Új hozzászólás Aktív témák

  • Sati1984

    tag

    Sziasztok!

    Van egy elég érdekes problémám egy ideje itthon a vezetékes nettel. Októberben álltunk át nagyobb csomagra, és november végéig kb. semmi gond nem volt, élveztük az 50 Mbitet minden eszközön, ami itthon van, viszont november végén minden előjel nélkül elkezdte dobálni a DNS-kiszolgáló nem található hibát, de CSAK a vezetékesen használt gépeken!

    HÁTTÉR - leírom a tüneteket, de skippelhettek a lényegi részhez nyugodtan :DD :D

    Miközben szenvedek és állítgatok a fő PC-men, ami vezetékkel van összekötve a routerrel, közben a mellettem lévő laptopon és a telefonomon is minden bejön wifin keresztül.

    Azon a bizonyos fő PC-n, és a többi vezetékkel összekötött számítógépen a kövektezők a tünetek: weboldalak néha nem, vagy csak részben jönnek be (YouTube-nál hiányoznak a képek, ilyesmik). Amikor bejönnek a weboldalak, akkor sem garantált, hogy minden jó, mert egyéb programok, mint pl. a Steam nem tudnak bejelentkezni. A probléma teljesen random néha megszűnik és megy minden, akár órákig. Mindeközben ahogy említettem, semmi gond nincs a wifin csatlakozó eszközökkel.

    Amikor a Hálózati hibaelhárítást benyomom, akkor hol kidobja, hogy a DNS-szolgáltató nem válaszol (a 8.8.8.8. és a 8.8.4.4. sem, ez több mint gyanús :DD :D :DD ), vagy nem. Néha mindent rendben lévőnek jelez, miközben a Steam meg nem tud kapcsolódni... :O

    Amit eddig megpróbáltam:

    - Router áramtalanítás, nem segített
    - PC újraindítás, nem segített
    - ipconfig /flushdns a windowsban - nem segített
    - DNS kiszolgáló kézi átállítása a windowsban - nem segített, néha úgy tűnt, hogy segít, de aztán pár tíz perc múlva megint előjött a teljes vagy részleges kimaradás. Legalább húsz különböző DNS-kiszolgálót próbálgattam, hátha meglelem a szent grált, de semmi :W .
    - Különböző böngészők - Firefox és Chrome alatt is ugyanez, illetve ahogy említettem, a Steam is jön-megy.
    - A kábelek átdugdosása különböző portokba - három PC is csatlakozik kábellel a routerhez, amikor a jelenség előjön, akkor mindhármon egyformán teszi ezt. Teljesen mindegy, hogy melyik melyik portban van, akkor is.
    - A router felületét nem piszkáltam még, de most már valószínűleg az következik :)

    LÉNYEGI rész (TL;DR)

    A szolgáltató (Invitel és DIGI között félúton :D :DD :D ) hibabejelentőjét felhívtam, és azt mondják, hogy szerintük az a gond, hogy a gépem a 192.168.1.64-es IP-t kapja meg, és a 64 végű IP-ket az eszközök "nem veszik". A router felületén láttam is, hogy a három wifi eszköz 65, 66 és 68-at kapott, a PC pedig 64-et.

    Át akartam írni a Windows 10-en belül a statikus IP-t, hogy mindig 67-es végű IP-t kapjon, de miután beírom (az alhálózati maszkot hagyom 255.255.255.0-n), a DNS-t beállítom a 8.8.8.8 és 8.8.4.4. kombóra (a szolgáltató nem tudott javasolni DNS IP-ket), kiír egy hibaüzenetet, hogy nem jó a beállítás, és ezt ő megjavítja. Ha rányomok, hogy javítsa meg, akkor feldobja, hogy "Nincs engedélyezve a DHCP az ethernet adapterhez" - és ezt kijavította. Viszont amikor vissza akarom ellenőrizni, hogy rendben van-e a statikus IP, akkor azt látom, hogy visszaállt default IP-re, nem tartotta meg a statikusat.

    Tudtok tippet adni erre? A router felületén be tudom állítani, hogy a PC mindig egy bizonyos IP-t kapjon? A Windows-ban el lehet érni, hogy ne állítódjon magától vissza? Ha tudnám huzamosabb ideig tesztelni a 67-es IP-vel, és azt meg is lehetne fixen tartani, akkor vagy meglenne a megoldás, vagy legalábbis közelebb lennék hozzá...

    Köszönöm!

    Intel Core i5-9600K | 56 GB RAM | RTX 4070 12GB | Oculus Quest 2 | Beat Saber magyar csúcs pár pályán :-)

Új hozzászólás Aktív témák