Új hozzászólás Aktív témák

  • NeoExDeath

    aktív tag

    Sziasztok,

    Egy kis útmutatást szeretnék kérni. Nem vagyok járatos a linuxos világban túlzottan. Szeretnék egy üres, formázatlan vinyóra telepíteni 2 db Win 7 rendszert, és 1 db Ubuntu-t. A következőket csináltam:

    Win 7 telepítővel létrehoztam egy 50 GB-os partíciót saját maga számára, a többi területet formázatlanul hagytam. Telepítés után megismételtem az egészet, egy újabb partíciót hoztam létre a második Win 7 rendszernek.

    Eddig minden működik, rendszer bootoláskor válszthatok a két telepített Win 7 közül, a vinyó maradék része továbbra is partícionálatlan.

    Itt kezdtem bele az Ubuntu telepítésbe (legújabb verzió, pendriveról telepítve). Először a telepítő által ajánlott "Telepítse a Win7 mellé" vagy ilyesmi opciót választottam. Kicsit több opcióra számítottam mint amit kaptam, de lefutott a telepítő. Bootoláskor azt vártam volna hogy az Ubuntu is megjelenik mint opció a boot menüben, de nem történt ilyen, csak Win 7-et tudtam betölteni. Ubuntu live cd-vel megnéztem mi történt, azt láttam hogy a formázatlan terület mostmár linuxos fájlrendszert tartalmaz, és van ott mindenféle mappa, továbbá egy 6 Gigás másik partíció a linuxnak. Mivel én totál nem ezt akartam, töröltem a két linuxos partíciót, meghagytam a két Win-eset és újrakezdtem a telepítést.

    Második alkalommal a "Valami más" opciót választottam. Itt a partícionáló menüben megadtam hogy hozzon létre egy 20 GB-os extr3 partíciót a / számára. Ezt létre is hozta, viszont ezek után nem engedett újabb partíciót létrehozni, egyet sem! A Swap-nak csak valamelyik létező partíciót engedte volna használni, de ezt nem akartam, ezért elindítottam a telepítést swap nélkül.

    Végigfutott a telepítő, gondolom minden oké vele, de továbbra sem bootol be! Azt olvastam, hogy ilyesn esetben az Ubuntu boot menedzsere leváltja a Win félét, és abból lehet választani hogy mit is szeretnék betölteni. Nálam ilyen nem történt, bárhogy telepítek, nem tudom bootolni a linux rendszert.

    Ebben kérnék segítséget, mit rontottam el, hogyan kellene csinálnom? Ha a Win 7 boot loaderjébe bele tudnám heggeszteni hogy a linuxot is választható legyen, nekem az is megfelelne, de Win alatt csak parancssori alkalmazással lehet ezt megoldani, és sajnos ezzel sem jutottam sokra.

    Előre is köszönöm a válaszokat!

Új hozzászólás Aktív témák