Új hozzászólás Aktív témák
-
Hippez
friss újonc
Köszönöm a válaszod!
Próbáltam úgy is csinálni, hogy ahogy írtad, eredmény ugyan az lett szinte...
Gyorsindítót kikapcsoltam, Biosz-ban is a megfelelő beállítások vannak, ahogy utána olvastam.
Telepítés utána egyszer megjelent a boot menü, de ahogy a windows el lett indítva, és utána újra Linuxot akartam indítani már megint a csak a Win-t töltötte be és természetesen GRUB sehol.... -
lev258
veterán
"a Boot részen kiválasztom a EFI 100Mb-s particiót"
Itt a gond. Az EFI partíciót még az elején kell "bejelölni", ahol pl. a swap-ot is csinálod. A bootloader-t pedig a lemezre kell tenni, nem partícióra.
A Windows alatt legyen kikapcsolva a gyorsindítás, de legalábbis anélkül legyen leállítva, mielőtt nekikezdesz.
Egyébként vannak rendes, aktív topikok. Ezt sikerült jó mélyről előszedned.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Hippez
friss újonc
Sziasztok!
Egy olyan gondom van, hogy Windows 10 mellé szeretném telepíteni Linux MX-et.
Betöltődik a live usb-ről, Telepítés elindul megadom a gyökér részt külön a home, és swap partíciót. Elindul a telepítés a Boot részen kiválasztom a EFI 100Mb-s particiót.
A telepítés végig megy rendesen, és újraindítás nem jön be a Linux Bootloader (GRUB), hanem egyenesen a Windows 10 jelentkezik be.
Telepítettem már máskor is UEFI-s gépre mind két rendszert, és eddig ilyen gondolom nem volt.
Hol és mit rontottam el?
Válaszokat előre is köszönöm! -
hallador
addikt
Merevlemezzel minden rendben van?
Egy Live Linux-al nézd meg, hogy a Merevlemezt látja-e egyáltelán az Operációs rendszer.
Futtass azért egy BadBlocks-ot rajta Live Linux-ról, hogy kiderüljön. non-destructirve read-write módban, hogy tényleg megnézze, hogy mi a helyzet azon a disken.
Több lehetőség is van.
Ha Linuxot szeretnéd elindítani, akkor Live CD, és próbáld meg telepíteni újra a Linuxot az előző rendszer feflülírásával. Telepítéskor, Formázd a partíciót amin a rendszer van (/, /boot, /usr, /var/, /bin, /sbin), Ha simán telepítetted, akkor elég a / -ot formázni. A Windows-t, akkor pedig valamilyen command promt-ból a Win XP-vel felül tudod írni az MBR-t. pl, sok ilyen van valamelyik megy.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
Sir Ny
senior tag
-
WinPho
senior tag
Emberek! Lenne egy kis problémám! Leformáztam az egész merevlemezem, rátettem a WinXP-t, aztán a Kubuntut. Na innentől a gép használhatatlan lett, nem akar bootolni, grubot se hozza be, csak kiir annyit, hogy "A disk read error occured Press Ctrl+Alt+Del to restart". És ezután sem akar éledezni... Ki tudna segiteni?
I don't believe in the moon, I think it's just the back of the sun.
-
bali93
tag
Tavalyi esztendő "szép" emlékeit eleveníti fel bennem a cikk. Mennyit szívtam az UEFI-vel Ubuntu alatt...
Meg valahogy a hálókártyámat sem csipázta a G580GH-s Lenovomban. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #183 üzenetére
Meg merem kockáztatni, hogy az ott disztró specifikus probléma, nem a driver a rossz.
Volt sok nyűg az AMD zárt driverével korábban, de mióta már tartalmazza a CCC-t is, idővel javítják a dolgokat és új funkciók is kerülnek be.
Minden esetre ezért jobb egy rendes live disztró, ott még telepítés előtt kiderül, hogy van-e gond a driverrel. Aztán ha nincs, akkor mehet az install.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
pakriksz
őstag
mondanék egy sokkal sokkal gyakoribb linux problémát. A szokásos video driver probléma.
Bár manapság magukkal a driverekkel nincs gond, csak azzal hogy a zárt driver telepítése után egy szép "out of range" felirat fogad beszédesebb monitoroknál, vagy feketeség kevésbé beszédeseknél, mert az a fos driver még 2013-ban is képtelen beállítani a monitor maximális felbontását rendesen...
Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"
-
-
hallador
addikt
Alapvetően van köze hozzá, de aminek a legtöbb köze van hozzá, az a NeXTStep. Sajnos nagyon sokan be akarják bizonyítani mostanában, hogy a MacOSX egy Unix, holott maga a legközelebbi rokona sem volt az már, Nem neked szól a dolog természetesen.
Ez pedig egyet jelent az Apple marketing gépezete nagyon jól működik, azon csodálkozom igazán, hogy informatikai végzettségű emberek is elhisziik ezt (Arra kíváncsi lennék ezek az emberek, mint informatikus, hol tanulták a informatika történelmet, mert ha Copernico-ban, akkor értem, de ezt meg nem hiszem.)
-----
Na de visszatérve a fórum témájára, én még mindig a debian-t ajánlanám a kezdőknek, ez az új Wheezy nagyon jó lett. szvsz.
[ Szerkesztve ]
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
-
hallador
addikt
A Mach-nek a FreeBSD-hez, a MacOSX-hez meg pláne nincs semmi köze. Annyiban igaz a történet, hogy a 4.2-es freebsd feljesztők tenyésztették ki.
A Mach egy önálló fejlesztés volt, freebsdhez hasonló rendszerhívásokat használó teljesen önálló kernel. Ráadásul Micro kernel. A Mac OSX nem micro kernel alapú. XNU alapú. Hybrid kernel alapú rendszer. Minimális alapszintű fejlesztéseket felhasználtak a Mach-ből az IOS-be, Macosx-ben de alapvetően semmi köze hozzá. Ha jobban tettszik egy származéka a Mach-nek. (A Mach-nek 1996 körül vége volt sajnos)
A NextStep ami a OSX Server 1 (1999) alapú rendszerek egyik elődje volt, valóban Mach alapúak voltak, de ott is csak arról beszélhetünk, hogy felhasználták a feljesztéseket. (Hozzáteszem a NeXTStep egy nagyon fasza rendszer volt, Steve Jobs legjobb dobása szerintem.)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nagypapám meg eltüntette a tálcákat minden gombbal és menüvel együtt Gnome2 alatt, pedig még a root jelszót se ismerte. Utána le kellett töltenem azt a konfig toolt, hogy le tudjam zárni a tálcát... Ha akkor KDE-t használok, akkor csak jobb gomb a panelen és "lock panel".
Amúgy most komolyan, tudsz olyan beállítást, ami elcseszi a rendszert? Én nem. Ha mégis van, az sokkal inkább valami disztró specifikus probléma lesz.
Keeperv85: passz, azt nem ismerem közelebbről.
EarL 007: Chakrán egy segédprogi lefut a telepítés után, amiben beállíthatsz mindent a kinézettől az 1 v. 2 kattintásos egér működésig. Ez az app később is elérhető a programok között, bármikor vissza lehet vele állítani a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mr.nagy
tag
Erre itt egy példa egy másik Linux témában:
http://itcafe.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_20300-20300.htmlNos akkor mi a jó?
Tegyünk elérhetővé minden beállítást? Aztán izélgatja és elba... a rendszert, majd azt mondja, hogy "ez egy szar, semmit nem csináltam és elba..ódott".
Vagy dugjuk el a kritikus opciókat? Elba...ni nem tudja, használja, majd ha már bele jött és akarja úgy is rájön (megtanulja) hogyan kell megoldani amit szeretne.HMNote10Pro
-
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #164 üzenetére
"Mégis mit rontana el?"
véletlenül lehúzza mondjuk az ablak bezárás gombot, aztán nem tudja / látja hol lehet visszarakni. nagyon sokan úgy vannak vele, hogy inkább ne legyen megváltoztatva semmi, mert azt vagy szokni kéne, vagy elromlik.
bár ha egyszer meglát egy sok füles / opciós ablakot, elsőre megijed, aztán többet nem is nézi meg.[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Attól, hogy nem használt progik állnak a vinyón, nem lesz lassabb semmi. A vinyónak aztán annyira mindegy, hogy x programmal több van rajta, vagy sem, ha egyszer nem nyúl hozzájuk amíg el nem indítod őket...
Az meg hogy mint a repülőé, hát khm. Ne mond nekem, hogy pl. egy automata login opció, vagy pl. energiagazdálkodási beállítások annyira hihetetlenül bonyolult dolgok, hogy csak a szakik tudhatják merre kell keresni őket.
Az meg oké, hogy te és én tudjuk mi az a dconf meg hol kell telepíteni, de attól még nem lesz egyszerű vagy kényelmes a használata. Most pl. egy LXDE-s Debiant fogok telepíteni, de már a googlebe kell mennem, hogy hogy az istenbe lehet LXDE-vel megcsinálni az auto logint, mert semmi nem utal rá a disztróban, hogy merre kellene keresni. Agyrém ez a koncepció.Nézz meg egy KDE-t, minden szépen el van rendezve a "rendszerbeállítások" menüben, nagyobb teret enged a beállításoknak, mint a Windowsok vezérlőpultja. Az meg hogy a sok opcióval el lehetne rontani a dolgokat, azt nem tartom valós érvnek. Mégis mit rontana el?
Röviden a végére, mikor pl. azt látom, hogy a laptop fedelének lecsukásakor könyörtelen elmegy sleepbe a gép és ezt nem tudom sehol átállítani a gui-ban, az minden, csak nem jó. És ez megint nem egy olyan igény, amihez advanced++ szintű szakmai tapasztalatokkal kellene rendelkeznem.
EarL 007: aztán valószínűleg meg is ragad azon a szinten.
[ Szerkesztve ]
-
-
Rimuru
veterán
Magyarázhattok egy KDE felhasználónak, nézzétek meg annak a beállítási lehetőségeit. Amúgy részben tényleg igaz hogy taszító lehet.
Vigyázat, csalok!
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #157 üzenetére
"Linuxot a nagypapának filozófia?"
ez. ha kevés opció van, az kevésbé megterhelő a usernek elsőre. nem riad el attól, hogy tejóisten mi minden van itt. kevesebb állítani való, kevesebb hibalehetőség. nekem személyszerint az XFCE jön be abból a szempontból, hogy ugyan nem tud annyit, mint egy KDE / MATE, meg nem túl eye-candy, azaz egyszerű, de ha kell, azért egész jól konfigolható, mert megadja rá a lehetőséget GUI-ban is.
-
mr.nagy
tag
válasz
CPT.Pirk #157 üzenetére
Mi a jó abban ha olyan lenne a vezérlőpultja mint a repülőé? Kutya sok gomb, beállítás. Aztán a user el állítgat mindent és csodálkozik, hogy nem működnek a dolgok!
Még a Windows-nál sem érsz el minden lehetőséget egyszerűen a vezérlőpultról. Ráadásul ott sem teheted át az ablakod gombjait. Itt legalább ha valaki nagyon akarja meg teheti a nélkül, hogy terminál-ban vagy szöveges fájlokban kellene turkálni.
Az egyszerű felhasználónak aki csak használni szeretné a rendszert itt is minden lényeges beállítás elérhető egy helyen. Aki pedig haladó vagy többet szeretne mint ami alapból adott annak nem jelent gondot egy ilyet megcsinálni.Mi a jó abban ha telepakoljuk a felhasználók egy jó részének felesleges programokkal a rendszert? Meghízott telepítő, jó sok hely, lassabb telepítés és lassabb rendszer a háttérben futó felesleges dolgok miatt. Én pont ezért pártoltam el az Ubuntutól vagy akár a Mint-től. Ne akarják nekem megmondani milyen programokat használjak! Ha kell valami nem sokba kerül telepíteni! Na ezek miatt használom már a béta 1 megjelenése óta ezt a rendszert. Na meg azért mert pl. a gombok elhelyezkedésén kívül én sem konfiguráltam szét a rendszert, mert így jó ahogy van.
Egyébként a Linuxot a nagypapának filozófia lehet, hogy pont sikeres lesz, mert a legtöbb Linux disztribúció pont ennek az ellentétéről híres és ezért is bírálják őket nagyon sokan!
HMNote10Pro
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ez a megközelítés a külső program telepítésével és annak meg az elriasztó felépítésével az, ami nem segíti egy Linux disztró terjedését. Mi a jó ebben a koncepcióban? Mit nyernek vele, ha alapból semmi értelmes beállítási lehetőség nincs? Linuxot a nagypapának filozófia?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Másik kollégának meg VirtualBoxban halt meg. Mondjuk reméljük a jobbik esetet, hogy csak virtuális pc alatt vannak gondjai, valós gépen nem. Windows esetében találkoztam ilyennel, hogy ami nem ment virtuális gépen, az ment valódin, de ez ritka...
-
-
-
válasz
Keeperv85 #140 üzenetére
Kód, és rendszerhívás nem azonos. Fut egy Totál Kommander pl a wine-n. Ez a procin történik, de amikor egy windózos komponenst akar meghívni (pl. ablakot tenni a képernyőre), akkor azt a wine elkapja, és átadja a Linux ablakkezelőnek, hogy akkor oda egy ablak.
@hallador :
Csak a dogmatikában meglévő ellentmondásra akartam a figyelmet felhívni@ivana : Nem feltétlen, pl. egy laptopon nem nagyon cserélődik a hardver, arra én is alkottam saját kernelt, hogy esetleg az öreg P3-as lapos gyorsabb legyen (nem lett, mert béna voltsam)
Ment bele a kernelbe az i440bx winyóvezérlő modulja, az tuti marad. Pentium III optimalizáció lett rajta, mert úgysem fog cserélődni a proci, stb.
Viszont egy rakás USB eszköz moduljait odafordítottam mellé, mert ugye pl. pendrive-okat, ilyesmit csak használ rajta az ember, ahhoz kell driver.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Keeperv85
nagyúr
Azt nem értem, hogy ha a Linux függvényein keresztül valósítja meg mindezt, akkor hogy fut natívan a processzoron... Lényegében a kernel felé fordít Windows API-ból, Linuxra valós időben, vagy nem? Nehezen tudom legalábbis elképzelni, hogy kihagyja a Linuxot ahogy van, és attól teljesen függetlenül közvetlen a proci felé kommunikál.
Meglehet, hogy csak én vagyok hülye ehhez már....
-
hallador
addikt
Igen eleve a Linux az nem egy Desktop rendszer örökséggel indult. Az más kérdés, hogy a mai hardverek mennyit fejlődtek, és lehetővé tették egy monolitikus kernel nagyn jó futtatását is.
A UNIX mint olyan egy gépcsaládra, ami igen egyedi volt (pl: RS6000) és aztán ott atomstabil volt, meg az is de a desktop rendsezereknél ez nagyon nem követelmény.
Szerencsére a Linuxok képesek voltak ehhez alkalmazkodni. Ma már gyakorlatilag nem Windows fut azon Linux ketyeg, és mindegy, hogy egy Cisco UCS-t nézek, egy ILO-t, egy CISM-et, vagy Cisco Nexus-t, vagy bármilyen storage-t. (Mondjuk az EMC AX4-en pont Windows fut, de ez ritka).The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
válasz
hallador #134 üzenetére
Csak hozzá téve két példát: a modulok bele fordítása a kernelbe egy desktop distro esetében igen előnytelen lenne (sok nem használt modul), régebben próbáltam olyat, hogy ami kellet azt bele fordítottam, a többit meg ki kapcsolva, de nem érte meg vesződni vele, nem jelentett számot tevő különbséget. De egy ilyen kernel esetén mondjuk egy alaplap csere rendszer reinstallt tenne szükségessé. A telefonomon viszont összesen 3 db modul van, itt mindent bele érdemes fordítani, mivel fix a hardver.
-
hallador
addikt
Alapvetően kettő féle kernel létezik a Micro és a Macro (Monolitic) de az a helyzet, hogy a micro kernel nagyon ritka. (Érdekesség)
Ezen felül van még exo, nano, pico, de ezeket nem natív oprendszereknél használják. Inkább hypervisorokban, egyedi fejlesztésekben.
Szóval visszatérve:
A Micro kernel nagyon ritka. És nem igazán szeretik, persze ez sem igaz ebben a formában (Ott van mindjárt a BlackBerry 10), de a legtipikusabb résztvevők: GNU Hurd, az első XNU (Apple Darwin előtt, de nem a mostani MacOSX, csak a feljesztéseket használták fel benne), QNX. Ezek közül nem sok éles rendszer van, vagy módosították.
Hybrid:
Előnye hogy sokkal felhasználhatóbb a micro kernelnél, és a legrugalmasabb kernel fajta. Könnyű feljeszteni, mivel nem az MS-re esik pl a driverek kezelésének problémája, hanem a gyártókra, az MS csak a modult írja meg ami kezeli azt.
Ez egy módosított microkernel Na igazán ez az elterjedtebb, Windows NT, Apple XNU, ma nagyon elterjedt, előnyei, hogy a benne lévő microkernel mellett van egy kernel mód váltó. A modulok a kerneltől függetlenek, a kernel semmit nem csinál csak a rendszerhívásokat vezérli vagy azt sem.
(Pontosan ezért nem igaz, hogy a MacOSX egy UNIX architechtúrálisan biztosan nem az. Igazából ez egy speciális Hybrid kernelt használ ami egy microcernel alapú rendszer, de monolitikus részeket is tartalmaz. Az egy dolog hogy mennyi kompatibilis rendszer hívás van a UNIX és a MacOSX között, és mennyit fizetett az apple, hogy azt mondják, hogy ez egy UNIX. Végülis ha nagyon akarom a UNIX parancsok mennek Windows alatt is, de alaphelyzetben nem. A UNIX like sokkal életképesebb... De a marketing adja el a terméket a UNIX meg nagyon szépen hangzik....)
Emlékszünk mindannyian a legendás Windows fagyásokra még az NT korszakban nem a modulok megfagytak jött a reboot.
Tipikus példa a működésre windows hálózati modul rendszere az NDIS. De még lehetne sorolni. Ma már a windows-ok nagyon stabilak, de ennek meglett az ára is. Mocskos nagy lett az operációs rendszer, és a driver modul kezelőkhöz a gyártók nem mindig képesek normális drivereket írni. Itt van mindjárt az a probléma, mikor egy új Windows megjelenik, akkor a driverekkel folyamatos problémák vannak. Amik előbb utóbb megoldódik, de azokkal a dolgokkal komoly szívás van, hogyha a gyártó egyedi firmware-eket használ a hardvereiben, akkor aztán az MS modul rendszer nem haatékony, pláne ha a gyártó nem ad drivert az adott hardverhez, Akkor van szívás. (Acerű, olcso consumer márkák, ez alól a HP a kivétel)Macro:
Ebbe beleépítenek mindent amit lehet. Itt a kernel nem csak a rendszerhívásokat végzi, hanem nagyrészt, az eszközvezérlét, a hardver vezérlést, az I/O-t, és van mikor a fájlrendszer koordinálását is. Itt is vannak modulok de nem abban az értelemben mint a Windows esetében, ahol az operációs rendszer nagy része főbb modulokból állnak. Itt a modulok kiegészítő funkciókat látnak csak el.
Hátrányai, hogy sokkal precizebb programozást igényel. Egy magba be kell illeszteni nagyon sokmindent.
Ennek az egyenes következménye, hogy nagyon nehéz és költséges a hardver alapú fejlesztés ebbe a kernel fajtába. Jóval korlátozottabb a hardver támogatás, ami pontosan a fent leírtak miatt igaz.
A dominó hatást, az 1 MB-os bios problémát ami az X86 miatt volt probléma igazán, ezeket már nagyon jól kiküszöbölték a mai hardverekkel.
A Rendszer mélyebb személyre szabása viszont még mindig problémás (Kernel fordítás), mint egy hybrid rendszer esetében. Hozzátévve azt a téynt, hogy átlag felhasználónak a rendszer kiforrottságának köszönhetően kerner forgatásra gyakorlatilag ma már nem nagyon van szüksége. Mint anyogyan az sem igaz, hogy a Linux a professional játékszere, ma már az Ubuntu simán kiérdemli a nagymama oprendszere címet.
Előnyei: Egy mocskosul kiforrott 40 éves technológia. A UNIX típusú fájlrendszer, meg eleve a felépítés nagyon ki van forrva. Ennek köszönhetően stabil. Könnyen könfigurálható, jól használható rendszer. Jobban átlátható a működése, valamint a fájlrendszer felépítése is klasszikusabban elismertebb más rendszereknél.Lehetőleg nem szavakat kicsipegetni, meg félmondatokat, és abba belekötni köszi...Ez nem neked szólt hcl, hanem aki esetleg 'ilyenre vinné a sors'
[ Szerkesztve ]
-
-
A most kinyiffant, 2007-es ASUS lapom is tudta, még használnom is kellett, ugyanis elkettyintettem a BIOS-frissítést: odáig eljutott, hogy kinullázza a BIOS-t, de az újat már nem írta bele, úgyhogy előbb floppyról előbb visszahúzta azt, ami volt, aztán meg pendrive-ról, BIOS-ból megcsinálta az update-et.
https://www.coreinfinity.tech
-
-
-
-
Keeperv85
nagyúr
Nincsen a biosban ilyen menüpont, úgyhogy ezt a lehetőséget el is lehet felejteni ebben az esetben. A legszebb: ez egy Ubuntuval szállított netbook... Tehát ezt úgy rendesen megszívtam kb....
@hcl:
DOS-t még nem láttam pendriveról menni, de ami késik, nem múlik...
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#32839680 #121 üzenetére
Mondjuk én még mindig frászban vagyok egy DOS-nál bonyolultabb dolog alóli BIOS frissítéskor. (Linux kilőve, mert az alól alapból sem nagyon lehet desktop gépeken.)
@Sh4d0w : Nana, már amelyik cuccon. Pár éve sem tudtak ilyeneket a lapok. Max. FAT32-re formázott pendrive-ról bootolva.
[ Szerkesztve ]
-
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
#32839680 #117 üzenetére
Teljesen jogos, amit írsz. Nem jól írtam. Nem a bios van exe fájlban, hanem a tool, ami ezt a fajta biost kezeli. Mivel maga a bios egy darab rom kiterjesztésű fájl, amihez a drága Windows alá futó alkalmazások vannak, így itt nem kell erőltetnem a frissítést. Mondjuk amúgy sem: a legfrissebb is 2011 végi...
-
-
-
válasz
hallador #109 üzenetére
Néhai szakdogám kapcsán elgondolkodtam.
MS -> moduláris kernel (NT). Moduláris, mert... mert csak a MS hackeli? Hogy modulok vannak-e benne, azt nem tudom, mert azt se tudom, hol van a winnyózban.
Linux kernel : Monolit kernel, mert... mert pont vannak kernelmodulok benne?Mondjuk driver hiány esetén windóz alatt a gyártót szokás szidni, Linuxon meg asz oprendszert, valamiért.
[ Szerkesztve ]
-
hallador
addikt
Nekem tettszett a cikk.
Szerencsére főleg olyan gépeket veszek amin a Linux megy (Mondjuk van olyan amin nem megy...). Windows 8-at próbáltam telepíteni hogy mégis milyen egy gépre, de gyakorlatilag nagyon kevés dolgot ismert meg a gépben, pedig csupa intel gép volt. (Nem occssooo, hanem intel lan, wlan, vga, ti card olvasó).
A Linux gyakorlatilag bármilyen fedora, debian, ubuntu, opensuse, mint, ismerik, a windows-hoz meg lehetett letöltögetni a drivereket, azért az nagygáz, hogy a windows az intel cuccokat sem ismeri fel. Mert akkor mit?
Az is nagy baromság, hogy a hardvergyártó a hibás, mert a windows nem ismer fel valamit, az igaz, hogy a windows hibrid kerneles rendszere úgy van megoldva, hogy a gyártó adja a drivert, de azért nem kellene összekeverni azzal, hogy az ms beleteszi vagy nem a telepítőbe. Általábanan nem mert a kínai,taiwani gyartó nem fog fizetni az ms-nke, hogy benne legyen a driver a windows-ban. Ilyenkor jöhet a driver vadászat.
-
klaczi
aktív tag
EZ jogos! Viszont nem ész nélkül, hanem ismeretek nélkül.
Csak, hogy jobban érezd magad az általam említett gépek linuxosak. Egy baromi drága program egy összetett feladatra. Az ára kb. fél mila. A vas ingyen volt. A monitort leszámítva. A merevlemezes változatot is ingyérbe kaptuk.
Az olasz számítógépek viszont MS-Dos-t esznek a mai napig is. Olyan betöltő floppit állítanak elő ami MS rendszereken olvashatatlan. Maguk a textilgépek UNIX rendszerűek.
Nos nekem ezekhez van ismeretem és a világ semmi kincséért nem piszkálnék bele. Igaz, nem is kell.[ Szerkesztve ]
-
Na igen, a cucc értékét nem az határozza meg, hogy milyen adathordozót használsz benne
Rakárs reflow kemencében is használatosak még P1-esek
Az Ubi letörlését meg ne nagyon reklámozd, meg ne csodálkozz, ha letúrja a loadert, ha csak letolod róla a partíciót
Tehát ott is te szopattad be magad azzal, hogy ész nélkül töröltél.
-
klaczi
aktív tag
válasz
#32839680 #84 üzenetére
Egyes textilgépekben, ha ilyesmit nem, de kazettát használunk a mai napig is. Az "oriás" flopin szerkesztettünk, majd kazettára mentünk. 2005 ben kaptunk egy merevlemezes gépet azóta a nagy floppikat nemigen használjuk. A gépekben kazettás meghajtó van beépítve. 20 éves koreai és japán gépek. A mai napig is jelentős értéket képviselnek.
Az MBR helyreállítására az vezetett annó, hogy ledörgöltem az agyonhájpolt Ubuntut. -
-
Stauffenberg
nagyúr
A Simpson családban van egy baromi jó rész, amikor Homer leül a számítógéphez és egy pop up ablakban egy szarvas a hitelkártya adatait kéri. Erre Homer mondja: "Jé egy beszélő szarvas, meg is adom neki".
Meg is van a jelenet, sajnos csak németül, de azért az angolhoz szokott fülnek is érthető.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Stauffenberg #99 üzenetére
+1
Mindenkinek ajánlom elolvasásra (bár az már nem trendi) az "Egyszer egy szép napon" és a Fahrenheit 451 -et. Nem is olyan távoli jövőképek ezek már."biztonságos internet használat alapjait sem kell elsajátítani. "
Csak a hírekben szörnyülködni a bulvárosan előadott nagy csalások miatt[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
De hát még mindig nem érted? Nem kell értened hozzá, csak csináld. Hitelszerződéshez nem kell utánajárnod semminek, csak írd alá. Azért van a bank alkalmazottja, hogy mindent eléd rakjon, neked csak alá kell írnod. Véletlenül se szedj fel némi pénzügyi ismeretet, véletlenül se kérj segítséget hozzáértőktől, véletlenül se olvass utána. Csak írd alá, vidd el nulla forinttal, majd hadakozz évekig a bankkal, amíg az vissza nem veszi mélyen a piaci ár alatt és ott maradsz autó nélkül, még mindig hitellel terhelve.
Feltételezem számítógép esetén a biztonságos internet használat alapjait sem kell elsajátítani. Le van az szarva ha bankkártya adatokat nyúlnak le és viszik a teljes családi vagyont. A lényeg az, hogy van az az 1% aki ért hozzá a többi meg csak használja.
-
-
Azám, csak ha kicsit körbenézel, pl. egy autó vezetéséhez (elméletben) tisztában kell lenni annak nagyjábóli működésével, stb. Egy számítüógép esetében azt hinni, hogy a használatához nem kell semmilyen ismeret, az ilyesmi max. a marketingesek képzeletében létezik. Gyak. manapság minden, faéknél bonyolultabb dologesetén el lehet felejteni azt, hogy out of the box menni fog, legalábbis ki kell tapasztalni a dolgok működését.
Intelligens ember, ha valamit használnia kell, akkor azt legalább annyira igyekszik megismerni, hogy könnyen tudja használni (akár egy autót pl. - érdekes, új autó esetén nem szokás rinyálni, hogy máhol van a klíma kapcsolója, azt valamiért képesek megszokni az emberek). Itt ez most nem Linux kérdés, mert minden oprendszer, és eszköz esetén előjön az a probléma, hogy a user egyszerűen szarik mindenre, nem olvassa el a hibaüzenetet, nem nézi a képernyőt... Érted, a munkám egy jó része abból áll, hogy az Outlook "megtelt a mailbox" üzeneteit értetem meg a userekkel, a másik felének meg elolvasom a hibaüzenetet, vagy elmagyarázom neki, hogy ha kapott egy levelet, hogy változtasson jelszót, akkor változtasson jelszót. (De persze a rendszergazda a nagyképű, mert tud olvasni
) Nem azért, mert amúgy hülyék, hanem mert sz@rnak rá. Én sem vagyok egy okos gyerek, de ha nekem mondanak valamit, megpróbálom értelmezni. Ők, akik sokkal okosabbak, nem próbálják meg. Pl. a nálam kétszer többet kereső HR-essel folytatott telefonbeszélgetések során majdnem mindent többször el kell mondanom, hogy egyáltalán eljusson a tudatáig.
Amúgy ez a "minden legyen minél egyszerűbb" dolog sem jó, ha túlzásba viszik. Főleg nem a MS által követett út, amikor a 20 éves megoldásokat igyekszenek elkendőzni, de nem nagyon sikerül.
[ Szerkesztve ]
-
Senki, de nem is nagyon szokott kelleni.
Amúgy láttál már windóz alatt parancssort? Mert feltűnően gyakran kell használni azon is.ű
@#77 : És akkor a DOS-os izé az nem volt b@szakodás? Ja nem, mert akkor a windózt kellett helyrerakni
[ Szerkesztve ]
-
Na, új rész
Jó lett
-
Dhampir
félisten
válasz
Stauffenberg #25 üzenetére
Ubuntunál az APU drivert az AMD honlapjáról leszedtem. Kibontás után jogosultságot engedélyeztem a futtatásra. belehúztam a Terminálba, klikk-klikk-klikk feltelepítettem, majd újraindítottam a rendszert és működött (Catalystaban lehet váltani a két GPU között, egyszerre nem megy a kettő, mint Windows alatt). A diver-telepítővel is lehetett volna, de ez valahogyan jobban esett.
[ Szerkesztve ]
-
klaczi
aktív tag
válasz
#32839680 #78 üzenetére
Van egy usb floppim
Még jó, hogy elindult vele.
A proléma, ha jól elékszem: nem találta a boot szektort.
Újratelepítéskor írta ki.
Az is lehet, hogy az MS-DOS 1-es lemezével "b@szakodtam". Erre az is megfelel. Olyan buta, hogy mindent gyalul.
Egyébként kedves, hogy jópofának tartjátok.
Sokáig használtunk "nagy" floppit a kicsi akkor baromi drága volt.
Ahol dolgoztam ott még majd A4 méretű floppit is láttam. Jó rég volt.A lényeg ahogy látom, kellő hozzáértéssel sec-perc alatt megoldotta volna a dolgot egy igazán hozzáértő.
Dehogy akartalak megfogni!
[ Szerkesztve ]
-
-
klaczi
aktív tag
Csak, hogy elszörnyedjél!
Nemrég úgy hoztam helyre valakinek egy merevlemezt, hogy fellapoztam az MS-DOS 6 című könyvet. (A mai napig is használható.)Kikerestem az fdisk parancs leírását. Majd beledugtam a gépbe egy Win 98 floppy indítólemezt. MegoldódottA környezetemben senkit nem találtam aki segíteni tudott volna. Pedig jópáran linuxosok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na és az a színvilág? Nem kifejezetten az Ubuntu kérdésre ugrottam, csak ahogy kinéz ott a képen... Most mit csináljak, hasonló érzések fognak el mint mikor meglátok képeket a Win8 színvilágáról.
-
Te az asztalkendő alatt is Ubuntut látsz, de ami a képen van, az a BURG nevű projekt, aminek semmi köze az Ubuntuhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #73 üzenetére
Ahh, jobbnál jobb!
Amúgy komolyan. Amikor disztrót választottál, akkor az döntött, hogy melyikről hallottál többet, vagy meg is nézted, hogy mi miről szól?
Engem a beszélő Ubuntus cikk az ITCafén vitt rá az első Linuxom felrakására 2008-ban. Jó rendszer volt akkoriban az Ubuntu (8.04 LTS), de ha nem vagyok ilyen téren gyorsan tanuló, meg jó guglizó, akkor hamar elmegy a kedvem tőle, mert pl. azért elég kemény, hogy a hálókari dhcp kéréséhez a PCI slotok ACPI módját kellett állítani egy P3-as gépen... Aztán pár évig sorban kipróbáltam az ismertebb disztrókat, míg végül elhagytam a Debian és a Debian testing vonalat, végül Arch alapon kötöttem ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
3 parancs a terminálban, futtatási idő kb. 1 perc, ennyiből helyrerakod a bootloadert, ami utána nem csak Linuxokkal fog működni, hanem a Windowsokat, stb. is kezelni fogja.
Ha valamiért elszáll a Windows bootloadere, annak jóval tovább tart az automatikus helyreállítója, valamint az gyalul mindent a csudába. Szóval a baszakodás relatív.
morgyi: jujj. Ez a kép azért nagyon súlyos. Na ezek miatt szoktam mondani, hogy rossz felfogás az, hogy a Linux = Ubuntu.
[ Szerkesztve ]
-
drkbl
őstag
Atheros kártyával XP alatt volt olyan eset, hogy a hardverhez illőnek érzett driverrel csak nyílt wifihez tudott kapcsolódni, a pontos chip típushoz letölthető drivert úgy kellett felkényszeríteni (Nem a hardverhez készült ...), de ment.
Esetleg nézd meg, hogy a betöltött driver biztosan ehhez a hardverhez van, ha nem, kényszerítsd fel az igazit
, illetve a pontos hw alverzió is szerepet játszhat, más firmware lehet.
-
Sir Ny
senior tag
Akinek drága a windows, akinek folyton belassul, aki nem szereti a csempéket, azoknak lehet hogy valahol kompromisszumot kell kötniük, és lehet hogy linuxxal jobban járnak, ki tudja. Aztán vannak azok, akik szeretnek motort/biciklit szerelni, és konfigfileokat állítgatni, azok ezt élvezik. Aztán vannak azok, akik értenek hozzá, azoknak nem fáradság.
Viszont ne próbáld úgy beállítani, minthogyha ezt kéne csinálni. Nekem általában minden működik varázsütésre.
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez azért is érdekes, mert ott van az egész a téma összefoglalóban a kezdő Linuxos topicban. Amúgy vajon kijavítják a cikket? Nem igazán figyeltem még meg ilyesmit, de remélem nem marad így.
-
"Mindemellett próbáljon meg valaki egynémely Windows Vista alapú laptopra Windows XP-t vagy 7-et telepíteni és jó eséllyel kiderülhet, hogy a Wi-Fi (és egyéb) driver problémák nem csak a pingvinek háza táján okoznak gondokat."
Ez részben igaz, mert XP-vel valóban szívás, de W7-tel már nem, mivel a Vista után van. (Logic fail)
"Az ingyenes szoftver megtalálható az Ubuntu Universe telepítőforrásban, ha a Szoftverközpontban rákeresünk az Ndiswrapperre, akkor előfordulhat, hogy kérnünk kell a Universe forrás használatát, de ez csak plusz egy kattintásunkba kerül."
Nekem az jutott eszembe, amikor a hálózati drivert nem tudja telepíteni, és megkérdezi, hogy a netről tölti le-e? Tudom, hogy írtad, hogy rövid ideig használjuk a kábelt, de ha egyszer wifi-re ruháztunk be, akkor igen nagy a valószínűsége annak, hogy nincs kábel.
"Fontos tudni, hogy ha a gyári Windows 8 mellé szeretnénk egy Linuxot második operációs rendszernek, akkor azt szintén UEFI rendszerben kell feltelepítenünk,"
BIOS alól is lehet, de tudtommal mindegyiknek van billentyű parancsa, amiben be lehet lépni az UEFI grafikus felületre (végtére is ezt hirdették).
(#30) Stauffenberg
Ezt saját szememmel látom nap mint nap, főleg, mikor az XP fel szeretné tenni az eredetiségvizsgálót, és mindig kiikszelik ahelyett, hogy egyszer végig futtatnák. Ja és nők használják.
(#38) kymco
"Nálunk a fejlesztők a böngészőalapú alkalmazásrendszerünket lekorlátozták ie9-re egyéb okokból."
Vannak különböző kiegészítők a böngészőkhöz, ami átveri a szervert.
Egyébként kiváló a cikk, csak így tovább!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most nem egészen értem miért a grub a téma, mikor te is írod, hogy idejétmúlt a leírás. Ha a grafikus résztől eltekintünk, akkor szerintem így kellene megcsinálni a terminálos részt egy live disztrónál:
Adjuk ki a sudo fdisk -l parancsot, ez megmutatja, hogy milyen partícióink vannak, meg tudjuk nézni, hogy melyik merevlemezen van a root partíció.
Ezután csatoljuk fel a fájlrendszerbe azt a partíciót, ahol a root fájlrendszerünk van:
mount /dev/sdxY /mnt
x: a .. b .. c .. attól függően, hogy mit láttunk az fdisk kimenetében.
Y: a root partíció száma
Ezzel a paranccsal lehet újratelepíteni a grub2-t:
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
A régi grub-ot pedig ezzel:
grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdaA régi grubos parancs azt hiszem így van, azt most fejből nyomtam. Javíts ki ha tévedek, de ez a disztró független módja a grub újrarakásnak. Csak pár kép meg részletesebb szöveg kellene mellé, aztán kész.
-
Az a baj, hogy a cikkben írtak már idejétmúltak pl. a GRUB-bal kapcsolatban. Mint korábban már jeleztem, a jelenleg általánosan használt desktop Linuxokon a parancssoros helyreállítás nem így működik; user végigcsinálja a GRUB2-es rendszerén és néz hülyén, hogy továbbra sem megy a rendszer; hülyének nézi az írót, hülyének nézi a Linuxot, holott egyik sem hülye, csak a leírt megoldást már túlhaladtuk.
CPT.Pirk #46: speciel ezt a grafikus cuccot én sem láttam még, de továbbra is áll a kérdésem: a használt csomagkezelőtől eltekintve nem használható általánosan GRUB helyreállítására a leírás?
Értem én, hogy Neked mivel van bajod, de annak lenne értelme, hogy egy ilyen cikkben felsorolják mondjuk a 10 legnépszerűbb (mi alapján döntöd el ezt a kérdést?) Linux-disztribúciót és 9x leírják ugyanazt a megoldást, meg egy LILO-st? A cikk szerzőjének valószínűleg a Debian-alapú rendszereken van nagyobb tapasztalata, ezért ír onnan és ezért csinál olyan screenshotokat. Teljesen röhejes a kérdésfelvetés, de megteszem: ha Te írnád, Te nem a saját rendszeredről tennél be screenshotokat?
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem hiszem, hogy bárki kicsi kényes körme letörne attól, ha megnyitna egy keresőt és utánaolvasna nettó negyed óra ráfordítással ha valamiben elakad (az ilyen elakadások többsége ennyi idő alatt orvosolható). Szakácskönyvet sem szégyen kinyitni, abban is keresni kell, tartalomjegyzéket használni, stb. Persze aztán a kényelmesebbje inkább feladja és rendel egy pizzát. Ő dolga, letojom. De attól még nem fogadom el azt a nézetét, hogy a főzés baromság meg bogaras különcöknek való dolog.
Azt meg te nem fogadod el (eddig sem fogadtad el, gondolom ezután sem fogod), hogy MINDEN operációs rendszernél van tanulógörbe, ahol el kell sajátítanod a rendszer használatához szükséges alapokat. Te sem, én sem és a többi Windows user sem ezzel a tudással együtt jött ki az anyaméhből.
A Linux esetében sem bonyolultabb a történet, csak ugye a teljesen Microsoft-centrikus informatika oktatás miatt a legtöbben képtelenek "máshogy gondolkodni". Kényelmesebb megfutamodni és inkább hagyni a francba az ismerkedést az újjal, ismeretlennel. Persze ez engem nem érdekel, csak akkor ne szarozza le azt aminek a megismerésére esélyt sem ad.
A többi meg csak magyarázkodás és kifogás keresés arra, hogy miért szabad butának maradni és miért elegendő a nulla tudás a szakmádon kívüli területeken.
-
törölt tag
A minimális tanulási affinitás != a szakma magas szintű ismerete.
Hanem éppen azt jelenti, hogy egy akármelyik rendszeren felugró hibaüzenet esetén nem hisztériázni kezd a júzer, és nem fejszével b.ssza szét a gépet. Mert akármennyire is nem kell érteni hozzá, akkor sem ül mindenki mellett egy képzett rendszergazda. -
fsb1000
nagyúr
válasz
Stauffenberg #47 üzenetére
"Nem hiszem, hogy egy minimális tanulási affinitást és önállóságot elvárni nagyképűség."
Valószínűleg nem az, sokkal inkább realítás érzék elvesztése. Vagy saját egóból való kiindulás. Meg kéne érteni, hogy mára a "számitógép" (mint gyűjtő fogalom) nem mint egy éteri entitás jelenik meg hanem a munkavégzés és szórakozás természetes része vagy eszköze.
Focistaként sem fogsz a 11-es elvégzése előtt azon merengeni hogy milyen ügyesen varták azt a labdát, és a munkahelyeden sem azon töröd a fejed, hogy az asztalos hogy a csudába tudta ilyen szépen élfóliázni az asztalod.
Csak szakmák..... nem kell mindenkinek tudnia a mesterfogásokat.
Használni kell a "számítógépet" az emberek 99%-ának, a maradék 1% meg tervezze, gyártsa, üzemeltesse, stb. Oszt jónapot.A felhasználóknak nem telepíteni kell az op.rendszert (ezen megy általában a fórumvita), hanem a neki tetsző vagy kötelezően előírt szoftvert használnia az elvárható szinten (oktatás, tapasztalás) a mások által már beüzemelt szgépen..
Az asztalos, meg a varga sem támaszt veled szemben elvárásokat, te se tedd azt olyanokkal szemben, akik csak használni szeretnék a "számítógépet" -
fsb1000
nagyúr
Jól írod:
Ő egyszerűen működő rendszert akar használni. Nincs informatikai végzettsége, nem is akarja, hogy legyen. Az autóvezetéshez sem kell autószerelői végzettség."Viszont lehet az "buta" user leiskolázza az itteni linux-gurukat a saját szakmájában vagy még inkább abban a "mesterségben" amit régen úgy hívtak általános műveltség.
Az "átlag" informatikus vagy renccergazda csak magát képzeli zseninek, kívülről alig látszik többnek, mint egy szolgáltató személynek, mint pl. a mosógépszerelő, hiszen általában csak egy problémát jön elhárítani.
A legtöbb esetben a lenézés sugárzik ezekről a félművelt de önjelölt emberekről, és fel sem fogják szociális intelligencia hiányában, hogy a lenézés fordítva is működhetne. -
rt06
veterán
az elobbi oldalon ha nincs ott, valoszinuleg nem fordithat maganak sehogy, ugyanis ott nem csak a kernelbe mar bekerult wifi driverek vannak feltuntetve, hanem azok is, amik kulso modulokban talalhatoak
plusz azert is erdemes lehet ranezni, mert sok eszkoz nem tud pl master modban menni (sok koztuk akkor sem, ha a a hardware tamogatja, es pl windoze-on mukodik), igy aki mondjuk router-t akar epiteni, annak ez is fontos
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
törölt tag
általában véve türelmes vagyok, szeretek segíteni (ha tudok). persze csak akkor, ha az akinek segítek, nemcsak megoldást követel, hanem nyitott arra, hogy tanuljon. jómagam is küzdök azzal, hogy valamihez nem értek, így tudom milyen az, amikor számomra "kínaiul" beszélnek az adott dologról. és van, amibe nehezen jövök bele...
[ Szerkesztve ]
-
Sir Ny
senior tag
live CD - hibajavítás nem általános a linuxokon.
GRUB1 sincs a linuxokon. olyasmit cikkbe írni, hogy GRUB2, vagy LILO meg minek, a fő hogy a felhasználó bemásolja a parancsokat a terminálba, nem?
sőt, ahogy nézem ez az ndiswrapper GUI is ubuntu specifikus, de ezt mondjuk nem tudom, még sohse kellett ndiswrappert használnom.Inkább neked kéne olyan dolgot mutatni a cikkben, amely általában működik bárhol.
Ennek így semmi értelme. Linux alatt a probléma megoldása nem probléma, hanem disztró-specifikus. Mindig. A file-ok máshol vannak, mások a rendszerkomponensek, és más okok okozzák a hibákat. Egy probléma megoldása Ubuntun/Mageia-n/Puppyn értelmes lehetne (Mageiaval mondjuk abszolult semmi tapasztalatom nincs)
[ Szerkesztve ]
-
-
rt06
veterán
az a baj, hogy ha nem tamogatott sem a kernelben, sem kulso csomagban a chipset, akkor google-zhatsz latastol mikulasig, nem fog mukodni
szoval ok, dontson az ar, de miutan kinezte mi a legolcsobb, nezze meg azt is, hogy fog-e mukodni, mert egy mukodo 5k forintos stick meg mindig olcsobb, mint egy nem mukodo 4k ft-os, es egy 5k ft-os mukodoPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem vagyok Linux guru, én is épp úgy (a kezdetekben sűrűn, most már kevésbé sűrűn) utánaolvasok, fórumozok ha valami olyan merül fel ami számomra még ismeretlen. Nem hiszem, hogy egy minimális tanulási affinitást és önállóságot elvárni nagyképűség.
Az előző cikkeket is sok user offolta azzal, hogy a Windows mennyivel felhasználóbarátabb. Persze... ha már ismered. Amíg azon a rendszeren is szűz volt, addig neki sem ment minden egyből, de ezt nem veszi figyelembe.
Ha meg már a mentalitásnál tartunk, akkor említsük meg azt is, hogy hányan fikázódnak azzal, hogy a Linux mekkora szar.. egyszer kipróbálták, de fél óra után törölték, mert egy szar, semmi sincs a helyén, logikátlan, bonyolult, stb...
Erre mit lehet mondani? Tapsoljak neki és simogassam a fejét? Gratulálok Józsikám, a mai világban amúgy sincs szükség az agyadra, hogy használd, olvass, gyűjtsd az ismereteket, igazad van, hogy feladtad 30 perc után!
(#42) kymco: Én sosem bántom a kezdőt vagy a tapasztalatlant. Valahol mindig el kell kezdeni. Én azokat bántom (és nem tudok irántuk sajnálatot érezni), akik képtelenek arra, hogy tanuljanak, utánaolvassanak és még hencegnek is vele. Utálom az olyan mentalitást, amikor megtanítanád halászni, de ő inkább csak a halat követeli, a többit leszarja.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem tudod mivel van bajom, itt PH!-n a "Linux = Ubuntu" megközelítéssel.
Amúgy ezt a grafikus grub mentő dolgot még sosem láttam, netes grub helyreállítási cikkekben sem olvastam róla, mikor grub problémáim voltak. Ez mondjuk lehet h. Ubuntu (és esetleg környéke) only.rt06: igen, csak ott meg az fog dönteni, hogy mit adnak olcsón. Én sem néztem még soha ilyesmit, ami gond felmerült, azt inkább addig gugliztam, még meg nem oldottam valahogy.
Mondjuk emiatt már kellett kernelt forgatnom egy DVB-T tuner miatt, mivel csak később került be támogatás hozzá, de hát a többihez képest harmad áron adták a boltban és ugyanazt tudja...[ Szerkesztve ]
-
-
kymco
veterán
A legtöbb user nem akarja finomhangolni a gépét, nem akar fórumokat bújva megoldást találni triviális dolgokra, hogy pld menjen a wifi. Ő egyszerűen működő rendszert akar használni. Nincs informatikai végzettsége, nem is akarja, hogy legyen. Az autóvezetéshez sem kell autószerelői végzettség.
A PC-t, okostelefont, tabletet stb használni akarja, nem elhárítani az egyszerűnek/bonyolultnak tartott hibáit.
Sőt, meg is ijed, ha ilyenekről hall vagy olvas. Egy korábbi hozzászólásomban írtam, hogy a hibaüzenetet sem tudják elolvasni, annyira bepánikolnak, még akkor sem, ha magyarul, és érthetően van írva...Megvan az a kettősség bennem, hogy engem is bosszant, hogy lenézik azokat, akik botladoznak azok, akik az informatikában jártas emberként már ezer problémát megoldottak a témában, triviálisnak tartanak mindent.
Ugyanakkor ez mégis szakmai fórum, ahol nem egységsugarú userek futnak többnyire össze. Nem igazán tudok haragudni arra a rendszergazdára, aki egész nap stimulálva van a userek által, és itt, otthon, a sorstársak között kifakad vagy szabadabban fogalmaz.www.refujvaros.hu
-
gery2123
őstag
Nekem tetszik a cikk, és köszönöm a jó tanácsokat. Ha haza megyek a melobol akkor a wifis részt ki is próbálom. :-D
-- PSN_ID: GerY2123
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Stauffenberg #36 üzenetére
Én sem tudom, de biztos nem én voltam.
(a penetráció és a játszható játékok számosságának összefüggését valóban én vetettem fel, de hát ezek számadatok)Viszont azt tudom, hogy a PH! indított egy jó sorozatot a Linux-ról, egyértelműen népszerűsítve azt és buzdítva az olvasót kipróbálására valamint használatára (szerintem helyesen) és eközben a "hozzáértő" kommentek többsége arról szól, hogy milyen okosak vagyunk, bezzeg a hülye átlag user az nem így csinálja.
Nem a linuxal van a gondom, hanem azzal a mentalítással amellyel a magukat linux-gurunak képzelők rendelkeznek és gyakorta meg is nyilvánulnak annak szellemében ezen cikkek fórumain.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Grub1? Már nagyon rég csak Grub2-t láttam mindenütt. Mondjuk mindkettőre van tök egyszerű parancssoros megoldás, még telepíteni sem kell semmi külső csomagot hozzájuk.
A wifis résznél meg le lehetne írva, hogy sok esetben csak le kell tölteni egy firmware csomagot, mint pl. a Madwifi csomag az Atheros wifikhez, disztró függő h. a telepítőbe beteszik-e.
Ami még esetleg gyakori probléma, az a mobil internet stickek, mikor fel kell tenni az usb-modeswitch csomagot is, hogy ne csak pendrive módban menjenek.
Amúgy meg megint csakazubuntucsakazubuntucsakazubuntuhoppegykismintcsakazubuntucsakazubuntu...
fsb1000: egyáltalán nem ritka dolgok vannak leírva a cikkben. Sőt. Nem is értem miből gondoltad azt, amit írtál.
-
kymco
veterán
Nálunk a fejlesztők a böngészőalapú alkalmazásrendszerünket lekorlátozták ie9-re egyéb okokból. A bejelentkezéskor a login és a jelszó beírásakor nem lép be, amennyiben nem ie9 böngészőt érzékel, és magyarul kiírja, hogy nem tudott belépni, mert a böngésző nem ie9-es. Erre kaptam kb 5-6 telefont már, hogy a rendszer nem fogadta el a jelszavát....
www.refujvaros.hu
-
törölt tag
ilyenkor az a gond, hogy el kell gondolkodni egy picit és a többség azt se hajlandó. pedig általában egyértelműen írnak ki dolgokat és logikus választási lehetőségek vannak. az, hogy nem ért hozzá, amatőr, stb. nem kifogás. olvasni tudsz? igen. (logikusan) gondolkodni? ha igen, akkor válaszold meg a kérdést, mert meg tudod válaszolni, csak gondold végig mit szeretnél, mit ajánl fel a program...
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Stauffenberg #32 üzenetére
Nem értem mi a gondod. Egyáltalán hogy jön ez ide?
Elolvastam a cikket és javasoltam egy általam jobbnak ítélt címet.Én nem írtam sem userekről, sem utánaolvasásról. Valamit nagyon benézhettél.
Veled ellentétben nincs biztos forrásom arról, hogy átlag user miként telepit Linux-ot és miként hárít el telepítési és üzemeltetési problémákat. Arról meg végképp nincs infóm, hogy átlag user mennyit túrja a netet, mit kérdez fórumokon ha elakad, vagy hogy mennyire bírja az idegennyelveket.Ezeket a témákat meghagyom neked.
Meg azt is hogy mindig okosabbnak állítsd be magad átlag usernél.
Minden ilyesmi fórumon legalább 8x leírod, hogy biztosak lehessünk benne, te az átlag felett állsz, te bizony megoldod amit más nem tud, nem kell neked ilyen cikk, csak utánaolvasol.
Nem unod még? -
törölt tag
válasz
joecontra #23 üzenetére
Modeline generator
Én is használtam már, igaz csak VBoxban futtatott gépen. De ott javította a hibát.(#33) Ygg
Nem hogy nem bír el, de egyenesen megijed, és esetleg egyből lekapcsolja a gépet. Mert a Windowson arra van kondicionálva, hogy ha ilyet lát, az vírus. Meg arra, hogy a problémák megoldására a kikapcsolom, visszakapcsolom a gyógyír.[ Szerkesztve ]
-
Ygg
senior tag
válasz
Stauffenberg #30 üzenetére
Na ez is igaz, a többség nemhogy angolul, de magyarul sem bír el egy hibaüzenettel.
Kiírja neki magyarul, teljesen egyértelműen, de nem, csak bámulás, meg ezmiez??!!!??
Meg nem értek én ehhez.
De remélem, az ilyen autóba sem ül, mert jajj, kigyulladt valami lámpa, igaz, hogy nuku olajnyomást,
de nem baj, megyek tovább.
-
Stauffenberg
nagyúr
Hát én nem csak a magyart beszélem, de még nem akadt olyan problémám soha, amit magyar fórumok és fórumozók segítségével ne tudtam volna elhárítani. Szerintem a PH-s Linux topikokban is bőven akad segítség, szóval ez sem lehet mentség, plusz ezer más fórum van még ékes anyanyelvünkön.
A gond tényleg az, hogy míg a Windows teljesen alapszintű kezelését a user már az oskolában elsajátítja, de a Linuxot még érintőlegesen sem. Utánaolvasni, fórumozni meg a többség lusta. Ha a Windowson nem megy valami, akkor kókányol, aztán vagy elhárul vagy nem... leginkább nem, de alkalmazkodik hozzá.
Láttam már nem egyszer rutinos update elkerülőket. Feljön az ablak, hogy frissítés érhető el, esetleg az is oda van írva, hogy fontos biztonsági rést foltoz, de el sem olvassa, csak bezárja... ezt képes éveken át művelni. Volt olyan aki 3 éve lejárt ingyenes vírusirtót használt, minden induláskor feljött a popup, hogy "ide kattintva hosszabbítsa meg az ingyenes licencet", de ő magabiztosan zárogatta be... Meg olyanokat is, ahol a rendszer eleve hibaüzenettel indul, de nem zavarja, csak "ikszeli". Volt hogy egy csajszi laptopját használtam. Magyar billentyűzete volt, de angol kiosztásra állítva... átböktem magyarra, ő meg meglepődött, hogy vannak ékezetek, hiszen amióta megvette ez ilyen, de soha eszébe nem jutott, hogy rákérdezzen bárkinél, hogy mi a gond... Az óra mellett billentyűzet ikonos HU/EN váltót pedig még csak ki sem merte próbálni...
[ Szerkesztve ]
-
anulu
félisten
válasz
Stauffenberg #25 üzenetére
a 0. probléma az szokott lenni, h a user csak magyarul tud. mondjuk a GUI-s telepítő (ha mákja van) érzékeli a hu-hu-t, és tovább-tovább-befejez-t még végig tudja kattintgatni, de angol (ne adj ég német) fórumot bányászni már erősen bajos.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
joecontra
addikt
válasz
#19617792 #24 üzenetére
A xrandr igazából -szerintem- csak kísérletezésre jó. Megnézni, hogy egy-egy modeline hogy muzsikál a megjelenítőn.
Újraindítás után ugrik az új felbontás, permanenssé pl. a xorg.conf-ba való rögzítéssel lehet tenni és akkor a grafikus felületről választható lesz.Hogy mit takarnak a modeline-okban az egyes értékek az egy külön oldalt megérdemelne (akit érdekel), de a GTF standard általában jó szokott lenni így az egyes értékek igazgatása felesleges (lehet).
Üdv,
J -
alevan
őstag
Nekem olyan problémám van, Linux Mint alatt, hogy a wifi adapterem és a wifi routerem nem képes kapcsolódni.
A WIFI adapterem Atheros AR9285.
A Routerem Linksys E900.A routerre tablettel, telefonnal, laptoppal (a fenti adapterrel) windowsal tudok csatlakozni.
A Laptoppal (windows alatt) tudok csatlakozni a routerre.
Ugyanezen laptoppal, Linux alatt tudok más wifi hálózatokra kapcsolódni (telefonnal tethering, stb).
Szóval elvileg megy a wifi linux alatt a laptopon, és a router is működik.
De amikor a routerre akarok csatlakozni, 1 perc csatlakozási próbálkozás után egyből disconected.
Próbáltam már mindent, amit fórumokon írtak, de nem találok megoldást.
De nem értem a problémát, hogy a routerre linux allól miért nem tudok csatlakozni. Főleg, hogy tabletem is androidos, és vele sikerül.
[ Szerkesztve ]
"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."
-
Stauffenberg
nagyúr
A Wi-Fi ugyan úgy tud szívás lenni Windowson is, csak az átlag user könnyebben el tudja hárítani a gondot. Berakja a mellékelt lemezt vagy bedug egy kábelt és a gyártó weboldaláról letölti a drivert. Dupla katt - nextnextnextfinish - Kész.
