Új hozzászólás Aktív témák

  • Friczy

    senior tag

    válasz betyarr #6770 üzenetére

    Nem sokat használtam még a Revolutot, és nem néztem vissza a tranzakciókat, de itt nem vagyok benne biztos, hogy a Revolut nem ugyanazt csinálja-e, mint a most általad szidott nagy bankok.

    A kártyás vásárlás alapvetően két részből áll. Az első rész az authorizáció, amikor a kereskedői POS (vagy a webáruház) elvégzi a fedezetellenőrzést, a kibocsátó (bank vagy Revolut) pedig jóváhagyja, és lefoglalja az összeget a számlán (Revolut esetén a tranzakció státusza 'függőben'). De ebben a fázisban tényleges pénzmozgás nincs.

    A második rész, amikor a POS terminált (webáruházat) zárják. Ekkor a terminál elküldi az elfogadó oldali banknak az addig még el nem számolt tranzakciókat. Az, hogy ez a vásárláshoz képest mikor történik, az eladó elhatározásának függvénye, lehet aznap, de lehet akár pár nappal később is. A tényleges pénzmozgás pedig ekkor történik.

    Ha a számla és a vásárlás pénzneme nem egyezik (mondjuk Ft számla, EUR vásárlás Mastercard esetén, hogy egyszerű legyen és csak egy konverzió legyen benne), akkor előfordulhat, hogy a kibocsátó bank (és a Revolut is) csak a vásárlás után két-három nappal kapja meg a tényleges terhelést, és akkor kell elküldenie az EUR összeget a Mastercard felé. Ha a számlát a vásárlás időpontjában megadott Ft összeggel terheli meg, akkor ez alatt a pár nap alatt az árfolyam biztos változni fog, és nem tartom valószínűnek, hogy esetleges veszteség esetén ezt bárki simán benyelné.

Új hozzászólás Aktív témák