Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Rick4 #65620 üzenetére

    Érdekes kérdés, tényleg kíváncsi lennék rá, hogy hogy alakult a villamosenergia-fogyasztás mondjuk az elmúlt 40 évben. Valóban kíváncsi lennék rá, hogy összességében növekedett-e vagy csökkent, pláne ha csak a lakossági szektorra szűrünk. Valószínű, hogy ilyen adatszűrés nem nagyon készült, bár ha igen és megtalálod, kíváncsi lennék ha betennéd ide (én nem találtam).

    Úgyhogy én csak elméletben okoskodok ebben, én erre gondoltam: '70-es évek vége, '80-as évek eleje? Volt egy tévé, amit nem volt érdemes nézni (nem 3 tévé/lakás), volt egy hűtő.
    Ami nem volt:
    - mikró
    - klíma
    - vízforraló teához
    - 2-3 pc/laptop
    - hifi
    - automata mosógép
    - mosogatógép
    - szárítógép
    - konzol
    - 2-3 okostelefon bedugva töltőre
    - és így tovább egyéb vackok.

    Szerintem akkoriban sokkal kevesebb elektromos cuccot használtunk.
    Viszont nem voltak annyira energiatakarékosak, mint ma, ez pedig a másik oldala a dolognak. Így tényleg érdekes a kérdés, hogy több fogyott-e vagy nem.

    Egy ilyet találtam. Ebből annyit szűrök le, hogy jellemzően akkor, amikor gazdasági visszaesés volt, akkor visszaesett a villamosenergia-fogyasztás is. Viszont ebben nemcsak a lakossági van benne, tehát az is lehet, hogy torz az adatsor.
    Ha találsz lakossági adatokat, és ha megosztod, kíváncsi lennék rá. Már csak azért is, hogy elérünk-e valamit az energiatakarékos dolgokkal - amikor a fogyasztók számát növeljük. Ideális esetben még a fogyasztók számának a növelésével is csökkenhet a fogyasztás. De nem tudom, kellene adat.

Új hozzászólás Aktív témák