztós saját szekrény, Arkó 3*400A-ig ebbe adunk ki. Van erősített változata az 3*630A-ig jó.
    A szekrényt,kábelokat oartner rakja le,mi csak az áromváltókat rakjuk fel meg a mérőt és ellenőrizzük a bekötéseket.
    Nálunk általában 5VA-es áramváltókat ad a cég(0,5S pontosságúakat), ezekkel dolgozunk,mikor ekkora a mérőkör akkor is, mikor 5-7,5-10m akkor is :D

    TMK során szoktuk Zerázni a mérőket/mérőkört, simán benne vannak az 1%-os hibahatárba még akkor is, ha alig vannak az áramváltók kiterhelve.

    Szerk.: ebbe a szekrénybe épp 2,5VA-os áramváltó került.

    [ Szerkesztve ]

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • csemberlen

    őstag

    válasz 313313 #8784 üzenetére

    Saját szerelésnél nem foglalkoznak a helyes színsorreddel? (B-F-SZ)

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • 313313

    addikt

    válasz csemberlen #8785 üzenetére

    Démásznál ez a sorrend. Fekete-Barna-Szürke (zöld-sárga-piros). Egyébként ha máshogy kötik is be,átvesszük. Csak bal oldalon legyen a méretlen, jobb oldalon az elmenő.

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • RandomName

    aktív tag

    válasz csemberlen #8785 üzenetére

    '96 óta én már olyannal is találkoztam, hogy azért FaSZBa kötnek, mert erre van az előbbi könnyen megjegyezhető szó.... :D

    "A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

  • PROTRON

    addikt

    válasz 313313 #8784 üzenetére

    Faja, tényleg felesleges az elmenő oldalra is biztosító, főkapcsolónak is főként meghatározott pozíciókban van értelme, 2 km-re az épülettől, ahol a kutya se jár semmi értelme. Bár tűzoltóra gondolva, azért jó lenne egy terheléskapcsoló az elmenő oldalon, hogy ne kelljen betétekkel foglalkozni.

    Emlészem Szolnokon be akartak szólni hogy ha 250 áramváltó lett betervezve, akkor ha valamilyen okból le kell csökkenteni 100A-re, akkor áramváltót is cserélni kéne, különben a szolgáltatónak olyan mértékű vesztesége keletkezik a pontatlanságból, hogy csődbe mennek...most meg írod hogy 1%. :D

    Pöstön az áramváltókat is a regszerelő hozza, bár pont most akarják a bekötési rendet átalakítani, mert rengetegszer elszúrták a regszerelők....pl elfelejtik az áramváltókat egyesével oldhatóan földelni, ami akkora first world problem, hogy pöstön nem vehetik át a mérőhelyet...mit is látok a fotón? :D

    #8785 csemberlen
    Pedig jó a színsorrend, ami bejön bal oldalon, ugyanaz a sorrend megy el jobb oldalon. : O
    Amúgy ez a sorrend a Fe'BaSZ. ;)

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • 313313

    addikt

    válasz PROTRON #8789 üzenetére

    Én fűzöm mindig, mert akkor kevesebb zöldsárga kell... Akitől betanultan, ő is fűzte, másik koléga is fűzi, ő 35 éve csinálja...

    Démász területen annak is örülni kell, ha a k kapocs zöldsárgával van földelve, van hogy fekete, kék, piros, ami éppen annó volt kéznél...

    Zeráztam már jópár mérőt, még a sima 0,5-ös ÁV-nál is elhanyagolható a mérő hibaszázaléka.

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • PROTRON

    addikt

    válasz 313313 #8790 üzenetére

    Igen, egyébként érthető, csak éppen Bp-n nem fogadják el így a szerelést, szal amikor egy reg szerelő aki egyébként vidéken már szerelt ilyet kapja feladatnak, nem érti hogy miért nem vették át.
    Nekünk (lekopogom) idén eddig nem volt olyan ÁV mérőhelyünk, amire hibalistát kaptunk volna, mindet elsőre rendben találtak és átvették, még társasházban, egyedileg tervezetteket-szerelteket is, ahova nem lehetett gyártói megoldást alkalmazni.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • RandomName

    aktív tag

    válasz PROTRON #8791 üzenetére

    Opus-Titász területen teljesen megszűnt az egyedi, pedig pár éve még 30+ mérőhelyes szobát raktam össze PVT-ből egyik helyen. Ha egyedire van igény, akkor elvben el kell menni pl Gyulaihoz, az legyártja, és engedélyezteti, persze a megrendelő meg fizessen.....

    [ Szerkesztve ]

    "A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

  • csemberlen

    őstag

    válasz PROTRON #8789 üzenetére

    Régebben mi is úgy kötöttük, de a szabványos sorrend pár éve a B-F-SZ. Nézz meg egy 5 eres kábelt, vagy egy 3 fzisú aljzatot. Tudom mi lesz a következő kérdésed, de nem tudom a szabványszámot.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • PROTRON

    addikt

    Nekem inkább a "befos"-tam jutott eszembe. :D

    #8792 RandomName
    Pesten próbálják ezt erőltetni a terv jóváhagyó osztály, de a szakma elég erős hogy elküldje őket melegebb éghajlatra...mit képzelnek amikor a Hensel 6-9 hónapos várólista után beközölte hogy bizonyos megrendeléseket inkább utólag lemond és visszafizeti a befizetett összeget. :D
    Persze a Gyulai majd bírná a dömpinget? Ne röhögtessenek már, amikor a "nagy gyártók" által összerakott cuccok hemzsegnek a hibáktól...

    Amúgy nálatok még tervezés útján sem engedik az egyedi összeszerelését csoportosoknak? Mert pesten is az a szabály hogy terv esetén engedik, ha nem akarsz tervezői díjat fizetni, akkor a reg szerelő saját hatáskörben szerelheti a gyártó által legyártott tipizált megoldásokat.

    BTW
    A Hensel már azt is felajánlotta hogy a már rendszerengedélyezett típusok közül, amiket eddig összeszerelve árultak, inkább összeszerelés nélkül, legó csomagként akarják árulni a készleteket, csak ehhez új rendszerengedélyes számot adnának ki hogy "EGY"- egyedileg összerakott HB3000-U. :D

    Értem hogy sok a béne szerelő, de inkább akkor legyen extra megbizhatósági minősítés mint hogy a gyártókra várjunk...meg a mi arcunk égjen amikor az ügyfél megkérdezi hogy miért kell a korábbi 150k huf szabványosítás helyett 300k-t fizetni, miközben NULLA hozzáadott értékkel nem növekedett a műszaki megvalósítás...mert valjuk meg a 2020-ra összeállt rendszer műszakilag már pont megfelelő volt minden szempontból, amihez képest a mostani semmilyen +-t nem ad a régi rendszerhez képest, csak drágább lett.
    Nem lett egyszerűbb, nem lett biztonságosabb a felhasználó számára (hisz már előtte ki volt maxolva ), nem lett kezelhetőbb, nem lett felhasználó barátabb (hisz ez amúgy sem volt igény). A távleolvasás meg távlekapcsolhatóság nem ér meg 150k-t....és persze mi ránk van hagyva hogy magyarázzuk el az ügyfeleknek...

    Jelenleg olcsóbb direkt HB3000-U val megcsinálni egymás melletti 4 db lakás szabványosítását, mint ha 1 nagy csoportosként építenénk ki. Nem vicc, tényleg olcsóbbra jön ki és melóban sem sokkal több idő, 4 lakás esetén nem lesz annyival gyorsabb az előszerelt csoportos mérő hogy megérje.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • RandomName

    aktív tag

    válasz PROTRON #8795 üzenetére

    Én ezt tudom, de az általad linkelt mérőhely itt már nem játszik, jelenleg felénk pl nem lehet egy modulban a kismegszakító, és a mérő. Kb Ilyesmi kell minimum.

    Gyulai annyira elbírja, hogy nemrég épített külön csarnokot, ahol a melósok mellett még a tanulók is szinte csak ezeket rakják össze, meg a kábeles szekrényeket, stb,stb....

    Én tudom, hogy drága, pont csemberlen kérdezte kb 2-3 éve az előző nickemtől, hogy hogy a fenébe fogadják el az általunk épített csoportos mérőhelyet, amikor pesten már megy a szivatás. Cégnek ahol dolgozom, meg az érte meg, és volt rá joghézag, hogy ha minden elem rendszerengedélyes, akkor, ha szabványosan vannak megtáplálva, nem sérül a mérőhely rendszerengedélyes státusza.
    Ráadásul megy a presszálás pár éve, hogy egyszerű lakáshoz is olyan mérőhelyet kellene kiajánlani, hogy a nappali mellett legyen ott még 1-2 3045 a későbbi H tarifa/éjszakai/autótöltő mérés részére... Akkor is ha most nem kell.... Eszementek.....

    Szerk.: Csoportos mérőhelyre én sosem láttam tervet, én csak munkautasítást láttam.

    [ Szerkesztve ]

    "A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

  • SaGa59

    őstag

    Elkezdtem nézegetni, mennyire UV álló egy Hensel HB szekrény, amivel nálam is szereltek. A ráragasztott cimke szerint elvileg 25 évig kell egyben maradnia kültéren is. Mondjuk a bele applikált kínai mérőórák műanyag burkolatára nem írtak várható élettartamot a polikarbonát előlap mögött és attól, hogy az átlátszó polikarbonát valamelyest UV állo, nem tartja vissza az UV sugarakat.
    Találtam egy a Hensel Hungária Villamossági Kft által jegyzett, „Általános Szerelési és Telepítési utasítás a fogyasztásmérőhelyek kialakításához alkalmazott Hensel Mi és HB típusú szekrényekhez és tokozatokhoz” című pdf-et. Ebben azt írják, az Átlalános leírásban, hogy „Az Mi/HB típusú szekrények és tokozatok nagyszilárdságú, ütés- és UV álló, szilikon és halogénmentes üvegszálörlemény erősítésű polikarbonátból (PC-GF) készülnek teli, ill.átlátszó fedéllel.”
    Mondjuk az üvegszálörlemény erősítést nemigen láttam, de elhiszem, hogy van benne, csak olyan ügyesen tudják köré önteni a polikarbonátot, hogy az sehol se kandikál ki.
    Majd kicsit lejjebb, pontosan így, a lényeget határozottan vastagítva szedve:
    A telepítési hely meghatározása során különös figyelemmel legyünk arra, hogy a
    fogyasztásmérő berendezés – mind a mérőszekrény, mind a beépített készülékek
    élettartamának növelése érdekében – a tartós, közvetlen napsugárzástól védetten
    kerüljön felszerelés.”
    Na szóval, akkor most UV álló, vagy sem? Ezek után a levezető csőről mi alapján higgyem el, hogy valóban UV álló? Illetve, ha ezt írja a gyártó hazai képviselője, miért nem olyan helyet választ a telepító, ahol ez legalább részben teljesíthető, még akkor sem, ha megmutatom neki az erre legalkalmasabb pontot és az alig egy méterre van az általa kiválaszottól?
    Na mindegy, ezek szerint jó, hogy „körbedobozoltam” a szekrényt, az előlap meg kap UV és hővisszaverő fóliázást a hét végén, már ha tényleg ideér akkorra. Szerencsére találtam olyat, amiből nem kell egyszerre 30 métert venni és a francia gyártó szerint kültéren is alkalmazható, polikarbonátra is, bár azon lehet, hogy buborékos lesz, de ez érdekel a legkevésbé. És vállal rá 5 év garanciát, 99%-os UV visszaveréssel, úgy hogy leírása szerint várhatóan 10-12 év után kell cserélni. Remélem a távleolvasó antennáját nem blokkolja teljesen, hogy az elejére kap egy ilyen vékony fémezett filmréteget. Az antennát eleve a doboz oldalához közel tettem benne, oda ebből nem kerül.
    Azt is írják, hogy kerüljük a nagy napi hőingadozásnak kitett helyeket. Könyörgöm. Kültéren hol talász ilyet? Max egy északi falon. A rendeletek, „szabványok” kitalálói, akik szerint ezeket a szekrényeket kültérre kell szerelni, úgy, hogy az utcáról is láthatóak legyenek, nem olvassák az ilyen doksikat?

    STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

  • PROTRON

    addikt

    válasz RandomName #8796 üzenetére

    Én azt keresem hogy hol melyik hsze-ben linkeltem olyan modult amiről írsz, amire reagáltál.
    Mert nem látom hogy bárhol belinkeltem volna "modulokat" pl HB 3000-CS, vagy Mi 0201-CS , pvt 3045 Fm-CS, pvt 3060 Fo-CS tokozatokat. Szóval melyik írásomra reagáltál? Azt keresem.

    Családi házaknál persze hogy azt is lehet használni amit a mostani hsz-edbe belinkeltél, de ez a típus ugye csak szabadvezetékesre mehet, ami egy bullshit.
    Jelenleg a "K" jelű kábeles változatnál a Hensel HB 3000-U - univerzális mérőhely olcsóbb, mely nem modul, hanem teljes értékű szekrény ugyanúgy mint a pvt 3075 Fm-Sz vagy Fm-K.
    Csak mivel univerzális, nyugodtan telepíthető akár kábeles akár szabadvezetékes helyszínre, épület falba.

    Fura hogy a PVT-nek nem engedték hogy eltérjen a "külön tokozatba építendő csatlakozó főelosztó térrész"-től, míg a Henselnek megengedték.
    De tény hogy társasházakban a pvt 3075 sorozat értelmetlen kialakítás, hisz legtöbbször úgy is a fővezetéki elágazástól kell hozni a földelést.

    Ott lenne értelme az emeleteken csatlakozó főelosztó térrésznek, ahol fizikailag nem tudod megoldani a védőcső cserét és emiatt éppen csak elfér a 3x10-es leágazó fővezeték. De védőcsőre meg pontos előírások vannak, megvan adva a minimális keresztmetszete, abba meg elfér a + vezeték szál a mérőóra nulla vezetéknek.

    Az a helyzet hogy nincs elegendő lobbi erő arra hogy 4-6 emeletes társasházak emeletein a 3 db tarifánként 3 fázisú koncepciót elsodorja a népharag. Pedig az 1 fázisra kerülő 3 tarifa lenne a legcélszerűbb, amihez elegendő lenne 1 db háromfázisú mérőóra és 3x16-os méretlen leágazó vezetékezés. Majd mindenhova mehetne a 3060-as szekrény.

    Mi még mindig azon üzletszabályzati könnyítés (nem joghézag, elosztói üzletszabályzat alapján lehetőség, sőt pesten tervjóváhagyó osztály is igazolja) alapján dolgozunk a főelosztók és a csoportos mérőhelyek esetén is, ameddig minden gyártói utasítás be van tartva nem érdekli a pesti ELMŰ-t hogy ki gyártotta le. De tényleg be kell tartani minden utasítást még akkor is ha bullshit.

    Például 6 mérőhelyes csoportos kialakítás: minden gyártó ahelyett hogy az EON által kiadott műszaki specifikációt betartanák és felsőbb mérőhelyekhez a modulok mögött a tartószerkezetben vinnék el a a védőcsövezést majd kábel bevezetővel befordulnál, inkább keresztül viszik az alsóbb mérőmodulokon, a modulok között így faláttörést csinálnak.
    Ez szembemegy a műszaki specifikáció azon pontjával, hogy a méréseknek önállóan ellenőrizhetőnek-bonthatónak kell lennie.
    Továbbá azért is bullshit, mert így később nem tudod kicserélni a 3045-ös modult 6045 kombi modulra akkor sem, ha oldalra lenne hely. Erre kitaláltak azt a könnyítést, hogy későbbi pl "H" tarifás bővítéshez hozzá lehet csavarozni az adott lakás mérőmoduljához egy 3045Fm-CS mérőmodult, nem kell kombinált mérőmodulra átépíteni.
    De előírás hogy ilyenkor közvetlenül kell összecsavarozni egymáshol a bővítés során.

    Na most 12 modulos egybe csoportoknál hogyan oldod meg? :D

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • PROTRON

    addikt

    válasz SaGa59 #8797 üzenetére

    Nagyon jól látod hogy a szabványok megírói kikötik hogy a gyártó vállal minden felelősséget. A gyártó meg kiköti hogy "én szóltam hogy a felhasználó vállal minden felelősséget". :D
    Te csak annyit tehetsz hogy megbízol az európai hivatalokban és szervekben a szabványok betartatásáért.

    A hensel és csatári tokozatokkal a tapasztalat hogy a plexi részekben tényleg nem voltak erősek mondjuk 20-30 éve, de azóta eltelt időben azért sikerült fejleszteniük hogy ne legyen olvashatatlan a mérőóra.

    De a nem plexi elemek esetén tényleg benne volt már 20 éve is az erősítés, tehát védőcsövek, fehér tokozat elemek tényleg UV állóak.

    Amit most felraksz filmréteget, az átlátszó? Mert ha nem, akkor következő szolgáltatói ellenőrzés alkalmával le fogják szedetni veled, akármit mondasz, mert NEM gyártói alkatrész, innentől kezdve nem szabad hozzáérnie. A tokozatokat csak gyártói alkatrészekkel, vagy gyártói opcionális alkatrész listában szereplő elemekkel szabad kiegészíteni, hozzácsatlakozni.
    Nagyot röhögtem hogy emiatt van minden mérőhely elírásában beleírva hogy pontosan melyik típusú tömszelencével szabad beállni.
    Pl hensel mérőhelynél AKM-xx típusúval szabad, más típusúval hivatalosan nem, mert nem szerepel a listában. :D
    Agyrém.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • RandomName

    aktív tag

    válasz PROTRON #8798 üzenetére

    Bocsánat, igazad van. Nem linkelted, hanem említetted a HB3000-U-t.

    "A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

Új hozzászólás Aktív témák