Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • ricsip

  addikt

  válasz ricsiv92 #3 üzenetére

  Erre a területre van némi rálátásom. Nagyon ritka h. a konkrét mérnök volt a hülye. Bár persze ez is előfordulhat, főleg ha indiába lett kiszervezve cakk-pakk az operations, és valami írástudatlan végezte a konkrét update-t. De általában azért a nagyon kritikus eszközök updateléséhez nem engednek oda minden tapasztalatlan juniort.
  De a reálisabb forgatókönyv az, hogy ezeknél az upgrade-knél már minden tapasztalt 7próbás senior mérnöknek is izzad a mindene is. Mert mindenki aki lehúzott már pár évet ebben az iparban, tisztában van vele h. bugosabbnál-bugosabb szarokon (core routerek) fut az egész világ internetje. Bármikor bármilyen apró módosítás változtatás szétkúrhatja 1 pillanat alatt az egészet. Maga a router gyártója (legyen az cisco, juniper v. bárki más az iparban) pedig szimplán nem vállal garanciát semmilyen szoftverre. Pontosabban nem garantálja, hogy az új szoftver nem fogja megfektetni a teljes rendszert. Annyira komplexek ezek az élesben futó, nagy összetett rendszerek. Csak annyit garantálnak, h. kapcsolatban vannak az ügyféllel (itt az internetszolgáltató), és ha fizeti a kedves ügyfél a legmagasabb szintű támogatási szolgáltatást, akkor lesz valaki ugrásra készen a gyártó mérnöki csapatából, ha beüt a gebasz, azonnal neki tudjon állni a hibaelhárításnak. Ettől a gebasz még be fog következni, szolgáltataskiesés lesz, az ügyfelek (itt a mezei végfelhasználók) is észre fogják venni. De legalább nem napokig fog tartani a helyreállítás. Szóval csak annyit tud tenni egy internetszolgáltató, hogy amennyire csak lehet próbálja izolálni 1-1 elképzelt hiba szétterjedési lehetőségeit a hálózatán. Aztán ha a leggondosabb tervezés esetén is beüt a gebasz, az előre eltervezett és lepróbált forgatókönyvek alapján gyorsan visszaállni.
  Sok esetben a redundancia (2 egyforma eszköz ugyanarra a feladatra, ahol az egyik kiesése esetén automatikusan átveszi a másiktól a feladatot) sem megoldás, mert ami megfekteti az egyik eszközt, az megfektetheti a másikat is. Tesztkörnyezet sem mindig megoldás: van, hogy az egész világot kellene szimulálni hozzá, azt meg értelemszerűen nem lehet. Aztán meg -a rosszabbik eset- ha egyáltalán nincs is tesztkörnyezet, ahol a mérnök ki tudná próbalni az élesben elvégzendő kritikus melót kontrollált körülmények között, mert spúr az internetszolgaltató. A mérnök hiába üti az asztalt h. legyen tesztkörnyezet, mert magasabb szinten a fillérbaszó menedzsment kitalálja h. erre nincs pénz, oldja meg a mérnökcsapat ahogy tudja. Aki meg sokat akadékoskodik ahelyett hogy "megoldaná", az kereshet új munkahelyet.
  Szóval az esetek nagy többségében nem 1 hülye mérnök miatt vannak ezek a félresikerült upgrade-k, hanem az idióta cégvezetés miatt.

  [ Szerkesztve ]

  -

Új hozzászólás Aktív témák