Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • bodobalazs

  csendes tag

  Meg egy valami, ami nagyon-nagyon fontos.

  A cikk IT.News-nak átküldött verzióján még szerepel, a netes verzióban ebben a pillanatban meg már nem a következő apró, de annál lényegesebb részlet:

  Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! 2.5 Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/hu/)

  A licencet természetesen az IT.News-nak is fel kell tüntetnie, ha nem akar szerzői jogsértésbe keveredni... :(

 • Drótszamár

  őstag

  Kicsit off a dolog - ezért elnézést - de nem szeretnék neki topicot nyitni.

  Szeretném kicsit gyakorlati oldaláról megközelíteni a dolog. Tehát ha adott mondjuk 1 db fénykép, amit én csináltam. Nem akarom, hogy más belepiszkáljon, vagy sajátjaként bemutassa, de az nem gond ha leszedi a honlapomról, és felteszi a sajátjára, ha jelzi az eredeti forrást.

  Akkor mi van, ha onnan valaki letölti, utána átmegy 23 emberen, és ő pedig felteszi a saját honlapjára.

  Praktikusan hogyan lehet megoldani, hogy a 23. emberhez is eljusson az információ, hogy hogyan használhatja fel, mit tehet meg vele.

  Gondolom a kulcs a kép feliratozása. Vannak esetleg ennek külön szabálya, vagy csak ráírom, hogy ''cc Gipsz Jakab - www.asdfgh.jk''.

  Keresek Logitech C600 webkamerát. (o Y o)

 • bodobalazs

  csendes tag

  a kérdés jó és jogos.

  a megoldás részben az, amit javasolsz, azaz a cc licenc ''belerakása'' a képbe vizuálisan.
  a másik megoldás az, hogy ma már nagyon sokféle fájlhoz lehet metaadatot rendelni. az mp3 fájlok esetében az ID tag-be, a képfájlok esetében az un. iptc infók közé lehet a szerzőre és a jogokra vonatkozó információkat elhelyezni. (ami már csak azért is jó, mert így gépileg olvasható marad).

  már csak az a kérdés, hogyan?

  ma már a legtöbb fájlnézegető, képeditáló szoftver képes kezelni a kép-metaadatokat, mégpedig a fájl info, image info menupontok alatt.
  én pl. irfanview-t használok, és ott az Image/Information alatt találhatók a képhez tartozó metaadatok.

  Sok sikert!

  b.-

Hozzászólok Aktív témák