Új hozzászólás Aktív témák

  • Polemius

    aktív tag

    válasz finest #1860 üzenetére

    Először tisztázzuk:
    Maga a zárbetét csak egy eleme a dolognak, megfelelő ajtó (meg tok), zárszerkezet is kell hozzá. Gondoskodni kell róla, hogy az ajtót se legyen egyszerű felfeszíteni, kiemelni, széttörni. A zárbetétet magát is védeni kell: úgy kell beszerelni, hogy ne lógjon ki, illetve "zárpajzsot" szerelni elé.

    A legtöbb esetben nem a zár finomnyitásával jutnak be valahová. Többnyire roncsolással járó megoldást választanak: zártörés, fúrás, az ajtó felfeszítése, stb.
    Ezért a zár kiválasztásánál legalább annyira fontos, hogy fúrásnak, törésnek mennyire áll ellen, mint a manipulációnak. Vannak olyanok, melyekben csapokkal, lemezekkel nehezítik meg az ilyesmit.

    A roncsolásmentes nyitással kapcsolatban: a régifajta, tollas zárak felejtősek, akár egy- akár kéttollú. (Igen, a széfeké is hasonló, de van pár apró ám lényeges különbség.) Egyszerűen elkészíthető célszerszámmal gyakorlat és tudás nélkül pillanat alatt nyithatóak. A hagyományos biztonsági cilinderzár (lásd: elzett) sem ér túl sokat, de azért nagy a szórás minőségben. Érdemes olyat választani, amelynek a profilja minél "cikcakkosabb". Mármint szemből nézve a kulcslyuk profilja. És több, mint 5 csap van benne. Meg minél szorosabban, precízebben illeszkednek az alkatrészek, minimális holtjátékkal lötyögéssel.
    De még jobb ha olyat használunk, melynek nem az élén vannak a bemarások, hanem a lapján, fúrt mélyedések. Létezik a kettő kombinációja is egyébként, az éle is fogazott, a lapja meg fúrt.
    Persze vannak még jobb és bonyolultabb megoldások is, de azok már tényleg húzósak árban.

    Mágneses zárak: ezek sem olyan bombabiztosak, létezik szerkezet ami azonnal nyitja őket.

    Egy alkoholmentes sörért bárkinek szívesen demonstrálom egy demo elzett cilinderzáron, milyen sokáig tart kinyitni. (Nem, megtanítani nem fogom még 2 sörért sem. :P )

Új hozzászólás Aktív témák