Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    Na megjártuk Németország egy részét csajossal, hát csodás helyek, Passau, Nürnberg, Fulda, Blomberg, Hameln, Köln, Konstanz+Friedrichshafen, Zugspitze, Salzburg, osztrák tavak (Hallstatt, Gmunden), Dachstein, ..

    Beledaráltam a masinába úgy 1300 képet :Y pedig nem vagyok az a minden vackot lefotózós fajta, de hát na. Turista mód on. :D

    Hazaestünk tegnapelôtt.. és tegnap este wow volt a nyers képeket slideshow módban végignézni az 55-ös Sony OLED-en, gép letámaszt, wifi ON, play gomb és indult a mozi.

    A nap kérdése: nagyon elvetemült dolog OLED-en (monitoron, nem tv-n) kidolgozni képeket ? Szivárog be egy ideje a tech ide, még drága, de érdekel.

    Ami még feltûnt, az az iso tûrés. Voltunk egy pincében lévô igazi középkori lovag étteremben, hát én lehidaltam, mennyire vállalható képeket lôttem auto iso-ban (6400-re állítva maxra) odalent egy szaros 3.5 rekesz mellett. Ok, egy A7S tulaj ezt megmosolyogja, de a Nikon D800-on anno féltem ezektôl rendesen, valahogy nem volt annyira meggyôzô, ezzel meg vállvonós, marha jó.

    De az is hamar lejött, hogy a 28 alulra épphogy nem elég, azaz 90% igen, 10% nem... 24 mili (amit megszoktam még 10 éve is anno Nikonon), továbbra is favorit. Filóztam kint magamban a 16-35-ön és egyéb kombón, hogy így vagy úgy helyettesítsek egy klasszik 24-70-et, de nem fog menni szerintem, mikor az egyik végén kattant a zoom gyûrû, mikor a másikon :D Még az f4-es, kicsit hosszabb opció maradt megfontolás alatt, amit ajánlott innen egyikôtök nemrég, de ezt a nagy megapixel ill. APS-C mód miatt még átgondolom, bár turistázni tényleg jobb, a jégbarlangban inkább a 2.8 az úr az f/4-el szemben és ennyi megapixelbôl inkább crop-olok, de többet engedek be, talán jobb. Na erre még alszok egyet.

    85 1.8 tette a dolgát, Eye AF AF-C-ben tracking-el szintén buli, marhajó. Kezdem szeretni és belakni a dögöt. Gondolok itt arra, hogy városban épp ivott a nép Kölnben és "tájfotót" akartam csinálni a tömegrôl a fejük felett ellôve, erre ugrott a fókusz nonstop arcra,.. sóhaj, kitettem favourites-be, arcfelismerô off, béke. :D

    Akksi 1 napot tudott, hotelszobákban estére volt ilyen 10-20% között, kivéve mikor egy déli orgonaszót moziztam le brahiból Salzburg-ban, na azután beültünk egy kávézóba és a pincérnek odaadtam az akksit a töltôvel, hogy bitte bitte, mosolygott, visszamentem 35%-ra, az meg elég lett a nap 2. felére. Kell még egy akksi. Bár ha Pokióba megyünk télen, még 4, inkább. :D (Amit ott veszek meg helyben, de lehet üveget is...)

    USB töltés izgi, a laptopom USB-C töltôje a telót is felnyomja meg kb. bármit, a vázat nem, le se tojják egymást, pedig azt hittem csak összedumál a két elektronika aztán hajrá. Klasszik telós töltô szépen töltögeti, ez tetszik szintén.

    Az erôs fények miatt amúgy szinte végig EVF-en voltam, Display off és mind a fotózás, mind a playback EVF-rôl ment kb, kint legalábbis.

    Ami még marhára adta, az a location tagging. Kínosan ügyeltem arra, hogy a Sony IEM mindig fusson, bluetooth ON. Néha kicsit bele kellett rúgni, a Samu teló bealtatta rendre az appot, vagy én nem tudom, sleepelt valami, mire gombot megnyomtam (csak hogy ránézzek a telóra) és aktiválódott újra, mindenesetre most van egy kupac olyan raw-m, amiben metában ott van a pontos lokáció is mindenhez. Kíváncsi leszek, ha a JPEG konverziók során ezt benne hagyom, mi fogja nekem ezeket a koordinátákat megenni, na nem mintha online töltögetnék fel, de hasznos, ha késôbb "ú basszus, ezt hol is lôttem" van.

    Szóval mindig is híve voltam az elôbb jó üveg, aztán váz upgrade útnak, de most nem bántam, hogy alap zoommal mentem egy nála jobb vázzal, bár f/8 volt szinte végig ahol meglepôen nemszar az obi, legalábbis én nagyobb szmötyire számítottam. De azért nem is über, csak na, ez így vállalható volt vele most, de a köv. beruházás tényleg valami karc üveg kell h legyen (a 85 1.8 marad persze, az marhára adja).

    Kipróbáltam még a két pixel-shift módot is, egyikkel 4 kép készül ugyanúgy 60 MP-n, csak Bayer cancelling effekt (+zajnak is jót tesz elvileg), másik meg 16 képbôl csinál (PC-n) 240 MP-t, na ebbe sokminden belejátszik, milyenre sikerül, mozdulatlan táj, homogén képélesség, homogén (azaz nemlétezô v. kikorrigált) vignetting kell hozzá. Érdekes volt az extra opció, hogy az egyes pixel-shift-es képek között mennyit várjon (vagy instant darálja le ôket, én most ezt választottam és a tó vize fodrozódott, oda majd kellhet egy kis retus vagy nem tudom, AI-val 1 kép tó vizét felskálázom és majd beteszem a pixelshiftes végsô képre, úgysem a tó dominál a képen).

    Azért Passau-ba a déli orgonaszóra visszamennék, meg az a templom, uhhhh... , viszont rendes hifin majd még meghallgatom, milyen lett a beépített sztereó mikrofonnal az orgonafelvétel Salzburg-ban. Látom van vakupapucsba tehetô külsô mic is, meg komolyabb stúdiómikrofonokat is támogató, akár XLR-t is tudó fej rá, ez marha fancy (nekem, aki audio-ból jön legalábbis az).

    All in all, marha jól vizsgázott a váz, kicsit féltem a Sony-tól, de ebben perpill minden van, amire 10 éve vártam tükrös fronton is (és adott lett volna a technológia). De jó, hogy nem lettem nagypapa közben... Köszi Nikon :))

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák