- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
PostgreSQL is the DBMS of the Year 2020 (db-engines.com) érdekességképpen
Én kérek elnézést!
-
picur10
aktív tag
Egy kis select segítséget kérek.
Óra és perc van külön numerikus mezőben letéve. Hogy lehet a legegyszerűbben óó:pp formátumban stringként kiíratni? Úgy szeretném, hogy mindig két-két karakter legyen, tehát pl. a dél ne így nézzen ki: 12:0
Köszi! -
picur10
aktív tag
válasz Apollo17hu #4856 üzenetére
bocsánat, az lemaradt, hogy mssql-re kellene
-
tm5
tag
Az a helyzet, hogy sqlfiddleben vagdostam össze, internetes szösszenetek alapján.
Nem használtam MSSQL-t az elmúlt 8 évben, bár lehet a következő munkám már megint ott lesz.
Oracleben nyomultam mostanság, ott elég jó ez a FORMAT() dolog és valami hasonlót kerestem MSSQL-ben is. -
Apollo17hu
őstag
Olyan oldalt vagy esetleg egyetemi jegyzetet tudtok, ami viszonylag nehezebb sql-lekérdezési feladatokat/példákat tartalmaz? Elsősorban a táblakapcsolatok, többszörös JOIN-ok, egymásba ágyazások érdekelnének.
-
tag
válasz Apollo17hu #4866 üzenetére
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok,
SQL-ben lévő változó értékét, hogy tudom php-ben módosítani? Arról van szó, hogy ha jól tudom az oracle ha megjegyzi az adott query-t legközelebb gyorsan le fog futni de mivel nekem szükséges lenne a hónapokat állíthatóra tenni így mindig újként érzékelné, azonban ha jól gondolom egy változó lenne benne a dátum akkor mindig az alap terv szerint futna le, ezt a változót viszont módosítanom kellene valahogy php-vel? Tudtok ebben segíteni, hogy ez hogy is néz ki? Van e egyáltalán ilyen? Esetleg egy link is elég, ahol erről bővebben olvashatok.
Előre is köszönöm a segítséget. -
lenoma
aktív tag
Sziasztok!
Profi SQL-est keresek aki megnézne 2db tesztsort, hogy mennyire normális a tanárunk ha 2 hét után elénk teszi ezt vizsga felkészítésnek.
Tippre fél szemeszternyi képzés kérdései 2 hetes nulláról képzésre.
A tanárunk zseniális szakember csak nem kicsit maximalista.[ Szerkesztve ]
-
lenoma
aktív tag
Elküldöm Neked a 2 tesztsort véleményezésre.
A főiskolai tanár 2 hét alatt lenyomott kb 1 szemeszternyi tananyagot.
Itt már a vizsga felkészítésről van só a tanultak alapján.
A tanár jelezte is, hogy ez a teszt Halálos iramban miközben a vizsga 45km/h-val városi közlekedés lesz ami amúgy az 5-ös Junior Rendszerüzemeltető szint helyett 4-es szakmunkásképző Juniur rendszerüzemeltető képzés az állami programozó képzés keretében.
Célom, hogy a sulitól a valós vizsgára felkészítést kérjek és nem egy maximalista tanár elvárásait.
Amúgy a képzés után lehet szakosodni és ott két hónapig egy tárgyat tanulni intenzíven, szerintem annak a kérdésit tolta most elénk, a tanultakból /0-2hét/ oldjuk meg önállóan és adjuk le még ezen a héten. Csak nála volt bukás a szintfelmérőkön /kb 50%/a többin szinte mindenki átment.
A többi tárgy simán megy ma írtam 100%-os 3. negyedéves állami szintfelmérőt /SQL nem volt benne/[ Szerkesztve ]
-
tm5
tag
A feladatsor amit átküldtél tényleg elég részletes, és valszeg több este is le kell ülnöd a gép elé, hogy meglegyél vele 1 hét alatt. Viszont mindent amit ez a felkészítő feladatsor követel biztosan benne van a tananyagban, vagy a google kiköpi, ha okosan keresel.
Szóval ma rugjál be és dühöngd ki magad, hogy mégis mit gondol ez a tanár és holnap kezd el csinálni, mert csak így fogsz tudni végezni vele.
fogd fel etzt a felkészítő feladatsort, hogy egy labogyakorlat.
Jártam jó pár adatbázis tanfolyamon az elmúlt 30 évben és azok jobbára 3-5 nap alatt nyomták le ezt az anyagot, de tele volt tűzdelve laborgyakorlatokkal, amiben ehhez hasonló feladatok voltak. A tanköny + a tanár segítségével megoldottuk. Most neked a tanár helyett a google marad. Viszont amit 1x megcsinálsz arra tuti emlékezni fogsz, legalább nagyvonalakban. Arra elég, hogy túléld a 36 perces vizsgákat. Ennyi időbe a feladatok töredéke fog beleférni.
Hidd el csak az segít, ha elkezded csinálni. -
Taci
addikt
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni:
Adott több tábla, mindegyikben több rekord, minden rekordnak sok mezője. A táblákban a mezők ugyanolyan névvel, típussal vannak létrehozva és feltöltve.
Ezek közül az egyik egy időbélyegző, hogy a rekord mikor került az adatbázisba.Ha csak az egyik táblából kérdezem le az adatokat, villámgyors minden:
SELECT * FROM table_1 ORDER BY date DESC LIMIT 4 OFFSET 4
Szeretném kettő vagy akár az összes többi táblából lekérni az adatokat, és ezeket dátum szerint rendezve megjeleníteni.
Viszont ha kettő vagy több táblából kérem le ezeket az adatokat, egyrészt nagyon-nagyon lassú, másrészt nem a jó adatokat, vagy nem a jó sorrendben adja vissza.Ezzel a lekérdezéssel próbáltam:
SELECT * FROM table_1, table_2 ORDER BY table_1.date DESC LIMIT 4 OFFSET 4
Itt elsőre azzal próbáltam, hogy
ORDER BY date
, de azt mondta, ez nem helyes így, mert adate
mező több táblában is megtalálható. Ezért próbálkoztam így aztán.Egészen biztosan nem ez a jó módja a lekérdezésnek.
Hogyan kell ezt jól megcsinálni? Összesen egyszerre 4 rekordot kérek csak le, ennek villámgyorsnak kellene lennie, úgy, ahogy amúgy 1 táblánál az is.Köszönöm előre is a segítséget.
-
Ispy
veterán
Ez a megoldás azért lassú, mert csináltál egy Descartes-szórzatot a két táblából, azaz minden halmaz minden elemét összeköti szépen minden halmaz minden elemével (vesszővel felsorolás). A helyes ahogy írtad is az union, csak figyelni kell, mert ha nincsen all, akkor az azonos rekordokat csak egyszer hozza a halmazokból.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
lenoma
aktív tag
dbForge Query Builder for SQL Server
helyett tudtok ajánlani más programot kezdőknek? -
cattus
addikt
Hali!
Egy adatbázisban vannak tárolva események mindegyikhez tartozik egy szobaszám (3 és 18 között fixen), plusz egy kezdő és befejezési időpont. Arra lenne szükségem, hogy minden szintre lekérdezzem a legközelebbi jövőbeli eseményt (ha nincs ilyen, akkor null legyen).
Elsőre arra gondoltam, hogy minden szintre futtatok egy select-et a megfelelő szűrőkkel és abból kiveszem az első rekordot, de gondoltam megkérdezem, hogy tud-e valaki ennél egy szebb megoldást?
Do the thing!
-
Apollo17hu
őstag
Van esemény, szobaszám, kezdő és befejezési időpont. Eddig oké. De mi az a szint? Az is egy külön attribútum külön mezőben? Minden mező egy adattáblában van?
Vmi ilyesmire lesz szükséged, ahonnan a megképzett "sorrend" mezőnek veheted később a minimumát:
RANK() OVER(PARTITION BY szint ORDER BY kezdo_idopont) AS sorrend
Arra kell figyelni, hogy RANK() esetén több minimum is lehet, ha a sorrendiség nem egyértelmű. -
cattus
addikt
válasz Apollo17hu #4883 üzenetére
Bocsi, a szint az ugyanaz mint a szobaszám, csak a kódban is felváltva használom. Minden mező egy táblához tartozik igen.
Az egész amúgy egy foglaló rendszerhez lesz, ahol szintenként lehet adott időpontra foglalni szobát, és adott szinten adott idősávban egyszerre egy foglalás lehet. És ehhez kéne megjelenítenem minden szinthez az időben következő eseményt ami még nem kezdődött el.
Do the thing!
-
Ispy
veterán
Subselect?
Az első selectben leválogatod azokat az eseményeket, ahol a dátum nagyobb, mint az aktuális dátum, majd veszed a min függvénnyel ezek közül minden szobához a dátumot. Leírni most nem fogom telefonról.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok!
PostgreSQL-ben timestamp indexelésre szerintetek melyik a legoptimálisabb index típus? BTREE helyett érdemes lehet BRIN-t használni? Vagy valami mást?
[ Szerkesztve ]
-
RedHarlow
aktív tag
válasz Apollo17hu #4889 üzenetére
Így néz ki a lekérdezésem:
SELECT a.datum, b.data1, b.data2
FROM a, b
WHERE a.datum = b.datum(+)
and b.notes = 007;
És ugyan úgy 3 sor jön le és nem értem hogy miért. :/
[ Szerkesztve ]
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok!
Adott egy tábla:
CREATE TABLE test
(
value integer,
sector integer,
id integer NOT NULL DEFAULT nextval('test_id_seq'::regclass),
CONSTRAINT pk PRIMARY KEY (id)
);
A sector (értéke 1 - 5-ig terjedhet).
Egy olyan lekérdezést szeretnék írni, amely összegzi a value mező értékeit és csoportosítja szektor alapján az adatokat, de úgy, hogy a 2-es, 3-as és 4-es szektort összevonja, azaz egyben kezelje. Tehát ne 5, hanem 3 sort adjon vissza.
Nem egy bonyolult történet, de ezt egy lekérdezésben akarom megvalósítani, az eredeti tábla módosítása nélkül.SELECT SUM(value), sector FROM test GROUP BY sector;
Szerintetek hogyan lehet ezt a legegyszerűbb, leggyorsabb módon megvalósítani? Elég sok rekord lesz a táblában.
-
bambano
titán
válasz Apollo17hu #4895 üzenetére
nagy erőkkel lassítod a lekérdezést?
miért nem group by 2?Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
tm5
tag
válasz Apollo17hu #4895 üzenetére
Jó ez teljesen, nem lesz ez annyira lassú. Picit mondjuk lehet még egyszerűsíteni rajta:
select sum(value)
,case
when sector in (2, 3, 4) then 2
else sector
end sector_
from test
group by
case
when sector in (2, 3, 4) then 2
else sector
end -
Új hozzászólás Aktív témák