Hirdetés

2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)

Avagy melyik buzzword-öket fogják mantrázni, ha az IoT és az AI már beleszürkül a hétköznapokba? :D

Ezek közül egyedül a Agy/számítógép interfész ami érdekes lehet, de amennyire én követem a dolgokat, ez még évtizedekre, de lehet, hogy évszázadokra van...

Egyébként a "trendi" IT buzzword-ökön jókat tudok mosolyogni. Évek óta mondogatják, hogy majd a hűtő fog automatikusan tejet rendelni, meg az egész ház okos lesz (Smart Home), és persze minden az interneten fog lógni (Internet of Things), oszt gyakorlatilag ez még mindig egy üres ígérgetés, valódi, életképes koncepció nélkül...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#2) Rive


Rive
(PH! kedvence)

Mi jöhet az IoT után?

Multiplatform vírusirtó és fűzfal áradat IoT eszközökre... :U

majd a hűtő fog automatikusan tejet rendelni
Első lendülettel úgy olvastam, hogy fejni ;]
El is kezdtem bólogatni, hogy végre valami értelmes :DDD

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#3) Kékes525


Kékes525
(PH! félisten)

"idegrendszert utánozzák."

Ennek több feltétele van. A legelső, hogy ismernünk kell azt, amit utánozunk. Az agy működését pedig nem ismerjük, maximum csak alapfokon.

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#4) BatchMan válasza Cifu (#1) üzenetére


BatchMan
(senior tag)

+1

Asimov robotjaitól messze vagyunk még.
A közvetlen agyi interface-t jelenleg mobilnak hívják. Ennél közvetlenebb sokáig nem lesz ;)

Az AI terjedéséhez sokkal több olyan programozó kellene, aki érti annak működését, és egy másik nagy rakás olyan felhasználó, aki annak eredményét használni is tudja. Az AI jelenleg korlátolt, az eredményeit nem szabad ész nélkül általánosítani. Egy orvosi AI sose fog rájönni arra, hogy a beteg azért sántít, mert a papírtömést nem vette ki az egyik félpárból...

Kár keresni a következő buzzword-öt, előbb be kell fejeznünk az IoT-t és a Big Data-t. Amikor ezek stabilan mennek (még min 50 év), jön majd valami más. Igen, várhatóan biotechnológiai jellegű dolog lesz.

És persze túl kell élnünk a következő politikai/hatalmi válságot. A mai statikus világbéke recseg-ropog, az erővonalak átrendeződése pedig sajátosan segíti a fejlődést - minden fejlesztést megtolnak, ami fegyverként is felhasználható...

A 4D, 5D, 6D nyomtatásnak legalább akkora jövője van, mint a 3D-s filmeknek.

(#5) Peppa válasza Cifu (#1) üzenetére


Peppa
(kvázi-tag)

Az iPhone-tól számított okos telefonokra még azt mondom, hogy tényleg nagy változást hozott egy átlag ember mindennapjaiba, de az IoT meg az AI? Az enyémbe biztos nem.

(#6) Taybore válasza Cifu (#1) üzenetére


Taybore
(senior tag)

Az "évszázadokkal" azért óvatosan. Csak gondolj bele, hogy mi volt 1 évszázaddal ezelőtt. Vagy akár csak néhány évtizeddel! 30 éve hülyének néztek volna, ha a mai okostelefonok képességeit ecseteled. (Pl: bármikor, bárhol kérdezel tőle bármit hangosan, és kiadja a világ "összes" tudásából a releváns válaszokat.) Ha igazak a felvetések, amiket nálunk sokkal okosabb "jövőkutatók" mondanak, akkor van valami szingularitásnak nevezett dolog, ami napjainkban igencsak zajlik/gyorsul. Én 10-20 évre előre talán mernék jósolni, hogy mi lesz/nem lesz, de 30-40-nél többre már biztosan nem vállalkoznék. :R

[ Samsung Galaxy S8 + Gear S3 ][ Waze.hu ]

(#7) bambano válasza BatchMan (#4) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"A közvetlen agyi interface-t jelenleg mobilnak hívják. Ennél közvetlenebb sokáig nem lesz": ja, sokaknak most is a telefon az agyuk...

a poszthoz: nem korai még arról beszélni, hogy mi lesz a következő nagy vírustelep?

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#8) Cifu válasza Taybore (#6) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Én 10-20 évre előre talán mernék jósolni, hogy mi lesz/nem lesz, de 30-40-nél többre már biztosan nem vállalkoznék.

Sorolni lehet azokat a dolgokat, amiket 50 vagy akár 100+ évvel ezelőtt "jósoltak meg", és még ma sincs meg. Mars-utazás, "mesterséges hús" (ami felszámolja az éhinséget), minden eszközt a nukleáris energia fog táplálni ("atomautó", "atomrepülőgép", stb.) és így tovább.

Közvetlenül agyi I/O kapcsolat is olyan dolog, ami ma jól hangzik, de nem vagyok biztos benne, hogy egyhamar megvalósítható...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#9) bambano válasza Cifu (#8) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"Közvetlenül agyi I/O kapcsolat is olyan dolog, ami ma jól hangzik, de nem vagyok biztos benne, hogy egyhamar megvalósítható...": itt először az a kérdés, hogy van-e rá igény. jól láthatóan a tömegek behúzzák a kéziféket, amikor túl radikális dolgot akarnak rájukerőszakolni. így bukott meg a google szemüvege is.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#10) mepet


mepet
(PH! addikt)

Ezen a híren mekkorát fogunk kacagni 2028-ban. ;]

(#11) Cifu válasza bambano (#9) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Igény szerintem lenne rá - a kérdés az ár inkább. A Google Glass esetében is inkább az 1500$-os ár volt a limitáló tényező, nem pedig a "radikális" megközelítés (ha csak nem a kamera beépítésére és a stream-elés az, amire utalsz, de az megint más kérdés).

Ha holnap lehetséges lenne, hogy mondjuk 500-1000$-os áron monitor helyett közvetlenül a fejedbe dughatnád a számítógép I/O eszközeit, és nem csak egy-két érzékszervedett, de a teljes agyadat "becsaphatja" rendesen, szerintem a gamer közösség két kézzel habzsolná (bár jobban belegondolva nem csak az - sacc per kábé új szintre emelné a pornót is is, és feleslegessé tenné a prostitúciót :P ).

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#12) -Skylake- válasza BatchMan (#4) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

"Asimov robotjaitól messze vagyunk még."

Ilyen allitasoknal mindig mindenki elfelejti, hogy a fejlodes uteme nem linearis hanem exponencialis. Nehez josolni, hogy mikor mi lesz, de azt mondani hogy ez meg vagy 30 ev pont annyira alaptalan kijelentes, mintha en azt josolnam, hogy csak 8. A fejlodes ugrasszeru, nem tudhatod mikor jon el az a pont ahol ez az egesz story berobban. Egyszeru pelda, telefonok. Nezd meg a telefonok fejlodeset 1997-2007ig es nezd meg oket 2007-2017ig. Mindket esetben 10 ev telt el, de gondolom nem kell reszleteznem azt, hogy milyen ugrast jelent az elso es milyet a masodik intervallum. Lehet, hogy nagyon messze vagyunk, de egyaltalan nem kizart, hogy nagyon kozel.

"Amikor ezek stabilan mennek (még min 50 év)"

Ennek aztan vegkepp semmifele alapja nincsen es szerintem (figyelelmbe veve mi zajlik le az elmult evtizedben) gyakorlatilag kizart, hogy 2070ig kelljen varni egy normalisan mukodo orvosi AI-ra.

"A 4D, 5D, 6D nyomtatásnak legalább akkora jövője van, mint a 3D-s filmeknek."

Ezt sem ertem, se azt hogy mire alapozzuk, se azt hogy miert. A 3D nyomtatasnak mar ma is iszonyatos potencialja van pl az orvostudomanyba, mivegtaggyartas stb. Evekkel ezelott volt hir, hogy valakinek koponyat nyomtattak az agya kore, mert serult. Evekkel ezelott. Igy vegigolvasva a hszed szerintem eszmeletlenul sok az alaptalan folebecsles benne es olyan tenyeket hagysz ki a gondolatmenetbol, amiket nem kellene, mint pl a fent emlitett nyomtatott koponya. Ilyenkre pedig azt mondani, hogy haszontalan vagy felesleges az pusztan csak a problema meg nem ertese.

[ Szerkesztve ]

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#13) gabor7th


gabor7th
(őstag)

"Avagy melyik buzzword-öket fogják mantrázni, ha az IoT és az AI már beleszürkül a hétköznapokba?"

Telitalálat. Ezután majd folyton ezekről hallhatunk és minden majd kvantumszámítógép lesz ami igazából nem is az.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#14) gabor7th válasza Rive (#2) üzenetére


gabor7th
(őstag)

"Multiplatform vírusirtó és fűzfal áradat IoT eszközökre"

Vagy mivel ennél okosabbak vagyunk, nem megyünk bele ebbe a zsákutcába és nem lesz ezekre szükség.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#15) gabor7th válasza Peppa (#5) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Fokozza az áramfogyasztást, mivel ezután egy csomó minden ami nem fogyaszott áramot az most fog, sőt előben közvetít a környezetedről a neten keresztül.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#16) btprg válasza -Skylake- (#12) üzenetére


btprg
(tag)

Lehet hogy van olyan amikor exponenciális a fejlődés, és most még ebben a szakaszban vagyunk. De mivel a fizikai korlátok miatt erősen szorul a hurok, ezért egyszer lesz egy pont amikor "felkoppan" az egész a plafonra és még lineárisnál is lassabbra mérséklődik a fejlődés. Az a kérdés, hogy ez mikor jön el, nem az, hogy valaha eljön-e.

A tudomány és technológia mindenhatóságába vetett hit olyan, mintha valaki azt gondolná, hogy egy csomag francia drazsét a végtelenségig tud enni: az első 20 szem után sem fogyott el, tehát soha nem fog. :W

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#17) bambano válasza -Skylake- (#12) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"Nezd meg a telefonok fejlodeset 1997-2007ig es nezd meg oket 2007-2017ig.": nagyjából ugyanúgy nem történt semmi egyik évtizedben sem.
A nagy durranás, amikor sikerült egy féltéglába belezsúfolni egy telefont, megvolt 1997 előtt, utána ugyanazt csinálták, mint mindig: több pixel, több fps, több értelmetlen semmire nem jó funkció.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#18) fairi válasza -Skylake- (#12) üzenetére


fairi
(őstag)

"Nezd meg a telefonok fejlodeset 1997-2007ig es nezd meg oket 2007-2017ig."

lehet a telefonok elképesztően fejlődtek de sok minden nem.

Robotokkal az a baj igazából senki nem tudja lehet-e erős MI-t építeni. Így lehet 30 év múlva áttörés lesz de az is hogy 1000 év múlva se lép át egy szintet az MI technológia és megragad mainál alig jobb szinten.

70-es években jókat fantáziáltunk az űrutazásról, de most 2020-ban lassan és alig léptünk előre.
Igy lehet az AI is csak egy kis pukk-ként végzi, és nem hozza el az ígéretet.

Vannak olyan dolgok amik az elmúlt 20 évben sokat fejlődtek de van olyan ami nem lépett előre sehova.

Okostelefon forradalmat a processzorok gyors fejlődése tette lehetővé, de most megtorpanni látszik, és ha valami forradalmi nem lesz kb meg fog ragadni évtizedekig a mai szinten.

megnézel egy 100 vagy 50 évvel ezelőtti jóslatot kb legtöbbször nevetni lehet, igaz ritkán beletrafálnak.
Így fog kinézni a 2000-ben a világ bejött?

[ Szerkesztve ]

(#19) Depression válasza fairi (#18) üzenetére


Depression
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem kicsit trafáltak bele, többet talált el az pár szem művész, mint amit nem.

Kicsit átvitt gondolattal, nem radióktív anyaggal fűtünk, hanem központi fűtéssel (bár, ha jól rémlik, van olyan hely, ahol a 2 összefügg), lovak tényleg ritkaságok, ráadásul ott a génmanipuláció, stb.

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#20) Alchemist


Alchemist
(PH! addikt)

Repülő autók és MrFusion
:)

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#21) t72killer válasza Cifu (#1) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

, #7: +1!

"a felhasznált anyag képes a színét és más tulajdonságait is megváltoztatni." Erre 20 deka pálpusztai is képes a nyári kánikulában, még a hadiiparban is alkalmazható, lévén biológiai fegyverré alakul. Kifejlesztéséhez nem volt szükség egy MIT-s kutatócsoportra és 20millió$ kutatási pénzre...

Trendek: ha észhez tér az emberiség, akkor elkezd kevesebbet szemetelni, kevesebbet fogyasztani (energia, környezetszennyezés), kevesebbet szaporodni. Ha nem tér észhez, akkor az egyre növekvő emberanyag miatt valóban egyre több gizmót láthatunk, amivel elterelik a figyelmet (=pénzt) a valós, előremutató de tőke és időigényes fejlesztésekről. Az emberiség 3/4ede, akik nem tudják megfizetni, hogy élhető környezetben töltsék a szabadidejüket, a VR világába menekül (hasonlóan a manapság telefonjába temetkező fiatalhoz).

A témához, ami nagyon kellene: a mostani lítiumakksiknál minimum 10x hatékonyabb energiatárolási mód (még így se érnénk utol a benzint/dízelt...), önvezető, emberszállító drónok, 60-80%-os hatásfokú napelemek nehézfém-felhasználás nélkül, fúziós erőművek, szupergyors vasúthálózat a szárazföldi közlekedésre, stb-stb, VILÁGBÉKE.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#22) fairi válasza Depression (#19) üzenetére


fairi
(őstag)

Kb inkább ötlet szinten eltalálták hogy repülés fontos lesz vagy atomenergia használata, de azt ne hogyan fogjuk valójában használni.
Személyes repülés ne igazán valósult meg általános dologként inkább nagyvárosok közt van légi kapcsolat ami külvárosi repterekről indul.
Atomenergia se lakásokba került hane távoli erőművekbe.

Annyi tudható 2100-ban az AI-nek biztos lesz valami szerepe, de pontosan mi azt megmondhatatlan.

(#23) t72killer válasza fairi (#18) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Az ember életét (és nem a képzelt problémákat) valóban megkönnyítő fejlesztések ritkák, mint a fehér holló. A kora 90es években simán elvoltam levelezéssel, nem lettem boldogabb tőle, hogy most a tenyeremben a facebook. A soha újra nem nézett digitális fotórengeteg sem ad többet az ember életéhez, mint a 36 kockából előhívott borítéknyi kincs, ami egy gyerekkori nyaralás emlékeit őrzi.

"Fejlődés."

Orvostudomány (ugyebár az életünk múlik rajta) - a kórházakban 20-30-40 éves műszerekkel dolgoznak, egy fejlett országban is simán félrekezelnek, túlélési esélyeink nemigazán javultak az elmúlt fél évszázadban. Az életkor nyúlása inkább az egészségesebb életmódnak köszönhető. Valóban, ezidő alatt fejlődött pl a szervátültetés gyakorlata - ez <100embernek/10millió fő nyújtotta meg az életét, igaz, durva áron (immunszupresszáns gyógyszerek szedése és az ezekkel járó alkalmasint halálos betegségek).

Járműipar: itt a környezetvédelem terén valóban volt jelentős előrelépés, a 70es 80as évek füstokádóitól eljutottunk a jó ~EUR4-es szintre (ezt hozzák az EUR6 címen reklámozott modern gépek), ez eredmény. Fogyasztásban kb semmi valós előrelépés nem történt.

Energiatermelés: az energia zömét még mindíg brutál környezetszennyező módon állítjuk elő. A szén/egyéb tüzelésről senki sem akar lemondani, a legdurvább, hogy a fa és szalma-szénatüzelésre ráfogták, hogy az "zöldenergia"(!!!). Mindeközben Kínai 18db atomerőművet épít a meglévő 38db mellé (ugyebár ez is 50éve ismert alaptechnológia) - remélhetőleg legalább annyit megtesznek, hogy újabb generációs, kevesebb radioszemetet produkáló reaktorokkal szerelik őket. Összességében az energiatermelés környezetterhelése SzVSz semmit sem javult az elmúlt 50évben a 3. világ népességrobbanásának és igényeinek megugrása miatt.

Közlekedés: a vonat ugyanannyi idő alatt teszi meg a Pécs-Budapest, ill Brighton-London távot, mint 50évvel ezelőtt.

És még lehetne folytatni. Leginkább úgy látom, hogy a "fejlődés" csak arra volt jó, hogy "helyet csináljon" a népességszaporulatnak, profitot termeljen a kiváltságosoknak. Ez ugye Magyarisztánban elég brutálisan látszik, de a fejlett, "győztes+haszonélvező" országokban is látható folyamat:

Valós fejlődés helyett mi az amit kaptunk? Szórakoztatóelektronika, tonnaszámra. Csakhogy a valós, drágán megoldható problémákról eltereljük a választópolgár figyelmét. Falméretű 4k-8k tévék, mindenki zsebébe okostelefon, kezére okosóra. Közben meg már az ellenség is tudja, mikor/hova mész klotyóra.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#24) body007 válasza fairi (#18) üzenetére


body007
(PH! addikt)

70-es években jókat fantáziáltunk az űrutazásról, de most 2020-ban lassan és alig léptünk előre.
Azért pár robotot elküldtünk a Marsra, egy üstökösre, készült közeli a Plútóról, etc...

A társadalom megfigyelésére alkalmas technológia...

(#25) t72killer válasza body007 (#24) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

A marsi landolás se a 2000es évek találmánya, a viking szondák '76-ban első nekifutásra sértetlenül landoltak.

Komolyan keresem, mi az az áttörő, világmegváltó fejlesztés, amit a legutóbbi 2évtizednek köszönhetünk?

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#26) Rive válasza t72killer (#25) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

CRISPR/Cas9

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#27) hati válasza t72killer (#25) üzenetére


hati
(PH! addikt)

Nincs világmegváltás, de azért az, hogy a 20 évvel ezelőtti a telefon csak telefon volt, most meg egy PC-vel összemérhető erejű telefont hordoz mindenki magánál, és a 3/4G kapcsolata is többszöröse, a 20 évvel ezelőtti otthoni vezetékes kapcsolatodnál, azért nagy dolog. Az információ (vagy annak az elferdített változata, de ebbe ne menjünk bele) gyorsabban eljut hozzád, azaz volt egy hatalmas információs robbanás, csak mára már megszoktuk.

(#28) t72killer válasza Rive (#26) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

2000es éveket kérdeztem.

"The first description of what would later be called CRISPR is from Osaka University researcher Yoshizumi Ishino and his colleagues in 1987. " - A géntechnológia kifejlődése valóban később történt. Csak ugyebár ezzel az atombombához hasonló dolgon ülünk.

#27: "Az információ (vagy annak az elferdített változata, de ebbe ne menjünk bele) gyorsabban eljut hozzád, azaz volt egy hatalmas információs robbanás, csak mára már megszoktuk." - nem, nem szoktuk meg:

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#29) Rive válasza t72killer (#28) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

A CRISP/Cas9 tényleges használatba vétele a 2015-ös évhez kötődik.

Atombomba? Az erőforrásaink jelenlegi mértékű túlhasználata mellett igazi luxus az egész alaptalan GMO-paranoia.
Persze, a szokásos emberi viselkedés szerint inkább megvárjuk majd amíg ránk dől a bioszféra. Az ostobaság az igazi atombomba.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#30) Kékes525 válasza t72killer (#23) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

"a kórházakban 20-30-40 éves műszerekkel dolgoznak, "

Ez Magyarországra és a fejletten államokra igaz. A fejletteknél követik a technológia fejlődését.

"túlélési esélyeink nemigazán javultak az elmúlt fél évszázadban. "

Az átlag éltkor növekedett, még Magyarországon is.

[ Szerkesztve ]

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#31) t72killer válasza Rive (#29) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Ugyanúgy, ahogy az atomenergiát is lehet jó célokra felhasználni (ld alacsony szennyezésű tóriumreaktor), brutális pusztítást is végezhet (piszkos bomba, fukushima, stb). A géntechnológiára is áll ugyanez, szted mi lenne a következménye az influenza és az ebola sikeres keresztezésének?

A bioszféra ránkdőlését a szaporodás megállításával és visszafordításával lehet elkerülni. Nem mondom, kell a fejlődés, de a fejlődés egyelőre semmi mást nem csinált, csak helyet újabb embermilliárdok számára, akiket gyorsan le is gyártott a 3. világ, mondván "úgyis van nekik elég ennivaló". GMO kajával max az lesz a helyzet, hogy a földet ugyanúgy kizsigerelve 20milliárd sáskát etetünk, a bioszféra meg az egyéb hatások miatt mégjobban szív. Bár valóban, ha valaki megcsinálja azt a bizonyos influenza-ebola hibridet, megoldódhat a túlnépesedési probléma...

#30: azt hiszem, nem jártál még brit vagy amerikai, sőt német kórházban:D. Elég gyakori a winXP-s géppel kiszolgált eszköz. Konkrétan tavaly jártam (nyugat)németben és az ultrahangos kütyü ránézésre Pentium II-III korabeli XP-s gépről futott.

"Az átlag életkor növekedett, még Magyarországon is." - ez igaz, csak kérdés minek köszönhető?
1. tömegek szoknak le a dohányzásról (szvsz a legfontosabb)
2. téma lett az egészséges táplálkozás, különösen a veszélyeztetettek körében
3. csökkent a légszennyezettség a lakosság jelentős részét adó városokban
4. több ember lakik városban, ahová hamarabb kiér a mentő/észreveszik, ha összeesett az utcán.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#32) Rive válasza t72killer (#31) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

...szted mi lenne a következménye az influenza és az ebola sikeres keresztezésének?

Elég sokat szokás erről fantáziálni szerte az interneten. Meg, hogy mennyire is egszerű alap GMO babratoláshoz labort összeállítani.
Ja, ha valaki UV alatt neonzölden világító macskát akar, az tényleg nem túl nehéz manapság, pár tízezer dollárból már meg is van a felszerelés.

De a realisztikus válasz a feltett kérdésre annyi, hogy az idióta aki elkezdte a bulit meghal vagy a kiindulási törzsek beszerzése, vagy legkésőbb az első tenyésztási kísérletek alatt....

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#33) t72killer válasza Rive (#32) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"Meg, hogy mennyire is egszerű alap GMO babratoláshoz labort összeállítani."

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#34) tomtyi válasza t72killer (#21) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

A fúziós erőművek mellett gyorsreaktorok, felhasználni a mostani nukleáris hulladékot.

A rádiummal azért történt egy s más, nem éppen szívmelengető történet.
Rádiumlányok.

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#35) Rive válasza t72killer (#33) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

Látom, nem igazán sikerült megérteni amit írtam.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#36) t72killer válasza Rive (#35) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

De, csak másra fókuszáltam. Eddig többé-kevésbbé sikerült elkerülni, hogy egy komolyabb vívmányt (ld atomenergia) masszív emberpusztításra használjanak Hiroshima+Nagasaki kivételével. De ez nem biztos, hogy így marad, és akár egy kisebb akció is fenekestül forgathatja fel az életünket. Kb ahogy 9/11 tette sokkal kényelmetlenebbé a légiutazást.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#37) bambano válasza hati (#27) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"a 20 évvel ezelőtti a telefon csak telefon volt, most meg egy PC-vel összemérhető erejű telefont hordoz mindenki magánál, és a 3/4G kapcsolata is többszöröse, a 20 évvel ezelőtti otthoni vezetékes kapcsolatodnál, azért nagy dolog.": ez nagy dolog, de nem minőségi, hanem csak mennyiségi ugrás.

a processzorarchitektúra nem javult nagyjából azóta, hogy kitalálták. itt-ott kicsit beletoldoztak-foldoztak a Neumann-elvbe, de alapjaiban nem változtatták meg. Például még mindig nincs normális méretű masszívan párhuzamosítható mikroprocesszor. Ezért nincs rendes mesterséges intelligencia se.

Kicsit ügyesebben játszunk a fénnyel, röntgennel, ezért van az, hogy a proci nem 100 mikronos, hanem 10 nanós gyártástechnológiával készül, ezért van több tranzisztor/fet egy ugyanakkora szilíciumlapon, de ennyi a különbség. A távközlésben sincs egetverő újdonság, hacsak azon nem akarunk csodálkozni, hogy még mindig nincs ipv6 minden hűtőben és termosztátban. a modulációs technikákat ezer éve ismerjük, hogy 64qam helyett 256qam van a docsisban, az csak 8/6-dal több bit, mert egy kicsit jobb dekódolót tudunk építeni. És majd lesz 1024qam, de ez még mindig nem minőségében más adatátvitel.

Amikor először szakadt le a vezetékről a telefon és lett mobiltelefon, az minőségében is teljesen más termék lett. De ez rég volt, nem az itt emlegetett 1997-2007-2017 időszak.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#38) Vitamincsiga


Vitamincsiga
(tag)

"Mi jöhet az IoT után?"
Az ügyesebbjének a kőbalta, a "maradéknak" a szakóca meg a bunkó :DDD

[ Szerkesztve ]

Jó lenne egy varázsgömb ;-)

(#39) Vitamincsiga


Vitamincsiga
(tag)

Kicsit komolyabban :K
A felsoroltakból a maga formájában semmi.

A Star Trek kommunikátora fele részben sehol sincs a mai mobil - 4G, Smartphone - technológiához képest, másik részben fordítva - beszéd alapú parancsok, extrém hatótáv. Hát igen, hazatelózni a maminak, a Kepler kráterből :O /Hold/

De a többi sci-fivel is így vagyunk.

Asimov Alapítványában Sheldon számoló táblája csak egy célhardver a matematikusoknak. De ahogy nézzük csak egy tablet! Az ősradiáns - Második alapítvány kötet - csak egy kivetítő, ami elé odaállhatsz, de a falon akkor is látszódik a kép. No ettől meg még távol álluk! - Mint a 8k, 120"-tól, már ha a nappalink mérete engedi :U

A kvantum számítástechnika valahol ott tart, ahol a fúziós erőmű - már a sci-fik sem írnak róla, mert elavult :P

A cyberpunk pedig még izgalmasabb lesz, mint gondolnánk! Nem, nem a Ghost In The Shell-re gondolok, hanem a Rontó Raph-ra :D Amikor a Nasi Király belép a programba, hogy az érmét visszaszerezze! No én is így szeretnék programozni :B

Szóval a jövőnék, csak a jelen izgalmasabb, mert azt mi alakítjuk :)

[ Szerkesztve ]

Jó lenne egy varázsgömb ;-)

(#40) TomMusic


TomMusic
(senior tag)

Hát én meg azt látom, hogy az utóbbi 10 évben megállt a technológia kicsit. :U
De lehet rosszul látom. :B

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#41) Peppa válasza bambano (#37) üzenetére


Peppa
(kvázi-tag)

Attól függ, hogy változást a technológiában vagy az emberek mindennapjaiban nézed. Akkor már a teljesítmény növekedés is hozhat minőségi változást. Lehetővé teszi, hogy legyen google térkép, meg hang/arc felismerés, emailezés, meg videó vágás...

(#42) Kékes525 válasza TomMusic (#40) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

Nem a technológia ált meg. Csak a processzor fejlesztés. Az is csak azért, mert drága a minőségi ugrás és még a régi architektúrák is elegendőek a megfelelő haszon eléréséhez. Amikor már egyértelműen esni fognak a PC + Mobil eladások száma (együtt a kettő, mert mos a PC esik, de a Mobilé nő) Akkor már lesz elég ösztönző arra, hogy új alapokra tegyék a számítástechnikát. Lehet, hogy már a laborokban és/vagy a hadiiparban már megvan az új technológia, csak még titkolják. Szerintem e tekintetben most átmeneti korban élünk. Legkésőbb 10 éven belül meglesz az új technológia.

[ Szerkesztve ]

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#43) bambano válasza Peppa (#41) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

az emailezés valóban hozhat minőségi változást is. de emailezés pl. nekem 1992 óta van, vagyis abban az idősávban, amit boncolgatni kezdtek, nem történt szinte semmi a levelezéssel. van email, van grafikus felhasználói kliens, van webes felület, oszt csá. aki windowson akart levelezni, az 1999-ben már outlook express-ezhetett, korábban meg pegasus mailezhetett.

chat is volt, a 90-es években bőven irc-ztünk. sokat, sokszor hajnalig. tehát az, hogy nincs chat vagy van chat, szerintem minőségi ugrás, az, hogy ez a chat most bitnet messenger, irc, vagy facebook, vagy mi, az már csak tupírozása ugyanannak a kérdésnek.

még mindig azt gondolom, hogy a legutolsó igazán nagy durranás az volt, amikor nem piros telefonfülkét kerestél, hogy telefonálj, hanem benyúltál a zsebedbe. mégha az elején annak a zsebnek méretesnek is kellett lennie. de egy 2010-es nokia már mobil telefon volt, a 2110-es, meg az utána következő ericssonok pedig kifejezetten csökkenő méretet hoztak. tehát az is nagy dolog volt, hogy tudtál hívást kezdeményezni, még nagyobb talán, hogy mivel nálad volt a telefon, akkor is megtaláltak telefonon, hanem dekkoltál a vezetékes telefonod végén.

a többi paraméter? a 90-es évek elején már volt 3.11-es windows, akinek a grafika volt a mániája, az használhatott grafikus oprendszert, windowst, linuxot, solarist, decwindowst. ebben is a nagy truváj az volt, amikor az alto megjelent. azóta csak reszelgetik meg hülye marketinges neveket adnak ugyanannak a technológiának. Mert attól, hogy egyszercsak hirtelen csempe lett, kb. nem történt semmi forradalmi.

szóval a kolléga által kinevezett két időszakot tekintve (1997-2007 és 2007-2017) szerintem semmi forradalmi sem történt. mennyiségi változás volt, de forradalom nem. ha máshova tekerjük az időskálát, akkor már lehet forradalomról is beszélni. pl. az, hogy a 80-as évektől mindenkinek lehetett egy számítógép az asztalán, az elég komoly forradalom volt. vagy az, hogy a 90-es évek elején elindult a nagy tömegű kereskedelmi internet, és attól kezdve az internet hozzáférés gyakorlatilag csak pénzkérdéssé vált.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#44) mepet válasza bambano (#43) üzenetére


mepet
(PH! addikt)

Az emberek életében bekövetkező jelentős változások és a technológiai fejlődés szorosan összefügg.
Személygépkocsi, PC, internet, mobilok: ezek mind-mind jelentősen megváltoztatták az emberek életét. És ezek miatt ment/megy végbe a globalizáció. Vagy a globalizáció miatt váltak ezek szükségessé, ezért van rá igényünk? Ha nem tudnánk róla, hogy a falu vége után is van valami, akkor nem kéne az autó sem. :B

Én elképzelhetőnek tartom, az emberiség szül valami olyan változást a tömegek életében, ami most nem technológiai alapú lesz. Pl. rosszabb esetben az új hidegháború miatt (vagy ez már technológiai kérdés? Ki nem fosott be a Dommsday Torpedo hírére pl.?) az agymosott bezárkózott egységek (feltételezem ez nemzeti alapon történne, mint É-Koreában, de akár vallási, etnikai vagy egyéb alapon is végbe mehet) elterjedése, vagy akár egy új gazdasági világrend, netalántán egy nem gazdasági alapú világrend megjelenése, vagy akár végre a munka nélküli társadalmak elterjedése... A fene tudja, ha "változásban" gondolkodunk, nem biztos, hogy a technikai fejlődés az, ami mutatja az irányt. (Pl. szerintem az első demokratikus társadalmak megjelenése anno nem egy technológiai változás volt. Ilyesmire gondolok.)

(#45) btprg válasza t72killer (#23) üzenetére


btprg
(tag)

+1

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#46) Rive válasza bambano (#43) üzenetére


Rive
(PH! kedvence)

Azér' nem érzed a változást mer' öreg vagy és azér' nincs változás, mer' sok öreg van :DDD

No offense, mer' pl. én is ebbe a csoportba tartozom: a lényeg az akart lenni, hogy egy-egy új technológia kiaknázását igazából az a generáció fogja/tudja megcsinálni, amelyiknek a fiatalságát már az a tech adta - és ugyanők lesznek erre a vevők.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#47) Kékes525 válasza bambano (#43) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

" a 90-es évek elején már volt 3.11-es windows, akinek a grafika volt a mániája,...Mert attól, hogy egyszercsak hirtelen csempe lett, kb. nem történt semmi forradalmi."

Te szoktad olvasni amit írsz? Csak a külcsín változott? :W Az ember azt gondolná, hogy életedben nem használtál számítógépet. Ha ezt állítod, akkor definiáld az egységnyi fejlődést és akkor meglátjuk, hogy mennyit változott, történt e forradalmi változás, avagy nem.
Egy hardvert mi jellemez? Adattárolás, hogy csak 1 -et említsek. Az első PC-émben 10 MB-os merev lemez volt (1986), most 10 TB van. Ez neked nem forradalmi? Az előbbin tudsz egy nagy felbontású film 1 képkockáját gyenge minőségben tárolni, az utóbbin tudsz több ezer nagy felbontású filmet tárolni. A 3.11es Windows is tudta ezt kezelni?

[ Szerkesztve ]

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#48) Depression válasza bambano (#43) üzenetére


Depression
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"mennyiségi változás volt, de forradalom nem."
Bocsi, Dé szerintem pont a mennyiség határozza meg a forradalmat.
Az, hogy néhány fanatikus használt este irc-t, az lópikula, az, hogy nyugdíjas anyósom facebookozik, az már forradalom.
A 3D nyomtatás is gyerekcipőben jár, majd ha elterjed az ipari sorozatgyártásban, akkor már ipari forradalomnak lehet majd hívni.
Ha a te kis szakmai világodban nem is látsz most újat, mert téged pont nem érdekel, attól még ott vannak: boltban megvásárolható: automata porszívó, telefonra jelentkező biztonsági kamera, föld nedvességét figyelő öntözőrendszer, beszédfelismerő okosotthon, drónok, elektromos autók(csak pár pl. minél távolabb egymástól),
míg fejlesztés alatt álló: önvezető autók, otthoni robotok, quantumszámítógépek.

Ráadásul szerintem nem a nagy dolgok hozzák az igazi fejlődést, hanem a napi mit tudom én mennyi apróság, ami szóra sem érdemes, de alapvető é válik.

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#49) t72killer válasza Kékes525 (#47) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

A koncepció nem változott. Ugyanazokat csináljuk (képkockákat tárolunk) csak sokkal nagyobb felbontásban, sokkal gyorsabb elérhetőséggel, ennyi. Slusszpoén, hogy még a 4k körüli felbontás se a XXI. század nagy találmánya, szakajtónyi filmet forgattak 70mm-es negatívra, ami kb 6k körüli részletességnek felel meg.

A számtech '90-2018-as fejlődésére forradalmat mondani olyan, mintha azt mondanánk, hogy a TGV-t építő mérnökök fedezték fel a kereket. Nem. evolúció volt és nem revolúció.

#48: forradalom: valami egyáltalán nincs->egyszer csak van. "puskázni" nem ér.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#50) Kékes525 válasza t72killer (#49) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

"A koncepció nem változott."

Szerintem ez hibás felfogás. A fejlődést nemcsak a koncepció változása jelenti.

Ilyen alapon azt is mondhatnám, hogy Arkhimédész óta a Fizika nem változott. Ő is leírta a munkáját. Napjainkban is zömmel írással tároljuk az információt. A komputerbe is írunk. Jobbat mondok az autóiparban sem volt fejlődés, mivel az autók is pontosan úgy működtek régebben is alapvetően, mint most. Sőt a kerék feltalálása óta nem volt. És sorolhatnám a hasonló példákat. Ez így rendkívül megtévesztő! Attól, hogy nagyon sok dologban az alapelv lényegében változatlan, attól még a fejlődés hatalmas. A majom agya is úgy müködik mint az emberé, sőt az emlősöké is. Lényegében nincs különbség a majom és az ember között? Lényegében nincs különbség a patkány és az ember között? Hisz a létfontosságú szerveink működése nagyon hasonló. A baktériumban a biokémiai folyamatok alapváza nagyon hasonló az emberéhez (glikolízis, citromsavciklus, terminális oxidáció, zsírok, keményítő, fehérjék, nukleinsavak szintézise, stb.). A baktérium és az ember között nem lenne fejlődésbeli különbség? :N
Lehet, hogy néhány ember esetében nincs ;], de azért a fejlődés hatalmas e téren is. Gondolj Hegel dialektikájára: a mennyiségi változások minőségiekbe való átcsapására.

[ Szerkesztve ]

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.