Új hozzászólás Aktív témák

  • S e t h

    nagyúr

    Első élmények.

    A készüléket egy minimal designos dobozban kaptam készhez, ami számomra dicséretes, mivel környezetbarát, de valahol csak azt érzem, hogy a samsung spórolni akar.

    Külső

    A telefon külsőre meglehetősen impozáns, de inkább csak azoknak, akik eddig nem találkoztak a szériával, note 2-3- hoz képest minimális csak a kijelző nagyságának növekedése. Nálunk fekete, fehér és arany színekkel találkozhatunk, és az utóbbit vettem mert a feketéből már elegem volt, a fehér meg nem találkozik az ízlésemmel.

    Pro:
    A kijelző gyönyörű, de tényleg, szinte lemászik róla minden annyira élethű. A 1440 x 2560 pixeles kijelzőt én eddig és talán még most is túlzásnak tartom, viszont tény , hogy az élesség és kontraszt letaglózó élményt nyújt.
    A fényerő szintén durva, főleg mivel a Samsung a menüben a fehér színt választotta, ezáltal gyér fényviszonyok között szinte a skála alá is pozícionálnánk, mert szinte kiégeti a retinát. Ezáltal viszont nappal nem lesz gond a láthatósággal, amit tesztelnék, ha nem egy medencében élnénk, ahol ilyenkor a köd és felhőzet az úr.

    Kontra:
    Oké, én megértem, hogy fokozni kell a prémium hatást, valamint a Samu irányába a leggyakrabban elhangzó érv az volt, hogy gyenge, tejfölös doboz minőségű burkolattal látta el a termékeit, de ezzel a fém kerettel nálam nem érték el a kívánt hatást. Azt kell mondanom, hogy szerintem ez a keret jóval sérülékenyebb mint a korábbi műanyag, bár az tény, hogy jobb védelmet nyújt magának a készüléknek.
    A hátlap borzalmas. Pergamen vastagságú műanyag, szinte anyag sincs benne és nagyon nehéz a helyére pattintani. Napokkal később vettem észre, hogy egy helyen el van válva a kerettől és ez nem menet közben történt, hanem a SIM kártya berakásakor maradt így.
    Nagyon könnyen előfordul, hogy a négy oldal valamelyikén egy-egy hézag visszamarad és a legdurvább, hogy ezt csak úgy tudtam megszüntetni ha előtte meglazítottam az egész oldalt, vagy éppen leszedtem az egész hátlapot és próbáltam újra precízen felrakni.
    Ja és ilyen elválást kiállítási darabon is láttam üzletben, nagyjából ez is igazolja, hogy nem egyszerű a helyére pattintani.

    A bendgate mintájára a Samsungot sem kímélték a vásárlók, bizony-bizony itt is felmerült egy probléma, ami nálam is fennáll, kérdés mennyiben is probléma ez.
    A kijelző tetejénél szemmel is igen jól látható rés van az üveg és a keret között, a neten ezt azzal prezentálták, hogy egy névjegykártyát dugtak a résbe. Hogy ez most gyártási hiba, vagy szándékosan csinálták?Passz, viszont nem szép. De még mindig elviselhetőbb mint az oldalsó, hangerőgomb lötyögése, hát az kérem kicsit kiábrándító egy negyedmilliós készüléknél. Volt aki ezt a power gomb esetében is megjegyezte ezt, nem tudom, hogy ez a fémkeret miatt van-e, de nem hiszem, hogy normális lenne ebben az árkategóriában.
    Az UV szenzorra és a vér oxigénszint mérőre nem térnék ki, mivel már nem abba a korosztályba tartozom ahol ezeket olyan könnyen megeszik, akinek kell használja egészséggel.

    Sem nem az előnyöknél, illetőleg a hátrányoknál sem teszek említést a hangszóróról, aminél ugyan hátrány, hogy hátra került, asztalra fektetve tompul az élmény, viszont kellően éles és tiszta hangzást biztosít. Fogadást mernék rá kötni, hogy a következő készülék esetében előre fog kerülni a hangszóró, ahol a normális esetben is kellene, hogy legyen.

    Hardver

    Két változatban került forgalomba a készülék, egy Snapdragon és egy Exynos chipsetes formában. Előbbit a szolgáltatók vették fel a kínálatukba, utóbbit függetlenként tudjuk megvásárolni.
    Számtalan hozzászólást olvastam itthoni és külföldi oldalakon amelyek taglalják az eltéréseket, igazság szerint egységes álláspont sincs, a két tábor fórumokon szavaz éppen arról, hogy melyiket vásárolná, melyikkel elégedettebb.
    Ami biztos, az Exynos chipsettel rendelkező készülék gyorsabb, viszont ez talán éppen az észlelhetőség határán mozog, valamint jobb hangchippet raktak bele, viszont többen említést tettek arról, hogy rövidebb készenléti idővel rendelkezik, mint a Snapdragonos verzió.
    Ami viszont talány, miért csinált két verziót a Samsung?Főleg azért nagy talány, mert az Exynos alkalmas 64 bites rendszer futtatására, amíg a Snapdragon nem. Ennek ellenére sem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy a Samu nem nagyon fog csak az egyikre fejleszteni, mert ezzel cserbenhagyná a másik tábort, de akkor miért is volt szükség egy olyan verzióra(Exynos) amiben nagyobb potenciál rejlik?Azt még tudni kell, hogy a Snapdragon elavultabb gyártási technológiájú, ez volt már a tavasszal kijött Galaxy S5-benis, az Exynos a Samsung saját gyártású új architektúrája.

    Akkumulátor

    Újabb csalódás/lehetne/, mivel nem történt növekedés, 3220 milliamperórás akkumulátort kapott a készülék, ami gyanakvásra ad okot ha a brutális kijelzőre gondolunk, ezzel együtt sem kell szégyenkeznie a Samsung üdvöskéjének, mivel vélhetően az új energiagazdálkodási funkcióknak köszönhetően sok időt ki lehet passzírozni belőle, teszteken sem vallott szégyent.
    Nekem ezzel kapcsolatban még nem nagyon van tapasztalatom, egy töltési cikluson vagyok túl, egyelőre viszont gyengébb teljesítményt produkál, mint a az egy éves aksival rendelkező Note 2-őm, kérdés, hogy ez fog –e még változni, főleg majd a Lollipoppal.

    Ami előny:
    a gyorstöltés lehetősége, ami 30 perc alatt 0%-ról 50%-ra történő feltöltést ígér, nekem másfél óra alatt feltöltötte fullra, de vélhetően ez nem tesz jót az akkumulátor élettartamának.

    Ami hátrány:
    a hagyományos töltés során vélhetően annyi áramot vesz csak fel, mint anno az usb módon történő töltéskor, számításaim szerint 5-7 óra kell neki 0-ról 100-ra való töltéshez, ami ugyan kímélőbb lehet az akkumulátornak, de így csak vélhetően éjszaka tudjuk tölteni nyugodtan és egyhuzamban.
    Említést érdemel az ultratakarékos üzemmód is, amikor a kijelzőnk fekete-fehér színekbe burkolózik és csak pár funkciót használhatunk, viszont cserébe akár napokkal is meghosszabbodik az üzemidő. Ez elsősorban akkor jöhet jól, ha már fogyóban a nafta, viszont még szeretnénk elérhetőek maradni, mondhatni ilyenkor a telefont visszalőhetjük a kőkorszakba, élvezni nem fogjuk, de legalább megy.

    Touchwiz

    A felület egyszerűsödött, gyorsabb lett, viszont én mondhatni azonnal lecseréltem ismét a nova launcherre, ami lényegesen személyre szabhatóbb. Ami tetszett, hogy novánál megmaradtak olyan funkciók, amelyek korábban így elvesztek(s-pen, stock időjárás widget).

    S-pen

    Erről tudok a legkevesebbet írni, mivel még nem nagyon ástam bele magam, egyszerűen nem volt időm rá.

    Média

    A hangzása nekem nagyon tetszik, élmény még a csengőhangot is hallgatni. Nem szoktam zenét hallgatni, kizárólag csengőhang formájában volt lehetőségem megtapasztalni a hangzást, de nálam átment a teszten.

    Most meg jöjjön az a vicces része az egésznek, ami inkább rám nézve megmosolyogtató. Ugyanis a kameráról nem nagyon tudok mit írni azon egyszerű oknál fogva, hogy nem használom.
    Akik ismernek azok most nézhetnek egy nagyot, hogy vajon miért?Hááááááááát, szóval van egy fólia a kamera lencséjén és addig nem veszem le amíg meg nem jön a bepattintós tokom, mert féltem a lencsét a karcolódástól. A kamera ugyanis kiemelkedik a hátlap síkjából, szidták ezt eleget az új iphone esetében, itt is lehetne nyugodtan.
    Amit viszont már megtapasztaltam itt és másnál is, az elülső kamera is képes kvázi panoráma fotózásra, ezt a szelfi rajongóknak találták ki, sőt, van vmi simítós technika is, ami konkrétan elmossa a részleteket, nyolc fokozatban lehet állítani, nálam ekkorra eltűntek a redők, ráncok, szinte csak egy emlő kellett volna a számba , hogy szopjak annyira visszamentem az időben, impresszív hatású, ha gagyi is maga az effekt.
    Teszteken több helyen hozták ki győztesnek a note 4 kameráját, persze ilyenkor valami oknál fogva a Lumiák nem szerepeltek/na vajon miért/, plusz nálam nem volt ilyen egyértelmű a helyzet, mivel többször az új Iphonet láttam jobbnak, ami különösen annak tükrében szomorú, hogy egy 8 megapixeles kamera áll szemben egy 16 megapixelessel.Amiben talán jobb az iphone, az az éjszakai képek és videónál a stabilizátor.

    A végére viszont az ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni és ez már nem a Samu bűne, sokkal inkább a Google a hunyó.
    Végre belekóstolhattam a Kitkatba és most csalódottan csóválom a fejemet.
    Egy rakás alkalmazást tettek szemétté, lásd elsősorban a böngészőket, okát nem tudom, de szerintem azt akarják, hogy a chromeot használja a user.
    A szövegtördelés(zoom után is) szinte szemétté silányult, még a stock böngésző sem birkózik meg vele, viszont az Opera képes rá, le a kalappal előtte, végre tudok ismét normálisan fórumozni.

    Ja és hogy megérte-e.
    Szeretem, két tok van útban, hogy egymást kiegészítve biztosítsák a legoptimálisabb védelmet neki. A vásárlás elsődleges indokai a kamera és a Lollipop voltak és ugye még pont ezekről nincs tapasztalatom, majd később.:-)

    Az esetleges hibákért elnézést kérek, disznóvágás után vagyok, ahol az elfogyasztott alkohol miatt kiütöttem magam és kidőltem, a fejem még most is óriási, alig látok ki belőle.

    This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

Új hozzászólás Aktív témák