Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz draff #1311 üzenetére

    "Az nem bonyolult egy kissé?"

    Ez csak egyetlen alkatrészt igényel. A kísérletezés a szükséges ventilátor fordulatszám beállításához kell, ami az általad javasolthoz is szükséges, ahogy magad is írtad.

    "Oszt akkor még az ellenállás is melegíti az összcuccot."

    És ha nem ellenálláson, hanem a stabilizátor IC-n esik a feszültség, akkor az nem ugyanúgy melegít?

    "Ha pedig a középső /negatív lábát/ néhány diódával megemeljük (0,65V/dióda), továbbá a környező hőmérséklet méréséhez is felhasználjuk, akár szabályozhatna egy kissé."

    Tényleg csak egy kissé. Ha diódánként hozzávetőleg -2,2 mV/°C hőmérsékleti együtthatóval számolunk, akkor 3 diódával már akár 6,6 mV is növelhetjük °C-onként a kimenő feszültséget, mondjuk 50 °C-os hőmérséklet növekedés esetén, már 0,33 V-tal több feszültséget kapna a ventilátor. :K

    Teljesen korrekt feszültség szabályozást lehet megvalósítani egy emitterkövetőként használt tranzisztorral, egy potméterrel, egy ellenállással és esetleg egy védődiódával. Ezzel egyenértékű lehet az LM 317 + potméter + esetleg egy-két nagyfrekis gerjedés elleni kerámia kondenzátor.

    Ezt mi mind tudjuk, a kérdés csak az, hogy a segítséget kérő mit tud ezekből összeszerelni, lehet egyetlen ellenállás beforrasztása is megoldhatatlan feladat számára.

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák