Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Cs1csó #10963 üzenetére

    A tápegység (PSU) 550 W-os értéke egy terhelhetőség, azaz ekkora teljesítmény igényt képes maximálisan kiszolgálni. Hogy mekkora teljesítményt vesz fel a hálózatból, az pedig az ő általa leadott teljesítmény és a nem 100%-os hatásfoka révén létező saját teljesítmény igényének az összegeként számítható. Ha tehát max. 300 W-tal terheled a tápot, ami így mellékesen még felvehet pl. 20 W-ot, úgy bőven elég a szünetmentest erre a 320 W-os teljesítmény igényre méretezni.

    Konkrét példa: van nekem egy FSP Nano 600-as szünetmentesem, ami 600 VA, azaz kb. 360 W leadására képes. Erről hajtok egy olyan PC-t, amiben van egy 500 W-os táp, mellette pedig egy (max.) 60 W-os monitor. Mivel tudom, hogy a gépem soha az életben nem fog (normál) üzemszerűen 100-150 W-nál, a monitor pedig 20-30 W-nál nagyobb teljesítményt felvenni, így bőven elvagyok ezzel a UPS-szel.

    (#10964) HyoRemix
    Nem feltétlenül szükséges pontos típusok alapján számolni, elég az adott kategóriával közelíteni. Az alkatrészeid teljesítmény felvételét pedig minden bizonnyal össze lehet vadászni egyéb oldalakról vagy specifikációkból, onnantól pedig puszta matekról beszélünk. De ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor számolj a tápod max. teljesítményével (igaz, ezzel pont a fenti okfejtésemnek mondok ellent :D), azaz 700 W-tal. Ehhez add hozzá a monitorod, a routered és a NAS-od teljesítmény felvételét, majd az eredményt szorozd meg 2-vel, hogy kapj egy VA-ben kifejezett látszólagos teljesítményt, na ennél csak nagyobb teljesítményű UPS jöhet szóba. Ráadásul, gondolom, a tápod már modern, azaz aktív PFC-s, tehát a szimulált szinuszos UPS-ek kerülendők.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák