Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • floatr

  veterán

  Jó látni hogy egy ekkora dínó, mint az intel, ennyire küzd. Legalább nem hagyja aludni az ARM-et és holdudvarát

 • gliskard

  aktív tag

  Lehet, hogy hülye kérdés, de ha valaki tud válaszoljon:
  Csak a gyártástechnológiai előnye miatt versenyképes az atom az arm-mal vagy ténylegesen van benne potenciál? Ugy értem, hogy az atom mégis csak CISC cpu és lényegesen összetettebb mint az arm RISC architektúrája. Ebből következtetve azonos gyártástechnológiát használva a CISC hátrányban lenne, tehát hosszú távon ha nem tud piaci dominanciát szerezni az intel, akkor elöbb-utóbb vesztésre fog állni.

  [ Szerkesztve ]

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Ha a cégek aktuális terveit nézzük, akkor hosszú távon teljesen mindegy lesz, hogy ki milyen prociarchitektúrát rak le az asztalra. Az fog dönteni, hogy ki kezeli a legjobban a dennard scaling végét, mert a 20 nm-es osztály után pár százalékos javulásokért költenek majd a cégek milliárdokat a gyártástechnológiára. Ennyit más irányból is lehet javulni. Arra kell koncentrálni, hogy nem vagyunk messze attól, hogy a lapka fele dark silicon legyen, tehát a lapkába rakott tranzisztoroknak egyszerre csak a fele lehet aktív. Ezen a ponton abszolút lényegtelenné válik, hogy ki milyen skalár ISA-val dolgozik, a parallel ISA-ban rejlő különbségek számítanak majd.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • gliskard

  aktív tag

  Értem, hogy a keskenyebb gyártástechnológiából fakadó elöny "elhanyagolható" lesz mivel elöbb-utóbb nincs hova csökkenteni a fizikai méretét a tranzisztoroknak, tehát ez mint "elöny" az Intel részéről kizárásra kerül.
  Csak arra lennék kíváncsi, hogy az Atom jobb lehet ennyival, hogy kompenzálja a tranzisztor töblettből fakadó hátrányokat és sebesség/fogyasztás/ár fronton versenyképes legyen az arm megoldásokkal szemben? Esetleg hosszú távon a smartphone/tablet vonalon elöny lehet az x86 utasításkészlet?
  (a fentiek nem csipkelődés vagy kötekedés csupán kiváncsiság)

 • joysefke

  veterán

  Kérdés, hogy egyáltalán fel tudnak-e a többiek halmozni elég tőkét gyártástechnológia befektetésekre amivel a jelenlegi 3 éves Intel előnyt le tudják dolgozni. Mert ehhez nem elég csak úgy várni 3 évet, hanem bizony fejleszteni és pénzt költeni is kell. Ha nem teszik meg, akkor ez az előny örökre/jó sokáig megmarad.

  Csak arra lennék kíváncsi, hogy az Atom jobb lehet ennyival, hogy kompenzálja a tranzisztor töblettből fakadó hátrányokat és sebesség/fogyasztás/ár fronton versenyképes legyen az arm megoldásokkal szemben?

  Erre még nagyon sokan kiváncsiak vagyunk, de jóval kevesebben tudják a választ.

  Szvsz az talán biztosnak tűnik, hogy a X86 fogyasztáskategóriájában az ARM-nek nincs keresnivalója, kérdés, hogy mennyire lehet megfordítani a képletet.

  Esetleg hosszú távon a smartphone/tablet vonalon elöny lehet az x86 utasításkészlet?

  Ezt merem remélni, de sajnos a számok egyelőre nem ezt mutatják. Az X86 os utasításkészlet egyelőre nem olyan nagy előny mint az ARM procik alacsony ára és a platform jóval nagyobb szabadsága.

  J.

 • Kopi31415

  félisten

  "Szvsz az talán biztosnak tűnik, hogy a X86 fogyasztáskategóriájában az ARM-nek nincs keresnivalója, kérdés, hogy mennyire lehet megfordítani a képletet"

  Nem teljesítménykategóriát akartál mondani? Mondjuk akkor is az alsó szegmensben nem vészes az arm sem.

  "Az X86 os utasításkészlet egyelőre nem olyan nagy előny mint az ARM procik alacsony ára és a platform jóval nagyobb szabadsága."

  Plusz fogyasztásbeli előny ARM-nél.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • joysefke

  veterán

  Nem teljesítménykategóriát akartál mondani?

  A kettő valahol ugye összetartozik, technikai szinten valamilyen fogysztásért cserébe elvársz valamilyen teljesítményt. Fogyasztáskategóriát akartam írni: Ahol az x86 arat az a ca 15-130W TDP (mobil proci laptopba-szever proci)+chipset. Na ha belépne ide az ARM szvsz az aktuális kategóriákon belül viccesen alacsony lenne a teljesítménye.

  Az x86 processzorok már több mint 20 éve a teljesítményt hajszolják, voltak mindenféle paradigmák, de a legutolsó időkig a teljesítmény mint tervezési cél mindig előtérben volt. (intelnél újabban ugye kezd az architektúra egyre jobban a mobilitás irányába menni)
  ARM arhitekúrán meg csupán az utóbbi pár évben jelentek meg azok az alkalmazások amelyek ténylegesen igénylik a minnél nagyobb teljesítményt. Nem nagyon tudok hinni abban, hogy az ARM procik majd felhíznak mobildesktop-desktop-server szintre 1-2 év alatt és tényleg fogják is hozni azt a teljesítményt.

  J.

 • Kopi31415

  félisten

  Egyes szerverterületeken már most megéri az ARM x86 helyett. mert a fogyasztás/teljesítmény mutatójuk jobb.

  A két paraméter egyébként elég független egymástól. Függetlenebb, mint itt sugallod.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • joysefke

  veterán

  Egyes szerverterületeken már most megéri az ARM x86 helyett.

  talán így:
  Egyes marginális szerverterületeken már most megéri az ARM x86 helyett.

  mert a fogyasztás/teljesítmény mutatójuk jobb

  ez meg hülyeség.

  Inkább így:
  mert alacsony áruk és fogyasztásuk mellett teljesítményük elegendő néhány tipikus szerverfeladat elvégzésére.

  A nagy adatközpontokban, amelyek tipikusan Vmware infrastruktúrát futtatnak X86-on nagyon fontos az ár /teljesítmény és fogyasztás/teljesítmény mutató (persze az elsődleges az, hogy a feladat egyáltalán elvégezhető legyen az arhitektúrán).
  És mégis X86-ot használnak.

  Egyébként meg a leírtak az én észrevételeimet és szubjektív véleményemet tükrözik.

  J.

 • zoltanz

  veterán

  Árban nemtudom fel tudják-e vennni a versenyt az x86 Soc-ok az ARM-es megoldásokkal.

  [ Szerkesztve ]

 • Kopi31415

  félisten

  "talán így:
  Egyes marginális szerverterületeken már most megéri az ARM x86 helyett."

  Valami részhalmaza nem zárja ki a nagyobb halmazt. Arról, hogy mekkora ez a terület nem beszéltem-ellenben növekszik elég szépen.

  "ez meg hülyeség."

  Nem hülyeség: ha nem lenne igaz, a kutya nem venné- hisz a bekerülési költség töredéke a szervernél az üzemeltetési költségnek- valamint akkor az alapjukat adó prociknál is igaz lenne, az x86 teljesítmény/fogyasztás mutatója jobb, így a mobiltelefonokban is intelt, amd-t kéne látnunk dögivel.

  Amit te írsz globálisan az a hülyeség.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • joysefke

  veterán

  Valami részhalmaza nem zárja ki a nagyobb halmazt. Arról, hogy mekkora ez a terület nem beszéltem-ellenben növekszik elég szépen

  Pedig van értelme beszélni a méretről..
  Mind1 úgy gondolom a terület jelentőségétől és méretétől eltekintve megegyeztünk ebben a kérdésben.

  Nem hülyeség: ha nem lenne igaz, a kutya nem venné- hisz a bekerülési költség töredéke a szervernél az üzemeltetési költségnek-
  Az én állításom a tiednek nem a negáltja volt, ezért még lehet egy közös halmaz amit azt hiszem te meg is találtál. Itt is igazat adok, kettő megjegyzéssel:
  a bekerülési költség igen is fontos, döntéseknél gyakran fontosabb a bekerülési költség, mint a teljes élettartamra vetített költségek.
  A másik pedig az, hogy mint korábban írtam az X86 még nem ért le az ARM fogyasztási szintjéhez, mint ahogyan az ARM sem jutott még el az X86 teljesítményszintjéhez. Ahová az ARM teljesítménye és szoftverkínálata elég ott megfontolandóak lehetnek az ARM alapú szerverek.

  valamint akkor az alapjukat adó prociknál is igaz lenne, az x86 teljesítmény/fogyasztás mutatója jobb, így a mobiltelefonokban is intelt, amd-t kéne látnunk dögivel.

  Ez hülyeség, mert ha teszem fel hipotetikusan a csúcs x86-szerver proci a telj/fogyasztás mutatója jobb attól még nem azt fogod használni mobiltelefonban, mert a jó teljesítmény fogasztás mutató ellenére 30x annyit eszik mint ami belefér az elvárt üzemidőbe, és mobilos körökben senkit sem fog meghatni, hogy akár egy adatbázis szerver meg három webszerver elmenne rajta. A teljesítmény fogyasztás mutató akkor lesz igaznán kritikus, ha már nagy átfedések lesznek a teljesítményben/fogyasztásban/felhasználási területben. Jelenleg ezek az átfedések még nem nagyon vannak meg, bár mindegyik gyártó dolgozik az ügyön.
  Jelenleg az X86 még nincs ott fogyasztásban mint az ARM ennyi, de ez számomra még nem jelenti azt, hogy a fogyasztás teljesítmény mutatója olyan sokkal rosszabb lenne, vagy egyáltalán rosszabb lenne mint egy ARM-es "alternatívának".

  Amit te írsz globálisan az a hülyeség.

  Pontosan micsoda?

  J.

 • lapa

  veterán

  hát ez komolyan annyira meggyőzően hangzik, hogy mindjárt elkezdek egy inteles okosfont akarni.

  ezek a szövegek, hogy "megvannak az eszközeink a kisebb fogyasztáshoz". csak? nincs meg a gép kapcsolója, vagy micsoda? direkt maradtak le, mert onnan szép nyerni?

Hozzászólok Aktív témák