Új hozzászólás Aktív témák

  • nkmedve

    őstag

    válasz gordonfreemN #6214 üzenetére

    "Szintén. Múltkor ki is fejtettem, ha 85re töltöm, nem bír ki még egy napot, gyakrabban töltöm = több töltési ciklus az élettartam alatt, amit megspórolsz, el is bukod"

    Ha pusztán elméleti szinten nézzük akkor az akkunak jobb a több kissebb töltés, mint egy nagyobb. Valamint a ciklusok számolása is másképp történik a különböző töltési szinteken. Pl. 20%-nyi töltés 40-60% között sokkal kevésbé megerőltető az akkunak mint 80-100% között.
    AccuBattery is másképp számolja a ciklusok számát annak függvényében, hogy milyen intervallumban töltöd. Ha jól emlékszem az első 80% (tehát 0-80) esetén számol 0.25 ciklust, míg az utolsó 20%-ra 0.75 ciklust. Gondolom az ilyen általános akkukémiai szabályok alapján rakják be a gyártók az akkukímélő módot ami 80-85%-ra limitálja a töltést.
    A fentiek inkább elméleti dolgok, hogy a gyakorlatban tényleg mennyit számít az ha a töltést 85%-ra limitálod, azt nem tudom. Valószínűleg nem sokat, inkább lényeges, hogy gyárilag milyen minőségű az akku (saját tapasztalataim alapján nagy a szórás minden gyártónál). Én amúgy használom a 85%-os limitet, mivel így is bőven elég amit a telefon akku szempontjából nyújt, ártani pedig nem árt.

Új hozzászólás Aktív témák