Új hozzászólás Aktív témák
-
dajkopali
addikt
én ebben nem vagyok szakember, így csak félve kérdezem meg:
ha mondjuk az átállás eldöntött dolog, akkor az oda-vissza kompatibilitás megteremtése helyett nem lehetne-e a közigazgatásban egy olyan központi rendszert létrehozni - barom vázlatosan fogalmazva, csak a célt kihangsúlyozva -, ahová az intézmények egy konverzióra feltöltik a doksijaikat, és visszakapják abban a formátumban, melyet standardnak tekintenek?
tudom, tudom, nehéz ügy, de egyszeri nagy befektetés lenne, és akkor az elmúlt negyedszázad összes adata egy vagy több ma elfogadott formátumban elérhető lenne
nyilván sok olyan eset lenne, ahol ezért meg azért a konvertálás nem megy, de többségében igen - a maradékot meg egyéni projektek keretében
nehéz ügy, de csak egyszer kellene megcsinálni[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
félisten
válasz dajkopali #52 üzenetére
Ez egyrészt azállami szféra helyzetét ismerve teljesen utópisztikus. Komoly, nem szarral gurigázó hivatalokban mindenki a C-re ment és pendrive-okkal szaladgál -- nem egyedi eset.
Másrészt szerintem más okból sem ez a realitás. Az egész világ ráállt a MS fájlformátumaira -- nem kéne széllel szemben... Megvannak, csilliószámra, használjuk őket!
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
TomMusic
őstag
Nem azt írtam, hogy naponta találkozok bugokkal, hanem hogy naponta használom az Excelt, és találkozok bugokkal. Elnézést, ha félreérthetően írtam.
Egyébként pont tegnap megint észrevettem egy új bugot. Adott egy excel file, egy munkalap, melyen van egy adathalmaz, 20 oszlop, meg vagy 500 sor (ami nem számít soknak). Egyszer csak fogta magát, és kijelentette, hogy ő nem hajlandó több adatot megmutatni, csak ami a képernyőn van. Hiába tekertem a scrollt, semmire nem reagált (nem, a scroll lock nem volt benyomva..), csúszkára sem reagált, semmire. Átmegyek egy másik munkalapra, ott tökéletesen megy, ahogy kell. Elmentettem másként, de úgyis ugyanaz. Aztán végül kijelöltem mindent, átmásoltam egy másik munkalapra, és így már el tudtam érni az adatokat.
Szóval ez elég rejtélyes hiba. Szoktam ilyenekkel találkozni, néha rájövök mi okozza, néha nem. Csak már kezdem unni.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
bambano
titán
"kivitelezhetetlen a formátumaiktól való gyors megszabadulás.": nem láttam még egyetlen jogszabályt sem, a posztban levőt is beleértve, ami a gyors és teljes megszabadulásról szólna.
"Egyszerűen mindenkinek annyira fájna, hogy nem lehet megcsinálni -- sajnos függünk tőle.": az, hogy átmenetileg fájna, az igaz. az, hogy nem lehet megcsinálni, nem igaz. az meg külön probléma, hogyha erre hivatkozással soha el sem kezdik, akkor nem is lesz eredmény.
teljesen olyan, mint ahogy a cigis/alkoholista/túlsúlyos nyomja, hogy nem lehet letenni vagy fogyni. nem hát, ha mindig arról beszélsz, hogy hogyan nem lehet.
"Nagyon sokáig kellene párhuzamosan használni a MS rendszerét az alternatívval, reménykedve abban, hogy a kompatibilitási gondok közben megoldódnak.": nem kell semmi ilyesmiben reménykedni, az ms soha nem fogja normáilsan megcsinálni az mso-t, mert ettől gondolja fenntartani a saját desktop monopóliumát. erre várni pont annyira értelmes, mintha megesett lány apja várja, hogy Chuck Norris visszaszerzi a lánya szüzességét.
el kell kezdeni a loo-t használni és folyamatosan terelni át az ügyeket. azután majd vagy az történik, hogy kikopik az ms, vagy az, hogy az ms észbekap és látja a számára rossz példát, majd megoldja.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
azbest
félisten
Az ms formátummal az a probléma, hogy még az új nyílt változatban is lehetnek zárt blobok. Szóval nem lehet garantálni más programokban való 100%-os olvashatóságot. Az ms progiból másba mentésnél pedig az a bibi, hogy ők sem teljesen olyanná mentik, amilyet a többi program vár. De még ms verziók közt is előfordulnak torzulások.
Egyébként van olyan cég, aki szép pénzért licenszel ms kompatibilis dokumentum kovertert szerver oldali használatra. Az mso direkt nem engedi, hogy őt használják szerver oldalról konvertálásra.
(#53) MaCS_70
az nem megoldás, hogy örökre fizetjük az ms adót, mert lusta néhány cég. Persze az ms is szeret mindenfélre partner programos kedvezménnyel magához csábítani cégeket, így fenntartva a kritikus többséget. Nincs is annál jobb, amikor a cégek egymást tapossák azért, hogy fenntartsák a saját függőségüket.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
a közigazgatási intézmények most is tudják saját maguk konvertálni az anyagaikat, csak az nem elég jó minőségű.
nem mondom, hogy nem lehet ilyenből központosított cuccot csinálni, mert lehetne terminálszerver-farmot csinálni központilag, amin mindenki nézegethetné a kifutó formátumokat, csak nem látom értelmét. ehelyett maradhatna minden cégben/intézményben egy lezsírozott xp-s meg egy másik lezsírozott w7-es pc, amin konvertálhatna vagy nézegethetne helyileg.ezen is rohadt sokat segített volna, ha a másik topicban emlegetett LaTeX-et használtak volna mindenhol. azzal nincs se verzió, se konvertálási probléma.
-
tatararpad
őstag
Ha a költségek belátható időn megtérülnek, akár pénzben akár üzleti előnyben, akkor bármit meglehetne csinálni. Mivel én sem vagyok szakértője, én is csak félve tudok válaszolni, hogy a parttalan vita forrása az szokott lenni, hogy ezt a megtérülést valszeg senki sem tudja. Maga ez az egész rendelet is ilyen. 2020-ra 60% nyílt forráskódú szoftver lesz. Tökmindegy hogy van e olyan szoftver ami kell, mennyibe kerül ha van, mennyibe megcsinálni ha nincs, jobb lesz e bármi ha váltunk, és ha igen mikor, a lényeg hogy 60% az lesz mert ezt találtuk ki és kész. Kb. vasárnapi boltzár 2.0 eddig ez nekem.
-
dajkopali
addikt
szóval a helyzet vagy harminc éve nem változik
még a DOS-korszakban mondta egy tanárom, aki igen korán rászabadult az informatikára - holott nem volt szakmabéli -, hogy: "megoldottuk a dokumentumok nagy számban való előállítását és tárolását, a könnyű másolást, de közben elveszítettünk valamit: az archiválást. Egy könyv vagy egy kőtábla a hordozó megmaradása esetében a nyelv és az írásjelek ismeretében több ezer évig olvasható és megérthető, de egy Windows-dokumentum a verziók fejlődése után rejtve marad."
Ő volt az, aki kezdeményezte, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a digitális fájlok mellett őrizze meg az azokat rögzítő szoftvereket és hardvereket is."fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
megarambo
tag
Igazából csak ez a "lakossági alap szoftvercsomag" aggaszt a tervel kapcsolatban. Ki tudja, hogy ki mit barmol bele vagy "megvesszük" a már ilyet használó kínai és orosz testvérektől és egy cég jó pénzért magyarosítja?
-
azbest
félisten
válasz Tesztelo.hu #61 üzenetére
Pontosan nem tudom, hogy minden pdf képesség jól van-e dokumentálva, szabadon elérhető-e. Az biztos, hogy több nyílt megoldás és alternatív szoftver is képes olvasni. Viszont a legújabb adobe pdf tartalmazhat zenétől kezdve 3d animáción át mindent. Szóval azt a legtöbb program nem tudja teljesen kezelni.
A megnyithatósághoz ideális esetben a formátum teljes és pontos specifikációjának megléte szükséges. 100 év múlva sem biztos, hogy lesz olyan program, ami a formátumot megnyitja. Emulátorokban talán futtathatók majd a régi programok, de vagy sikerül vagy nem. Ha megvan a formátum leírása, akkor viszont akár újra is lehet implementálni, ha nem maradt fenn az akkori rendszerrel kompatibilis program hozzá.
-
Dare2Live
félisten
válasz tatararpad #58 üzenetére
"Ha a költségek belátható időn megtérülnek, akár pénzben akár üzleti előnyben, akkor bármit meglehetne csinálni."
Nálunk 3+év RHEL után jövőre lesz visszaállás W10re, a fő ok prózai: Kompletten nézve olcsobb volt a W7 mint az rhel a cég meg gondolom kapott egy baromi jó ajánlatott MStől.
Nem mellesleg átlag 99% erősen örül neki.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
őstag
PDF/A létező ISO szabvány, bárki implementálhatja.
Az ODF is ilyen archív formátumnak is tekintett szabvány.MaCS: észrevetted már azt, hogy magadnak mondasz ellent? Amikor azt teszed meg egyik fő sarokpontnak, hogy a régi dokumentumok olvashatóságát fenntartsuk, akkor a DOC/DOCX/MSO jól látható módon nem teszik ezt lehetővé. Az MS kitart még 100 évig, ezt te biztosra tudod? És persze folyamatosan fenntartja az olvashatóságot, nem úgy, mint amikor a Word DOS és a Word Windows változata inkompatibilis volt egymással? Számunkra is mindig elérhető és használható lesz, vagy tartsunk életben egy gépet ezért 100 évig?
Ezzel szemben egy nyílt forráskódú szoftver fejleszthető akárkivel, akármeddig. Egy tényleg nyílt szabványú archív formátum olvashatósága - a szabvány fennmaradásával - implementálható akármikor.
Szerintem teljesen reális elvárás, hogy az információ, amit én írtam, az ne legyen korlátozható egyetlen egy cég által sem. Ha én egy személy vagyok, akkor ne korlátozzon abban, hogy kivel tudom megosztani (kötelező mindenkinek MSO a gépen?) vagy mikor és hogyan tudom olvasni/szerkeszteni. Ha én az állam vagyok, akkor egy cég ne korlátozzon abban, hogy elérjem az összes(!) állampolgáromat. Az, hogy ez egy külföldi cég, az már tényleg abszurd ebben a kontextusban.
Az írás az enyém, az én tulajdonom. Ezt pedig senki ne korlátozza.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
lev258
veterán
válasz tatararpad #51 üzenetére
Valóban van nyílt, dokumentált MS Office szabvány, csak az a probléma vele, hogy a Microsoft nem azt használja. Kicsit pontosabban, Office verziónként eltérő módosítások vannak benne, amik nincsenek dokumentálva. Így aztán pl. a LibreOffice-nál speciális szűrőket kell fejleszteni, amikkel ezek értelmezhetővé válhatnak. Kicsit szélmalomharc.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
bambano
titán
"Valóban van nyílt, dokumentált MS Office szabvány": nincs. egyrészt a módszer, ahogy áttolták a szabványt, enyhén szólva karcos, másrészt olyan megoldások vannak a szabványban, amik nem léteznek xml-ben, tehát hiába nevezik xml-nek, nem az. harmadrészt vannak benne zárt részek, tehát a "nyílt" szabvány nem nyílt.
-
kpityu2
őstag
Baromság. Nem a forráskódot, meg a szoftvert kell nyílttá tenni, hanem a használt formátumot és csak olyan szoftvert engedélyezni, ami átmegy egy teszten ahol bizonyítja, hogy megfelelően tudja kezelni a formátumot.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
obligat
senior tag
VÉGRE!
Nem a nyíltak szokták a nem szabvány megoldásokat erőltetni. Személy szerint soha nem volt gondom velük. Persze amikor a céges jucikának harminszor eldarálom hogy végső megoldásként küldjön pdf-et, akkor elhomályosult tekintettel közli, hogy az nem szerkeszthető. És ez egy irodavezető!--==| Linux is like wigwam, no windows, no gates, apache inside |==--
-
azbest
félisten
Ha nem csak angol szöveget tárolnak, akkor az ascii-nál minimum kell, hogy épp melyik kódtábla szerinti a szöveg. Tehát a 127 feletti karakterek definíciója Mondjuk kínai ascii-t nem tudom milyen. De unicode plain texttel már biztosan beljebb vannak.
szerk, közben rákerestem, utf8
[ Szerkesztve ]
-
noPublicFG
senior tag
Nekem eddig az MS Office Online eddig ami megfelelt a követelményeimnek.
Kompatibilis legyen az MS Office-val. Az.
Ne kelljen érte fizetni. Nem kell.
Bárhonnan elérhetők legyenek a dokumentumok. A felhő miatt elérhető.
Tudom, hogy ms termék, meg le is hallgatnak, meg a műholdak, meg a mobilok, meg a nyomkövetők, meg a kémek, meg a spyware-ek, meg a ...
De az előnyök nagyobbak, mint a hátrányok.plus ça change, plus c'est la même chose
-
senior tag
Amennyi pénzt ebbe beletolnak majd, abból köthetnének sok évre MS-sel keretszerződést, mint az oktatási célú felhasználás esetén és az egész állami szférát központilag modernizálhatnák a legújabb szoftverekkel. Valószínűleg ez is lesz a vége, miután "elfejlesztették és elkutatták" a rávalót, értelmes eredmény nélkül...
-
sh4d0w
félisten
válasz noPublicFG #78 üzenetére
Na ennek fuss neki még egyszer.
Az MSO Online nem teljesen kompatibilis a standalone/365-tel.
Másodszor, amikor az ott tárolt szigorúan üzleti dokumentumaid tartalma visszaköszön olyan versenytárgyaláson, ahol az amerikai fél rukkol elő velük, kíváncsi lennék, milyen arcot vágsz.
https://www.coreinfinity.tech
-
félisten
Nem a szívem csücske a MS, de ez a "mindent lehallgatnak" hiszti erősen feltupírozott aggodalom ám, az pedig, hogy a náluk tárolt fájljaimat privát körben kiadnák, teljes agyrém.
Mindez persze nagyon jól hangzik, akárcsak a gyíkemberek inváziója, de a valóságlapja is nagyjából hasonló.
Nyilván nem árt résen lenni, odafigyelni az adatbiztonságra és adatvédelemre, de pontosan mi is utal arra, hogy a MS illetékteleneknek kiadná a náluk tárolt tartalmat?
Mellesleg tavaly egy adatvédelmi konferencián független szakértőtől az hangzott el, hogy a négy nagy on-line cégből egyedül a MS tagadta meg következetesen az adatszolgáltatást az NSA felé. Hitelesebb forrásaim nincsenek, de az talán jelent valamit, hogy a bő százfős résztvevői társaságból ezt senki sem vonta kétségbe.
Emellett persze én sem náluk tárolom az érzékeny tartalmú fájljaimat, mert van jobb, illetve van, amit eleve szigorúan off-line tartok, de egyelőre nem tudok olyasmiről, hogy a OneDrive kompromittálódott volna, az meg egyenesen baromság, hogy a MS kiadná a fájlokat.
MaCS
-
VirsLee
őstag
Nem tudom miért gondolkozik itt mindenki garázscéges, univerzális megoldásokban.
Elárulom neked, hogy semmi nem fog változni. Minden cég azt használ majd továbbra is, amit akar. Ebbe senki nem szól bele. Úgy tárolod a dokumentumaid, ahogy azt akarod. Itt annyi változást vonhat maga után, hogy a jelentésszolgálati munkát végző ember/osztály gépeire lehet, hogy felkerül egy LibreOffice is.
Hogy ez gond lenne? Nem hinném, hisz egyrészt ingyenes, másrészt kompatibilitási problémáktól sem tartok, hisz a hivatalos szervek most is egy-egy jól meghatározott formátumban várnak egy-egy heti/havi/negyedéves/stb. adatszolgáltatást, nem pedig egy szétmakrózott/szétfüggvényezett XLS-ben. Nagyon sok helyen jelenleg is egyedi szoftverek használnak az adatok beküldésére is.
Az állam felé soha nem az adatot szolgáltató cég határozza meg a formátumot, ez minden esetben az állam feladata. Ez egy olyan terület, ahol nincs keresnivalója a demokráciának. Nem kérdezünk meg 100.000 céget, hogyan szeretne adatot szolgáltatni, hisz nem fognak egységes megoldást találni. A hatóság kitalál valamit és mindenki azt csinálja. Függetlenül attól, hogy milyen oprendszert, adatbázist, office-t, vagy éppen munkanyelvet használ az adott cég...
-
Apollyon
Korrektor
"de ez a "mindent lehallgatnak" hiszti erősen feltupírozott aggodalom ám, az pedig, hogy a náluk tárolt fájljaimat privát körben kiadnák, teljes agyrém."
Egyáltalán nem feltupírozott, hanem inkább erősen elbagatellizált. A "nincs rejtegetnivalóm" szintű agyhalál kategóriába tartozik, amikor a random pedesztrián úgy gondolja, azt hiszi, az teljesen ártalmatlan ha lemond a saját privát szférájáról, szóval akkor más is mondjon le.
"Nyilván nem árt résen lenni, odafigyelni az adatbiztonságra és adatvédelemre, de pontosan mi is utal arra, hogy a MS illetékteleneknek kiadná a náluk tárolt tartalmat?"
Nehogy már nekem kelljen bizonyítanom hogy ők nem lopnak... Inkább úgy kellene a kérdést feltenni, hogy mi a biztosítékod rá, hogy nem adják ki az adataidat harmadik fél számára? Ráadásul úgy, hogy ki tudja milyen távoli szerveren a felhőben valahol ott lapul az adat, és azt tesznek vele amit nem akarnak...
És itt nem csak az ms-ről van szó, hanem sok minden másról is. De többek között ez a nevetséges, infantilis viselkedésmód hogy "üldözési mánia, összeesküvés, chemtrail" stb. ökörségek előhozatala is kiváltotta és odáig fajult, hogy már nem is kell felhőzni, hanem a tulajdon gépeden a böngésző megnyitása nélkül adatokat szippant a szoftvergyártó az oprendszeren keresztül, vagy éppen az ingyenes vírusirtó csinálja ugyanezt (pl. avast).
Vagy amikor a linuxos skype akkor is adatforgalmat bonyolít a háttérben amikor maga a kliens nincs is elindítva stb. stb. és még a végtelenségig lehet sorolni.De mindezt összevetve nem az az elsődleges szempont hogy az ms felhő meg barátai "juj, most kiadják-e a konkurenciának a wordjeimet vagy sem?" hanem az, hogy nem lehetsz benne biztos hogy pontosan mi történik, vagyis a komplett platform megbízhatatlan.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
JamesHun
addikt
az, hogy a postán valami ősöreg office xp vagy még az előtti fut ami kb 10-12 éves office azért ne lepődjünk meg, hogy tördelési gond lehet
De ha frissebb kiadás volt se biztos, hogy naprakészen tartották a frissítéseit, mivel a kliens gépeken többségben nincs net és ki tudja az ottani IT törődött-e veleSeriesX: JamesSHun
-
félisten
Van az a szint, amikor (egyéntől és a hozzá kapcsolódó paraméterektől függően) maga a paranoia okoz több kárt, mint az esetleges adatszivárgás.
Na, ez az, amit nagyon nehéz belőni, pedig fontos lenne, akár csak számtalan egyéb területen. Ne költsünk többet védelemre, mint a védett érték és a veszély szorzata, a veszély mértékét pedig lehetetlen megállapítani.
Lehet, hogy ami az egyik oldalról agyrémnek és felelőtlenségnek tűnik, az a másikról bölcs racionalitás.
MaCS
-
Apollyon
Korrektor
Már maga a paranoia szó is bántja a fülemet... Miért lenne az? – amikor világosan meg lett mondva >be lett bizonyítva<, és botrány is lett belőle amikor kiderült, hogy mi történik. Ha paranoia lenne, akkor az a bizonyos Hóden nem épp ruszkiföldön bújkálna valahol mint menekült.
Azért, mert nem használunk XY szoftvert, még nem paranoia, hanem minimum elővigyázatosság, amivel szerintem nem ártunk senkinek.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
leslieke
Jómunkásember
Nálunk meg épp most akarnak MS Office-t venni mindenkinek.. 10000+ mennyiségben....
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
sh4d0w
félisten
Tökmindegy, mit gondolsz, mert a Snowden-aktákban benne van, hogy az NSA birtokába jutott üzleti információk az amerikai cégeket gyarapítják, a Microsoft rendszerei pedig elsődlegesek a világméretű lehallgatás szempontjából. Szóval gyíkemberezhetsz és dughatod a fejed továbbra is a homokba, míg a valóság ezeknek ellent mond.
https://www.coreinfinity.tech
-
pengwin
addikt
Én sem viccnek szántam.
Ősidők óta van UHU, hazai fejlesztés, szerintem az is bátran kijelenthető, hogy hozzáértőbbek csinálják, mint akik majd az állami pénzeket bezsebelik ezért a projektért.
Inkább az UHU-nak kéne támogatást biztosítani, létrehozni egy alapítványt és politikai+szakmai irányító-egyeztető testület, kialakítani egy support rendszert és csinálni belőle egy sokáig támogatott enterprise grade LTS verziót, a Fedora és a RHEL modellje alapján. Ha már mindenáron hazait akarunk.
Utána meg mehetne állami szervekhez, iskolákba, egyetemekre.
Azt meg nem tudom elképzelni, hogy azok hogyan számolnak akik szerint ehhez képest a Microsoft szolgáltatásaival spórolni lehetne.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
arty
veterán
erdemes vegigolvasni, ki vegezte a vizsgalatot, stb
[ Szerkesztve ]
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
bambano
titán
"Mindez persze nagyon jól hangzik, akárcsak a gyíkemberek inváziója, de a valóságlapja is nagyjából hasonló.": van rá hatályban levő amerikai törvény.
úgy érzed, az amcsi törvényhozás az csak gyíkemberek konteója?Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
-
lev258
veterán
Röviden itt is említik, de korábban már szóvá tették, hogy a legnagyobb gond nem is a szoftverrel van, hanem az IT-csapat és feladatok széttagoltságával (3 főbb részleg), amik között alig van kommunikáció és nincs összhang, nem közös vezetés alatt dolgoznak.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
bambano
titán
"létrehozni egy alapítványt és politikai+szakmai irányító-egyeztető testület": de minek létrehozni még egy alapítványt, stb?? már van.
volt régebben a szabadszoftver intézet, most van E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ.csináltak tananyagokat, pár hete, mikor utoljára néztem, még fent volt a weben. nem nulláról kellene most elindulni, hanem felhasználni azokat az eredményeket, amiket a korábbi kormányzati költésekkel előállítottak.
-
bambano
titán
-
pengwin
addikt
Tahát 12.04-es verziójú Ubuntut vagy régebbit használnak, mellette pedig Windows 7/XP/Vista/2000 is van... persze, hogy nehéz menedzselni.
Meg az egyik linkelt cikkben írják, hogy az egyik fő probléma az odt és egyéb OpenDocument formátumok inkompatibilitása a más szervezetek által használt szoftverekkel(értsd: MS Office): ez nyílt szabványok esetén nem a szabvány hibája.*
Ahogy a cikk is írja: nem kéne a FOSS rendszerek és programok számlájára írni olyan hibákat-problémákat, amiket egyértelműen a pénzéhes cégek generálnak. Ráadásul úgy próbálnak magukhoz láncolni, hogy közben sokszor a zárt kódjuk nem ad semmi pluszt felhasználói szemszögből, csak az ingyenes alternatívák dolgát nehezíti meg, közben pedig a zárt rendszer soks esetben direkt rosszul kezeli pl. a teljesen szabványos nyílt dokumentum-formátumokat.*: Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ha nem jöttek rá, hogy pdf-et kéne használni, az már nagyon is user error. LibreOffice tökéletesen konvertálta pdf-re 4 éven át az egyetemi beadandóimat és a szakdolgozatomat is.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
leviske
veterán
Igazából, ha úgy tekintjük, hogy az állam beáll, mint szolgáltató olyan megoldások mögé, mint mondjuk az Ubuntu, Firefox, Thunderbird, LibreOffice és a támogatás abban kimerül, hogy ellenőrzik az érkező frissítéseket, akkor ez akár egy hosszú távon, fenntartható formában működni képes dologgá is cseperedhet.
-
azbest
félisten
És ha kell nekik valami feature, akkor elvileg be is tudhatják a közösbe tenni. Lehetnek saját fejelsztők is erre. A nagy cégek is így dolgoznak nyílt forráskódú projekteken. Persze, ha értelmetlen vagy másokat zavaró változtatásokat akarnak, akkor azt a közösség nem engedi be.
[ Szerkesztve ]
-
Mercel
senior tag
A naaaagy nemzeti szoftvercsomag...
Kis kormányzati hátsóajtóval kérjük az egyébként is ingyenes alapokra épülő programokat, lehetőleg jól elrontva és lehetőleg az egész projekt ezért vagy azért de kerüljön nagyon nagyon sokba és minimum egy nemzeti haver vagy annak a haverja legyen az elszámoltathatlan góré.
Menni fog srácok, annyi minden mással is megy ez.
Marcel
-
obligat
senior tag
-
őstag
-
bambano
titán
kanyarodjunk vissza az elejéhez: azt forszírozom, hogy voltak már ilyen kormányzati lépések, nem kellene kidobni az eredményeket. a kaptafádra reflektálva: ismerem azokat, akik az ott megszületett doksikat írták, és jó véleményem van róluk. ezért sem örülnék neki, ha megint genetikai alapon dőlne el, hogy mi legyen ebből.
-
Polesz
addikt
Nem gyengén tudathasadásos a cikkben a Telekom Office reklámja
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.
-
törölt tag
Most akkor az a gond, hogy van rajta sapka, vagy hogy nincs?
Eddig minden kormányzat-MS megállapodás után ment a sírás, hogy mekkora büdös nagy korrupció ez, mert hogy ott az ingyenes opensource alternatíva, meg hogy "bezzegnyugaton" az a trend, hogy az állam az opensource közösséget támogatja.
Most meg, hogy nálunk is elindult ez az irány, azon megy a hörgés, hogy hát mindennek MS kompatibilisnek kell lennie, meg hogy mekkora büdös nagy korrupció ez, hogy valakik majd letöltenek egy linuxot és felveszik érte a közpénzt. -
-
Dr.FantastiK
őstag
Ujabb Nagy szajrezasok a lathataron !
>>..valaki(k) nagyon jol fognak jarni ebbol !
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- NVIDIA® driverek topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest