Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • scansat

  tag

  válasz .mf #6 üzenetére

  Szerintem lesz rá kereslet. ahogy halom csak az USA-ban is vannak területek ahol nagyon várják. Vannak istentől elrugaszkodott helyek arrafelé is . Hegyekben, erdők közepén, sivatagi települések, rezervátumok...stb.
  Én nem lovagolnék úgy a darabszámon. Anno ha jól emlékezem, Musk azt mondta, hogy rengeteg kis mikroműholdból álló flottával szeretné az egész bolygót lefedni. Tehát egyrészt a darabszám már indokolt, hisz sok kis műholdnak kell ugyanazt tudnia mint egy nagynak. Másrészt a Starlink holdak több szinten, több pályamagasságban (rétegben a föld körül) fognak keringeni. Ha jól emlékezem a legalacsonyabb pálya 350km, majd 550 km és még a 12 ezer km-es geoszinkron pályán (ezen pályán lévő holdak a földről nézve mosdulatlanok) is lesznek műholdjaik. Anno Musk beszélt arról is, hogy a Starlink csak a kezdet, mely következő lépcsője a Hold majd a MARS internetes bekapcsolása. Ha a föld körül kiépül a Starlink, akkor az 1-2-4-5 Lagrange pontokba fog küldeni. Szóval teljesen más rendszer mint az oneweb ami pár nagy-erős holdal tervez. De ahogy hallom Musk már terabájtos kapacitásról álmodik és a nagyvársokat is célba akarja venni az áraival. A nagy kérdés....és állítólag musk több szintes-pályás műholdrendszere ebben lesz jobb, a jel késés mérete. Mert ugye a net attól net hogy lehet rajt játszani is...nem csak youtube-ot nézni. Meglátjuk. Ahogy hallom vagy 4 cég van versenyben e-téren.

 • Tuomas

  addikt

  válasz .mf #6 üzenetére

  "A 12 ezer még nem a vége, 42 ezer a Starlink célja."
  Nem, én úgy tudom, hogy 42 ezerre van engedély, az nem ugyan az, hogy annyi a célja. Majd amennyivel gondolom jó minőségben tudják működtetni.

  We were here

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz .mf #15 üzenetére

  "Már megint csak egy lenéző, kioktató "ez egyszerű fizika" bármi konkrétum nélkül. "

  Leírtam a konkrétumot:

  "Minél közelebb van a műhold a Földhöz, annál jobb a késleltetés és az adatátvitel, de annál kisebb területet tudsz egy műholddal lefedni, ezért annál több műholdra van szükség."

  Ha szerinted ez nem így van, akkor kíváncsian várom az ellenérveket, a "Musk fanatikusok" hangulatkeltő megjegyzésekkel nem nagyon lehet mit kezdeni.

  "Alternatívának pont jön a OneWeb és a Kuiper, akik töredék-akkora műholdflottával, azaz kisebb költséggel szolgáltatnak, tehát simán alámennek a Starlinknek."

  A OneWeb teljesen más szolgáltatást nyújt teljesen más piacra, mint a Starlink, de ha mindenáron össze akarod hasonlítani a kettőt, a kisebb költség nem nagyon jön össze:

  34 Oneweb műhold fellövési költsége (Szojúzzal): $46 millió, azaz $1.41millió per műhold
  60 Starlink műhold (Falcon 9): $28 millió, azaz $467000 per műhold
  Oneweb műhold ára: $1 millió
  Starlink műhold: $450000

  Egy OneWeb műhold kapacitása: 8 Gbps
  Egy Starlink műhold kapacitása: 20Gbps

  Azaz OneWeb: $300000 / Gbps
  Starlink: $45000 /Gbps

  Ez a jelenlegi helyzet.

  A jövő:

  Ha a Spaceship elkészül (1 max. 2 év), akkor egyszerre 400 műholdat tudnak pályára állítani kb. $10 millióból. (A cél 700 műhold $2 millióból, de számoljunk a minimummal.)
  Azaz egy műhold kilövése $25000-be fog kerülni.
  A Starlink műholdakat sorozatban gyártják és a jelenlegi cél, hogy a költségeket a jövőben megfelezik, de számoljunk $250000-el.
  Így a Starlink költsége $13500/ Gbps lesz műholdanként. A $300000-el szemben.

  Hogy egyébként a Starlink több műholdat lő fel az egyben több ügyfelet is jelent (mivel kevesebb usernek kell ugyanazon a sávszélességen osztoznia), azaz nagyobb piacot tud elérni, ezért számoltam per műhold költségekkel.

  Ami a Kuipert illet:

  Jelenleg nulla darab Kuiper műholdat lőttek fel és a következő 1-2 évben ez nem is nagyon fog változni.
  Eredetileg Blue Origin New Glenn rakétákat használtak volna, de a New Glenn fejlesztése késik (2017 volt a céldátum, de 2023-nál előbb nem lesz belőle semmi).
  Az Amazon az ULA-től akar rakétákat venni jó drágán, de az ULA már eladta a teljes kapacitását és a következő generációs rakétája a Blue Origin B-4 hajtóművére vár, aminek a fejlesztésével szintén késnek.
  Azaz a Kuiper egyhamar nem lesz konkurenciája semminek.

  "Egyrészt ezek nem parkolnak, hanem 28000 km/h-val száguldanak, kétóránként megkerülve a Földet, egymás pályáját keresztezve."

  Ez részletkérdés, mert a műholdak közötti távolság attól még nem változik, a kérdés pedig az volt, hogy mekkora lesz az égen a műholdak sűrűsége. A parkoló autó analógiát csak azért használtam, hogy érzékeltessem a méretarányokat.

  "Másrészt nem csak 60000 műholdról van szó, már most közel egymillió 1-10 cm-es űrszemét-darabka kering fent, ezek már elég nagyok ahhoz, hogy egy műholdat roncsoljanak, további darabokat törve le, vagy meg is semmisítsék a műholdat, és ezzel több ezer új darabka repdessen össze-vissza."

  Az űrszemét problémának semmi köze ahhoz, hogy egyébként egy konstelláció hány műholdból áll, mert ennyi erővel egyetlen műholdat sem szabadna fellőni. A LEO pályán keringő műholdakból pedig nem lesz űrszemét, mert az életciklusuk végén elégetik őket a légkörben.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Hozzászólok Aktív témák