Nekem még Linux újonc koromban sem okozott nehézséget a zárt driver telepítése (frissen megjelent AMD APU-hoz kellett is kicsit szórakozni vele, mert az istennek sem akart beállni a megfelelő felbontás), csak rá kellett keresnem egy leírásra. Nem bonyolultabb, mint Windowson, csak ugye a gond az, hogy az átlag usernek fingja sincs egy Linux esetében, hogy mi merre hány óra és sajnos szomorú tapasztalat, hogy a userek csak igen elenyésző százalékának jut eszébe, hogy egy problémát maga is el tud hárítani ha utánaolvas, helyette barátokat, ismerősöket, rokonokat b*szogat telefonon, mert úgy gondolja, hogy ők ingyenes helpdeskek.
Vagy csak kattintgat ész nélkül, Windowsos logika szerint akarja megoldani a gondot, majd nem megy és feladja, megy vissza a WIndowshoz, majd felmegy fórumokra és mindenféle szarnak lehordja a rendszert, ami csak mazochista elmeháborodott rendszergizdák hóbortja, semmi több...
-
törölt tag
persze meglepő, vagy kellemetlen.
értem én, hogy most 8 a menő, de van, akinek nem felel meg és 7-et szeretne, az akkor baffa is meg magát? vagy fizetünk az előtelepített Windowsért, vagy megoldjuk máshogy (pl. msdnaa akinek van), de akkor be kell készíteni egy teát, mert ez el fog tartani egy darabig.
"Mondjuk azért megnézném, hogy egy Ubi 10.04 egy zsír új laptoppal mit kezd."
szerintem a legújabb VGA-kon, esetleg valami elborult WiFi karit leszámítva sok minden menne. bár ez még nem ismeri az UEFI-t, secure bootot, így lehet belőle probléma.
(#23) joecontra: na arra én is kíváncsi lettem volna, mert nem igazán tiszta, hogy amit az xrandr kidob abban mi micsoda és főleg a modeline-oknál az a sok paraméter mit takar.
[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Én arról is olvastam volna, hogy mi történik ha az ember egy régi VGA CRT monitort köt a linux-os gépére és a linux 1024x768 60 Hz-t állít be automatikusan (grafikus felületen nem is enged többet beállítani). Nem kell leírnom, hogy a 60 Hz egy CRT-n mit jelent.
Hogy hogyan lehet egy xorg.conf fájlt generálni és modeline-okat beleilleszteni ezzel új felbontásokat és képfrissítési értékeket hozzáadva.
Én tudom hogyan kell, kitapostam az ösvényt magamnak de mást is hátha érdekelne akit esetleg érint.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz
#19617792 #21 üzenetére
Persze, de megesik, csak úgy elsőre meglepő, hogy most akkor WTF.
USB3 volt és valamilyen oknál fogva csak az volt rajta "szerencsére" nem Intel így esélytelen volt, hogy Win7-ben driver legyen hozzá.
Kártyaolvasót felismerte, de nem volt SD kártya itthon.Mondjuk azért megnézném, hogy egy Ubi 10.04 egy zsír új laptoppal mit kezd.
(Kb. az egyidős az W7 SP1-gyel.)
[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
Azért a cikk címe nagyon nem helyes. Egy darab Linux (vagy legalább Linux disztribúció) problémát nem említ a cikk, csak inkompatibilitásokat főleg a Microsoft visszaélései miatt.
Meg aztán Ubuntu és Linux Mint? Utóbbi még ok, persze csak a Debianra épülő verzió, mert az Ubuntu egy külön állatfaj mára. Kis túlzással a Canonical a Linux disztribúció-fejlesztők Apple-je.[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
rt06
veterán
sajnos atolvasva a cikket, azt kell mondjam, a cimvalasztas hibas, az utobbi "megmutatjuk azt allitjuk, a masik is szar" sokkal talalobb lenne ehhez a tartalomhoz, mert a cikk kb harmada errol szol, a maradekban pedig csak par rendkivul trivialis megoldast lathatunk, s meglehetosen keves problemara
ebbol a temabol sokkal tobbet ki lehetett volna hozni, s imho kellett is volna, mert ilyen temaju cikkre valoban szukseg lenne (a jelenlegi sajnos csak ujabb flamewar kirobbantasara jo, arra viszon nagyon)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
vinibali
őstag
köszi a cikket, induljon a tömeges átállás
én akkor szívtam sokat Broadcomm 43227-es wifi driverrel, amikor telepítésnél nem pipáltam be a harmadik féltől származó szoftverek telepítését. erre érdemes odafigyelni!(#4) anulu: te már megint valami másik cikket olvastál...
[ Szerkesztve ]
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
vicze
félisten
Tudod nagyon jól, hogy tök random hogy mit ismert fel, nagyon HW függő hogy Linux-on vagy Win-en van több szívás. Win-hez legalább szinte biztosan lesz, Linuxhoz nem biztos, vagy nagyon hackelni kell.
Amúgy vicces mikor felrakod a Win7-et laptopra és se Wi-fi, se LAN, se USB (ez hogy az nem értem...), és akkor kezdődik a fejvakarás.
-
rt06
veterán
"Nem ekézték annyira a kedvenc oprendszered, hogy ennyire feszültté válj..."
egy, a linux problemairol, es azok kijavitasanak mikentjerol szolo cikkben semennyire nem kellene ekezni a masik oprendszerta cikk cime is az, hogy "Gyakori Linux problémák és megoldásuk", nem pedig az, hogy "
megmutatjukazt allitjuk, a masik is szar"Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
anulu
félisten
főleg az utóbbi időkben "Win-es cikkeknél" is próbálom jelezni, ha valahol (erős) túlzás van.
offoff: ez a 40fok minden téren csökkenti az ingerküszöböm, ha valaki morcolja a szemöldökét, már arra is ugrok /offoff
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
anulu
félisten
agreed. viszont nem is próbáltam sugallni az ellenkezőjét főoldalas kiemelt cikkben. találkoztam olyan X79 lappal, amin már a W2012 telepítése is pilótavizsgás volt. konklúzió: szívásra és "smooth" telepítésre is van példa W8/2012-nél.
-
kymco
veterán
Szerintem lehetnél egy kicsit nagyvonalúbb. Nem ekézték annyira a kedvenc oprendszered, hogy ennyire feszültté válj...
Én teljesen el tudom fogadni, ha van a cikkeknek, a hozzászólásoknak némi elfogultsága pro és kontra. Feljebb lehetne emelni az ingerküszöböt. A windows-os cikkek sem kevésbé elfogultak sok esetben... Ott is kiakadsz ezeken, vagy csak a pingvinre vagy ennyire érzékeny?www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
Nagyon hálás vagyok a cikksorozatért! Köszönjük a fáradozást!
www.refujvaros.hu
-
-
Kicsit hiányos a cikk. A mai Linux-rendszereken igen gyakori a GRUB2 jelenléte, de a parancssoros megoldás csak GRUB1-re működik, GRUB2 repair egészen másképp néz ki.
Bele kéne ezt is írni az írásba...
-
rt06
veterán
"Grub rendszerindító javítás parancssorból"
koszonom
a tobbit meg nem volt idom atfutni, de jo cikknek tunikPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
anulu
félisten
valóban nem csodaszer, de attól ledobom a hajam, amikor úgy állítják be, hogy "hígfos, és csak a pingvinen működnek a cuccaid rendesen!".
-
anulu
félisten
"A Windows telepítése során egy általános driverkészlettel látja el a rendszert, így – hacsak nem előtelepített laptopot vettünk – egyből kezdődhet a megfelelő driverek kézi installálása, letöltésekből vagy a hardver komponensekhez, perifériákhoz mellékelt lemezekről. A Linux a legtöbb esetben ehhez képest elkényezteti a felhasználót, nem szükséges semmilyen drivert letölteni és feltelepíteni, kapásból megfelelően működik a videokártya, jó esetben a hálózati adapterek és a hang is megy."
majd ha installáltál W8-at, akkor térjünk vissza erre. innentől nem olvastam, látszik, h az új Winről halvány fogalmad sincs. gyk: a hang drivert leszámítva mindent megtalált, ezen kívül egy VGA kellett még (azt is felismerte, fel is rakott drivert, de a gyári Catalyst szerintem jobb, mint amit az MS mellékel). ez köszönő viszonyban sincs azzal, amit sugallni szeretnél.
[ Szerkesztve ]
-
BigManus
addikt
A cikk címe lehetne inkább: Gyakori Ubuntu problémák és megoldásuk.
Ha egy kezdő kedvet kap és nem Ubuntuhoz, annak itt megoldás nem terem.
Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
Sir Ny
senior tag
,,(A Grubban nullától számozódnak a lemezek és a partíciók is.)"
melyik grubban?
-