Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz jmakk #6334 üzenetére

    "A leméretezés szerintem ugyanúgy eltűntetni az artifaktokat."

    :N Már megint csak kötözködsz utánajárás nélkül, mi? :P
    Pedig már írtam is, hogy még 24 --> 6 MPx-re méretezés után is csak kevésbé feltűnővé vált, az éles hullámforma-csíkok halványabb hullámformákká álltak össze, de nem tűntek el. 6 Mpx (vagy a többinél 9, 10,5 vagy A7s-nél csak 3) pedig a pár év múlva lassan terjedő 4k-nál bele se kell nagyítani.

    A másik meg: moiré, élesség. Ha nem interpolálva van, hanem minden egyes kimeneti pixel megkapja a teljes színinformációt, akkor nem lesz moiré, javul az élesség, nem kell utólag demoiré tool.

    Harmadik: lossless, 14-bites RAW még egy ideig nem lesz, a jelenlegi gépeken meg ki tudja, hogy lesz-e egyáltalán. Szóval a választás: vagy teljes méretű, de esetekben hibás 11+7 bit raw fájlod lesz X méretben, vagy teljes méretű, 14 bites 2X méretben; de ha lenne sRAW, akkor lehetne a teljes 14 bit X/2 méretben, 30-40 MPx felbontásnál ez még mindig 8-10 Mpx. Ha éjszakai timelapse-hez vagy startrailhez kell a széles dinamikájú és jól húzható 14 bites raw, akkor ez a felbontás bőven elég, ha a produktumhoz úgyis leméretezed fHD vagy 4k-ra; és a kártyádat és géped sem eszi meg reggelire -- gondolj csak bele, 300 kép, ami még csak nem is sok, nem mindegy, hogy darabja 60-80 MB (18-24 GB) vagy 15-20 (4,5-6 GB).

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák