- YouTube
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- AliExpress tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenMediaVault
- DIGI internet
- Sweet.tv - internetes TV
- Németország: fákra költöztek a Tesla gigagyára ellen tüntetők
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovgab
tag
esetleg QT-creator
Ká Úr
-
WonderCSabo
félisten
Az ilyen kattintgatós, húzogatós dolgot nem nagyon nevezném programozásnak, az max UI-build és hasonló.
Az Eclipseről tegyetek be már egy frissebb képet, mert legalábbis úgy néz ki, mintha egy 7 éves verziót látnánk. Továbbá a leírásokból az olvasó simán azt hiheti, hogy az Eclipse csak Java fejlesztést, a VS pedig csak .NET fejlesztést támogat.
-
cucka
addikt
Majd szóljatok, ha bárki bármilyen komolyan vehető alkalmazást írt ezekben a nemprogramozós fejlesztői környezetekben. Parasztvakításnak jók, másra nem nagyon.
-
ZoPád
tag
Ha már ingyenes játékkészítés, a Unity hogy maradt ki? (3D és a 4-es verziótól 2D-ben is remekel)
Because this is the "Oh no, you didn't say that!" generation, where a shocking comment has more weight than the truth..
-
dabadab
titán
válasz WonderCSabo #3 üzenetére
"Az ilyen kattintgatós, húzogatós dolgot nem nagyon nevezném programozásnak, az max UI-build és hasonló."
Igazabol maganak a fejlesztoi kornyezetnek olyan nagyon sok koze nincs a programozas lenyegehez. Az arrol szol, hogy egy kellokeppen homalyos problemat elemez az ember, modellt alkot ra meg algoritmust a megoldasra - es ez a resze nagyreszt a programozo fejeben zajlik, nem a szamitogepen.
DRM is theft
-
MongolZ
addikt
Nem személyeskedés, de eléggé nagyképű dolognak tartom azt, ha valaki leszólja azokat, akik pl. VS-t használnak amiatt, hogy "kattintgatós, húzogatós dolog". Attól, hogy az IDE jelentősen megkönnyíti a kezdő lépéseket (kinézet, elrendezés, stb.), a mögöttük lévő kódot ugyanúgy meg kell írni, szóval csak a fölösleges robotmunkától szabadít meg. Minek paraméterezzek a 0-ról egy hülye gombot, amikor simán be tudom húzni az Eszköztárról és néhány érték átírása után ugyanazt az eredményt megkapom, csak negyed annyi idő alatt?
Ilyenkor mindig az az érzésem van, hogy az öreg rókák ragaszkodnak a 20 éve bevált folyamatokhoz és a saját tudásukhoz, miközben van már újabb, hatékonyabb módszer (csak ugye az nem a megszokott).A játékoknál szintén ez a helyzet: ezek az egyszerű szoftverek nem fognak lehetővé tenni Crysis meg hasonló játékot készíteni. Teljesen más kategória. Valamint ha egy ilyen programmal rövid idő alatt el lehet készíteni ugyanazt a programot, akkor minek nekiállni a hagyományos módszerrel programozni?
Az AgentSheet elgondolása elég érdekes, egyszer lehet, hogy kipróbálom.
-
Lomha 8V
addikt
Jó kis cikk volt, köszi! De azt hiszem mindenki jobban jár, ha én ezentúl sem állok neki programozni.
-
tobal
tag
Szóval akkor szerinted a modell-alapú fejlesztés sem programozás, csak mert ott is egérrel kell kattintgatni meg huzogatni (pl. RoseRT, RSA RTE, stb.)? Szerinted ha egy for ciklust UML nyelven írok le (vagyis rajzolok meg), az nem programozás, csak akkor ha szövegesen írt nyelven írom? Tovább megyek, ha ugyanazt az UML kódot egyből XML-ben írom le, ahelyett, hogy kattintgatnék, akkor az már programozás?
Tudom, ezzel erősen kiforgattam a hozzászólásod, de a programozás jóval általánosabb fogalom annál, mint amit a legtöbben (és a hsz-ed alapján te is) hisznek. A helyedben hanyagolnám ezt az arrogáns stílust, miszerint "csak az számít programozásnak, ha vi-ban írod a kódot, és még az omni completion is csak a gyengéknek való", mert jön egy villamosmérnök, és rámutat, hogy csak az számít programozásnak, ha a chip lábain te állítgatod a feszültséget .
-
SirRasor
addikt
Örvendetes volt viszont látni a Game Makert! Számos játékot készítettem benne és a szakdolgozatomban is bemutattam Tanórákon simán kiválthatná a rajzoló teknőcöt..ráadásul haladóknak is ajánlott, mivel van benne scriptelős rész, ahol rendesen lehet kódolni, mint bármilyen komoly nyelvben. Szintaktika mondjuk érdekes; pascal és C keveréke
Make Love not war!
-
buherton
őstag
Az Eclipse nem csak a Java-t támogatja, hanem a C, C++ nyelveket is. Az erőssége az, hogy a legjobb IDE lenne, amit csináltak, ha nem lenne az a gyengéje, hogy egy picit bugos.
Elnézést, hogy ezt írom, de kicsit olyan se füle se farka lett a cikk. Ha már szóba kerülnek az IDE-k, akkor jöhetne egy kis bevezetés a programozásba is. Vagy nem is tudom, de így kicsit olyan fura nekem.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
MATEO6600
őstag
Eclipse helyett Netbeans-ről mi a vélemény? Az is ingyenes
-
floatr
veterán
válasz #06658560 #12 üzenetére
Amikor kezdtem belejönni az assemblybe, akkor is csodálattal tekintettem az olyan dolgokra, mint pl a Shut'em Up Construction Kit
(#14) MATEO6600 futottak még kategória. Az eclipse lassan megkerülhetetlen, mert aminek nincsen pluginje eclipse alá, az a technológia nem is létezik
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz MATEO6600 #14 üzenetére
Kevesebbet tud, mint Eclipse, de amit tud azt hibamentesen.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
copass
veterán
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Benőke
őstag
Na a Pascal nál régi szép emlékek törtek felszínre.
Az az Eclipse mintha valami igen régi verzió volna, a többit nem nagyon ismerem, másokat használtam, de az Eclipse nem a legjobb ez biztos, de a Visual Stúdióról sem tudnék ódákat énekelni
Egy frankó editornak nincsen párja. Nem kell sok funkció, csak összeomlások nélkül működjön. Az Eclipse okozott már izzadós pillanatokat, mikor több napnyi meló után összeomlott az egész óbelebanc.
-
buherton
őstag
"Egy frankó editornak nincsen párja."
Akkor még nem használtál még Eclipse-t.
"összeomlott az egész óbelebanc."
Akkor már használtál .
Fejlesztettem már gedit-ben, Notepad++-ban, és normál IDE-kben is, de az Eclipse-hez hasonló nincs a piacon. Ha az ember együtt tud élni a bugjaival, akkor nagyon megkönnyíti a fejlesztést, és sokkal gyorsabban is halad az ember, mint egy egyszerűbb szövegszerkesztővel.
-
Degeczi
nagyúr
válasz MATEO6600 #14 üzenetére
Naponta 1-2x be kell zárjam a Netbeanset, ha már brutálisan megnőtt a memfogyasztása, a másik pedig, h Linux alatt vmi ocsmány a betűi kinézete (lehet hangolgatni, de a font hintinget nem), integrált környezetként én is inkább az Eclipse felé hajlok
(bár az esetek nagyrészében megfelel egy jó editor is, pl. a Sublime Text) -
proci985
MODERÁTOR
gamemaker tényleg egy csoda: tavaly egy game jam keretében 3x8 óra alatt három, BSC végzős CSes emberrel összedobtunk egy bomberman klónt. úgy, hogy merge nem volt, szóval egy ember csinálta a zenét, egy ember a grafikát és egy írta a kódot.
netbeans remek alapvetően egyszerűbb használni mint az eclipset.
eclipse meg moddolható, ott az EMF aminek pedig nincs FOSS alternatívája.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
tobal
tag
Ha szerinted az Eclipse-hez nincs hasonló a piacon, akkor nem igazán néztél körbe. Java-hoz például az IntelliJ sokkal jobb (a Netbeans-től meg főleg), C/C++-hoz a QTCreator-nál nem láttam még jobbat, Python-hoz pedig szerintem a PyCharm a legjobb. A "jóság" itt főként a rengetegféle refactor művelet ismeretét jelenti, amik legfőképp a legacy kódok fejlesztésénél jönnek jól (márpedig a legtöbb fejlesztés az). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tudomásom szerint az IntelliJ és a PyCharm is Eclipse alapú. Mindezek ellenére személy szerint az Eclipse-et és a Vim-et (sok hasznos plugin-nal felokosítva) használom legtöbbször.
-
karesz4613
csendes tag
Kicsit nagy a MS-túlsúly...
486 DX2-50 32 MB RAM MS-DOS6.22 Eng, Retro szürke billentyűzet :)
-
chabeee
aktív tag
válasz karesz4613 #24 üzenetére
Azt hittem benne lesz a codeblocks, de hála isten nem.
Bár sokan szeretik. -
WonderCSabo
félisten
Látom kiborult a bili a hozzászólásommal. De félreértettetek: én a cikkben szereplő dolgokról beszélek, ti egyáltalán kipróbáltátok őket? Talán rosszul fogalmaztam, de az "ilyen" alatt felsorolt programokról beszéltem, és nem a világ összes eszközéről, amiban van drag and drop. De mindenesetre senkit sem akartam megsérteni a hszemmel, és elnézést kérek azoktól, akik számára sértő volt.
A komolyabb IDEkhez adott GUI builderek és egyebek persze más célt szolgálnak, azok nem hihetik el, hogy megírják helyetted a programot, csak a felületet dobják össze. Egyébként van olyan eset, hogy még ezeket sem használom, pl. Android esetén jobban jár az ember, ha inkább maga írja a leíró XML-t.
Igen, valóban a programozás lényege nem az IDEben rejlik, az IDE csak egy eszköz, és nem is egy IDE használatát kell megtanulni, hanem ténylegesen programozni.
tobal: Jól mondod, erősen kiforgattad a hozzászólásomat. Azért az UML különböző elemeihez hasonlítani a cikkben felsorolt eszközöket eléggé túlzás, nem gondolod?
Egyébként sosem használtam VI-t, én is egy dögnehéz és komplex IDE-t használok általában, syntax highlightal, kódegészítéssel, kódgenerálással stb. Sőt, LabView-ban is programoztam, amire aztán tényleg illik a húzogatós elnevezés, mondjuk azt utáltam is.Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tudomásom szerint az IntelliJ és a PyCharm is Eclipse alapú.
Szinte kizártnak tartom, hogy az IntelliJ Eclipse alapú lenne, bár nem nehéz ezt leellenőrizni, itt az open verzió forráskódja githubon.
Az NetBeans vs. Eclipse vs. vs. IntelliJ vitára pedig: kb. ugyanazt tudja mindegyik, ízlés kérdése. Kb. az idő folyamán ebben a sorrendben voltak a legmenőbbek, jelenleg mindenki az IntelliJ-t éltet. Én személy szerint az Eclipset használom, és sajnálom is, hogy az Android IntelliJ-re vált.
A Code::Blocks-ot valóban meg lehetett volna említeni az IDEk között, ingyenes, out of the box működik beépített fordítóval, van benne debugger is, mondjuk picit elavult a VS vagy az Eclipsehez képest, de cserébe 100x gyorsabban indul el.
Az említett SubLime Text szerintem is jó, de a gedit se rossz, és pár pluginnal egész jól lehet használni.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
A nemprogramozós alkalmazások alapvetően annyira jók, hogy otthon próbálgasd őket. Minden bizonnyal jó szórakozás, de az még a látóhatáron sincs, hogy egy ilyen környezettel akár csak megközelítsd egy kereskedelmi szoftver minőségét.
Amúgy csak nekem nem világos a cikk lényege? Ami benne van:
- Klikkelgetős, nemprogramozós fejlesztőeszközök
- UI tervező és HTML szerkesztő eszközök (a markup mióta programozás?)
- FreePascal - ebbe bármenyni energiát fektetni időpocsékolás
- Lazarus, ami szintén otthoni játszadozásra való inkább
- Eclipse, Visual Studio - komoly helyen is használatos, profi IDE-kSzóval nekem valahogy nem világos, hogy ez így most tudatos választás volt, vagy csak összeírtatok pár véletlenszerű fejlesztőeszközt?
-
ivana
Ármester
válasz WonderCSabo #27 üzenetére
Én intelliJ-t használok, régen eclipse-t használtam, de nagyon zabálta a ramot és lassú volt, illetve frissítés után többször is megesett, hogy nem indult el. (Linuxon...) Az intelliJ gyors, stabil és eddig nem találtam olyan dolgot, ami nekem kellene és nem tudja.
-
Zoli0726
aktív tag
Eclipse vs netbeans témában én a netbeans mellé állok, számomra az eclipse teljesen átláthatatlan összevisszaság.
A qt creator nem rossz, bár vannak azért hiányosságai, qt-s alkalmazásokhoz viszont nagyon jó.
A visual studio a legjobb ide amit eddig használtam, sajnos csak windows alatt elérhető -
bullseye
addikt
GameMaker-ből most úgy tűnik ingyen szerezhető professional változat itt
'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%
-
buherton
őstag
Az IntelliJ/QTCreator/PyCharm-vel tudsz más program nyelven fejleszteni?
Qt-t ismerem, és annál jobb az Eclipse, mert az Eclipse sokkal rugalmasabb. Az Eclipse CDT minden plarformra támogatja a fejlesztést (C, C++), amit semelyik másik IDE sem tudja. Ez önmagában egy hatalmas dolog, de emellett jön a rengeteg beépített plugin, plusz a még több mások által fejlesztett plugin, és ha valami nem tetszik, akkor te is írhatsz plugint, mert az Eclipse támogatja ezt is.
(#30) Zoli0726: VS is jó, de nagyon nagy hátránya, hogy csak windows only, és csak .NET-et támogatja.
-
Suker10
tag
válasz WonderCSabo #27 üzenetére
Félreértették.
Egyébként igaz, egy szövegszerkesztő elég.
Pont ezért születnek a gagyi programok.
Ez az egész ott bukik el, amikor saját felületet kell írni.Müzli 38% gyümölccsel: "Száraz, hűvös helyen tárolandó. Az elemzés értékeit a természetes termékek biológiai variáció. Hiszen ebben a gabonafélék természetes termék tartalmazhat nukleáris alkatrészek, részek és kő shell alkatrészek is." De legalább természetes.
-
buherton
őstag
Bocsánat a Qphyton, meg a QML-t el is felejtettem, meg még ki tudja miket támogat a Qt, de ettől függetlenül kötött, és vállalati alkalmazásban fizetős (ez nem teljesen igaz, de most egyszerűsítsük le a dolgot).
-
törölt tag
En free pascalt hasznalok. Meg vagyok vele elegedve.
-
Gondolom ez csak valami puhító bevezető. Mikor jön a kódolás ?
Stay up Stay humble Ride hard Get stoked
-
sagem
addikt
"Komoly" programozáshoz nincs lövésem, de a játék szerkesztők ma már ott tartanak, hogy piacképes, kemény valutáért árult játékokat képesek létrehozni, nem csak ilyen priccpuccpálcika rohangál a képernyőn dolgokat. Amióta megvolt a nagy indie játék bumm, rengeteg kódolni nem tudó, de jó ötlettel rendelkező egyén alkotott piacilag is sikeres játékokat ezek segítségével
„Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.”
-
cattus
addikt
Én Pascallal kezdtem a programozást. Elsőnek jó volt, de most, hogy már C++-ban dolgozunk (Code Blocks), azért már kicsit "egyszerűnek" hat.
Aztán majd OKTV-n kiderül,vmemnyit sikerült fejlődnöm.
Do the thing!
-
nyunyu
félisten
A visual studio a legjobb ide amit eddig használtam, sajnos csak windows alatt elérhető
Nem eleg az?
Egy UNIXrol orokolt ANSI C programot kellett tovabbfejlesztenem.
Eleinte notepadban irtam, felftp, gcc, majd , mert nem (ugy) mukodik, ahogy szeretnem.
Aztan probakeppen feltettem a Visual C++ Express 2010-et, nemi rugdosas utan hajlando volt leforditani a kodot, igy most siman debugolom Win alatt a progit, aztan ha kesz, akkor toltom csak fel, meg forditom Linux alatt.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Hiftu
senior tag
A sok tool és utility mellett ne felejtsük el, hogy a programkészítés egy kreatív folyamat.
Talán a toolok/IDE-k kiválasztása a lényegtelen rész.Sokkal inkább a módszertanokról(procedurális/OOP/funkcionális/stb..), bevált praktikáról (pattern-ek)
esetleg tervezésről lehetne beszélni.
Bele lehet mélyedni xtreme programming/TDD/BDD-n keresztül egy csomó már-már hitvitáig fajuló kérdésbe.Ezt a részt érzem szoftverfejlesztésnek. A toolok csak mankók.
Tessék mondani, lehet itt hazudni? - Kaszt: Decker, Faj: Troll, Működési Terület: Prohardver
-
veterán
Azért aki mondjuk C#-ban VS nélkül ír, az meg is érdemli.
[ Szerkesztve ]
-
Glenda
addikt
Még a 2010-es volt az aktuális verzió, sokat használtuk a munkahelyemen a N++-t, mert a VS annyira csiga volt. SSD és a VS2013 megoldotta a problémát (BYOD egyébkény). Bár az is igaz, hogy főleg olvasásra nyitogattuk, ha nem volt nyitva a solution (4 különböző solutionön dolgoztunk kvázi egyszerre).
Másrészt pedig minden .net fw hordoz magával egy fordítót (csc.exe), ha nincs épp a gépen VS, egy notepad és egy .net fw elég a nagyon gyors és egyszerű fejlesztéshez.
from r in rings where r.Owner == "Sauron" select r
-
raggg
senior tag
"Ezt a részt érzem szoftverfejlesztésnek. A toolok csak mankók."
+1
Aki programozni tud, az tud npp-ben is. :-) Persze VS-t meg IntelliJ-t használunk, meg gyorsabb, kényelmesebb. Aki nem tud programozni, annak viszont azt tanácsolnám, hogy valami text editort vegyen elő először és ott értse meg a témát.
ragklaatPS
-
veterán
Kérdés, hogy melyik a hatékonyabb? Np++-ban találgatni visszatérési értékeket vagy VS, ahol a debug sokat segít a megértésben is? Céges környezetben nehéz elképzelni. Ráadásul a VS olyan integráltságot ad, amit más nem. Én nem tartom ördögtől valónak, ha valaki egy jó eszközt használ.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
így van
20 éve egyébként a syntax highlightingos editorokra is azt mondták sokan, h az ördögtől való fölösleges csicsa, az igazi programozó monokrómban dolgozik - mára már mindenki egyetért abban, h ez hülyeség, és hasznos segítséget adnak a kiemelések, mert áttekinthetőbb a forráskód, és bizonyos hibákat is azonnal láthatóvá tesz
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest