Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz TerdikBt #13839 üzenetére

    Szevasz komám.

    Nos: végy egy fullframe vázat, ha a képszéleket is tesztelni akarod. Ha ez adott, akkor mehetünk a köv. pontra:

    AF - nincs mit magyarázni, ugyebár. Talál, vagy nemtalál. Sokszor mellé, vagy csak alkalmanként, mondjuk 10-ből 1x mellé. Normál körülmény, nem kell kínozni szembe napfénnyel és tsaival.

    - Facebook betölt, kedvenc csaj portréja kirak teljes képernyőbe és rálősz a képernyőre full tágon. Ha elsőre telibe, az jó, pláne arcfelismerővel, de mehet középpontival is.

    - Ugyanez kicsit ferdébben már, továbbra is üveg tágon 1.8-on: vonalzó, vagy inkább valami kockás lap és 45 fokból kezdd el lődözgetni középső AF ponttal. Kiváló tesztalany. Oda kell fókuszálnia, amire a középső AF pont mutat. Ha esetleg van sima aszfalt a közeledben (autók nélkül), vagy ezzel egyenértékű nemfényes felület, pl. ház nemesvakolata, vagy ilyesmi, azon is lehet. A 45 fok fontos, hogy lásd, rendszeresen mögé hord-e a fókuszpontnak az üveg, vagy elé, vagy pont jó. Ügyelj az 1.8-ra, tágon kell lőni. Itt nem nézünk focus shift-et, mivel annak nincs köze az AF-hez, az egy optikai tulajdonság (inkább hiba).

    - Közelpont környékére AF teszt, valamire, tökmindegy. Gyufásdoboz az étkezőasztalon pl. Többször.

    - Végtelenbe teszt, karcoljon az a végtelen, legalábbis az 1.8 tág rekesz ellenére. A csillagos eget legalábbis végtelenben fotózod. Esetleg ugyanezt a hiperfokális távra is megnézném (google segít, mi ez, nem nagy cucc).

    Decenter - amikor az objektívben egy vagy több lencsetag a beeső fényt nem tökéletesen az optikai tengely mentén viszi tovább a következőhöz. Azaz nem így akartam fogalmazni, mert nem egészen ez, de konyhanyelven valami ilyesmi lenne, most stabitól tekintsünk el.

    - Menj ki megint az utcára (aszfalt), vagy ház fal, vakolat. Aminek látszik a textúrája. Én fallal szoktam amúgy, életszerűbb, mint lefele nézni az utcára, de úgy is jó. A lényeg: 1.8-on katt és a képet elemezd ki gépen, full felbontásban. A következőket figyeld:

    - Közép éles legyen. Ezzel újat nem mondtam, csak menjünk biztosra, hogy jól fókuszáltál és jó a tesztképed.

    - Képzeletben húzz a középponton átmenő függőlegest. Felfele indulj el tekinteteddel és lefele is a középpontól, kifele távolodva a képen. Finoman életlenedni fog a kép, a téma textúrája, mondjuk a sárga vakolat göcsörtjei a házon. Látni fogod tisztán az életlenedést, bár ez az üveg a képszélek fele nem lágyul erősen, azért valszeg feltűnik majd. Ez normális.

    - Nem az életlenedéssel kell foglalkoznod. Ismét: ez normális. Hanem annak uniformitásával. Egyenlő mértékben életlenedjen a képzeletbeli függőleges mentén a kép, ahogy távolodsz a középponttól. Pl. egy átlagos 24-es moncsin 2 centi fel, 2 centi le, és keress eltérést a felpuhulásban. Ha egyenlő mértékben puhul fel szép lassan, középpontosan tükrösen a kép középpontjára, az a jó. Ha egyik irányban jobban életlenedik, mint másikban, az nem jó.

    - Ugyanezt megcsinálni képzeletbeli vízszintes vonal mentén, tehát kép középpontól kifele, balra el mondjuk az egyik harmadolóig és ennek élességét (életlenségét) összevetni a jobboldali párjával, a jobboldali harmadolón lévő ponttal. Ha egyformán puhulnak fel a középponthoz képest, OK ! Ha nem, tehát egyik oldal élesebb marad, mint a másik, vagy az egyik sokkal jobban elszáll homályba, mint a másik, baj van és decenteres az üveged.

    - Ugyanezt még a két átlóra meg lehet nézni, a kép sarkai a mérvadóak, lehetőleg egyenlő mértékben legyenek homályosak.

    Az egész tesztet töktágon, f/1.8-on végezd.

    Még a lamellák mozgatását meg lehet nézni, de nem szokott itt gond lenni, én azért csekkolom mindig: mélységélesség előnézet gomb benyom és közben húzom össze a rekeszt lépésről lépésre. A Tamron 24-70 f/2.8 VC USD-m produkált anno a Nikon D800-on olyat, hogy f/2.8 és a következő lépcső, f/3.2 között a rekesz nem moccant. Egy milliméternyit sem, csak kattant egyet. Na ott vagy a gyártó csal, vagy nemnormális. Tehát valami kitekert hülye mozdulattal minden egyes rekeszértéken nézd meg, hogy az előző rekeszértékhez képest összébb megy-e kicsit a rekesz. Ha igen, klassz. Ha nem, vágd hozzá valakihez az üveget.

    Hmmm. Stabi nincs, azon nincs mit nézni most ...

    Itt akár meg is állhatsz, ha átment az üveged a teszten, frankó minden. :K

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák