Új hozzászólás Aktív témák

  • JaniACE

    tag

    válasz bajnokpityu #8403 üzenetére

    Nem a DAC-ok működnek 'rosszul', hanem a 'gagyi' algoritmussal előállított nekik kiküldött hanganyag. Hogy ezt az algoritmust a kmixer végzi -e (alapesetben xptől fölfelé többpontú interpolációval, a korábbiaknál sima lineáris a'la GUS), vagy közbeszól a végkimenet előtt creative rutinja már driver kérdése.

    Directsoundnál valahogy így néz ki. Küld az alkalmazás egy X mintavételezési frekvenciájú jelet a kmixernek. Lehet több is, teljesen különböző frekijű, akkor annyiszor végzi el ezt a műveletet: Lekérdezi a drivertől, hogy képes -e ezt a mintavételezési frekvenciájú jelet natívan fogadni (Creative drivere azt mondja, h 'Ja, hát persze, majd hülye leszek az ms gagyi metódusát használni. Nanáá, hogy tudjom!!'). Ha képes, küldi tovább neki, és letudta a dolgát. Ha nem képes, megpróbálja azt interpolálni a megadott frekvenciára, amit a programodban beállítottál (sok helyütt vsz csak high/low/medium beállításként hivatkoznak rá). (Ha ennek a megszólaltatására sem képes, akkor természetesen csend lesz.). Eztán jön a kártya, ami hardveresen majd összemixeli. És itt jön az EMU a képbe, mert szegényke csak 48kHzen hajlandó megszólalni, így bármilyen audiófolyamot, ami rajta megy át, át kell konvertálni 48kHzesre - ezt végzi el a creative algoritmusa, merthogy ő bizony a kmixertől elfogad (szinte) mindenféle formátumot. A gond ott van, hogy a folyamat hardveresen történik. Ezt az eljárást javították nagyságrenddel az X-fiknél, állításuk szerint a DSP tudásának kb a felét erre áldozták.

    Lehet, hogy köze van ennek ahhoz, hogy X-finél 48kHz felett már nem lehet insert effekteket beszúrni? :F

    Az egész folyamatot rövidre lehet zárni egy olyan normális interpolálást végző programmal, ami már gyárilag azt a jelet küldi ki, ami a DSP-nek kell.

    A ZS Audigy2nek is 16bit/48kHz-re van fixen korlátozva a DSP-je (sőt, az audigy4 is) - ugyanúgy bugzik, mint a többi. ;) Az más kérdés, hogy a zsé és az afölöttiek már mindegyik kimenetre jobb minőségű DAC-ot kaptak.

    Vegyél naptárt: www.kalendart.hu ! Vegyél vetőmagot: www.kertimag.hu ! Vegyél pellet(!) www.rencom.hu ! Vegyél levegőt: sziv.benntart.kipu.fog ! :)

Új hozzászólás Aktív témák